Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Alte evenimente
16 mai

16 Mai: Ziua Biografului 

În fiecare an, pe 16 mai, se sărbătorește Ziua Biografului care rememorează prima întâlnire a scriitorului britanic Samuel Johnson și a biografului său James Boswell la Londra, Anglia, pe 16 mai 1763. Dr. Samuel Johnson, el însuși biograf, a fost un celebru dramaturg, poet, moralist, eseist, critic literar, editor și lexicograf.

În trecut, cei mai buni biografi se întâlneau pentru a lua masa împreună și întrețineau relații sociale cu persoana despre care scriau. Întâlnirea dintre Johnson și Boswell a dus în cele din urmă la publicarea uneia dintre cele mai faimoase biografii din literatura engleză. Cercetarea și stilul narativ al lui James Boswell au stabilit standardul pentru biografi, deoarece biografia sa despre Johnson a fost considerată una dintre cele mai bune în limba engleză.

Cu toate acestea, biografiile au existat cu mult înainte de această întâlnire. Au fost scrise din punct de vedere istoric și se crede că una dintre primele biografii a fost scrisă în timpul Imperiului Roman. Genul biografiei a început să apară în anii 1800 și a ajuns la forma sa contemporană la începutul anilor 1900. În timp ce biografiile au trecut printr-o perioadă de stagnare după această perioadă, autobiografiile au devenit mai populare și, chiar până astăzi, au rămas relevante sub formă de memorii.

Biografiile rămân o sursă relevantă de informații pentru studenți, academicieni și cititori deopotrivă. Biografiile sunt extrem de populare, deoarece oferă o perspectivă profundă asupra vieții unei persoane. Mai mult, în ultima vreme, biografiile au evoluat sub formă multimedia. Acestea includ filme documentare biografice, filme comerciale etc.

1960: Theodore Maiman, fizician american, profesor la Universitatea Columbia, a produs primul laser în laboratoarele de cercetare Hughes din Malibu, California

A construit primul laser cu cristal artificial de rubin, obtinand cel dintai, lumina coerenta.

 

 Componentele primului laser cu rubin

Teodore Harold “Ted” Maiman a realizat primul LASER (acronimul provine din denumirea Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation), Amplificarea luminii prin stimularea emisiunii radiaţiei. Laserul cu rubin al lui Maiman, bazat pe un cristal artificial de rubin, sintetizat de Dr. Ralph L. Hutcheson, a fost pentru prima data operat pe 16 mai 1960, la Hughes Research Laboratories in Malibu, California, obtinandu-se o emisie laser. Brevetul de inventie il va primi abia peste 7 ani, in 1967.

 Experiment realizat cu primul laser cu rubin

Theodore Maiman a fost nominalizat de doua ori pentru Premiul Nobel, dar acesta nu i-a fost niciodata oferit. A primit insa numeroase premii si distinctii pentru activitatea sa, şi a fost autorul unei carti intitulate The Laser Odyssey (Odiseea Laserului), care descrie evenimentele legate de crearea primului laser.

Laserul este un dispozitiv optic care generează un fascicul coerent de lumină, spre deosebire de lumina incoerentă produsă de Soare sau de becul cu incandescență.

Aplicatiile laserului sunt multiple:

– in transferul informatiei: teledetectie, colimare de instrumente optice – colimatoare laser, granulometrie, velocimetrie, metrologie, holografie, transmisiuni inter-satelit, inregistrare si redare pe suport optic digital – CD, DVD, Laser Disc, masurarea distantelor – telemetrie prin interferometrie, telecomunicatii prin retele de fibre optice, indicatoare laser ale tintelor in atacuri aeriene, studiul atmosferei – Lidar, metrologia frecventelor optice.

– in transferul de energie: racirea atomilor cu laser, imprimare – echipament periferic de scriere a placilor offset (CtP), caracterizarea materialelor prin elipsometrie sau spectroscopie, centrale solare orbitale, transmiterea energiei fara fir.

