Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Alte evenimente
17 aprilie

1958: Deschiderea Expoziţiei Universale de la Bruxelles cu tema: Pentru o lume mai umană

Tema sa reaminteşte că este prima Expoziţie Internaţională de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi crearea ONU. O expoziţie care a reflectat foarte bine problemele politice şi umanitare, precum şi temerile şi speranţele acelei epoci privind tehnologia viitorului.

69: Vitellius devine împărat roman

Apropiat al împăraților Caligula, Claudius și Nero, consul în 48, guvernator (proconsul) al Africii (61), Vitellius este numit de Galba, în decembrie 68, guvernator al Germaniei Inferior (provincie romană situată pe malul stâng al Rinului, în sudul și vestul Olandei și vestul Germaniei de astăzi).

Proclamat împărat de legiunile din provinciile revoltate împotriva lui Galba (1 ianuarie 69), Vitellius își trimite trupele în Italia. La Bedriacum (14 aprilie 69), în apropiere de Cremona, legiunile lui obțin victoria asupra lui Otho (proclamat împărat la 15 ianuarie 69 dupa asasinarea lui Galba), patru zile mai târziu Vitellius fiind recunoscut împărat și de către Senat.

1492: Regele Ferdinand al Spaniei a decis să finanţeze expediţia lui Cristofor Columb

Genovezul navigator, Cristofor Columb, planuieste sa ajunga în Asia mirodeniilor, navigand spre vest, in Oceanul Atlantic. După multe ezitări, Isabela şi Ferdinand au decis să-l susţină pe Columb, sperand să-i întreaca pe portughezi şi sa încheie frumos Reconquista. Astfel, i-au acordat foarte prestigiosul titlu de Amiral, rezervat de obicei pentru un membru al familiei regale. Titlul se referea la toate terenurile şi insulele de explorat, dand navigatorului dreptul de a exercita acte de justiţie şi de a colecta impozite in  numele regilor. Generozitatea suveranilor se explică prin euforia lor după cucerirea Granadei şi prin cvasi-certitudinea ca exploratorul nu se va mai întoarce niciodata din călătorie.

1521: Martin Luther compare înaintea Dietei de la Worms

Sigur de dreptatea cauzei sale si in pofida unei bule de excomunicare pronunţata împotriva sa, a refuzat să retracteze, a fost alungat din Imperiu, datorandu-si salvarea protectorului sau, Frederick de Saxonia, care l-a ascuns mai multe luni la Castelul Wartburg.

Totuşi, miscarea initiata nu a fost facuta cu intenţia de a rupe legaturile cu Biserica Catolică, atunci cand a afisat cele 95 de propuneri ale sale pe uşa Castelului din Wittenberg, pe 31 octombrie 1517, ci din dorinta de a schimba anumite practici ale acestei biserici. Multi l-au privit doar ca pe un reformator revoltat de abuzul indulgenţelor şi lipsa de rigoare morală a Curiei Romane (administrația pontificală a bisericii romano-catolice).

Mai mult…

1851: Lansarea goeletei “Marco Polo”

Goeleta “Marco Polo” porneste din Saint John cu destinatia New Brunswick. Aceasta ambarcatiune a fost folosita pentru a transporta imigrantii intre Anglia si Australia. La acea vreme, era cea mai rapidă ambarcatiune din lume, stabilind recorduri de viteză între Liverpool şi Australia.

1880: S–a înființat Banca Națională a României

1907: În urma fuzionării principalelor grupări conservatoare, Petru P. Carp devine șeful Partidului Conservator

1917: S-a înființat, la Paris, Comitetul Național al Românilor din Transilvania și Bucovina, sub președinția lui Traian Vuia, apoi a dr. Ioan Cantacuzino; a militat pentru independența Transilvaniei și unirea acesteia cu România. (17/30)

1919: Fondarea companiei United Artists Corporation de catre Mary Pickford, Douglas Fairbanks, Charles Chaplin si David Wark Griffith

1924: A luat ființă studioul Metro–Goldwyn–Mayer (MGM)

Metro Film Corporation, The Samuel Goldwyn Studios şi Louis B. Mayer Productions au fuzionat pentru a forma Metro-Goldwyn-Mayer. Cu studiourile sale situate în Culver City, in California,  MGM a adoptat logo-ul care va deveni în curând faimos în întreaga lume: un leu care rage, înconjurat de un banner pe care este scrisa deviza Ars Gratia Artis (slogan rearanjat pentru a arata mai bine in logo-ul lor; corect in latina: ars artis gratia – arta pentru arta, arta de dragul artei). Înca din primul an, noua companie va genera profituri de aproape 5 milioane de dolari.

