Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Alte evenimente
14 mai

1981: Primul zbor al unui român în spațiul cosmic, Dumitru-Dorin Prunariu, cu nava Soiuz–40.

Zborul a durat 7 zile, 20 de ore și 42 de minute, activitatea spațială desfășurându-se la bordul stației orbitale „Saliut 6″. Această misiune a făcut parte din programul Interkosmos inițiat de către URSS și care presupunea selectarea de cosmonauți cercetători din țările socialiste care urmau să participe alături de cosmonauți ruși la misiuni în spațiul cosmic. Intre 1978-1981 au fost lansate noua misiuni Interkosmos.

Dupa trei ani de pregatire, Dumitru-Dorin Prunariu a efectuat, in 1981, un sejur de aproape opt zile in spatiu la bordul rachetei Soyuz-40 si apoi la bordul laboratorului spatial Salyut 6, impreuna cu cosmonautul rus, Leonid Popov. Misiunea lor a fost de a efectua experimente ştiinţifice referitoare la astrofizică, radiaţii spaţiale, exploatarea a diferite tehnologii spaţiale.

841: Vikingii, condusi de capetenia lor, Oscherus (în Peninsula Scandinava, Asgeirr), incep sa faca incursiuni frecvente in valea Senei si devasteaza orasul Rouen. Jefuiesc  manastirile Saint-Ouen şi Jumièges. Manastirea Fontenelle a fost crutata in schimbul  plăţii a şase livre de argint.

1610: Asasinarea lui Henric al IV-lea al Frantei de catre François Ravaillac

Contemporan cu un secol răvăşit de războaie religioase, a fost iniţial puternic implicat in religia protestanta, inainte de a accede la tronul Franţei. Ca rege, s-a convertit la catolicism şi a semnat Edictul de la Nantes, care a permis libertatea de cult pentru protestanţi şi a pus capăt războaielor religioase.

Deşi iubit de către o mare parte a populaţiei, Henric al IV-lea a fost asasinat pe 14 mai 1610, in timpul unei călătorii la Saint-Denis, de catre François Ravaillac, un catolic fanatic, pe strada  Rue de la Ferronnerie din Paris. Ancheta va concluziona ca a fost vorba despre o acţiune izolată a unui dezechilibrat. Cu un cutit furat dintr-un han, Ravaillac s-a ascuns pe strada Ferronnerie pentru a astepta trecerea trasurii regale. La ora patru dupa-amiaza, cand trasura trecea pe aceasta strada, s-a napustit asupra regelui, provocandu-i doua rani mortale.

Fiul sau cel mare, Ludovic al XIII-lea, in varsta de 9 ani, i-a urmat la tron, sub regenta mamei sale, regina Maria de Medici.

1610: Ludovic al XIII-lea accede la tronul Frantei

Dupa moartea tatalui sau, Henric al IV-lea, Ludovic al XIII-lea, in varsta de 9 ani, ii urmeaza la tron, alaturi de mama sa, Maria de Medici, ca regenta.

Traumatizat de moartea brutală a tatalui sau, micul rege nu a avut o copilarie prea fericita. Regenta Mariei de Medici s-a dovedit dezastruoasa. Gestionarea inadecvata a afacerilor tarii de catre regina a provocat probleme serioase în regat, creandu-i micului Ludovic un sentiment de mare tristete.

In 1615, Maria de Medici a aranjat casatoria fiului sau cu Ana de Austria, Infanta Spaniei, pe 21 noiembrie, in Bordeaux. Pentru Ludovic, aceasta casatorie a reprezentat o umilinţă in plus, pentru că, in memoria tatălui său, nu vedea in Ana decat o spaniola si deci un inamic.

Lui Ludovic ii repugnau lucrurile superflue ale vietii. Respingerea vanitatilor a antrenat o profundă neincredere fata de curteni, şi in special fata de femei pe care le considera frivole şi vicioase. In acest context tensionat, Delfinul, viitorul Ludovic al XIV-lea, născut în 1638, după 23 de ani de căsătorie, cand regele avea 38 de ani si regina, 37 de ani, a fost supranumit “copilul miracol”.

