Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Alte evenimente
1 mai

1 mai – Ziua Internaţională a Muncii – International Workers’ Day 

1886: Originile Zilei Internaționale a Muncii

Pe data de 1 mai, a fost inițiată în Chicago o grevă generală de către lucrătorii care au cerut ca ziua de lucru să fie de opt ore. O demonstraţie a greviștilor în Piața Haymarket a fost violent reprimată de către poliţia locală şi opt organizatori anarhiști au fost arestaţi şi acuzaţi. Cinci dintre ei au fost condamnaţi la moarte pentru așa-zisa incitare a militantilor de a lansa o bombă asupra ofiţerilor de poliţie în timpul revoltei. Patru au fost spânzuraţi în mod public şi un altul s-a sinucis înaintea execuției.

În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești.

Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

Este o zi a luptei mișcării muncitorești instituită de Internaționala a II-a, în memoria masacrului din Piața Haymarket, ca zi anuală de grevă pentru reducerea timpului de lucru la o zi de opt ore. Această revendicare a fost satisfăcută în perioada interbelică în majoritatea țărilor europene industrializate.

1851: Expozitia Universala din Londra – The Great Exhibition sau The Crystal Palace Exhibition a avut loc în Hyde Park, Londra, intre 1 mai – 15 octombrie 1851

Prima expoziţie universală, denumită atunci Marea Expoziţie a Lucrărilor din Industrie ale tuturor Naţiunilor (The Great Exhibition of the Works of Industry of all Nations), s-a desfăşurat în Hyde Park, Londra, într-o structură arhitectonică temporară, astazi demolata, denumită Palatul de Cristal (Crystal Palace), o clădire mare de sticlă, cu o suprafata de 7,5 ha, proiectata de Joseph Paxton.

Organizatorii au fost Henry Cole şi Prinţul Albert, soţul monarhului britanic în funcţie, regina Victoria. Deschiderea oficiala a avut loc in Hyde Park, în clădirea Crystal Palace, in prezenta reginei Victoria si a printului consort Albert, unul dintre initiatorii principali ai proiectului. Expoziţia s-a bucurat de participarea a numeroase figuri notabile ale timpului, printre care Charles Darwin, membri ai casei regale de Orléans sau scriitorii Charlotte Brontë, Lewis Carroll şi George Eliot.

Până în octombrie, peste şase milioane de vizitatori vor veni la Londra pentru a vedea standurile celor aproape paisprezece mii de expozanţi care participau la “Marea Expozitie”. Toate statele lumii au fost invitate să participe cu cele mai moderne realizări din fabricile şi atelierele lor. A fost, mai presus de toate, o întâlnire între naţiuni, dar, de asemenea, o celebrare a civilizaţiei industriale. Această confruntare paşnică şi fructuoasă între toate ţările lumii a permis ca acestea sa poata realiza, de asemenea, avansul extraordinar al economiei britanice, pionier al Revoluţiei Industriale.

Cei mai multi expozanţi erau in special britanici sau din coloniile britanice. Expozitia a avut un caracter mai mult colonial decat internaţional, ceea ce nu era cu nimic surprinzător pentru Anglia victoriană.

Marea Expozitie a fost prima dintr-o serie de expoziţii internaţionale dedicate culturii şi industriei, care aveau să devină manifestări foarte populare în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Intervalele la care au fost organizate aceste expoziţii au diferit de-a lungul timpului, de la un an la şase ani.

Mai mult…

305: Împărații romani Dioclețian și Maximian renunță la demnitatea de auguști, lucru ce consemnează sfârșitul primei tetrarhii. Locul lor este luat de Galerius și Constanțiu I

1359: Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

1581: Sigismund Bathory este ales principe al Transilvaniei

1707: Anglia s-a unit cu Scoția sub numele de Marea Britanie

Un act al Uniunii proclamă Regatul Unit al Angliei şi Scoţiei. Cele două regate fuseseră conduse de același monarh încă din 1603: Iacob al VI-lea al Scoţiei a devenit rege al Angliei (Iacob I) şi aceste doua ţări au învăţat să trăiască împreună. De acum inainte, vor avea un guvern şi un parlament comun, cu sediul la Londra. În anul 1999, guvernul Blair va relaxa aceasta uniune prin acordarea unei mai mari autonomii Scotiei in ansamblul regional.

Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sau Regatul Unit este compus din patru țări tradiționale: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, precum și din mai multe teritorii dependente. Marea Britanie desemnează doar Anglia, Scoția și Țara Galilor.

1786: Premiera absoluta a operei comice “Nunta lui Figaro” (4 acte) de W. A. Mozart, la Burgtheater din Viena. Libretul in limba italiana (Le nozze di Figaro) este scris de Lorenzo da Ponte, după comedia cu același titlu a lui Pierre Caron de Beaumarchais, Le Mariage de Figaro (sau La folle journée).

Opera bufa, Nunta lui Figaro, este o continuare a intrigii din Bărbierul din Sevilla, cativa ani mai tarziu şi povesteşte o singură “zi de nebunie” (La Folle giornata) în palatul contelui Almaviva, lângă Sevilla, Spania. Rosina este acum Contesa, intrucat stăpânul lui Figaro, Contele Almaviva, s-a căsătorit cu ea. Plictisit de Rosina, Contele încearcă să o cucerească pe subreta Susanna, logodnica lui Figaro. Dr. Bartolo caută sa se răzbune pe Figaro pentru zădărnicirea planurilor sale de a se căsători cu Rosina. Contele Almaviva a degenerat din tanarul romantic într-un bariton intrigant si afemeiat.

