Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Comemorari
14 septembrie

1321: Dante Alighieri, poet, scriitor, dramaturg, gânditor și politician (florentin) italian (n. 1265)

Dante Alighieri, botezat probabil Durante di Alighiero degli Alighieri și adesea numit simplu Dante, s-a născut între mijlocul lunii mai și mijlocul lunii iunie 1265 la Florența.

„Părintele limbii italiene”, Dante este, împreună cu Petrarca și Boccaccio, una dintre „cele trei coroane” care au impus toscana ca limbă literară. Poet major („Il sommo poeta” sau pur și simplu „Il poeta”) din Evul Mediu, Dante este autorul Divinei Comedii, adesea considerată cea mai mare operă scrisă în acest idiom și una dintre capodoperele literaturii mondiale.

Divina comedie, numită inițial Comedìa (italiană modernă: Commedia) și botezată mai târziu Divina de Giovanni Boccaccio, este considerată cel mai important poem al Evului Mediu și cea mai mare operă literară în limba italiană.

Dante este cunoscut pentru instituirea limbii vernaculare în literatură, într-un moment în care cea mai mare parte a poeziei era scrisă în limba latină, făcându-o accesibilă doar pentru cei mai educați cititori. De vulgari eloquentia (Despre elocvență în limba vernaculară) a fost una dintre primele lucrări științifice în care se pleda pentru utilizarea limbii vernaculare.

Folosirea dialectului toscan pentru lucrări precum Viața nouă (1295) și Divina comedie a a ajutat la constituirea limbii italiene standardizate moderne și a stabilit un precedent pe care l-au urmat scriitori italieni importanți de mai târziu, precum Petrarca și Boccaccio.

Dante a avut un rol esențial în constituirea literaturii din Italia, iar descrierile sale despre Infern, Purgatoriu și Paradis au oferit inspirație pentru arta occidentală, având influență asupra lui Geoffrey Chaucer, John Milton și Alfred Tennyson, printre mulți alții. În plus, i se atribuie prima utilizare a schemei de rime cu trei versuri sau “terza rima”.

Poemul epic monumental Divina comedie, o capodoperă a literaturii medievale, este o viziune profund creștină asupra destinului temporal și etern al omului. La nivel personal, se bazează pe experiența exilului trăită de poet departe de orașul său natal, Florența. Într-un plan mai general, poate fi citită și ca o alegorie, sub forma unei călătorii prin Infern, Purgatoriu și Paradis. Poemul se remarcă prin seria de învățături, analiza penetrantă și cuprinzătoare a problemelor contemporane și prin inventivitatea limbajului și a imagisticii.

Alegând să scrie acest poem în italiană și nu în latină, Dante a influențat decisiv cursul dezvoltării literaturii. Nu doar că a dat glas culturii laice incipiente din țara sa, dar a reușit să transforme limba italiană în limba literară a Europei occidentale timp de câteva secole.

Pe lângă poezie, Dante a scris importante lucrări teoretice, de la discuții despre retorică la filozofie morală și meditații pe teme politice. Era foarte familiarizat cu tradiția clasică, studiind pentru propria plăcere scriitori precum Virgiliu, Cicero și Boethius. Dar, lucru neobișnuit pentru un laic, stăpânea impresionant de bine noțiuni de filozofie scolastică și de teologie. Studiile și implicarea personală în controversele politice aprinse ale epocii au dus la scrierea lucrării Despre monarhie, unul dintre tratatele majore ale filozofiei politice medievale.

407: Ioan Gură de Aur, scriitor creștin și patriarh de Constantinopol

775: Constantin V, împărat bizantin (n. 718)

891: Papa Ștefan al V-lea

1523: Papa Adrian al VI-lea, ultimul papă neitalian înainte de Ioan Paul al II-lea

1607: Simion Movilă, domnitor al Moldovei

1712: Giovanni Domenico Cassini, astronom și matematician italiano-francez (n. 1625)

1851: James Fenimore Cooper, scriitor american (n. 1789)

1852: Arthur Wellesley, Duce de Wellington, general irlandezo-englez, prim-ministru al Regatului Unit (n. 1769)

1901: William McKinley, al 5-lea președinte al Statelor Unite (n. 1843)

1916: José Echegaray, scriitor și inginer spaniol, laureat al Premiului Nobel (n. 1832)

1927: Isadora Duncan, dansatoare americană (n. 1877)

1937: Tomáš Garrigue Masaryk, om politic și filosof, primul președinte al Republicii Cehoslovace (n. 1850)

1966: Nikolai Cerkasov, actor rus de teatru și film (n. 1903)

1982: Grace Kelly, actriță americană, prințesă de Monaco (d. 1929)

1984: Paul Sterian, poet român (n. 1904)

1993: Geo Bogza, poet, prozator și ziarist român (n. 1908)

2002: Eugen Coșeriu, filolog român (n. 1921)

2006: Silviu Brucan, politician român (n. 1916)

2008: Ștefan Iordache, actor român de teatru și film (n. 1941)

2009: Patrick Swayze, actor american, dansator și compozitor (n. 1952)

2015: Corneliu Vadim Tudor, om politic, scriitor și jurnalist român (n. 1949)

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.