1643: In vârstă de aproape cinci ani, Ludovic al XIV-lea devine rege al Franței după moartea tatălui său, Ludovic al XIII-lea

La moartea lui Ludovic al XIII-lea, regina Ana de Austria, devenita regenta, a apelat la Cardinalul Mazarin, nasul regelui Ludovic al XIV-lea (in varsta de cinci ani), pentru a-l educa.

Ludovic al XIV-lea s-a dovedit foarte sensibil la pictură, arhitectură, muzică şi in special la dans, care era in acea epoca o componentă esenţială a educaţiei unui barbat din inalta societate. Se spune ca tanarul Ludovic a dansat aproximativ două ore pe zi, începând de la vârsta de 7 ani si pana la 27 de ani! Era, de asemenea, un mare iubitor de vânătoare şi tenis.

A fost încoronat rege, in mod oficial, pe 7 iunie 1654, la Reims, dar i-a lasat afacerile politice lui Mazarin, in timp ce el si-a continuat pregatirea militară langa Turenne. Va domni timp de 72 de ani şi 110 zile.

1754: Fondarea celui mai vechi club de golf din lume: “Royal and Ancient Golf Club of Saint Andrews”. Acest club se afla in Scotia si actualmente este muzeu.

1796: Doctorul englez Edward Jenner a administrat primul vaccin contra variolei

Incepand din 1718, s-a incercat inocularea variolei cu puroi prelevat de la o persoana infectata. Jenner a observat ca femeile care mulgeau vacile contractau deseori “vaccina bovina” (cow pox), o maladie asemanatoare variolei umane, dar benigna. Simptomele prezentate: febră, timp de cateva zile si eruptii cu puroi pe mainilor mulgatoarelor; simpomele dispareau dupa un timp fara a provoca suferinta acestora.

Si-a inceput cercetarile pentru a confirma aceasta constatare, apoi a trecut la efectuarea unui experiment pe 14 mai 1796: a prelevat puroi din mana unei femei infectate cu vaccina bovina, boala similara cu variola, dar mai putin virulenta, şi a injectat-o in bratul unui băiat care nu suferise niciodata de o astfel de boala. Acesta a contractat vaccina bovina si dupa ce s-a vindecat, Jenner l-a infectat cu variola. Baiatul nu a contractat boala, chiar si dupa mai multe incercari: era vaccinat.

1811: Paraguay își câștigă independența față de Spania

1850: Brevet de inventie pentu masina de spalat vase a lui Joel Houghton

1878: Comercializarea vaselinei (white petroleum jelly). Astazi, efectele sale benefice, popularizate in trecut, nu mai sunt credibile, fiind suspectata de efecte cancerigene.

1897: Guglielmo Marconi stabileşte o prima comunicare la distanta, la peste 13 km, intre Lavernock (Ţara Galilor) şi Brean (Anglia), peste Canalul Bristol.

1889: NSPCC (National Society for the Prevention of Cruelty to Children) este lansat la Londra: prima organizaţie umanitara din Anglia, specializată in protecţia copilului şi prevenirea cruzimii faţă de acestia.

1900: Se deschid Jocurile Olimpice de vară de la Paris. Pentru prima oară au participat și femei

1913: Prima fundatie a lui John D. Rockefeller

Fundatia Rockefeller este o organizaţie caritabilă, infiinţată de John Davison Rockefeller şi Frederick T. Gates, pentru “promovarea bunăstarii omenirii în lume”. Programul sau a fost aprobat pe 14 mai 1913 de către guvernatorul New-York-ului, William Sulzer.

Păstrand in memorie sfatul dat de mama sa, magnatul petrolului, John D. Rockefeller, a creat, în 1913, Fundatia Rockefeller, destinata promovarii progresului ştiinţific in toate ţările lumii. Aceasta a permis in acea epoca infiintarea de şcoli pentru copiii de culoare,  in sudul Statelor Unite. Compartimentul “Studii umaniste”, infiintat in1928, incurajează conservarea arhivelor. In timpul vietii lui Rockefeller, Fundaţia a sprijinit oficial republicanii şi era puternic anti-comunista.

1927: Lansarea pachebotului german, Cap Arcona, la Hamburg

Cap Arcona a fost un vas de lux din Germania, a cărui istorie este legată de una dintre cele mai mari tragedii maritime din al Doilea Război Mondial: in 1945, a fost scufundat de către forţele aeriene britanice, in timp ce transporta mii de detinuti din lagărul de concentrare din Neuengamme, un cartier din orasul Hamburg.

