Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Alte evenimente
1 martie

1 Martie: Sărbătoarea Mărțișorului, începutul primăverii și a renașterii naturii:

Verde crudverde crud

Mugur alb, și roz și pur,

Vis de-albastru și de-azur… 

Simbolismul, tradiția și legendele mărțișorului

1872: A fost înființat primul parc național din lume, “Parcul National Yellowstone

Parcul Național Yellowstone a fost întemeiat pe data de 1 martie 1872 de catre Congresul SUA, fiind primul parc național din lume. Numele parcului provine de la numele fluviului omonim, Yellowstone, care este apa curgătoare cea mai importantă de pe teritoriul parcului.

Rezervatie nationala in SUA, situat in nord-vestul statului Wyoming, se află pe teritoriul a trei state federale nord americane: 96 % din suprafața parcului se află pe teritoriul statului Wyoming, 3 % pe teritoriul statului Montana și 1 % pe teritoriul statului Idaho.

Suprafata sa este de cca. 8983 kmp, ceea ce corespunde aproximativ cu suprafața insulei Corsica. Aici se afla o parte din Munții Stancosi (Rocky Mountains), punctul cel mai înalt fiind Eagle Peak cu altitudinea de 3462 m deasupra nivelului marii, Masivul Gallatin, Masivul Absaroka, Muntii Zapezii si Masivul Teton. Punctul de cea mai joasă altitudine se afla în nord, fiind de 1620 m deasupra nivelului marii.

Are trasaturi geologice neobisnuite, incluzand paduri fosile si eruptii de lava bazaltica erodata. Are, de asemenea, 10 000 de izvoare termale, care erup sub forma de aburi, fumarole si gheizere. Cel mai vestit gheizer este Old Faithful, intrucat erupe, de fiecare data, timp de 33 pana la 93 de minute. Are multe lacuri si rauri: lacul Yellowstone, lacul Shoshone, raul Snake si raul Yellowstone.

Rezervatia este deosebita atât din punct de vedere geologic cat şi biologic. Yellowstone conţine 2/3 din gheizerele planetei si multe izvoare termale. Parcul adaposteste  multe mamifere mari: ursi negri, ursi grizzli, coioti, lupi, elani şi turme sălbatice de bizoni si cerbi wapiti.

Acest parc este inima unui vast habitat natural protejat, unul dintre ultimele ecosisteme intacte din zonele temperate. În anul 1978, a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO.

1562: Inceputul războaielor religioase franceze

În satul Wassy, Champagne, 200 de protestanţi au fost ucişi de oamenii Ducelui de Guise, ce facea parte dintr-o familie bogata si influenta, în timp ce asistau la slujba religioasa. Pe 10 martie, conducatorul hughenoţilor, Louis de Condé, ii cheama pe protestanţi să ridice armele şi să-i răzbune pe sătenii din Wassy. Peste 1.000 de hughenoți (protestanti) au fost masacrați de catolici. Acest masacru a marcat începutul războaielor religioase care au afectat Franţa timp de peste treizeci de ani.

1565: Fondarea orașului Rio de Janeiro

După fondarea orasului Salvador de Bahia, în 1549, care a devenit capitala Braziliei, Rio a fost fondat pe 1 martie 1565 de către cavalerul portughez Estacio de Sá care a redenumit asezarea “São Sebastião do Rio de Janeiro” (Sfantul Sebastian al Râului de Ianuarie) în onoarea regelui Sebastian I al Portugaliei. Timp de mai multe secole, micul targ a fost cunoscut sub numele de São Sebastião, în loc de a doua parte a numelui său, Rio de Janeiro (în portugheză, înseamna „Râu de Ianuarie”) utilizata frecvent astăzi.

1746: Constantin Mavrocordat, domnul Țării Românești (1744-1746), clerul înalt și boierii hotărăsc eliberarea din șerbie a rumânilor fugiți, care se reîntorc în țară; liberi ca persoană, țăranii rămân totuși dependenți economic de boieri, fiind obligați să presteze boierului 12 zile de clacă, în Țara Românească și 24 de zile, în Moldova

1815: Napoleon evadează de pe insula Elba

1840: Adolphe Thiers devine prim ministru al Franței

1867: A apărut primul număr al „Convorbirilor literare“, organ de presă al „Junimii”– grupare politică și literară condusă de Titu Maiorescu

1896: Savantul francez Henri Becquerel descoperă radioactivitatea naturală

1907: Și-a început activitatea Serviciul de urgență „Salvarea”, din inițiativa dr. Mina Minovici

1925: Hitler creează Staffeln Schutz (S.S.) pentru servicii de paza personale.

1944: Are loc premiera piesei „Steaua fără nume“, de Mihail Sebastian, la Teatrul Alhambra din București

1946: Banca Angliei este naționalizată

1950: Savantul Klaus Fuchs este condamnat la 14 ani închisoare pentru spionaj în favoarea URSS

Klaus Fuchs a fost condamnat la 14 ani de închisoare, după un proces care a provocat senzaţie în Londra. Fizicianul britanic de origine germana, a fost acuzat ca a furnizat sovieticilor secrete britanice si americane în legătură cu fabricarea bombei atomice.

1954: În zona atolului Bikini în Pacific, SUA experimentează bomba cu hidrogen (bomba H)

1957: Everly Brothers inregistraza piesa “Bye Bye Love”, care va fi primul lor mare succes, ocupand timp de patru saptamani locul 2 in clasamentul Hit Parade.

1966: Premiera filmului Pentru un pumn de dolari, regizat de Sergio Leone

Filmat în Sierra spaniolă, acest western ii oferă lui Clint Eastwood primul sau mare rol. Personajul sau, “omul fără nume”, îmbrăcat în faimosul său poncho, va deveni unul dintre miturile genului. Va reveni in filmul Pentru cativa dolari in plus, apoi în Bunul, Raul si Uratul (Il buono, il brutto, il cattivo).

1974: Scandalul Watergate

In Statele Unite ale Americii, un mare juriu federal trimite în judecată şapte bărbaţi, dintre care multi consilieri apropiati ai preşedintelui Richard Nixon, sub acuzaţia de conspiraţie pentru musamalizarea scandalului Watergate.

1997: Se constituie Forța de Reacție Rapidă a Armatei Române, care se înscrie în procesul de modernizare a forțelor armate ale României, în concordanță cu exigențele integrării în structurile militare ale Alianței Nord-Atlantice.

1999: România devine parte a Convenției de echivalare a diplomelor în domeniul învățămîntului superior în Europa.

2000: Social-democrata Tarja Kaarina Halonen își preia funcția de președinte al Republicii Finlanda, fiind prima femeie aleasă în această funcție.

2001: Guvernul elvețian interzice utilizarea în hrana animalelor a alimentelor conținând făină de carne și oase.

2001: Regimul taliban din Afganistan dispune deschiderea focului și aruncarea în aer a statuii lui Buddha de la Bamian, monument înscris pe lista UNESCO a patrimoniului universal

2002: Invazia Afganistanului: Începe „Operațiunea Anaconda” în estul Afghanistanului

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.