Profitand de recunoştinţa pe care i-o datora Figaro pentru locul de munca oferit ca servitor personal al sau, Contele Almaviva insista acum sa obtina favorurile Susannei, logodnica lui Figaro. Mai mult, încearcă să împiedice nunta lui Figaro cu Susanna, ajutat de Marcellina, menajera doctorului Bartolo. Marcellina încearcă să-l forțeze pe Figaro să o ia de nevastă, în contul unei datorii pe care acesta nu a putut să i-o restituie. Figaro, la rândul său, încearcă să împiedice acest plan și să o ia de soție pe Susanna. Planul Marcellinei se destramă când Figaro află întâmplător că Marcellina este de fapt mama sa, demult pierdută. După multe trucuri și aventuri, Figaro și Susanna redobândesc încrederea și dragostea, iar Contele Almaviva este nevoit să o roage pe Rosina să-l ierte.

1776: Ordinul Iluminaților este fondat în Ingolstadt (Bavaria de Nord), de Adam Weishaupt

1821: Turcii pătrund în Moldova , pe la Brăila , și în Țara Românească, pe la Giurgiu , Călărași, Calafat și Bechet, pentru a înăbuși revoluția condusă de Tudor Vladimirescu

1831: Se înființează, la București, Arhivele Statului din Țara Românească

1865: Intră în vigoare Codul Penal (aprobat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 21 aprilie/3 mai 1864)

1869: S–a deschis, în Paris , “Folies Bergère“, celebru teatru de revistă și music hall

1878: Expozitia Universala de la Paris

Cu aceasta ocazie a fost construit Palatul Trocadero care va fi demolat în 1936. Expoziţia a atras peste şase milioane de vizitatori.

1883: Expozitia din Amsterdam (1 mai -1 noiembrie 1883)

Olanda a prezentat un pavilion pentru Colonii în care toată lumea putea găsi: alimente, plante, arme, bijuterii, şi alte elemente exotice. Ceea ce a atras atenţia a fost un sat din Java, locuita de aborigenii reali! O atracţie în sine a constituit-o clădirea principală cu faţada sa neobişnuita.

1883: Spectacolul lui Buffalo Bill (William Frederick Cody)

Buffalo Bill a organizat si a regizat cel mai popular spectacol din lume, Buffalo Bill’s Wild West Show, el si trupa sa facand un turneu prin toata America de Nord şi Europa. A fost un spectacol uimitor pentru acea epoca, conceput pentru a recreea atmosfera din America de Vest în toata autenticitatea sa. Scene din viata cowboy-lor ilustrau teme cum ar fi vânătoarea de bizoni, Pony Express, atacul asupra unei diligente sau asupra unei colibe a unui cowboy de către indieni, prezenţa indienilor adevarati constituind atractia spectacolului.

Pentru milioane de americani şi europeni a început de atunci mitul marelui Far West, Old West sau Wild West, care nu se va stinge, fiind amplificat de productiile cinematografice cu figuri mitice ale “giganţilor” din Vest.

William Frederick Cody, supranumit Buffalo Bill, a fost un soldat american, vanator de bizoni (bizonul american este numit buffalo) şi showman. S-a născut în Iowa Territory (în prezent statul american Iowa), în apropiere de LeClaire. A fost una dintre cele mai interesante figuri ale Vechiului Vest American (American Old West) şi a fost celebru mai ales pentru spectacole pe care le-a organizat cu teme de cowboy. Buffalo Bill a primit Medalia de Onoare în 1872.

Pony Express era un serviciu original de curierat rapid, “poştă rapidă”, mesajele fiind expediate prin intermediul unor călăreţi, in sistem stafeta, in preerii, campii, deserturi şi in munţii din vestul Statelor Unite.

1893: Expozitia din Chicago: Columbian Exposition  (1 mai – 31 oct.)

Pentru a marca aniversarea a 400 de ani de la expeditiile lui Cristofor Columb în America, Chicago a organizat o Expozitie Universala. Realitatea a demonstrat ca aceasta nu a fost decat un pretext. Expoziţia a fost mai degrabă o proiecţie a ceea ce va fi viaţa în secolul XX.

Aceasta expozitie a insemnat prima mare victorie a lui Tesla fata de Edison, putand sa-si expuna realizarile sale in domeniul energiei electrice in curent alternativ. Tesla şi George Westinghouse au oferit Expozitiei o reprezentatie spectaculoasa de lumini şi energie: peste două sute de mii becuri electrice iluminau prin sistemul de curent alternativ polifazat al lui Tesla.

Westinghouse a fost unul dintre principalii rivali ai lui Thomas Edison în punerea timpurie în aplicare a sistemului electric american. Sistemul lui Westinghouse, care a folosit curentul alternativ, bazat pe cercetarile aprofundate realizate de Nikola Tesla, a triumfat în cele din urmă asupra lui Edison care insista asupra curentului continuu.

Una dintre cele mai mari atractii a fost, fără îndoială, Marele Carusel Ferris (Ferris Wheel), creat special pentru Expozitie. Caruselul a fost prezentat în multe alte expoziţii, dar originalul era totusi dificil de egalat, cu 36 de cabine, in care puteau incapea 60 de persoane in fiecare! Pentru două ture, ocupantii lor erau ridicati la 260 metri deasupra solului.

(George Westinghouse, Jr., antreprenor şi inginer american care a inventat frana cu aer pentru trenuri şi a fost un pionier al industriei electrice).