Mai mult…

Cea mai grava catastrofa maritima din lume:

Mai mult…

1939: Fetița peruană Lina Medina, în vârstă de cinci ani devine cea mai tânără mamă din lume

1940: Al doilea război mondial: Rotterdam este bombardat de aviația germană

1940: Al doilea război mondial: Olanda se predă Germaniei

1948: Evreii din Palestina și-au declarat independența, formând statul Israel

Statul Israel a fost proclamat in teritoriile stabilite de ONU. La Tel Aviv, David Ben Gurion a citit Declaraţia de Independenţă a Statului Israel. Pe 15 mai, britanicii au evacuat ţara, lăsand controlul bazelor lor militare, cu toate echipamentele respective, israelienilor. Generalul britanic, Glubb Pacha, a ramas la comanda Legiunii arabe din Transiordania, in calitate de şef al acesteia, precum si ofiţeri britanici pentru a o asista.

1955: A fost semnat „Tratatul de prietenie, colaborare și asistență mutuală” („Tratatul de la Varșovia”) între Albania (retrasă în 1968), Bulgaria, Cehoslovacia, R.D.Germană, Polonia, România, Ungaria și Uniunea Sovietică (intrat în vigoare la 5.VI.1955). In urma schimbărilor din Europa Centrală și de Est din anii 1989 și 1990, „Tratatul de la Varsovia” și-a încetat valabilitatea la 1.VII.1991

Pactul (sau Tratatul) de la Varşovia, numit oficial “Tratatul de prietenie, cooperare şi asistenţă mutuala”, a fost o alianţă militară, incheiata pe 14 mai 1955, intre majoritatea statelor din blocul sovietic. Nikita Hruşciov, care a fost artizanul acestuia, l-a conceput  in cadrul Razboiului Rece, ca o contrapondere la NATO, care a fost creat in1949.

1966: Monday, Monday, pe primul loc

Grupul The Mamas & The Papas, format de rocker-ul canadian Denny Doherty, a ajuns pe prima pozitie in top datorita melodiei Monday, Monday.

1968: Vizita oficială, în România, a președintelui Republicii Franceze, generalul Charles de Gaulle

1973: Prima stație spațială sub pavilion SUA, „Skylab“, a fost lansată pe orbita Pământului

Skylab a fost prima statie spatiala americana. Lansata pe 14 mai 1973, aceasta s-a dezintegrat deasupra Oceanului Indian pe 11 iulie 1979, la revenirea in atmosfera terestra.

Staţia spatiala americana ramane una dintre cele mai mari structuri construite vreodata, lansata şi mentinuta pe orbită. Aceasta a fost construita din patru elemente principale: modulul de comandă Apollo, modulul de control al mediului, atelierul orbital si platforma telescopului.

1994: A fost inaugurat Hotelul Sofitel din complexul World Trade Center din București

1995: Desemnarea celui de-al 11-lea Panchen-Lama

Gendhun Choekyi Nyima, fiul lui Konchok Phuntsog si al Dechen Chodon, s-a nascut pe 25 Aprilie 1989, in oraşul Nagchu. La varsta de şase ani, a fost proclamat drept adevarata reincarnare a  precedentului (al 10-lea) Panchen-Lama, al doilea dintre cei mai mari lideri spirituali ai Tibetului şi a fost numit “Tenzin Gedhun Yeshe Thrinley Phuntsog Pal Sangpo” de către Sanctitatea Sa, Dalai Lama . La cateva zile după proclamare, pe 17 mai 1995, baietelul de sase ani si parintii sai au dispărut din casa lor, fiind luati in custodie de către poliţia chineză.

Linia Panchen-Lama este o linie de reincarnare importanta in istoria Tibetului. Panchen- Lama este, de fapt, al doilea dintre cei mai mari lideri spirituali ai budismului tibetan, Gelugpa (scoala bonetelor galbene), situandu-se imediat dupa Dalai-Lama in acest sistem ierarhic. La originea cuvantului Panchen se afla o combinaţie de două cuvinte: “pandita”, insemnand “erudit”, in sanscrita, si “chen-po”, care inseamnă “mare”, in tibetană. Panchen inseamnă, prin urmare, “marele erudit”, iar Lama inseamnă “maestru spiritual”. Panchen- Lama este considerat ca fiind o emanaţie a lui Buddha Amitabha (“a luminii infinite”).

