Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Alte evenimente
13 ianuarie

1898: Articolul “J’accuse” al lui Émile Zola a fost publicat în ziarul L’Aurore în legatura cu afacerea Dreyfus.

În această zi din 1898, autorul francez Émile Zola a publicat o scrisoare deschisă în ziarul L’Aurore prin care denunța statul major francez pentru rolul său din 1894 în condamnarea pentru trădare a ofițerului francez de origine evreiască, Alfred Dreyfus.

“J’accuse!” (Acuz!) este titlul unui articol-manifest scris de Emile Zola, în timpul afacerii Dreyfus, şi publicat în ziarul L’Aurore, pe 13 ianuarie 1898, sub forma unei scrisori deschise adresate preşedintelui Republicii, Félix Faure, în apărarea lui Alfred Dreyfus, un ofițer evreu care a fost acuzat de trădare de către armata franceză.

Alfred Dreyfus

Scrisoarea, care începea cu sintagma acuzatoare „Jaccuse”, învinovățea armata că a contribuit, în mod deliberat, la condamnarea greșită a lui Dreyfus. Această scrisoare a avut un rol esențial în generarea răspunsului public la ceea ce a devenit cunoscut drept afacerea Dreyfus.

Zola ataca nominal generalii şi alti  ofiţeri responsabili pentru eroarea judiciară care a dus la judecarea şi condamnarea lui Dreyfus, cat si pe expertii grafologi vinovati de “rapoarte false si frauduloase”.

De asemenea, repunea in discutie birourile militare, acuzate de o campanie de presa mincinoasa, ca şi cele două consilii de război, dintre care unul l-a condamnat pe Dreyfus, pe baza unei probe ce era ţinuta secreta, în timp ce al doilea a achitat cu bună ştiinţă pe adevaratul vinovat. Mai presus de toate, el proclamă înca de la inceput nevinovăţia lui Dreyfus.

Afacerea Dreyfus a avut ca origine o eroare judiciară, pe fondul spionajului si antisemitismului, a carui victima a fost capitanul Alfred Dreyfus (1859-1935), de origine alsaciană şi evreiască, care timp de doisprezece ani, din 1894 pana in 1906, a bulversat societatea franceză.

Zola a fost trimis în judecată pe 7 februarie 1898 și a fost condamnat la un an de închisoare și o amendă de 3.000 de franci după ce a fost acuzat de calomnie.

Ca urmare a atenției sporite concentrate asupra acestei afaceri, Dreyfus a fost supus judecății unei noi Curți Marțiale. Deși a fost găsit din nou vinovat, el a fost grațiat de președintele republicii. Până în 1906, Dreyfus nu a fost achitat de toate acuzațiile aduse.

27 î.Hr.: Octavianus (14 d.Hr) a reorganizat statul și armata, statul roman devenind Principat (d. 14 d.Hr.)

1129: Crearea Ordinului Templierilor

Ordinul Cavalerilor Templieri a fost un ordin religios şi militar international, infiintat de  cavalerii crestini ai Evului Mediu, membrii săi fiind numiti Templieri. Acest ordin a fost creat pe 13 ianuarie 1129, dintr-un corp de armata auxiliar cunoscut sub numele de Soldații Sărmani ai lui Cristos și ai Templului lui Solomon (latină: Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici) si a fost unul dintre cele mai cunoscute ordine militare (catolice) creștine.

După ce Ierusalimul a fost cucerit în iulie 1099 ca urmare a primei cruciade, mulți pelerini europeni s-au îndreptat spre locurile numite de ei Țara Sfântă. Totuși, deși orașul era relativ sub control, restul statelor cruciate nu erau. Bandiții erau prezenți în număr mare, și mulți pelerini erau măcelăriți, uneori cu sutele, pe drumul de la Jaffa, situat pe coastă, în Țara Sfântă.

Ordinul a functionat pe parcursul secolelor al XII-lea si al XIII-lea, avand ca scop sprijinul şi protecţia pelerinilor la Ierusalim, în contextul războiului sfânt şi al cruciadelor.

Cavalerii templieri puteau fi recunoscuți după hainele albe cu o cruce roșie, distinctivă, și erau printre cei mai bine echipați, antrenați și disciplinați războinici din perioada cruciadelor. Membrii Ordinului, care nu erau războinici, au creat o puternică infrastructură economică în întreaga creștinătate, introducând pentru prima oară proceduri financiare care au reprezentat începutul sistemului bancar, și au construit numeroase fortificații în Europa și Țara Sfântă.

Succesul templierilor era strâns legat de succesul cruciadelor, ei fiind sprijiniți de biserica catolică. Când Țara Sfântă a fost pierdută, iar templierii au suferit înfrângeri zdrobitoare, sprijinul pentru existența ordinului s-a stins.

Zvonurile despre ceremoniile inițiatice secrete ale lor au creat neîncredere, iar regele Filip al IV-lea al Franței, puternic îndatorat ordinului, a început să facă presiuni asupra papei Clement al V-lea.

Astfel, după pierderea definitiva a Ţarii Sfânte în 1291, ordinul a fost victima luptei dintre papalitate şi regele Filip cel Frumos.

Pe 22 martie 1312, papa Clement, sub presiunea exercitata din partea regelui Filip, in urma unui proces in care au fost acuzati de erezie, a dizolvat cu forța întregul ordin.

Sfârşitul tragic al ordinului prin arestarea si condamnarea membrilor, inclusiv a Marelui Maestru Jacques de Molay, precum si dispariția bruscă a unei componente importante a societatii europene a acelor timpuri a dat naștere la speculații și legende care trezesc și astăzi interes.

