1904 : A avut loc, la Milano, premiera mondială a operei “Madame Butterfly” de Puccini.
Opera “Madame Butterfly” de Giacomo Puccini a avut prima reprezentatie la Scala din Milano. Libretul, scris de Giuseppe Giacosa şi Luigi Illica, era inspirat dintr-un roman al scriitorului american John Luther Long. La randul sau, Puccini s-a inspirat în mare parte din muzica tradiţională japoneză pentru a compune ariile uneia dintre operele sale favorite.
După succesul cu Boema (1896) şi Tosca (1900), Puccini se aştepta la o primire favorabilă. Dar primul spectacol de pe 17 februarie 1904 a fost un eşec monumental. Opera era prea lunga şi divizarea în două acte a operei nu figura in traditia artei lirice italiene. Puccini a invatat lectia, a rescris opera şi a reorganizat-o în trei acte mai bine echilibrate. Noua versiune, prezentata în Brescia, pe 28 mai 1904, va fi un triumf, un preludiu la o carieră internaţională de rasunet.
Ca si Boema, Tosca si Fata din Vest, Madame Butterfly este o poveste tragica de dragoste. Tema operei Madame Butterfly o repreprezinta consecintele devotiunii obsesive. Pinkerton, un ofiter din marina americana aflat in Japonia, accepta o casatorie temporara cu Cio-Cio-San, (Butterfly, in limba engleza), care renunta la familie si religie pentru el. Cand Pinkerton se intoarce in America, parasind-o fara sa-i spuna, Cio-Cio-San ignora orice sfaturi si il asteapta sa se intoarca, refuzand o cerere in casatorie din partea lui Yamadori, un bogat afacerist nipon. Pinkerton, afland ca Cio-Cio-San a nascut un copil, se intoarce, insotit de o sotie americana, pentru a-i propune sa i-l incredinteze lui. Neputand suporta durerea si dezonoarea, Cio-Cio-San se sinucide cu sabia tatalui sau, potrivit traditiei nipone.
1411 : În urma luptelor pentru succesiunea la tron Musa, unul din fiii sultanului Baiazid, va deveni cu sprijinul lui Mircea cel Bătrân, sultan
1850 : Domnitorul Barbu Știrbei dă afișul domnesc privind organizarea școlilor din Țara Românească.
1866 : Pe baza decretului lui Alexandru Ioan Cuza, din 1865, a început să funcționeze Banca României, constituită prin transformarea filialei din București a Băncii Imperiului Otoman; primul președinte al băncii a fost Ion Ghica (17 februarie/2 martie)
1867 : Se realizeaza dualismul austro-ungar luand astfel nastere Imperiul Austro-Ungar.
1941 : Al doilea război mondial: Părintele polonez Maximillian Kolbe este arestat de către trupele germane pentru scrierile sale anti-naziste și ajutorul dat unor refugiați evrei. Kolbe își va da viață în schimbul altui prizonier la Auschwitz.
1947 : În Austria, este emisă “A doua lege privind național-socialismul“, prin care foștii naziști erau excluși din viața publică.
1950 : Prin decret al Consiliului de Miniștri, a fost modificat statutul de organizare și funcționare a Academiei, devenită Academia Republicii Populare Române.
1979 : Declanșarea războiului de graniță chino-vietnamez.
1987 : Pe fondul nemulțumirii generale cauzată de restricțiile economice, pe teritoriul României au avut loc mai multe manifestații de protest; la Iași, studenții au manifestat împotriva condițiilor inumane din cămine, scandând Vrem apă să ne spălăm și lumină să învățăm!
1993 : Academia Română a hotărât revenirea la scrierea cu “â” în interiorul cuvântului și a formei “sunt” în loc de “sînt”
1997: Constituirea Asociației Camerelor de Comerț din zona Mării Negre, în cadrul unei reuniuni desfășurate la Centrul Român de Afaceri “Marea Neagră”, de la Mangalia
1999: Au avut loc, în localitatea Stoenești, județul Olt, confruntări violente între forțele de ordine și grupuri de mineri porniți înspre Capitală.
1999: NATO aprobă un “plan de operare” pentru o eventuală forță internațională de menținere a păcii în Kosovo (KFOR), care să cuprindă 26.000 de oameni.
2001 : A fost efectuat, în SUA, cel de-al doilea transplant de mână reușit.
2008 : Kosovo și-a autoproclamat independența față de Serbia.