Cei doi pretendenti actuali ai titlului de al 11-lea Panchen-Lama

Pe 28 ianuarie 1989, in mănăstirea sa, Tashilhunpo, in Shigatse in Tibet, al 10-lea Panchen-Lama, Choekyi Gyaltsen, a murit din cauza unui atac de cord la varsta de 50 de ani. Tibetanii au presupus că a fost otrăvit la cateva zile după discursul său istoric in care critica politica chineza si isi exprima loialitatea faţă de Dalai-Lama. Panchen-Lama a afirmat că progresul adus de China in Tibet nu poate compensa distrugerile şi suferinţa provocată poporului tibetan.

După moartea sa, Partidul Comunist Chinez l-a numit pe Chadrel Rinpoche, conducator al mănăstirii Tashilhunpo, crezand ca acesta le este favorabil, pentru a găsi reincarnarea lui Panchen-Lama. Dalai-Lama a propus Pekin-ului (Beijing) sa trimita o delegaţie de inalti demnitari religiosi pentru a-l “asista” pe Chadrel Rinpoche. Dar oferta a fost respinsă de China, care a calificat-o drept “inutila”. Dalai-Lama şi autorităţile tibetane au inceput să organizeze cautarile pentru a găsi următoarea reincarnare a lui Panchen-Lama, conform traditiilor tibetane.

In Tibet, Chadrel Rinpoche detinea trei copii cu calităţi remarcabile. Printre acestia, micul Gendhun Choekyi Nyima, în vârstă de şase ani, fiul unor nomazi tibetani. Chadrel Rinpoche a informat o echipa trimisa in secret in Tibet de către Dalai-Lama. Gendhun recunoscuse fara ezitare bunurile defunctului Lama. De altfel, acesta ar fi declarat parintilor sai: “Eu sunt Panchen-Lama. Manastirea mea este Tashilhunpo.”

Pe data de 14 mai 1995, după ce a studiat diversi candidati, micul Gendhun Choekyi Nyima a fost recunoscut in mod oficial de către Dalai-Lama, drept al 11-lea Panchen- Lama. Trei zile mai târziu, pe 17 mai 1995, Gendhun Choekyi Nyima şi familia sa au fost dati disparuti şi unele zvonuri lasau sa se creada ca au fost răpiti şi dusi la Beijing. Chadrel Rinpoche, a fost imediat arestat şi inchis pentru ca l-a informat pe Dalai- Lama.

Un an mai târziu, Pekin-ul a recunoscut ca il detine pe Panchen-Lama, făcându-l cel mai tanar prizonier politic din lume. In 1996, cazul său a fost examinat de către Comitetul pentru Drepturile Copilului din cadrul ONU şi autorităţile chineze au admis pentru prima dată, ca “au luat copilul pentru propria lui siguranţa”, atunci când a fost discutata problema Panchen-Lama . Comitetul a cerut să-l viziteze pe Gendhun, dar autorităţile chineze nu l-a invitat. Cazul nu a mai avansat incepand de atunci. Astăzi, se pare ca este in continuare deţinut de către autorităţile chineze. Pentru tibetanii şi budistii şcolii tibetane, acesta este al 11-lea Panchen-Lama, unul dintre cei mai inalti demnitari ai budismului tibetan.

O alerta AMBER mondiala, a fost de altfel lansata de către mănăstirea Tashilhunpo şi este oferita o recompensă pentru oricine furnizeaza informaţii care sa permita intrarea in contact cu Panchen-Lama. Potrivit Guvernului Republicii Populare Chineze, Panchen- Lama trebuie să fie desemnat printr-o tragere la sorti dintr-o urna de aur inainte de a fi recunoscut de către guvernul central. Cu toate acestea, al 10-lea Panchen-Lama însuşi a făcut o declaraţie care a fost citata intr-o publicaţie oficială chineza: “Conform istoriei tibetane, confirmarea lui Dalai-Lama sau Panchen-Lama trebuie să fie reciproc recunoscuta.”

