1847: Thomas Alva Edison, inventator și cercetator în domeniul electricității, a realizat telegraful, fonograful, microtelefonul, lampa cu incandescență etc. (d. 1931)
În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, in plina revoluţie industrială şi tehnica, Edison s-a impus ca unul dintre cei mai prolifici inventatori. Multe din invenţiile şi contribuţiile sale continuă sa fie de actualitate şi au schimbat vieţile a milioane de oameni, fie ca este vorba de telefon, iluminatul electric cu becuri incandescente, fonograful sau cinematografia.
Important inventator și om de afaceri american al sfârșitului de secol XIX și început de secol XX, a fost supranumit “Magicianul din Menlo Park”. A fost un autodidact, însă acest lucru nu l-a împiedicat să realizeze invenții în domeniul electricității (becul cu filament), telefoniei, al sistemului de transmisie multipla a telegramelor, înregistrării mecanice a sunetului (fonograful) și cinematografiei (kinetoscopul).
Daca numărul de brevete atribuite lui Thomas Edison, variază uneori, oricum este impresionant. Numarul domeniilor abordate, de asemenea, este suficient de mare pentru a uimi. De la electricitate si pana la telefon, trecand prin cinematografie, genialul inventator a abordat aproape totul. Singur, sau alaturi de colaboratorii sai, a detinut recordul mondial: 1093 de inventii. Numarul brevetelor obtinute este edificator in acest sens: 389 pentru lumina si energie electrica, 195 pentru fonograf, 150 pentru telegraf, 141 pentru baterii si 34 pentru telefon.
Edison a creat primul laborator de cercetare industriala din lume, fiind conducatorul unui grup de oameni inventivi. Si-a angajat de multe ori ca asistenti fizicieni si matematicieni eminenti, precum Nikola Tesla si A. E. Kennelly. În lumea industriei a introdus, pentru prima data, noțiunea de producție de serie.
Pentru meritele sale, Academia Americană de Arte și Știință i-a acordat, în anul 1895, “Premiul Rumford”, pentru activitatea din domeniul electricității și, în anul 1915, “Medalia Franklin” pentru contribuția sa pentru binele umanității.
Cariera lui ilustreaza cel mai bine implinirea visului american de a ajunge de la zdrente la bogatie prin munca si inteligenta. La varsta de 30 de ani, era cel mai cunoscut american din lume. A fost venerat ca fiind omul care, mai mult decat oricine altcineva, a pus bazele revolutiei tehnologice si sociale a lumii electrice moderne.
1466: Elisabeta de York, soția regelui Henric al VII-lea al Angliei (d. 1503)
1535: Papa Grigore al XIV-lea (d. 1591)
1745: Tadataka Inō, cartograf japonez (d. 1818)
1840: Lajos Abafi (Ludwig Aigner), scriitor, editor, istoric literar, entomolog și francmason maghiar de origine germană (d. 1909)
1841: Ioan D. Caragiani, folclorist și traducător, membru fondator al Societății Academice Române. (d. 1921)
1882: Gheorghe Cucu, compozitor, cunoscut mai ales datorită muzicii corale și prelucrărilor de folclor. (d. 1932)
1888: Nicolae Ionescu-Sisești, medic, membru corespondent al Academiei Române (d. 1954)
1899: Vasile Ijac, compozitor și critic muzical (d. 1999)
1900: Hans-Georg Gadamer, filosof german (d. 2002)
1911: Pericle Martinescu, prozator și traducător român
1914: Paul Alexandru Georgescu, critic și istoric literar.
1921: Ion I. Inculeț, inginer canadian de origine română, autor și coautor a numeroase invenții sau inovații patentate în diverse țări ale lumii, membru de onoare al Academiei Române
1922: Tudor Jarda, compozitor
1926: Leslie Nielsen, actor canadian (d. 2010)
1929: Traian Filip, prozator (d. 1994)
1932: Aureliu Emil Săndulescu, fizician și om politic român
1936: Burt Reynolds, actor american
1941: Cornel Mihai Ionescu, eseist și traducător
1943: Serge Lama, pe numele real Serge Chauvier, cantaret francez
Cel mai faimos cântec al sau este “Je suis malade”. În 1971, a reprezentat Franţa la concursul Eurovision Song Contest cu melodia Un jardin sur la terre care s-a clasat pe locul al zecelea.
Din repertoriul sau: “Avec simplicité” – “Superman” – “Je t’aime à la folie” – “D’aventures en aventures” – “Je suis malade” – “les Petites femmes de Pigalle” – “Femme, Femme, Femme”.
1945: Constantin G. Grangure, sculptor
1946: Andrei Șchiopu, pictor
1962: Sheryl Crow, cântăreaţă, compozitoare, chitaristă, basistă, muziciană şi actriţă americană. Muzica ei încorporează elemente de rock, folk, hip-hop, pop şi country.
Interpreta, compozitoare şi fosta profesoara, Sheryl Crow si-a inceput cariera muzicala intr-un grup coral, în anii 1980, în Los Angeles. A fost angajata pentru turneul “Bad” al lui Michael Bad Jackson. In 1990, a semnat un contract cu A & M Records pentru a produce primul sau album. A obtinut 9 premii Grammy intre 1995 – 2003. În 2005, si-a lansat al 5-lea album, Wildflower.
Cateva din melodiile ei de succes: “All I Wanna Do” – “If It Makes You Happy” – “Everyday Is a Winding Road” – “The First Cut Is The Deepest”.
1969: Jennifer Aniston, actriță americană
Jennifer Aniston este cel mai bine cunoscuta pentru personajul său din serialul Friends, Rachel Green. A jucat, de asemenea, într-o serie de filme de la Hollywood, inclusiv Picture Perfect, Office Space, Rock Star, The Good Girl, Bruce Almighty şi Along Came Polly. A fost casatorita cu actorul Brad Pitt (29 iulie 2000).
1981: Kelly Rowland, cantǎreaṭǎ americanǎ
1992: Taylor Lautner, actor american