1899: Bayer introduce aspirina în Germania

1901: Expozitia din Buffalo

Prima Expozitie importanta din Statele Unite pentru noul secol, nu a subliniat nici o aniversare istorica cunoscuta. De fapt, s-au celebrat progresele Electricitatii si orasul Buffalo. Una dintre atractiile memorabile a fost Electric Tower.

În general, iluminatul electric a fost în centrul atenţiei. Alimentata de Cascada Niagara, Expoziţia a folosit 240 000 de becuri de 7 watti, care evident nu au dat o lumină intensa, ci mai degrabă, o lumină blanda, a cărei intensitate era gradata dintr-un loc intr-altul. Purtand un puternic fascicul de lumina (search light) Turnul folosea numai el singur peste 44 000 de becuri. La acea vreme, era absolut remarcabil. Interiorul pavilioanelor era iluminat cu lămpi cu arc.

1916: Recunoasterea jazz-ului

Statele Unite ale Americii au recunoscut jazz-ul ca un gen muzical în sine. Jazz-ul s-a născut în Statele Unite dintr-un amestec de genuri muzicale dezvoltate de afro-americani. Strămoşii săi sunt cântecele de muncă (work songs), cântecele de muncă ale sclavilor africani şi cântecele religioase, negro spirituals şi gospel, cântate în biserici în timpul ceremoniilor religioase.

1919: Guvernele sovietic și ucrainean au adresat guvernului român doua ultimatumuri prin care îi cereau să părăsească în 24 de ore Basarabia și Bucovina

1921: A aparut, la Cluj și București, bilunar, apoi lunar, revista “Gândirea“, publicație tradiționalistă care tindea să orienteze creația spre valorile autohtone; în paginile revistei au semnat mari scriitori precum Tudor Arghezi, Tudor Vianu, Calinescu, Eliade (directori: Cezar Petrescu la Cluj și Nichifor Crainic la București)

1930: Planeta Pluton capata denumirea oficiala

Pluton este singura planetă din sistemul solar care nu a fost vizitata de o nava spatiala. Chiar Telescopul Spaţial Hubble nu poate distinge detaliile suprafeţei sale. Aceasta planeta are un satelit, Charon, care a fost descoperit în 1978. Pluton orbiteaza Soarele în 248 de ani.

1931: Inaugurarea cladirii Empire State Building la New-York

Constructia Empire State Building a costat 40 de milioane de dolari. Acest zgârie-nori era pe atunci cea mai inalta cladire din lume, cu 102 etaje si 1454 de metri inaltime. În 1950, acestei structuri i s-a adăugat o antena de televiziune de 204 metri. Aceasta cladire va fi până 1971, cel mai înalt zgârie-nori din lume. A redevenit cea mai înaltă clădire din oraş, după căderea turnurilor gemene, World Trade Center, din 2001.

Empire State Building a fost numit de către Societatea Americană a Inginerilor Civili drept una dintre cele şapte minuni ale lumii moderne. Aceasta cladire este in prezent a treia in clasamentul celor mai inalti zgârie-nori din Statele Unite ale Americii (după Turnul Willis şi Trump International Hotel and Tower, ambele în Chicago) şi a 15-a din lume.

1941: Filmul lui Orson Welles, Citizen Kane (Cetățeanul Kane), are premiera la New York

Remarcabilul film al lui Orson Welles este considerat unul dintre cele mai bune filme realizate vreodata. Un film controversat, mai ales pentru asemanarile dintre personajul principal si un magnat al presei americane din acea vreme. Filmul, realizat de Orson Wells la numai 24 de ani, a adus un mare numar de inovatii in cinematografie, atat din punct de vedere al conceptiei, cat si al tehnicii. Filmul este revoluționar în special prin abundența trucajelor și complexitatea montajului cu flashback-uri.

Regizorul american, Orson Welles, a lansat primul său film în New York, Citizen Kane, în ciuda încercărilor disperate ale lui Randolph Hearst de a impiedica producerea si apoi de a interzice difuzarea filmului. Personajul Charles Foster Kane este, într-adevăr, inspirat de magnatul de presa american William Randolph Hearst Sr. Filmul a avut aprecierea unanima a criticilor, dar nu a avut succesul scontat în rândul publicului. Acest film a marcat începuturile cinematografiei moderne, prin ruperea ritmului şi temporalitatii tradiţionale din filmele de la Hollywood.

Personajul principal al peliculei, interpretat stralucit de Welles, este Charles Foster Kane. Povestea începe cu moartea acestuia. Un barbat trecut de a doua tinerete, prabusit pe scarile palatului sau, tinând în mâna un glob. Ultimul cuvant rostit – „Rosebud“ (Boboc de trandafir). Un reporter se hotaraste sa afle care este întelesul acestuia si intervieveaza o serie de cunoscuti ai lui Kane. Ascensiunea lui este evocată, prin povestiri întrețesute, de către persoanele care l-au cunoscut.

Astfel, micul Charlie apare jucându-se în zapada, la fel ca oricare alt copil de vârsta lui, în timp ce parintii semnau actele pentru a-l da în grija unui bancher. Acest lucru ii va schimba complet viata. Pentru ca mama sa primise mostenire o mina de aur, Charles se îmbogateste si singura sa pasiune este de a conduce un ziar. Ajunge sa detina 37 de publicatii, doua sindicate si un post de radio, printre altele. Este considerat de unii fascist, însa el se defineste ca fiind un american adevarat. Se casatoreste cu nepoata presedintelui american, cu care are si un fiu, si, în cele din urma, candideaza la postul de guvernator.

