Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Alte evenimente
15 martie

1831: Publicarea romanului Notre-Dame de Paris de Victor Hugo

La 29 de ani, Victor Hugo a publicat primul său roman istoric, “Notre-Dame de Paris”. Inca de la lansarea sa în librării, cartea a avut  un succes imens. Publicul, amator de iubiri romantice, aprecia mai ales atmosfera Evului Mediu pe care Victor Hugo stia sa o recreeze perfect.

44 î.Hr.: Împăratul roman Iuliu Cezar este asasinat de Marcus Brutus, Decimus Brutus și alți câțiva senatori romani

933: Henric I al Germaniei îi învinge pe maghiari în Bătălia de la Riade în apropiere de râul Unstrut

1493: Cristofor Columb se întoarce în Spania după prima sa călătorie în America

1545: Prima reuniune a Conciliul Tridentin (Conciliul de la Trento)

 

1848: A avut loc, la Budapesta, declanșarea revoluției maghiare împotriva dominației habsburgice

1876: A apărut, la București, ziarul “Timpul“, organul de presă al Partidului Conservator, la care au lucrat Mihai Eminescu, Ion Slavici și I.L. Caragiale

1892: A fost patentată prima scară rulantă mecanica de către Jesse W. Reno din New York

1899: Premiera piesei istorice “Cezar și Cleopatra“, de George Bernard Shaw

1900: Triumful actritei Sarah Bernhardt

Actriţa franceză Rosine Bernard, alias Sarah Bernhardt, este aclamata pentru prestatia sa din piesa de teatru a lui Edmond Rostand “L’Aiglon” pe care a regizat-o ea insasi,  interpretand rolul masculin al ducelui de Reichstadt, alături de Lucien Guitry.

1906: A luat ființă compania britanică Rolls Royce

1908: A avut loc, la Paris, prima audiție a “Rapsodiei spaniole“, de Maurice Ravel

1915: A avut loc, la București, prima audiție a “Simfoniei a II-a în La major op. 17“, de George Enescu

1916: Președintele Woodrow Wilson trimite 12.000 trupe americane peste granița SUA-Mexico pentru urmărirea lui Pancho Villa

1917: Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei abdică

1922: După ce Egiptul își câștigă independența față de Marea Britanie, Fuad I devine rege al Egiptului

1933: Proclamarea celui de-al Treilea Reich

Al Treilea Reich (al Treilea Imperiu), se referă la regimul din Germania în perioada anilor 1933 – 1945, când țara a fost sub controlul ferm al ideologiei totalitare a Partidului Muncitoresc German Național-Socialist (Partidul nazist, NSDAP), în frunte cu dictatorul Adolf Hitler, führerul. ” Supranumit „Reich-ul milenar” (sau „Reich-ul de o mie de ani”), întrucât fondatorii lui sperau ca el să dăinuiască cel puțin atâta, aidoma Sf. Imperiu Roman de Națiune Germană.

Totuși, din cauza înfrângerilor suferite în 1944 pe frontul de răsărit din partea Uniunii Sovietice, și pe frontul de vest din partea aliaților anglo-americani, în Al Doilea Război Mondial, „Reich-ul milenar” nu a rezistat decât 12 ani, din 1933 până în 1945. Datorită acestei durate scurte, unii istorici numesc Germania nazistă și „Reich-ul de 12 ani”.

1939: Ca urmare a intrării trupelor hitleriste în Cehoslovacia, în România s-a decretat mobilizarea generală. Pe întreg teritoriul României au avut loc manifestații în sprijinul Cehoslovaciei

1945: Al Doilea Război Mondial: Armata română duce lupte grele pentru eliberarea orașului cehoslovac Branska-Bystrica

1956: România și Birmania (Uniunea Myanmar) stabilesc relații diplomatice la nivel de legație

1956: Prima reprezentatie a comediei muzicale “My fair lady” pe Broadway

Muzicalul va fi prezentat de 2 717 ori in şase ani şi jumătate, devenind, in epoca, producţia cu cea mai mare longevitate.

1964: Mariajul dintre Richard Burton si Elizabeth Taylor

Căsătoria a avut loc în Montreal, desfasurandu-se cu cea mai mare discretie, la hotelul Ritz-Carlton. Doar zece persoane au asistat la ceremonia care va avea loc departe de fotografi si jurnalisti. Această căsătorie, a cincea pentru Taylor, a facut titlul publicatiilor din mai multe ţări. Vedetele se indragostisera in timpul turnarii filmului “Cleopatra”, cu câţiva ani în urmă.

1970: Deschiderea Expozitiei de la Osaka, la care au participat 77 de tari, cu 32 de paviloane japoneze si 84 de pavilioane straine.

1974: Arpad Kiss, pilot planorist, a efectuat primul zbor cu primul deltaplan românesc, AK-22

1990: URSS anunță că declarația de independență a Lituaniei este invalidă

1991: A luat ființă Fundația Europeană Nicolae Titulescu cu scopul de a onora memoria marelui diplomat român, de a stimula și întreține interesul pentru viața și activitatea diplomatică a lui Nicolae Titulescu

1994: În Belarus, a fost adoptată Ziua Constituției

1996: ONU a lansat un proiect pentru salvarea Africii de subdezvoltare prin acordarea a

25 miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani și mobilizarea agențiilor împotriva sărăciei și maladiilor. Proiectul “Inițiativa specială privind Africa”

2004: Oamenii de știință au raportat descoperirea Sednei, cel mai indepartat obiect din sistemul solar observat până acum

NASA a anuntat descoperirea unui asteroid situat la 12.9 miliarde km de Pământ, numit “Sedna”, cu o dimensiune între 1 290 şi 1 770 kilometri în diametru ( jumătate din Luna). Nu este o planetă, deoarece masa sa nu este suficienta. Are nevoie de 10 500 de ani pentru a efectua o rotatie completa in jurul Soarelui. Este situata la 135 miliarde km de Soare si a fost descoperita pe 14 noiembrie 2003 cu telescopul “Samuel Oschin” la Observatorul Palomar în California.

2005: Vaticanul condamna best-seller-ul Codul lui Da Vinci

Vaticanul a rupt tăcerea, pronuntandu-se asupra Codului lui Da Vinci. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a facut apel catre credinciosi să nu citească si să nu cumpere thrillerul ezoterico-religios, calificat drept un castel de minciuni. Vaticanul s-a plâns, de asemenea, de răspândirea romanului în rândul tinerilor. Cartea lui Dan Brown sustine ipoteza existentei unei fiice a lui Isus, care s-ar fi nascut dintr-o uniune cu Maria Magdalena. Potrivit cărţii, Biserica a încercat să musamalizeze adevărul cu scopul de a păstra natura divină a lui Isus. Cartea s-a vandut in 20 de milioane de exemplare in intreaga lume.

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.