1559: Regina Elisabeta I a Angliei a fost încoronată la Westminster Abbey, de fapt pe 15 ianuarie

1602: Este publicată piesa lui William Shakespeare, „Nevestele vesele din Windsor”

1610: Galileo Galilei descoperă cel de-al patrulea satelit natural al planetei Jupiter, Callisto

Acesta este al treilea satelit ca marime din sistemul solar, iar al doilea în sistemul lui Jupiter, după Ganymede. Callisto este compus din părţi aproximativ egale de rocă şi gheaţă.

1776: Războiul de independență al Statelor Unite: George Washington întră triumfal în New York în fruntea trupelor

1854: A fost eliberat primul patent pentru un acordeon pe teritoriul american, lui Anthony Faas din Philadelphia.

1888: Fondarea Societăţii National Geographic, la Clubul Cosmos din Washington

În 1888, un grup de 33 de oameni, printre care geografi, exploratori, profesori, cartografi, ofiţeri si finantisti, s-au reunit pentru a discuta despre pasiunea lor comună pentru cunoaştere, explorare şi performanţă. Aceşti oameni întruchipau o epoca marcata de  cercetare, invenţie şi schimbare. Ei propun crearea unei societati menite sa “dezvolte şi să difuzeze cunoştinţele geografice”, astfel ca vor crea ceea ce va deveni cea mai mare organizatie stiintifica si educativa fara scop lucrativ din lume: Societatea National Geographic.

Primul numar al National Geographic Magazine este lansat în octombrie 1888 şi a fost trimis la 200 de membri.

1906: Un incendiu puternic distruge orașul Panama

1910: Nasterea radioului

A avut loc prima transmisie radiofonică de operă: tenorul italian Enrico Caruso, cântând pe scena Metropolitan-ului din New York, este captat la 30 de km distanță.

1914: Are loc, la sala Clasic, premiera filmului istoric „Cetatea Neamțului”, după nuvela lui Costache Negruzzi și piesa lui Vasile Alecsandri. Realizat cu mijloace modeste, cu concursul ansamblului Național craiovean, filmul (care s-a pierdut) interesează în special pentru faptul că a fost scris și realizat de scriitorii Emil Gârleanu și Corneliu Moldovan

1915: Un cutremur în Avezzano, Italia face 29.800 de victime

1923: După instaurarea dictaturii fasciste în Italia, la 29 octombrie 1922, regele îl însărcinează pe Benito Mussolini cu formarea guvernului. Crearea Marelui Consiliu Fascist.

1926: România aderă la Convenția de la Geneva din 9 decembrie 1923, referitoare la regimul internațional al căilor ferate, și la Convenția de la Geneva din 3 noiembrie 1923, privind simplificarea formalităților vamale

1930: Publicarea primelor aventuri ale lui Mickey Mouse sub forma de benzi desenate, “Lost on a Desert Island”, create de Ub Iwerks si nu de Walt Disney

Adaptate de Walt Disney şi partenerul său, Ub Iwerks, pentru partea de desen, aventurile lui sunt rapid preluate de talentatul Floyd Gottfredson, care impune amprenta sa grafica, dar atat el, cat si cei care-i vor urma, s-au reunit sub semnătura “Walt Disney”..

1941: Generalul Ion Antonescu efectuează o vizită în Germania, la Berghof, în cursul căreia are o întrevedere cu Adolf Hitler, obținînd sprijinul acestuia în conflictul intern dintre conducătorul statului și „Mișcarea Legionară”.

1953: Mareșalul Iosip Broz Tito devine șef al statului în Iugoslavia.

1964: “Capitol Records” a lansat primul single „Beatles” în SUA, „I wanna hold your hand”, care a atins cifra de un milion de exemplare vândute, după numai 3 săptămâni.

1967: Ziua eliberării naționale în republica Togo.

1969: The Beatles lansează albumul Yellow Submarine

1990: La granița României cu RSS Moldovenească (ulterior Republica Moldova), este desființat gardul de sârmă ghimpată și sunt introduse facilități de trecere a frontierei.

1991: Trupele sovietice au ocupat Departamentul Securității Statului (tipografia din Vilnius). A avut loc atacul asupra televiziunii și centrului de presă din Vilnius, soldat cu morți și răniți

1993: Încep raiduri aeriene ale aliaților asupra sudului Irakului și a unei uzine de la periferia Bagdadului, care vor dura până la 18 ianuarie 1993. Irakul anunță că atacurile s-au soldat cu 44 de morți.

1993: A fost semnată, la Paris, și ratificată de 65 de state, Convenția Armamentului Chimic, „Convenția cu privire la interzicerea elaborării, producerii, depozitării și utilizării armamentului chimic și lichidarea acestuia”. A intrat în vigoare la 29 aprilie 1997.

1997: Biroul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a hotărât suspendarea statutului de invitat special, pentru Belarus, pe care l-a obținut în septembrie 1992

1998: Ziua luptătorilor pentru libertatea Lituaniei, pentru a marca tragicele evenimente din 11-13 februarie 1991, când trupele sovietice au ocupat Departamentul Securității Statului (tipografia din Vilnius). A avut loc atacul asupra televiziunii și centrului de presă din Vilnius, soldat cu morți și răniți.

2001: În insula El Salvador a avut loc un cutremur cu magnitudinea 7,6 pe scara Richter. Bilanțul catastrofei: peste 5.000 de morți

2006: Se inaugurează Stația Law-Racoviță, prima stație românească permanentă de cercetare și explorare din Antarctica

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.