Tot mai alienat, Kane devine abuziv cu femeile din viata sa, mai întâi cu sotia, apoi cu amanta, iar ambitiile sale de putere nu-l duc nicaieri. Chiar daca în anii crizei economice din America a fost nevoit sa închida 11 ziare, Kane a rezistat. Însa, când s-a aflat de legatura amoroasa extraconjugala pe care o avea cu o cântareata, si-a pierdut orice sansa pentru ocuparea unui post în politica. Kane îsi gaseste sfârsitul în palatul sau neterminat, Xanadu, visând singur la simplitatea propriei copilarii si la „Rosebud“, sania intruchipand imaginea copilariei sale.

„Cetateanul Kane“ se înscrie în traditia populista New Deal si face apologia viziunii tipic americane ce sustine ca banii nu aduc fericirea, într-o „maniera extrem de prozaica“. Filmul este povestit cu flashbackuri, fiecare personaj descriindu-l pe Kane dintr-o alta perspectiva. Remarcabilul tur de forta, cum a fost descrisa naratiunea peliculei, se datoreaza si genialului „copil“ Welles, dar si scenaristului Harman J. Mankiewicz.

Imaginea, de asemenea, a dezvoltat la acea vreme o tehnica bazata pe adâncimea câmpului vizual, în care prim-planul, planul mediu si fundalul sunt vizibile simultan, permitând spectatorului sa observe, sa se concentreze pe oricare parte a imaginii. Tehnica lui Gregg Toland a fost criticata în epoca, cum era de asteptat, din motiv ca atragea atentia asupra ei însesi, „tradând astfel codurile cinematografiei hollywoodiene clasice, care sustineau ca imaginea buna este cea care nu se concentreaza asupra sa“, dupa cum nota criticul galez de film Mikel J. Koven.

***

William Randolph Hearst Sr., 29 apr. 1863, San Francisco, SUA – 14 aug. 1951, Beverly Hills, SUA, om de afaceri și politician american. Este cel mai cunoscut pentru dezvoltarea celei mai mari companii media americane, Hearst Communications. Al doilea fiu al sau, William Randolph Hearst Jr., a preluat afacerile media ale tatalui sau.

1950: Ziua Internațională a Muncii in tarile comuniste

Cehoslovacia: coloana paradei de pe 1 mai 1950 din Piata Wenceslas, Praga. În prim-plan, portrete ale lui Klement Gottwald şi Stalin, urmate de deviza zilei de 1 mai, “Pentru pace, patrie şi socialism”, precum şi emblema primului plan de cinci ani. De peste 40 de ani, aceste “valuri multicolore” au exprimat, în funcţie de retorica oficială, hotararea de a inainta spre un viitor victorios, spre comunism.

1956: A fost înființat Institutul de Arheologie din București

1951: Suprimarea alegerilor in Cuba

În timpul defilarii muncitorilor de ziua de 1 mai, Fidel Castro a anunţat: Cuba este de acum inainte o naţiune socialistă şi “revoluţia nu are timp pentru alegeri”.

1967: Elvis Presley se căsătorește cu Priscilla Beaulieu în Las Vegas. Cuplul s-a întâlnit în Germania de Vest, unde Elvis se afla în timpul serviciului militar.

1975: Preotul Constantin Galeriu devine paroh al bisericii Sfântul Silvestru din București.

1979: Groenlanda devine provincie autonomă a Regatului Danemarcei

1982: Expoziţia din Knoxville (Tennessee, SUA) Tema: Energy Turns the World

Mai mult sau mai putin internationala, Expozitia a primit 22 de ţări şi 7 state americane. Exponatele comerciale au fost mai numeroase (89) şi au inclus Coca-Cola, Eastman Kodak, Ford Motors, U. S. Steel, General Electric, Philips, etc.

1991: A intrat în vigoare Acordul de comerț și cooperare comercială și economică dintre România și Comunitatea Economică Europeană/CEE, ulterior Uniunea Europeană/UE.

1992: Intră în vigoare Documentul de la Viena, adoptat prin consens, la 5 martie 1992 de 48 de state ale CSCE

1993: A intrat în vigoare Acordul dintre România și Asociația Europeană a Liberului Schimb/AELS.

1997: Tony Blair castiga alegerile

Partidul Laburist obține cea mai mare victorie din ultimii 150 de ani în scrutinul legislativ de la 1 mai 1997, ajungând la putere pentru prima oara dupa 1979. Victoria răsunătoare asupra Conservatorilor, a pus capat celor 18 ani in care partidul condus de John Major s-a aflat la putere. Tony Blair este învestit oficial de către regina Elisabeta a II–a cu formarea guvernului, devenind, la 43 de ani, cel mai tanar prim ministru britanic din 1801.

1998: Reuniunea liderilor UE, miniștrilor de finanțe ai țărilor UE și ai Parlamentului European, pentru a decide cine va participa la lansarea UME – Uniunea Monetară Europeană – pentru a stabili ratele de schimb bilaterale și pentru a numi oficial Consiliul de conducere al Bancii Centrale Europene

1998: Intră în vigoare Convenția Consiliului Europei privind spălarea, depistarea, capturarea și confiscarea banilor proveniți din activități criminale

2002: A început să funcționeze Garda de Mediu, condusă de un comisar național – la nivelul țării, și de un comisar județean – la nivel de județ

2002: La Salonul Internațional al Invențiilor și Produselor Noi de la Geneva, ediția nr. 30, România a câștigat 67 de medalii (din care 15 de aur) și trei premii speciale, ceea ce a clasat–o pe primul loc între cele 44 de țări. Printre premianți sunt profesorii Universității Bioterra din București – medalie de aur pentru vodca ecologica și de argint pentru sucul fără conservanți Carotina

2003: Bush: “partea cea mai grea a luptei s-a incheiat”

Preşedintele George W. Bush a anunţat in mod oficial sfârşitul ostilităţilor în Irak în timpul unui discurs la bordul portavionului Abraham Lincoln ancorat în largul coastei din California. “Partea cea mai grea a luptei s-a incheiat in Irak. In bătălia din Irak, Statele Unite şi aliaţii noştri si-au atins scopul” a spus el la şase săptămâni de la primul bombardament in Bagdad.

