Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Comemorari
10 februarie

2005: Arthur Miller, dramaturg și eseist american de origine evreiască

Dramaturgul Arthur Miller a fost un gigant al teatrului contemporan şi o conştiinţa a secolului XX. A inceput sa scrie teatru inca de pe cand era student la Universitatea din Michigan. Este autorul pieselor ”Moartea unui comis-voiajor”, “ Vrajitoarele din Salem”, doua mari capodopere dramatice, “Ultimul yankeu”, “Bluesul reinvierii“.

După ce a studiat la Universitatea din Michigan și a lucrat în diverse locuri, Arthur Miller a început să scrie scenarii pentru radio și piese de teatru, precum Omul care a avut toate șansele, prezentat pe Broadway.

De la începuturile sale, Arthur Miller a fost recunoscut ca un mare dramaturg; a câștigat Premiul Cercului Criticilor Dramatici pentru „Toți fiii mei”, iar în 1949, a primit Premiul Pulitzer și Premiul Cercului Criticilor Dramatici pentru Moartea unui comis-voiajor. Death of a Salesman este o tragedie despre un om distrus de valorile false ale societatii din care face parte, Miller exceland in studiul social si psihologic.

Considerat a fi pro-comunist sub McCarthyism, a scris romanul Vrăjitoarele din Salem. Au urmat Vedere de pe pod și Inadaptații, dramă scrisă pentru cea de-a doua soție, Marilyn Monroe.

A mai scris nuvele, eseuri si scenariul filmului The Misfits (Inadaptații), în 1961. Timp de câțiva ani, Hollywoodul s-a bazat pe numeroasele sale lucrări pentru a le adapta pentru marele ecran.

În 1995, s-a întors la literatură cu O fată Any, apoi Focus și Ferestrele secolului, iar la teatru cu Bluesul reînvierii și Confuzia domnului Peters.

Mai mult…

1755: Montesquieu (Charles-Louis de Secondat, baron de la Brede) scriitor satiric și filosof iluminist francez (n. 1689)

Lucrarea satirica Scrisori persane a fost primul sau succes literar. Cea mai importanta lucrare a sa, Despre spiritul legilor, a influentat profund gandirea politica europeana si americana.

1829: Papa Leon al XII-lea (n. 1760)

1837: A.S. Pușkin, scriitor rus (n. 1799)

Mai mult…

1868: David Brewster, fizician scoțian (n. 1781)

1880: Adolphe Crémieux, avocat și politician francez de origine ebraică (n. 1796)

1918: Abdul-Hamid al II-lea, sultan otoman (n. 1842)

1923: Wilhelm Conrad Röntgen, fizician german, laureat al Premiului Nobel (n. 1845)

1932: Edgar Wallace, romancier, dramaturg şi jurnalist britanic (n. 1875)

Autor extrem de prolific, a scris nu mai putin de 175 de thrillere – romane politiste şi de suspans -, cincisprezece piese de teatru, fara a mai lua in calcul nenumaratele articole publicate în ziare şi reviste.

Se spune că opera sa a inspirat realizarea a aproximativ 160 de filme. Schita sa King Kong, publicata în anul în care a murit, a fost baza filmului realizat în anul următor.

1934: Vasile Goldiș, politician român, membru de onoare al Academiei Române (n. 1862)

1939: Papa Pius al XI-lea (n. 1857)

1955: Sonia Cluceru, actriță română (n. 1892)

1992: Alex Haley, scriitor american de culoare

A primit in 1977 Premiul Pulitzer pentru “Roots” (Radacini), romanul-fluviu care relatează povestea unei familii americane de negri şi a strămoşilor săi africani. Adaptat pentru micul ecran, foiletonul, cu o durata totala de douăsprezece ore, a fost vizionat de 130 de milioane de telespectatori, până în prezent cea mai mare audienţă din istoria televiziunii.

1997: Constantin Drâmbă, astronom și matematician român, membru al Academiei Române (n. 1907)

2004: Nae Bădulescu, jurnalist de reportaj; a lucrat la posturile de radio „Europa Liberă” și BBC (n. 1962)

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.