Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Aniversari
1 martie

1445: Sandro Botticelli, pictor italian (d. 1510)

Sandro Botticelli, de fapt, Alessandro di Mariano Filipepi, a fost unul din cei mai mari reprezentanți ai Renașterii italiene. Numele lui Botticelli deriva din cel al fratelui sau mai mare, Giovanni, camatar, care era numit Botticello (Butoiasul), nume care a fost transferat rapid si asupra fratelui mai mic.

Botticelli a intrat, la vârsta de 15 ani, in atelierul lui Fra Filippo Lippi (1406-1469), călugăr şi pictor din Florenţa, autor de picturi religioase. Incepand din 1481, Botticelli a fost chemat la Roma de către Papa Sixtus IV pentru a decora Capela Sixtină cu trei fresce, impreuna cu alti trei mari pictori excepționali ca Domenico Ghirlandaio, Piero del Pollaiuolo și Pietro Perugino. Rivalitatea care exista intre Papa şi Medici, patronii lor, a facut ca talentul său sa nu fie recunoscut atunci.

După mai bine de un an, Botticelli părăsește Roma și se întoarce la Florența. Situația politică în oraș se înrăutățește, când marea familie a Medicilor – în special după moartea lui Lorenzo di Medici în 1492 – începe să piardă popularitatea și este izgonită din Florența.

Conducător spiritual al orașului devine călugărul predicator, dominicanul din Ferrara, Fra Girolamo Savonarola, care combate nu numai desfrâul și modul de viață ostentativ opulent, ci și cultul antichității păgâne și, ca o consecință, arta modernă insuficient de pătrunsă de spiritualitatea creștină.

Sute de tablouri, declarate indecente și provocatoare, sunt mistuite de foc, printre care și mai multe nuduri ale lui Botticelli, deși, în mod paradoxal, pictorul face parte dintre adepții fanaticului călugăr. Stilul său devine mai riguros, mai neliniștit, împărtășește și el senzația de haos și se închide în lumea propriei sensibilități. În 1501, pictează “Nașterea lui Christos”, singura lui lucrare datată și semnată, “pe timpul tulburărilor din Italia”, referindu-se la evenimentele ce au avut loc după moartea lui Savonarola.

Operele de tinerețe ale lui Botticelli redau frumusețea și grația figurilor cu o precizie a liniilor și a mișcării ce au facut din lucrările sale simbolul acelei epoci. Caracteristic artei lui Botticelli este și faptul că figurile pictate de el prezintă profunde sentimente umane. Personajele sale cu chipuri ușor melancolice au, în general, o expresie visătoare, Botticelli aparand, astfel, ca un atent cercetător al sufletului omenesc. Operele sale, inspirate de teoriile neoplatonice ale lui Marsilio Ficino, animator al “Academiei Florentine”, atestă sensibilitatea deosebită și bogata viață lăuntrică a artistului.

Tema sa generala de lucru a fost reprezentarea femeii, pe care o surprinde dintr-un unghi cu totul nou, elogiind-o şi facand-o sublima. Pictorii vremii, admiratori ai artei sale, nu au putut niciodată să egaleze o asemenea splendoare in fineţea trăsăturilor si reprezentarea carnatiei.

Dintre picturile religioase: Sfantul Sebastian, Adoratia magilor, 1475, Incoronarea Fecioarei, Sfantul Augustin, Madonna Magnificat, Madona, Pruncul si cei sase ingeri, Madonna cu cartea, Madona cu pruncul şi doi îngeri, 1469, Buna Vestire, 1489,    Punerea în mormânt, 1492.

Picturi alegorice și pe teme mitologice: Primăvara, 1482, Naşterea lui Venus, 1482-1485, Venus şi Marte, 1485-1486, Calomnia, 1495.

Patru dintre cele mai celebre lucrari ale sale: Primavara, Pallas si centaurul, Venus si Marte, Nasterea lui Venus.

Primavara sau Alegoria primaverii si Nasterea lui Venus au fost pictate pentru resedinta lui Lorenzo de Medici, fiind considerate, de catre privitorii moderni, o chintesenta a spiritului Renasterii florentine.