2003: A intrat în vigoare noul Cod Poștal din România

2004: Extinderea UE: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia și Ungaria aderă la Uniunea Europeană.

2004: Odată cu extinderea Uniunii Europene, s-a restructurat Acordul Central European al Comerțului Liber (CEFTA), fapt ce se răsfrânge și asupra României.

2005: Prima apariţie a Papei Benedict al XVI-lea la fereastra Vaticanului

Aproximativ 50 000 de oameni s-au adunat in Piaţa Sf. Petru pentru a asista la prima apariţie a Papei Benedict al XVI-lea la fereastra care l-a făcut celebru pe predecesorul său. Noul Papă s-a mutat cu o zi înainte, pe 30 aprilie, în apartamentele papale, Ioan Paul al II-lea facandu-si ultima lui apariţie publică la aceeaşi fereastră pe 30 martie, cu trei zile înainte de a muri.

2011: Papa Ioan Paul al II-lea este beatificat la Vatican

305: Împărații romani Dioclețian și Maximian renunță la demnitatea de auguști, lucru ce consemnează sfârșitul primei tetrarhii. Locul lor este luat de Galerius și Constanțiu I

1359: Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

1581: Sigismund Bathory este ales principe al Transilvaniei

1707: Anglia s–a unit cu Scoția sub numele de Marea Britanie

Un act al Uniunii proclamă Regatul Unit al Angliei şi Scoţiei. Cele două regate fuseseră conduse de același monarh încă din 1603: Iacob al VI-lea al Scoţiei a devenit rege al Angliei (Iacob I) şi aceste doua ţări au învăţat să trăiască împreună. De acum inainte, vor avea un guvern şi un parlament comun, cu sediul la Londra. În anul 1999, guvernul Blair va relaxa aceasta uniune prin acordarea unei mai mari autonomii Scotiei in ansamblul regional.

Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sau Regatul Unit este compus din patru țări tradiționale: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, precum și din mai multe teritorii dependente. Marea Britanie desemnează doar Anglia, Scoția și Țara Galilor.

1786: Premiera absoluta a operei comice “Nunta lui Figaro” (4 acte) de W. A. Mozart, la Burgtheater din Viena. Libretul in limba italiana (Le nozze di Figaro) este scris de Lorenzo da Ponte, după comedia cu același titlu a lui Pierre Caron de Beaumarchais, Le Mariage de Figaro (sau La folle journée).

Opera bufa, Nunta lui Figaro, este o continuare a intrigii din Bărbierul din Sevilla, cativa ani mai tarziu şi povesteşte o singură “zi de nebunie” (La Folle giornata) în palatul contelui Almaviva, lângă Sevilla, Spania. Rosina este acum Contesa, intrucat stăpânul lui Figaro, Contele Almaviva, s-a căsătorit cu ea. Plictisit de Rosina, Contele încearcă să o cucerească pe subreta Susanna, logodnica lui Figaro. Dr. Bartolo caută sa se răzbune pe Figaro pentru zădărnicirea planurilor sale de a se căsători cu Rosina. Contele Almaviva a degenerat din tanarul romantic într-un bariton intrigant si afemeiat.

Profitand de recunoştinţa pe care i-o datora Figaro pentru locul de munca oferit ca servitor personal al sau, Contele Almaviva insista acum sa obtina favorurile Susannei, logodnica lui Figaro. Mai mult, încearcă să împiedice nunta lui Figaro cu Susanna, ajutat de Marcellina, menajera doctorului Bartolo. Marcellina încearcă să-l forțeze pe Figaro să o ia de nevastă, în contul unei datorii pe care acesta nu a putut să i-o restituie. Figaro, la rândul său, încearcă să împiedice acest plan și să o ia de soție pe Susanna. Planul Marcellinei se destramă când Figaro află întâmplător că Marcellina este de fapt mama sa, demult pierdută. După multe trucuri și aventuri, Figaro și Susanna redobândesc încrederea și dragostea, iar Contele Almaviva este nevoit să o roage pe Rosina să-l ierte.

1776: Ordinul Iluminaților este fondat în Ingolstadt (Bavaria de Nord), de Adam Weishaupt

1821: Turcii pătrund în Moldova , pe la Brăila , și în Țara Românească, pe la Giurgiu , Călărași, Calafat și Bechet, pentru a înăbuși revoluția condusă de Tudor Vladimirescu

1831: Se înființează, la București, Arhivele Statului din Țara Românească

1851: Expozitia Universala din Londra

Până în octombrie, peste şase milioane de vizitatori vor veni la Londra pentru a vedea standurile celor paisprezece mii de expozanţi care participau la “Marea Expozitie”. Regina Victoria a deschis evenimentul de un nivel fără precedent. Printul Consort Albert, soţul sau, a fost ghidul ei, deoarece era deosebit de bine de informat fiind unul dintre initiatorii principali ai proiectului.

Toate statele lumii au fost invitate să prezinte cele mai moderne realizări din fabricile şi atelierele lor. A fost, mai presus de toate, o întâlnire între naţiuni, dar, de asemenea, o celebrare a civilizaţiei industriale. Această confruntare paşnică şi fructuoasă între toate ţările lumii a permis ca acestea sa poata realiza, de asemenea, avansul extraordinar al economiei britanice, pionier al revoluţiei industriale.