– in procedee laser asupra materialelor: fuziunea superficiala a materialelor, sudura materialelor omogene sau eterogene, decuparea metalului si a lemnului, foraj prin percutie, decaparea suprafetelor, intarirea suprafetelor, soc prin ablatie laser (testul aderenţei la interfaţa a materialelor eterogene …), dopaj laser al semiconductorilor.

– aplicatii medicale: oftalmologie, dermatologie (epilare laser, inlaturarea tatuajelor,..) stomatologie – laser dentar Erbium, laser dentar YAP), fizioterapie (debridare), trepanatie, tratarea anumitor tipuri de durere cu un laser de joasa energie (eficacitatea pare convingătoare, dar mecanismul de acţiune rămane necunoscut).

– in domeniul nuclear: fuziune nucleara controlata cu laser Megajoule.

– in aplicatiile militare: arme anti-satelit, anti-racheta, arme de dezactivare…(Boeing YAL-1, IDS numit Programul Star Wars).

– aplicatii politienesti: detectarea amprentelor latente in criminalistica, cinemometru laser portabil şi autonom pentru detectarea vitezei vehicululelor în domeniul siguranţei rutiere.

– in domeniul artistic: spectacole de “sunet si lumina”, harpa laser, proiectia imaginilor pe un ecran in salile de cinematograf digitale.

1204: Menționarea populației ortodoxe din dioceza Oradei. Papa Inocențiu al III-lea cerea episcopului de Oradea să supună această populație, probabil români, direct Scaunului Apostolic

1527: Florența devine republică

1605: Camille Borghese devine papa Paul al V- lea

Mai mult…

1703: Tarul Petru cel Mare fondeaza orasul Sankt-Petersburg

 

Statuia ecvestră a lui Petru cel Mare, realizată din ordinul împărătesei Ecaterina a II-a

Capitala a Imperiului Rus din 1712, sub domnia lui Petru cel Mare si pană in martie 1917, sub Nicolae al II-lea, orasul Sankt-Petersburg şi-a păstrat din această perioada un ansamblu arhitectural unic care il face unul dintre cele mai frumoase orase europene.

 

Complexul Ermitaj pe malul Nevei, de la stânga la dreapta: Teatrul Ermitaj-Vechiul Ermitaj-Micul Ermitaj-Palatul de iarnă (Muzeul Ermitaj). Noul Ermitaj este situat în spatele Vechiului Ermitaj

Orasul Sankt-Petersburg a fost fondat in 1703 de catre ţarul Petru cel Mare, intr-o zonă aflata intr-un litigiu de lunga durata cu Regatul Suediei. Prin urbanismul sau modern şi estetica de origine străină, noul oraş va permite Rusiei să “deschida o fereastra asupra Europei” şi să contribuie, in conformitate cu dorinţa lui Petru, la ridicarea Rusiei la statutul marilor puteri europene.

Palatul de iarnă

Centrul orasului, construit dupa instrucţiunile suveranilor Rusiei, are o arhitectură unică, care imbină stiluri arhitecturale (baroc, neoclasic), adaptate intr-o maniera originala de către arhitecţi, adesea, de origine italiană. Frumuseţea acestui oras si existenta a numeroase canale i-au atras supranumele de “Venetia Nordului”.

Canalul din grădina Palatului Peterhof

Marea cascadă

Fântana Samson și Leul

Sankt-Petersburg si-a schimbat numele de mai multe ori: el a fost redenumit Petrograd intre 1914 – 1924, şi apoi Leningrad, intre 1924 – 1991, inainte de a reveni la numele original in urma unui referendum, in 1991.