Compoziția Primăvara este o operă fină și complexă, care radiază frumusețe și o grație aparte. Figura centrală este Venus în jurul căreia se grupează celelale personaje: Primăvara împrăștiind flori, lângă ea Flora și Zefirul, la stânga cele Trei Grații și zeul Mercur cu caduceul, deasupra lor, Cupidon. Privitorul are impresia că spațiul pictural este o scenă de teatru, foarte la modă în epoca Renașterii.

Tabloul Nașterea lui Venus, una din cele mai renumite picturi din istoria artelor, a fost realizat la comanda lui Lorenzo și Giovanni di Pierfrancesco de Medici, pentru vila lor din Castello. În această capodoperă, Botticelli acordă multă atenție reprezentarii mișcării provocate de vânt, cascada de păr a zeiței – care parcă tocmai s-a ivit din valurile mării – e răsfirată de vânt și se termină în destrămări moi. Trupul de opal al zeiței Venus, cu albastrul cerului și turcoazul mării în fundal, este subliniat cu o tonalitate deschisă, subtil diferențiată, apropiată de auriu.

1547: Rudolph Goclenius, filosof german (d. 1628)

1683: Carolina de Ansbach, soția regelui George al II-lea al Marii Britanii (d. 1737)

1788: Gheorghe Asachi, poet, prozator și dramaturg român (d. 1869)

1810: Frederic Chopin, compozitor și pianist polonez (d. 1849)

Mai mult…

1812: Nicolae Kretzulescu, medic și politician român, prim-ministru al Principatelor Unite (d. 1900)

1837: Ion Creangă, scriitor român (d. 1889)

1886: Oskar Kokoschka, pictor și grafician austriac (d. 1980)

Intre 1903 si 1909, Kokoschka a urmat cursurile la Kunstgewerbeschule, Viena (se prezintă la concurs, împreună cu Hitler şi, spre deosebire de viitorului dictator, el reuşeşte).

Începand din 1912, Kokoschka a trăit cu Alma Mahler-Werfel. Aceasta iubire si schimbul epistolar pasionat dintre ei i-au inspirat diferite opere de arta. Pictura sa, in acea vreme, a evoluat rapid: a început să lucreze cu pensule mai mari şi sa aplice tot mai multe culori. Va inspira generatii de pictori.

1896: Dimitri Mitropoulos, dirijor, pianist și compozitor american de origine greacă (d. 1960)

1898: Constantin Daicoviciu, istoric și arheolog român, membru al Academiei Române (d. 1973)

1902: Virgil I. Vătășianu, istoric de artă român, laureat al Premiului „Herder” (d. 1993)

1904: Glenn Miller, compozitor american de jazz (d. 1944)

Moonlight Serenade (Serenadă la lumina lunii)

Dirijor american născut în Clarinda, Iowa, a format o orchestra pentru trupele americane în timpul celui de-al doilea război mondial. Câteva titluri au ajuns pe primele locuri în clasamentul Hit Parade şi au facut sa danseze intreaga America: Moonlight Serenade, In the Mood,Tuxedo Junction,Chattanooga Choo Choo, Don’t Sit Under the Apple Tree. I’ve Got a Gal in Kalamazoo. A murit pe 15 decembrie 1944 într-un accident de avion între Londra şi Paris.

1909: David Niven, actor britanic (d. 1983)

1920: Gheorghe Șaru, pictor și profesor român stabilit la New York (d. 2003)

1922: Yitzhak Rabin, politician israelian, laureat al Premiului Nobel (d. 1995)

1922: Julius Kambarage Nyerere, președinte al Tanzaniei în perioada 1964-1985

1924: Elena Cernei, mezzosoprană română (d. 2000)

1925: Solomon Marcus, matematician român de etnie evreiască, membru al Academiei Române

1927: Harry Belafonte, muzician și actor american

Harold George Belafonte Jr., supranumit Harry Belafonte, s-a născut pe 1 martie 1927 in Harlem, New York City. A fost ambasador UNICEF. Premii Grammy în 1961, 1962 şi 1966.

1930: Alecu Ivan Ghilia, prozator, poet și pictor

1931: Elisabeta Bostan, regizoare română de film

1943: Ion Dumitriu, pictor român

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.