Cei mai multi expozanţii erau in special britanici sau din coloniile britanice. Expozitia a avut un caracter mai mult colonial decat internaţional ceea ce nu era cu nimic surprinzător pentru Anglia victoriană.

1865: Intră în vigoare Codul Penal (aprobat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 21 aprilie/3 mai 1864)

1869: S–a deschis, în Paris , “Folies Bergère“, celebru teatru de revistă și music hall

1878: Expozitia Universala din Paris

Cu aceasta ocazie a fost construit Palatul Trocadero care va fi demolat în 1936. Expoziţia a atras peste şase milioane de vizitatori.

1883: Expozitia din Amsterdam (1 mai -1 noiembrie 1883)

Olanda a prezentat un pavilion pentru Colonii în care toată lumea putea găsi: alimente, plante, arme, bijuterii, şi alte elemente exotice. Ceea ce a atras atenţia a fost un sat din Java, locuita de aborigenii reali! O atracţie în sine a constituit-o clădirea principală cu faţada sa neobişnuita.

1883: Spectacolul lui Buffalo Bill (William Frederick Cody)

Buffalo Bill a organizat si a regizat cel mai popular spectacol din lume, Buffalo Bill’s Wild West Show, el si trupa sa facand un turneu prin toata America de Nord şi Europa. A fost un spectacol uimitor pentru acea epoca, conceput pentru a recreea atmosfera din America de Vest în toata autenticitatea sa. Scene din viata cowboy-lor ilustrau teme cum ar fi vânătoarea de bizoni, Pony Express, atacul asupra unei diligente sau asupra unei colibe a unui cowboy de către indieni, prezenţa indienilor adevarati constituind atractia spectacolului.

Pentru milioane de americani şi europeni a început de atunci mitul marelui Far West, Old West sau Wild West, care nu se va stinge, fiind amplificat de productiile cinematografice cu figuri mitice ale “giganţilor” din Vest.

William Frederick Cody, supranumit Buffalo Bill, a fost un soldat american, vanator de bizoni (bizonul american este numit buffalo) şi showman. S-a născut în Iowa Territory (în prezent statul american Iowa), în apropiere de LeClaire. A fost una dintre cele mai interesante figuri ale Vechiului Vest American (American Old West) şi a fost celebru mai ales pentru spectacole pe care le-a organizat cu teme de cowboy. Buffalo Bill a primit Medalia de Onoare în 1872.

Pony Express era un serviciu original de curierat rapid, “poştă rapidă”, mesajele fiind expediate prin intermediul unor călăreţi, in sistem stafeta, in preerii, campii, deserturi şi in munţii din vestul Statelor Unite.

1886: Originile Zilei Internationale a Muncii

Pe data de 1 mai, a fost initiata în Chicago o grevă generală de către lucrătorii care au cerut ca ziua de lucru sa fie de opt ore. O demonstraţie a grevistilor in Piata Haymarket a fost violent reprimata de către poliţia locală şi opt organizatori anarhisti au fost arestaţi şi acuzaţi. Cinci dintre ei au fost condamnaţi la moarte pentru asa-zisa incitare a militantilor de a lansa o bombă asupra ofiţerilor de poliţie în timpul revoltei. Patru au fost spânzuraţi in mod public şi un altul s-a sinucis inaintea executiei.

În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat 1 mai Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

1893: Expozitia din Chicago (1 mai – 31 oct.)

Pentru a marca aniversarea a 400 de ani de la expeditiile lui Cristofor Columb în America, Chicago a organizat o Expozitie Universala. Realitatea a demonstrat ca aceasta nu a fost decat un pretext. Expoziţia a fost mai degrabă o proiecţie a ceea ce va fi viaţa în secolul XX.

Atracţia cea mai semnificativa a fost, fără îndoială, Marele Carusel Ferris (Ferris Wheel) care a fost creat special pentru Expozitie şi a fost prezentat în multe alte expoziţii. Originalul era totusi dificil de egalat, cu 36 de cabine, putand incapea 60 de persoane in fiecare! Pentru două ture, ocupantii lor erau ridicati la 260 metri deasupra solului. Dura insa mult mai mult pentru cobori toată lumea! Marile Carusele de astazi sunt mult mai sobre, dar probabil mai eficiente…

1899: Bayer introduce aspirina în Germania

1901: Expozitia din Buffalo

Prima Expozitie importanta din Statele Unite pentru noul secol, nu a subliniat nici o aniversare istorica cunoscuta. De fapt, s-au celebrat progresele Electricitatii si orasul Buffalo. Una dintre atractiile memorabile a fost Electric Tower.

În general, iluminatul electric a fost în centrul atenţiei. Alimentata de Cascada Niagara, Expoziţia a folosit 240 000 de becuri de 7 watti, care evident nu au dat o lumină intensa, ci mai degrabă, o lumină blanda, a cărei intensitate era gradata dintr-un loc intr-altul. Purtand un puternic fascicul de lumina (search light) Turnul folosea numai el singur peste 44 000 de becuri. La acea vreme, era absolut remarcabil. Interiorul pavilioanelor era iluminate cu lămpi cu arc.

1916: Recunoasterea jazz-ului

Statele Unite ale Americii au recunoscut jazz-ul ca un gen muzical în sine. Jazz-ul s-a născut în Statele Unite dintr-un amestec de genuri muzicale dezvoltate de afro-americani. Strămoşii săi sunt cântecele de muncă (work songs), cântecele de muncă ale sclavilor africani şi cântecele religioase, negro spirituals şi gospel, cântate în biserici în timpul ceremoniilor religioase.