Fondarea la Sankt-Petersburg a unei noi capitale a facut parte din seria de reforme intreprinse de Petru cel Mare pentru a face din Rusia o ţară modernă şi o putere europeană. Atunci cand Petru cel Mare a venit la putere, Rusia era o ţară care nu avea nicio universitate, nici oameni de ştiinţă sau ingineri, fiind plasata sub controlul Bisericii si a unei nobilimi deosebit de conservatoare.

Lipsita de flota maritima şi apărata de o armată fără personal profesionist si fara armament modern, Rusia nu se putea impune in fata puterilor vecine precum Suedia si Imperiul Otoman. In afară de bisericile sale şi kremlinul (citadela orasului), construit de către arhitecţi italieni, Moscova era un oraş de case din lemn. In plus, Petru cel Mare nu aprecia Moscova pentru tradiţiile sale pe care le considera anacronice (in special “colturile rosii”, locurile de cult, pline de icoane, din fiecare casa moscovita) si pentru o parte din cartierele sale vechi care erau in mod regulat victime ale incendiilor.

Vizionarul Petru cel Mare a adus pentru construirea oraşului meşteşugari şi ingineri din toată Europa, in special din Ţările de Jos, pentru a face din acesta un important centru al tehnologiei si al ştiinţei. Mai mult… Petru cel Mare, tar al Rusiei

Principalele revolte si revolutii din perioada moderna a istoriei ruse, de la revolta decembriştilor din 1825 si pana la evenimentele care au dus la crearea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste, au avut loc la Sankt-Petersburg. La sfarsitul secolului al XIX-lea, tulburarile si micile răscoale devenisera un fenomen frecvent in oras.

Acesta a fost scena unui mare numar de atentate impotriva reprezentantilor de la curtea tarului si ai administratiei ruse, cel mai renumit ramanand cel legat de asasinarea lui Alexandru al II-lea. Fiind un important port şi oraş industrial, populaţia sa era compusa din numerosi muncitori, sensibili la ideile socialiste de la sfarsitul secolului al XIX-lea. La Sankt-Petersburg au fost create partide si asociaţii revoluţionare care au fost reprimate sangeros de politie. Revolutia din 1905 s-a declansat la Sankt-Petersburg, in timpul episodului Duminicii Rosii. Ca urmare a acestei revoluţii, a doua Duma din istoria Rusiei a fost convocata in oraş.

Revoluţia din februarie 1917 a avut loc, de asemenea, in cea mai mare parte, in Sankt-Petersburg. Semnalul inceperii Revoluţiei din Octombrie a fost o salva de tun trasa de pe crucişătorul Aurora, andocat in portul din Petrograd. Cand bolşevicii lui Lenin şi Troţki au preluat puterea, Lenin a transferat capitala la Moscova, la scurt timp după aceea.

Mai mult… 

1770: Maria Antoaneta (14 ani) s-a căsătorit cu viitorul rege al Franței, Ludovic al XVI-lea (15 ani)

Maria-Antoaneta a Austriei sau Maria-Antoaneta a Frantei a fost arhiducesa de Austria, printesa imperiala, printesa regala de Ungaria si Boemia, delfina a Frantei, regina a Frantei si a Navarei (1774-1792), sotia lui Ludovic al XVI-lea, sora lui Iosif II al Austriei si a lui Leopold II al Austriei. A fost supranumita “Austriaca” odata cu sosirea ei in Franta, apoi Doamna Deficit si, mai tarziu, Doamna Veto.

Maria-Antoaneta a fost al cincisprezecelea si penultimul copil al impăratului germanic Francisc I şi al arhiducesei de Austria, regina a Ungariei si Boemiei, Maria-Tereza. Mama sa, Maria-Tereza, ca toti suveranii epocii, a pus căsătoria copiilor sai in slujba politicii diplomatice care viza reconcilierea, dupa decenii de razboaie fratricide, a Caselor de Habsburg si de Burbon. Astfel, urmand traditia celor sapte surori mai mari ale sale (cu exceptia fiicei preferate a reginei, Marie-Christine, care s-a casatorit cu barbatul pe care il iubea), Maria-Antoaneta, a fost casatorita cu delfinul Frantei, viitorul Ludovic al XVI-lea, in vederea concretizarii reconcilierii celor doua Case regale, printre cele mai prestigioase din Europa.