1931: La Calcutta, India are loc un accident aviatic, în urma căruia aviatorul Radu Beller moare, iar principele G.V. Bibescu este grav rănit

1937: Nasterea lui Daffy Duck

Daffy Duck isi face debutul într-un scurtmetraj al studioului de film Warner Brothers, in Porky’s Duck Hunt de Tex Avery

1949: Primul Papă la TV: Pius al XII-lea

Papa Pius al XII-lea a devenit primul Papă care a folosit televiziunea pentru a vorbi credincioşilor din întreaga lume.

1963: Compania Ford a lansat mașina Mustang.

1964: Geraldine Mock a devenit prima femeie din lume care a zburat singură în jurul lumii

1969: Alexander Dubček, părintele “Primăverii de la Praga“, a fost înlocuit în funcția de prim–secretar al CC al PC din Cehoslovacia de către Gustav Husak

Shirhan Sirhan este condamnat pentru asasinarea lui Robert F. Kennedy

1970: Desfiintarea grupului Beatles

Cel mai faimos grup din istoria muzicii pop a încetat oficial să existe; dizolvarea grupului Beatles, initiata cu şase zile mai devreme de Paul McCartney, care a anuntat ca nu va mai face inregistrari cu John Lennon, provoaca nemultumirea milioanelor de fani din Fab Four.

1975: Khmerii roșii au preluat puterea la Pnom Penh, instituind cel mai cumplit regim de teroare din sec. XX, care a plasat Cambodgia în umbra istoriei contemporane

Khmerii Roșii a fost numele dat adepților Partidului Comunist din Kampuchea, partid care a condus Cambodgia între 1975 și 1979, în frunte cu Pol Pot. Regimul condus de Khmerii Roșii în această perioadă a fost denumit Kampuchea Democrată.

Khmerii Roşii au ocupat orasul Phnom Penh, capitala Cambogiei, iar liderul lor, Pol Pot, a instituit dictatura. Războiul civil va continua între Khmerii Roşii şi guvernul sprijinit de Vietnam, până la obtinerea unui acord de încetare a focului realizat, în cele din urmă, sub supravegherea ONU, în octombrie 1991.

Khmerii Roşii au devenit notorii pentru abuzurile lor, fiind considerati responsabili pentru moartea a cca. 2 milioane de oameni (mai mult de un sfert din populaţie). Acestia au murit de foame, epuizare sau au fost executati. Acest bilant a facut din regimul lui Pol Pot unul dintre cele mai sangeroase regimuri din secolul XX.

1991: Delegației Parlamentului României i s-a acordat statutul de delegație asociată la Adunarea Atlanticului de Nord (din 14 noiembrie 1998, AAN și-a schimbat numele în Adunarea Parlamentară a NATO).

1992: Roch Voisine triumfa în Franţa

Circa 35.000 de oameni au înfruntat frigul şi ploaia rece, pentru a participa la concertul gratuit dat de Roch Voisine pe Champ de Mars în Paris, avand Turnul Eiffel ca fundal. Spectacolul filmat de canalul TF1 a incoronat un turneu in cursul caruia cantaretul a umplut salile in cele 48 de orase europene pe unde a trecut, inclusiv la cele patru concerte de la Bercy, într-o sala cu o capacitate de 12.000 locuri.

2005: Cardinalii se reunesc pentru alegerea succesorului Papei Ioan-Paul al II-lea

S-a reunit conclavul cardinalilor care avea sa hotarasca numele noului Papa. O sută cincisprezece cardinali din 52 de ţări au fost prezenţi la reuniune, pentru a-l alege pe succesorul Papei Ioan Paul al II-lea, care a murit pe 2 aprilie, la vârsta de 84. “Principii bisericii”, cel puţin cei care nu depăşeau 80 de ani, au intrat la ora 16:30 în Capela Sixtină, jurand sa pastreze secretul dezbaterilor sub sanctiunea excomunicarii.

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.