Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Alte evenimente
30 ianuarie

1889: Drama de la Mayerling

Misterioasa sinucidere (sau asasinat politic) a arhiducelui Rudolf şi a baroanei Maria Vetsera, în vârstă de 17 ani, gasiti fara viata intr-o cabana de vanatoare de la Mayerling, la sud de Viena. La varsta de 31 ani, Rudolf, unicul fiu al împăratului Franz Joseph şi al Elisabetei, alias “Sissi”, era moştenitorul coroanei habsburgice. Acesta trebuia, la moartea tatălui său, sa fie succesorul său ca împărat al Austriei si rege al Ungariei. Rudolf era casatorit din ratiuni de stat cu printesa Stephanie a Belgiei. Fusese indepartat de problemele politice de către tatăl său, care ii reproşa înclinaţia lui pentru liberalism şi democraţie.

1561: A apărut „Tetraevangheliarul”, prima carte românească tipărită de diaconul Coresi.

1592: Alegerea Papei Clement al VIII-lea

Clement al VIII-lea, pe numele de botez Ippolito Aldobrandini, a fost ultimul papa din perioada Contrareformei. Sub pontificatul său, va fi judecat, condamnat ca eretic şi ars pe rug Giordano Bruno.

1695: Constantin Brâncoveanu primește ca recompensă pentru serviciile facute Curții din Viena, titlul de „principe al Imperiului”.

1820: Edward Bransfield descoperă Antarctica

1901: Descoperirea celui mai mare gheizer din lume

Dr. Humphrey Haines descoperă la Waimangu, la nord de Noua Zeelandă, cel mai mare gheizer din lume. Avand o înălţime de 450 de metri, acesta a aparut după ce Muntele Tarawera a inceput sa erupa în 1886. Waimangu, care înseamnă “apa neagră” în limba Maori, devenea activ la fiecare patru ani, timp de 36 de ore, aruncand, la peste 400 de metri, pietre şi noroi negru. După o explozie violentă din anul 1917, care a ucis 4 persoane, gheizerul va disparea pentru totdeauna.

1920: România și Cehoslovacia stabilesc relații diplomatice la nivel de legație.

1931: Charlie Chaplin prezinta filmul “Luminile orasului”

La Hollywood, Charlie Chaplin este primit triumfal la prezentarea ultimului sau film “City lights”. Acesta este primul film al lui Chaplin prezentat dupa realizarea sonorizarii filmelor. “Luminile orasului” nu va fi totusi un film sonor, ci tot un film complet mut, cu excepţia unor efecte sonore.

1933: Adolf Hitler este numit în functia de cancelar al Germaniei. Începutul dictaturii hitleriste în Germania.

Ca urmare a demisiei cancelarului Schleicher, presedinte al Republicii Germane, feldmareşalul Paul von Hindenburg, a decis, împotriva vointei sale, sa-l numească pe Hitler la Cancelaria Reich-ului. Desi nu avea nici o simpatie pentru liderul Partidului Naţional Socialist, pe care il numea “caporalul bohemian”, Hindenburg il insarcineaza cu formarea unui nou guvern de “concentrare naţionala”. Noul cabinet include trei membri ai partidului nazist în posturi strategice: Hitler ca şef al guvernului, Goering în calitate de comisar de Interne pentru Departamentul Prusia şi Frick la ministerul de interne.La moartea lui Hindenburg, pe 2 august 1934, Hitler i-a succedat în funcţia de preşedinte al Reich-ului.

1948: Este asasinat Mahatma Gandhi, conducator al mișcării de eliberare a Indiei. Se marchează drept „Ziua martirilor” (n. 2 octombrie 1869)

“Tatăl naţiunii indiene” este ucis de trei gloanţe de extremistul hindus Nathuram Godse in timpul unei rugăciuni publice. Godse ii reprosa lui Gandhi faptul ca era prea favorabil cauzei indienilor musulmani.

Timp de 78 de ani, Mohandas Karamchand Gandhi, zis Mahatma Gandhi (Mahatma înseamnă “Marele Suflet”), a propovaduit non-violenţa, “ahimsa” şi rezistenţa pasivă împotriva ocupaţiei britanice. Gandhi a ales să îşi facă auzită vocea prin intermediul postului de politică pana la obtinerea satisfacerii revendicarilor sale. Două milioane de indieni vor participa la funeraliile sale. .

1957: Elvis Presley inregistreaza piesa “Blue Suede Shoes.”

Elvis Presley a inceput inregistrarea primului sau album in studioul “RCA” din New York, album care a inclus piesa lui Carl Perkins, in propria sa versiune, “Blue Suede Shoes.”

1969: Ultima aparitie publica a grupului The Beatles

Ultima apariţie publică a Beatles-ilor pe acoperişul firmei Apple Records. Acestia au interpretat piesa Get Back, dar a trebuit să-si intrerupa concertul din cauza plângerilor din cartier.

1972: „Bloody Sunday“/ Duminica Sângeroasă – Trupele britanice au ucis 13 catolici la o adunare din Londonderry (Irlanda de Nord).

1991: Bruxelles „Grupul celor 24″ hotărăște să includă România între țările est–europene beneficiare de asistența în cadrul programului PHARE, program initiat în 1989 și având în vedere ajutorarea prin credite și asistență tehnico–economică a fostelor țări socialiste.

1992: La Praga are loc reuniunea Consiliului de Miniștri ai CSCE (Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa – din 1994 se numește Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, OSCE). Se adoptă „Documentul de la Praga privind dezvoltarea pe viitor a instituțiilor și structurilor CSCE” și „Declarația Consiliului CSCE cu privire la neproliferare și transferul de arme” .

1995: Întâlnirea dintre președintele R. Moldova, Mircea Snegur, și Bill Clinton, președinte al SUA, prima de acest fel, este consacrată în principal ajutorului american destinat dezvoltării economiei de piață și reformelor politice din R. Moldova.

2007: Aparitia sistemului de operare Windows Vista

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.