După incheierea unui tratat de pace intre Franţa şi Austria, s-a hotarat căsătoria celor doi reprezentanti ai acestora. Pe 17 aprilie 1770, Maria-Antoaneta renunţă in mod oficial la drepturile sale şi paraseste Viena , casatorindu-se pe 16 mai la Versailles.

1792: A fost inaugurat Marele Teatru La Fenice („Teatrul Fenix”) din Veneția cu o operă de Giovanni Paisiello

1812: A fost semnată Pacea de la București prin care se încheia războiul ruso–turc (1806–1812). Basarabia intră în componența Rusiei

1836: Edgar Allan Poe, celebru poet american, se însoară cu verișoara sa de numai 13 ani, Virginia

1920: La Roma, Papa Benedict al XV-lea a canonizat-o pe Ioana d’Arc, care a căpătat statutul de sfântă

1928: Prima ceremonie a Premiilor Oscar la Hollywood

Oscarurile (sau Premiile Academiei) se acorda in fiecare an, incepand din 1929 celor mai bune filme lansate in SUA, precum si unor profesionişti de top ai filmului din diferite categorii. Ceremonia este organizată de asociaţia numită Academy of  Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Cel mai mare număr de premii Oscar castigate de un singur film este in numar de 11. Acest record este deţinut de cele trei filme: Ben-Hur, in 1959, Titanic, in 1997 si  Stapanul Inelelor: Intoarcerea Regelui, in anul 2003.

Statueta, numita Oscar, deoarece o membra a Academiei, numita Margaret Herrick credea că aceasta semăna cu unchiul ei Oscar, este realizata dintr-un aliaj, britannium, şi apoi este placata cu aur. Aceasta statueta a fost conceputa de Cedric Gibbons, co-fondator al Academiei şi director artistic al MGM intre anii 1924 şi 1956. Acesta deţine, de asemenea, recordul de 37 nominalizari, din care a obtinut 11 trofee.

 ***

Britannia sau britannium este un aliaj format in principal din staniu (cositor), intrebuintat pentru aspectul său argintiu şi suprafaţa netedă. Compoziţia este de aproximativ 93% staniu, 5% antimoniu, şi 2% cupru, putand sa contina uneori bismut si zinc.

1931: Prima cursa a troleibuzelor din Londra

Troleibuzele circula  pe pneuri, ca si autobuzele, dar sunt propulsate de un motor electric, asemenea tramvaiului si sunt alimentate de doua linii de contact aeriene, numite “bifilari”.

Mai mult…  

1943: Sfârşitul insurectiei celor 70 000 de supravieţuitori ai ghetoului din Varşovia

Ghetoul din Varşovia a fost cel mai mare ghetou evreiesc din Al Doilea Război Mondial. Situat in centrul Varşoviei, a fost infiintat in 1940 şi practic distrus complet in mai 1943, după revolta armata a ocupanţilor acestuia impotriva naziştilor. Intre 1941 și 1943, foametea, bolile și deportările in lagăre de concentrare și de exterminare au redus populația ghetoului de la aproximativ 450.000 la doar 70.000.

In 1943, ghetoul din Varșovia a fost scena primei rebeliuni urbane in masă impotriva ocupației naziste a Poloniei.

