Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Alte evenimente
26 aprilie

26 aprilie – Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale – World Intellectual Property Day

1986: S–a produs accidentul de la Centrala Nucleară de la Cernobâl, aflată la 200 km de Kiev

O explozie a distrus unul dintre cele patru reactoare de la centrala nucleară de la Cernobâl (Ucraina), aflata in functiune din 1977. 135 000 de persoane, care locuiau într-o zonă de 30 km în jurul Cernobîl-ului, au fost evacuate. 15 000 de oameni au murit in lunile următoare şi precipitatiile radioactive vor afecta o mare parte din Europa.

Numai atunci când Suedia a detectat niveluri anormale de radioactivitate în atmosferă, două zile mai târziu, agenţia Tass a dat detalii cu privire la tragedie; oficial, accidentul nuclear a ucis 31 de persoane. Din 1977, cand a fost pusa in functiune, numărul de reactoare ale centralei a crescut la patru, fiecare de 1000 de megawati, care au produs în 1985 aproximativ 28 de miliarde de kilowati / ora. Abia in anul 2000, preşedintele ucrainean Leonid Kucima va pune capat activitatii centralei.

1775: În urma convenției încheiate între Imperiul Otoman și Austria, Bucovina intra în componența Imperiului Habsburgic

1778: Capitanul Cook urmeaza coastele Columbiei Britanice

Navigand de-a lungul continentului american, Cook a descris în jurnalul său triburile de indieni din Insula Vancouver, coastele Alaskai, Insulele Aleutine şi cele două maluri ale Strâmtorii Bering.

1792: Claude Joseph Rouget de Lisle a compus versurile și muzica cântecului patriotic “La Marseillaise“, devenit imn național al Franței

1877: Ca urmare a bombardării orașelor românești de la Dunare de catre artileria turcă, armata româna deschide focul asupra Vidinului

1913: A fost semnat, la Petersburg, un protocol prin care Bulgaria a cedat României orașul Silistra și câteva mici teritorii în sudul Dobrogei (26 aprile/9 mai)

1920: Înființarea, la Cluj Napoca, a primului Institut speologic din lume

1925: Paul von Hindenburg este ales președinte al Germaniei în urma celui de-al doilea tur de scrutin. Învinsul său a fost Wilhelm Marx

1931: New York, a avut loc prima emisiune televizată, experimental: protagonista emisiunii a fost actrița Fay Marbe.

1933: S-a înființat Gestapo, poliția secretă a Germaniei naziste, de catre Hermann Goering

Gestapo-ul deriva din cuvintele in limba germană “Geheime Staatspolizei”, avand  sensul de “Poliţia secretă de stat”. A fost poliţia politică a Germaniei naziste, fiind fondată pe 26 aprilie 1933 de către Hermann Goering şi reorganizată în 1936 de Reinhard Heydrich.

In 1934, a trecut sub controlul lui Heinrich Himmler. Principala sa misiune era de a elimina opoziţia faţă de regimul national-socialist nazist. Această politică a functionat fără nici o instanţă superioara si decidea, ea insasi, asupra sancţiunilor. A devenit celebra în Germania, în primul rând, apoi, în întreaga Europa ocupată, prin teroarea generata de metodele sale.

Nazismul sau național-socialismul (german) a fost o ideologie și o politică a statului german totalitară, naționalistă, rasistă, antisemită și anticomunistă, care au fost aplicate în timpul dictaturii lui Adolf Hitler în Germania între 1933 și 1945. Cuvântul “nazism” provine de la prescurtarea numelui național-socialism (Nationalsozialismus, prescurtat Nazi).

1937: Bombardarea barbară a orașului Guernica de către aviația germană

Intr-o după-amiază, oraşelul Guernica (Ţara Bascilor din Spania) a fost bombardat timp de trei ore de avioane germane, facand peste 1600 de victime.

Hitler, aliatul generalului Franco, în Războiul Civil din Spania, dorea să terorizeze populaţia civilă şi sa faca o demonstratie de forţa a aviatiei sale. Din 7000 de locuitori, 1 654 au fost ucişi şi 889 răniţi.

In acelaşi an, Pablo Picasso descrie oroarea acestui eveniment într-o pictură care a devenit celebra, “Guernica”. Unui ofiţer german, care l-a întrebat un pic indignat, dacă el însuşi a facut aceasta , Picasso i-ar fi răspuns: “Nu, tu”.

1945: A fost adoptată Carta Națiunilor Unite (a intrat în vigoare la 24 octombrie 1945)

1954: S-a deschis Conferința de la Geneva: scopul: restabilirea păcii în Indochina și în Coreea.

1964: Oficialii statelor africane Tanganika și Zanzibar și-au dat mâna pentru a forma un nou stat, Tanzania

1976: Decernarea premiului “Pomme d’or” al Federației internaționale a ziariștilor și scriitorilor de turism (FIJET), zonei turistice Bucovina din România

2005: Răpitorii celor trei jurnaliști români au prelungit pînă pe 27 aprilie, la ora 18.00, ultimatumul dat autorităților române cu privire la retragerea trupelor din Irak

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.