***

Mănăstirea Tashilhunpo a fost fondată în 1447 de către Gendun Drup, primul Dalai- Lama. Este o mănăstire importanta din punct de vedere istoric si cultural si se afla langa  Shigatse, al doilea oras ca marime din Tibet.

Alerta AMBER este un sistem de alerta mediatica in caz de răpire, implementat pe scară largă in Statele Unite şi Canada, care este declansata atunci cand este semnalata disparitia unui copil. Amber este acronimul de la “America’s Missing: Broadcast Emergency Response” (Disparitie in America: Transmite raspuns de urgenta). Aceasta alerta a fost denumita astfel dupa numele unui copil de 9 ani, Amber Hagerman, care a fost rapit si asasinat in Texas in 1996.

1998: Este inaugurat primul hotel de cinci stele din România, Athénée Palace – București Hilton, construit în 1924 și extins în 1936, 1965

2008: Israelul a celebrat a 60-a aniversare a Zilei Independentei

Aceasta sarbatoare a fost insotita de diverse evenimente organizate in conditii de securitate sporită, dat fiind faptul ca organizaţiile teroriste au ameninţat cu atentate statul evreu.

Acum 60 de ani, pe 14 mai 1948, David Ben Gurion, şeful comunităţii evreieşti din Palestina a proclamat naşterea Statului Israel; pentru evreii persecutaţi in Europa timp de secole, a fost punctul culminant al proiectului de reintoarcere la Sion (Ierusalim), conceput în secolul al XIX-lea de către scriitorul maghiar Theodor Herzl, si de atunci, mii de evrei au inceput sa se intoarca in Ţara Făgăduinţei.

Theodor Herzl (1860-1904) a fost un ziarist și dramaturg austro-ungar evreu, care a devenit un luptător pentru dreptul la autodeterminare al poporului evreu. A lansat noțiunea de sionism politic și a fondat Organizația Sionistă. Este supranumit vizionarul statului Israel, deoarece a crezut cu tărie că se poate crea din nou un stat pentru poporul evreu și a pregătit condiții concrete pentru realizarea acestei viziuni.

2010: Lansarea cu succes a navetei spatiale, Atlantis, pentru ultima sa calatorie

Atlantis a fost lansat cu succes in Florida, cu sase astronauti la bord, catre Statia Spatiala Internationala (ISS), pentru ultima sa calatorie in spaţiu. După acest zbor, vor mai ramane doar două lansari de navete spatiale, Discovery, la jumătatea lunii septembrie şi Endeavour, la sfârşitul lunii noiembrie. Apoi, cele trei navete vor fi trimise la muzeu, incoronand trei decenii de servicii ce au permis construirea ISS.

2011: Dominique Strauss-Kahn acuzat de a fi agresat sexual o femeie

Marele sef al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, a fost arestat şi acuzat de agresarea sexuală a unei femei. In Franţa, aceasta stire risca sa aiba cel mai mare impact. La un an de la alegerile prezidenţiale, acesta era unul dintre candidatii favoriti de stânga pentru inlocuirea lui Nicolas Sarkozy.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, care părea pana in acea zi de sambătă intr-o poziţie excelentă pentru a deveni următorul preşedinte al Franţei, si-a văzut aspiraţiile subminate de un caz rasunator de agresiune sexuală.

Anuntul acuzarii sale a avut in New York efectul unui “trasnet” venit de peste Atlantic, caz in care mai mulţi oficiali au subliniat importanţa prezumţiei de nevinovăţie, mergand uneori, pana la evocarea unei “curse” intinse candidatului favorit al partidului socialist.

Fostul ministru de 62 de ani a fost arestat sambătă după-amiaza pe aeroportul international John F. Kennedy din New York, in timp ce se pregătea pentru decolarea spre Paris, la bordul unui avion al Air France. Apoi, a fost transferat la o secţie de poliţie din Manhattan, unde a fost reţinut peste noapte.

Agenţii serviciului de frontieră au acţionat la cererea politiei new-york-eze (NYPD), care a deschis cu cateva ore mai devreme o anchetă in cazul sesizărilor unui angajat al unui hotel situat in centrul orasului, unde s-a cazat Dominique Kahn.

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.