1919: Guvernele sovietic și ucrainean au adresat guvernului român doua ultimatumuri prin care îi cereau să părăsească în 24 de ore Basarabia și Bucovina

1921: A aparut, la Cluj și București, bilunar, apoi lunar, revista “Gândirea“, publicație tradiționalistă care tindea să orienteze creația spre valorile autohtone; în paginile revistei au semnat mari scriitori precum Tudor Arghezi, Tudor Vianu, Calinescu, Eliade (directori: Cezar Petrescu la Cluj și Nichifor Crainic la București)

1930: Planeta Pluton capata denumirea oficiala

Pluton este singura planetă din sistemul solar care nu a fost vizitata de o nava spatiala. Chiar Telescopul Spaţial Hubble nu poate distinge detaliile suprafeţei sale. Aceasta planeta are un satelit, Charon, care a fost descoperit în 1978. Pluton orbiteaza Soarele în 248 de ani.

1931: Inaugurarea cladirii Empire State Building la New-York

Constructia Empire State Building a costat 40 de milioane de dolari. Acest zgârie-nori era pe atunci cea mai inalta cladire din lume, cu 102 etaje si 1454 de metri inaltime. În 1950, acestei structuri i s-a adăugat o antena de televiziune de 204 metri. Aceasta cladire va fi până 1971, cel mai înalt zgârie-nori din lume. A redevenit cea mai înaltă clădire din oraş, după căderea turnurile gemene World Trade Center din 2001.

Empire State Building a fost numit de către Societatea Americană a Inginerilor Civili drept una dintre cele şapte minuni ale lumii moderne. Aceasta este in prezent a treia dintre cei mai inalti zgârie-nori din Statele Unite ale Americii (după Turnul Willis şi Trump International Hotel and Tower, ambele în Chicago), şi al 15-lea din lume din punct de vedere al inaltimii.

1941: Filmul lui Orson Welles, Citizen Kane (Cetățeanul Kane), are premiera la New York

Remarcabilul film al lui Orson Welles este considerat unul dintre cele mai bune filme realizate vreodata. Un film controversat, mai ales pentru asemanarile dintre personajul principal si un magnat al presei din acea vreme. Filmul, realizat de Orson Wells la numai 24 de ani, a adus un mare numar de inovatii in cinematografie, atat din punctul de vedere al conceptiei cat si al tehnicii. Filmul este revoluționar în special prin abundența trucajelor și complexitatea montajului cu flashback-uri.

Regizorul american, Orson Welles, a lansat primul său film în New York, Citizen Kane, în ciuda încercărilor disperate ale lui Randolph Hearst de a impiedica producerea si apoi de a interzice difuzarea filmului. Personajul Charles Foster Kane este, într-adevăr, inspirat de magnatul de presa american Randolph Hearst. Filmul a avut aprecierea unanima a criticilor, dar nu a avut succesul scontat în rândul publicului. Acest film a marcat începuturile cinematografiei moderne, prin ruperea ritmului şi temporalitatii tradiţionale din filmele de la Hollywood.

Personajul principal al peliculei, interpretat stralucit de Welles, este Charles Foster Kane. Povestea începe cu moartea acestuia. Un barbat trecut de a doua tinerete, prabusit pe scarile palatului sau, tinând în mâna un glob. Ultimul cuvant rostit – „Rosebud“ (Boboc de trandafir). Un reporter se hotaraste sa afle care este întelesul acestuia si intervieveaza o serie de cunoscuti ai lui Kane. Astfel, ascensiunea lui este evocată, prin povestiri întrețesute, de către persoanele care l-au cunoscut.

Astfel, micul Charlie apare jucându-se în zapada, la fel ca oricare alt copil de vârsta lui, în timp ce parintii semnau actele pentru a-l da în grija unui bancher. Acest lucru ii va schimba complet viata. Pentru ca mama sa primise mostenire o mina de aur, Charles se îmbogateste si singura sa pasiune este de a conduce un ziar. Ajunge sa detina 37 de publicatii, doua sindicate si-un post de radio, printre altele. Este considerat de unii fascist, însa el se defineste ca fiind un american adevarat. Se casatoreste cu nepoata presedintelui american, cu care are si un fiu, si, în cele din urma, candideaza la postul de guvernator.

Tot mai alienat, Kane devine abuziv cu femeile din viata sa, mai întâi cu sotia, apoi cu amanta, iar ambitiile sale de putere nu-l duc nicaieri. Chiar daca în anii crizei economice din America a fost nevoit sa închida 11 ziare, Kane a rezistat. Însa, când s-a aflat de legatura amoroasa extraconjugala pe care o avea cu o cântareata, si-a pierdut orice sansa pentru ocuparea unui post în politica. Kane îsi gaseste sfârsitul în palatul sau neterminat, Xanadu, visând singur la simplitatea propriei copilarii si la „Rosebud“, sania intruchipand imaginea copilariei sale.

„Cetateanul Kane“ se înscrie în traditia populista New Deal si face apologia viziunii tipic americane ce sustine ca banii nu aduc fericirea, într-o „maniera extrem de prozaica“. Filmul este povestit cu flashbackuri, fiecare personaj descriindu-l pe Kane dintr-o alta perspectiva. Remarcabilul tur de forta, cum a fost descrisa naratiunea peliculei, se datoreaza si genialului „copil“ Welles, dar si scenaristului Harman J. Mankiewicz.

