Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Aniversari
12 februarie

1809: Charles Robert Darwin, naturalist, geolog, biolog și autor de cărți englez (d. 1882)

Fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor de plante și animale (teoria evoluționistă). A observat și a demonstrat că toate speciile de forme de viață au evoluat de-a lungul timpului din anumiți strămoși comuni, proces pe care l-a numit “selecție naturală”

Teoria sa despre evolutia bazata pe selectia naturala a devenit temelia studiilor evolutioniste moderne. Darwin a socat initial societatea religioasa victoriana, cand a sugerat ca animalele si oamenii impart aceiasi stramosi, dar biologia sa atee a atras o noua categorie de savanti profesionisti, impactul ei resimtindu-se in stiinta, literatura si politica.Teoriile sale, expuse in lucrarea Originea speciilor (On the origin of species), au influentat profund societatea si gandirea occidentala moderna.

“Teoria evoluționistă” a fost acceptată de către comunitatea științifică și publicul larg încă din timpul vieții sale, în timp ce “teoria selecției naturale” a fost considerată ca prim argument al procesului evoluției abia prin anii 1930, iar acum constituie baza evoluționismului sintetic.

Unul dintre cei mai importanti biologi din istoria ştiinţei, Charles Darwin rămâne, pentru oamenii de ştiinţă, primul autor care a demonstrat că evoluţia speciilor este o realitate şi pentru publicul larg, parintele teoriei conform careia “omul este descendentul maimutei”.

În plan filosofic, domeniul de aplicare al operei lui Darwin a fost imens, deoarece a constituit o adevarata revoluţie în concepţia despre locul omului în Univers.

1768: Francisc I al Austriei (d. 1835)

1809: Abraham Lincoln, al 16–lea președinte al Americii, (1861 – 1865) și primul președinte republican, cel care a abolit sclavia (d. 1865)

Al 16-lea presedinte al S.U.A., unul dintre cei mai mari oameni de stat americani. Numerosi istorici il plaseaza in randul celor mai de seama oameni ai tuturor timpurilor. A devenit presedinte intr-o perioada de criza, cand tara era la un pas de izbucnirea unui razboi civil ce ameninta sa desparta Nordul de Sud. Lincoln, in calitate de om de stat si comandant suprem, a condus armatele federale spre victorie si a mentinut Uniunea. A fost cel ce a abolit sclavia in S.U.A.

Abraham Lincoln era tipul de om pe care americanii il numesc “self-made men”. Nascut intr-o familie modestă, a avut doar propria energie şi inteligenţa pentru a ajunge şef al naţiunii americane. În 1860, a fost ales preşedinte. Alegerea sa la preşedinţia Statelor Unite, în 1860, a avut loc in momentul izbucnirii Razboiului de Secesiune. Lincoln s-a opus expansiunii sclaviei și a dorit abolirea acesteia.

A avut un rol major în cristalizarea eforturilor Uniunii în cadrul Războiului Civil American prin selecționarea generalilor și aprobarea strategiilor lor, respectiv prin selecționarea oficialilor superiori civili ai Nordului. Astfel a pronunțat, pe 1 ianuarie1863 Proclamația emancipării. A supervizat eforturile diplomației americane, a patronat politic operațiile Partidului Republican, a informat opinia publică prin mesaje și cuvântări (așa cum a fost faimoasa Cuvântare de la Gettysburg), a inițiat, formulat și condus planuri sociale esențiale (așa cum ar fi abolirea sclaviei și Reconstrucția Uniunii).

A ramas mereu un idealist convins care nu putea fi intors de pe calea cea buna, un om cu o rabdare blanda si curajoasa si un adept al ceea ce el numea “familia omeneasca”.

Lincoln a fost asasinat pe 14 aprilie 1865, la încheierea Războiului Civil, de către un oponent politic.

1828: George Meredith, poet și romancier englez (d. 1909)

Reprezentant al romanului comico-social: îi placea să se amuze prezentand manierele gentleman-ilor, simbol al societăţii britanice. In ele, denunţă ipocrizia manierelor si atitudinilor masculine, snobismul, pedanteria, pretiozitatea, ignoranţa.

Pentru a ridiculiza defectele din spatele aparentelor umane, a utilizat mijloacele comediei, demascand astfel epoca victoriana cu falsele virtuţi şi tot fardul care o caracteriza. Oscar Wilde, în eseul său Decadenta minciunii, afirma ca Meredith, împreună cu Honoré de Balzac, sunt romancierii sai preferati: ”Cine ar putea defini acest stil … un haos iluminat de fulgere.”

1862: Alexandru Davila, dramaturg român (d. 1929)

1881: Anna Pavlovna Pavlova, balerină rusă celebră (d. 1931)

Balerină rusa de la sfarsitul sec. al XIX-lea şi începutul sec. XX. Este, în general, considerată ca fiind una dintre cele mai bune dansatoare de balet clasic din istorie şi a fost renumita ca artist principal al Baletului Rusiei Imperiale şi al baletelor rusesti ale lui Serghei Diaghilev.

A studiat la Scoala Imperiala de Balet si s-a angajat la Mariinski Teatr, devenind prima-balerina in 1906. Pavlova este cel mai bine cunoscuta pentru rolurile clasice create in Giselle si in Moartea lebedei, pe o coregrafie creata special pentru ea. In 1916, va parasi Rusia si cu propria sa companie de balet, va deveni prim-balerina turneelor de balet din intreaga lume.

1884: Max Beckmann, pictor și grafician german (d. 1950)

1885: Julius Streicher, politician german, fondatorul săptămânalului Der Stürmer, principalul organ de propagandă antisemită nazistă din Al treilea Reich (d. 1946)

1894: Otilia Cazimir, scriitoare, poetă (d. 1967)

1901: Jean Georgescu, regizor și actor român (d. 1994)

1905: Theodor Burghele, medic român (d. 1977)

1915: Vasili Nikolaevici Ajaev, scriitor rus (d. 1968)

1918: Julian S. Schwinger, fizician american (d. 1994)

1923: Franco Zeffirelli, regizor, producator si scenarist italian

A fost asistentul lui Luchino Visconti in cateva filme, printre care si La terra trema, apoi s-a dedicat scenografiei. Dintre cele mai importante productii de opera, pentru care a creat regia de scena: Italianca in Alger, Lucia di Lamermoor, Boema. Dintre filmele regizate: Traviata, Otello, Imblanzirea scorpiei, Romeo si Julieta, Iubire fara sfarsit, Jane Eyre, Ceai cu Mussolini.

1939: Ray Manzarek, muzician american (The Doors)

1942: Ehud Barak, politician israelian

1950: Steve Hackett, chitarist englez (Genesis)

1952: Viorica Cocioiu, pictoriță româncă

1954: Sergiu Anghel, coregraf, regizor, scenarist român

1956: Brian Robertson, muzician scoțian (Thin Lizzy si Motörhead)

1959: Dan Puric, actor și regizor de teatru român

1971: Pascual Candel Palazón, scriitor spaniol

1980: Christina Ricci, actriță

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.