Pe 18 ianuarie 1943, după aproape patru luni in care nu s-a operat nicio deportare, germanii au intrat brusc in ghetoul din Varşovia cu intentia de a reincepe deportarile. In cateva ore, aproximativ 600 de evrei au fost impuşcaţi şi alţi 5.000 au fost capturati. Germanii nu se asteptau sa intampine nicio opozitie, dar pregătirile pentru rezistenta fusesera incepute inca din toamna anului precedent. Primul caz de rezistenţă armată evreiasca a inceput in acea zi. Luptătorii evrei au avut un oarecare succes: deportarile au incetat după patru zile şi organizatiile rezistentei ŻOB (Organizatia combatanta evreiasca) şi ŻZW (Uniunea militara evreiasca) au preluat controlul asupra Ghetoului, construind adaposturi si posturi de lupta si operare impotriva colaboratorilor evrei.

Lupta finală a inceput in ajunul Paştelui din19 aprilie1943, atunci cand cateva mii de soldaţi nazisti au intrat in ghetou. Revolta a fost declansata de 400 de insurgenti ŻZW si 40 de combatanti ŻOB, sub conducerea lui Mordechaj Anielewicz. Slab inarmaţi şi abandonati atat de armata sovietică, cat şi de rezistenţa poloneza neevreiasca, insurgenţii s-au angajat intr-o luptă disperată impotriva tancurilor şi a artileriei grele. Acestia au rezistat aproape o luna contra-atacului germanilor, apărand fiecare casă in parte. După rezistenta iniţiala, germanii, sub comanda lui Jürgen Stroop, au ars şi au aruncat in aer clădirile ghetoului, bloc cu bloc, capturand sau ucigand pe oricine le iesea in cale. Rezistenţa a luat sfarsit pe 23 aprilie, iar operatiunea nazistilor s-a incheiat oficial la mijlocul lunii mai, culminand in mod simbolic cu demolarea Marii Sinagogii din Varsovia, pe 16 mai 1943.

In timpul luptelor, 7 000 de rezidenti ai ghetoului au fost ucisi, 6 000 au ars in timpul distrugerii totale a cartierului, iar supravietuitorii au fost deportati in lagarul de exterminare de la Treblinka si in lagărele de concentrare de la Poniatowa, Trawniki si Majdanek.

1966: Bob Dylan lansează albumul Blonde on Blonde

1969: Venera 5 aterizează pe Venus și trimite date despre atmosferă

1971: Bulgaria adoptă Constituția

1972: A fost inaugurat Sistemul hidroenergetic Porțile de Fier I, cu o putere de 1050 MW, în partea românească și tot atât în partea iugoslavă; lucrările sistemului au început în septembrie 1964

1975: Alpinista niponă Junko Tabei a devenit prima femeie din lume care a escaladat varful Everest din Munții Himalaya

Impreuna cu soţul sau, a escaladat cele mai inalte varfuri din Japonia (Muntele Fuji şi altele), apoi Alpii, inclusiv varful Matterhorn din Elveţia. Junko a devenit repede celebra in Japonia pentru calitatile sale de alpinist.

La inceputul anului 1970, ziarele Yomiyuri Shimbun şi Nihon Television au decis să organizeze o expediţie cu participare exclusiv feminina, al carei scop era de a ajunge pe varful Everest. Junko, a caştigat biletul pentru aventura din Nepal. Aventură care a fost la un pas de a se transforma intr-un dezastru atunci cand o avalanşă a ingropat intreaga echipa a expeditiei, dar ghizii si femeile au reuşit să scape. Junko si-a pierdut cunoştinţa, dar a fost salvata de ghizii nepalezi.

Mult mai hotarata decat inainte, Junko a preluat conducerea grupului. Pe 16 mai 1975, la 12 zile după avalanşă, Junko a fost prima femeie care a ajuns pe varful Everest. Peste 17 ani, in 1992, a devenit prima femeie care a escaladat cele sapte varfuri montane ale lumii: Everest din Nepal, Aconcagua din Argentina, Denali / McKinley din Alaska, Kilimanjaro din Tanzania, Elbrus din Rusia, Masivul Vinson din Antarctica si Puncak Jaya din Indonezia.