Imaginea, de asemenea, a dezvoltat la acea vreme o tehnica bazata pe adâncimea câmpului vizual, în care prim-planul, planul mediu si fundalul sunt vizibile simultan, permitând spectatorului sa observe, sa se concentreze pe oricare parte a imaginii. Tehnica lui Gregg Toland a fost criticata în epoca, cum era de asteptat, din motiv ca atragea atentia asupra ei însasi, „tradând astfel codurile cinematografiei hollywoodiene clasice, care sustineau ca imaginea buna este cea care nu se concentreaza asupra sa“, dupa cum nota criticul galez de film Mikel J. Koven.

1950: Ziua Internațională a Muncii in tarile comuniste

Cehoslovacia: coloana paradei de pe 1 mai 1950 din Piata Wenceslas, Praga. În prim-plan, portrete ale lui Klement Gottwald şi Stalin, urmate de deviza zilei de 1 mai, “Pentru pace, patrie şi socialism”, precum şi emblema primului plan de cinci ani. De peste 40 de ani, aceste “valuri multicolore” au exprimat, în funcţie de retorica oficială, hotararea de a inainta spre un viitor victorios, spre comunism.

1956: A fost înființat Institutul de Arheologie din București

1951: Suprimarea alegerilor in Cuba

În timpul defilarii muncitorilor de ziua de 1 mai, Fidel Castro a anunţat: Cuba este de acum inainte o naţiune socialistă şi “revoluţia nu are timp pentru alegeri”.

1967: Elvis Presley se căsătorește cu Priscilla Beaulieu în Las Vegas. Cuplul s-a întâlnit în Germania de Vest, unde Elvis se afla în timpul serviciului militar.

1975: Preotul Constantin Galeriu devine paroh al bisericii Sfântul Silvestru din București.

1979: Groenlanda devine provincie autonomă a Regatului Danemarcei

1982: Expoziţia din Knoxville (Tennessee, SUA) Tema: Energy Turns the World

Mai mult sau mai putin internationala, Expozitia a primit 22 de ţări şi 7 state americane. Exponatele comerciale au fost mai numeroase (89) şi au inclus Coca-Cola, Eastman Kodak, Ford Motors, U. S. Steel, General Electric, Philips, etc.

1991: A intrat în vigoare Acordul de comerț și cooperare comercială și economică dintre România și Comunitatea Economică Europeană/CEE, ulterior Uniunea Europeană/UE.

1992: Intră în vigoare Documentul de la Viena, adoptat prin consens, la 5 martie 1992 de 48 de state ale CSCE

1993: A intrat în vigoare Acordul dintre România și Asociația Europeană a Liberului Schimb/AELS.

1997: Tony Blair castiga alegerile

Partidul Laburist obține cea mai mare victorie din ultimii 150 de ani în scrutinul legislativ de la 1 mai 1997, ajungând la putere pentru prima oara dupa 1979. Victoria răsunătoare asupra Conservatorilor, a pus capat celor 18 ani in care partidul condus de John Major s-a aflat la putere. Tony Blair este învestit oficial de către regina Elisabeta a II–a cu formarea guvernului, devenind, la 43 de ani, cel mai tanar prim ministru britanic din 1801.

1998: Reuniunea liderilor UE, miniștrilor de finanțe ai țărilor UE și ai Parlamentului European, pentru a decide cine va participa la lansarea UME – Uniunea Monetară Europeană – pentru a stabili ratele de schimb bilaterale și pentru a numi oficial Consiliul de conducere al Bancii Centrale Europene

1998: Intră în vigoare Convenția Consiliului Europei privind spălarea, depistarea, capturarea și confiscarea banilor proveniți din activități criminale

2002: A început să funcționeze Garda de Mediu, condusă de un comisar național – la nivelul țării, și de un comisar județean – la nivel de județ

2002: La Salonul Internațional al Invențiilor și Produselor Noi de la Geneva, ediția nr. 30, România a câștigat 67 de medalii (din care 15 de aur) și trei premii speciale, ceea ce a clasat–o pe primul loc între cele 44 de țări. Printre premianți sunt profesorii Universității Bioterra din București – medalie de aur pentru vodca ecologica și de argint pentru sucul fără conservanți Carotina

2003: Bush: “partea cea mai grea a luptei s-a incheiat”

Preşedintele George W. Bush a anunţat in mod oficial sfârşitul ostilităţilor în Irak în timpul unui discurs la bordul portavionului Abraham Lincoln ancorat în largul coastei din California. “Partea cea mai grea a luptei s-a incheiat in Irak. In bătălia din Irak, Statele Unite şi aliaţii noştri si-au atins scopul” a spus el la şase săptămâni de la primul bombardament in Bagdad.

2003: A intrat în vigoare noul Cod Poștal din România

2004: Extinderea UE: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia și Ungaria aderă la Uniunea Europeană.

2004: Odată cu extinderea Uniunii Europene, s-a restructurat Acordul Central European al Comerțului Liber (CEFTA), fapt ce se răsfrânge și asupra României.

2005: Prima apariţie a Papei Benedict al XVI-lea la fereastra Vaticanului

Aproximativ 50 000 de oameni s-au adunat in Piaţa Sf. Petru pentru a asista la prima apariţie a Papei Benedict al XVI-lea la fereastra care l-a făcut celebru pe predecesorul său. Noul Papă s-a mutat cu o zi înainte, pe 30 aprilie, în apartamentele papale, Ioan Paul al II-lea facandu-si ultima lui apariţie publică la aceeaşi fereastră pe 30 martie, cu trei zile înainte de a muri.

2011: Papa Ioan Paul al II-lea este beatificat la Vatican

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.