1990: A fost înființat Serviciul de Protecție și Pază

1990: A luat ființă prima societate pe acțiuni din România – după Revoluția din decembrie 1989

2002: După zece ani de la stingerea din viață a actriței Marlene Dietrich autoritățile Berlinului i-au acordat titlul de cetățean de onoare al orașului Berlin

2002: Premiera filmului Atacul clonelor, a doua serie din saga Razboiul stelelor, o fantezie spatiala in care George Lucas este regizor, scenarist si producator.

2002: Jacques Chirac a depus juramantul de investitura

Preşedintele francez Jacques Chirac, a depus juramantul in cadrul ceremoniei de investire in functia de presedinte, marcand inceputul celui de-al doilea mandat. In discursul său, Chirac a amintit că alegerea sa şi infrangerea partidului de extrema dreaptă semnifica  atasamentul francezilor faţă de instituţiile democratice şi libertăţile civile. Chirac a precizat ca mandatul sau se va concentra pe lupta impotriva terorismului şi restabilirea securităţii in Franţa.

2005: Kuweitul a aprobat un amendament la legea electorală, care le asigură femeilor dreptul la vot și le ofera posibilitatea de a candida la funcții politice

2006: Premiera filmului The Da Vinci Code (Codul lui Da Vinci) la Cannes

Megaproductia lui Ron Howard, adaptarea cinematografica a faimosului best-seller Codul lui Da Vinci de Dan Brown, este prezentată pentru prima dată in faţa unei audienţe de jurnalişti la Festivalul de la Cannes. Ceea ce se poate spune este faptul ca acesta nu a impresionat prea mult galeria.

2007: Nicolas Sarkozy a fost numit preşedinte al Franţei

Nicolas Sarkozy a devenit oficial al şaselea preşedinte al Republicii a V-a după proclamarea solemnă a rezultatelor alegerilor prezidenţiale de către preşedintele Consiliului Constituţional, Jean-Louis Debre. Jacques Chirac i-a transmis anterior  prerogativele puterii, Nicolas Sarkozy obtinand pe 6 mai, in al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, 53.06% din voturi.

2009: Finala celei de-a 54-a ediții a concursului Eurovision a avut loc la Moscova, Rusia.

2011: Naveta americana, Endeavour, a fost lansata de la baza de lansare Cape Canaveral Air Force Station, Florida, catre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), pentru ultima misiune.

După intoarcerea navetei Endeavour, prevazuta peste două săptămâni, mai este programat un singur zbor, cel al navetei Atlantis.

Endeavour va transporta catre ISS un dispozitiv stiintific experimental de două miliarde de dolari, Spectrometrul magnetic alfa magnetic pentru măsurarea radiatiilor, precum si piese de schimb pentru Staţia Spaţială Internaţională. Misiunea va dura 16 zile.

Echipajul navetei Endeavour este format din şase astronauţi, printre care comandantul de bord Mark Kelly, soţul parlamentarului Gabrielle Giffords, grav rănita in luna ianuarie in Tucson, Arizona.

2011: Gaddafi acuzat de crime impotriva umanităţii

Muammar Abu Minyar al-Gaddafi, supranumit Colonelul Gaddafi, este conducătorul de facto al Libiei din 1969.

La trei luni de la izbucnirea revoltei din Libia, procurorul Curţii Penale Internaţionale, Luis Moreno-Ocampo, a cerut judecătorilor să emită mandate de arestare pentru crime impotriva umanităţii pentru liderul libian Muammar al-Gaddafi, fiul său, Seif Al-Islam şi seful informaţiilor libiene, Abdallah al-Sanusi.

“Dovezile arata ca Muammar Gaddafi a ordonat personal atacurile impotriva civililor libieni neinarmati” a declarat procurorul argentinian. “Fiul său, Seif al-Islam este, de facto, primul-ministru”, a continuat Luis Moreno-Ocampo, “Abdallah Al-Sanusi este mana sa dreapta şi a ordonat personal unele atacuri.”

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.