2001: Inaugurarea celor mai mari sere din lume în Marea Britanie, Proiectul Eden (Eden Project )
Una dintre cele mai ambiţioase grădini concepute vreodata, vizionarul Eden Project este un exemplu al bio-diversităţii şi al relaţiei omului cu plantele. Construita lângă St Austell, Cornwall, avand două biomuri imense si trei zone climatice, gazduieste peste un milion de plante, reprezentând 5.000 de specii.
Eden Project este un complex ambiental, conceput de Tim Smit şi proiectat de arhitectul britanic Nicolae Grimshaw, pe tema naturii şi a dezvoltării durabile. Alaturi de acestia, au mai contribuit la realizarea sa, firma de inginerie Anthony Hunt si Asociatii (acum parte din Sinclair Knight Merz), Davis Langdon, care s-a ocupat de managementul de proiect, Sir Robert McAlpine şi Alfred McAlpine, care s-au ocupat de construcţie si Mero-Schmidlin care a proiectat şi a construit biomurile. Consultanţii pentru utilizarea terenurilor au realizat planul general si designul peisagistic. Constructia proiectului a durat 2 ani şi jumătate şi a fost deschis pentru public pe 17 martie 2001.
Serele se afla in Cornwall, in sudul Marii Britanii, într-o fosta cariera de caolin (lut), la 2 km de oraşul St Blazey şi la 5 km de St Austell, cel mai mare oras din Cornwall.
Complexul este dominat de două cupole uriaşe, formate din domuri adiacente ce gazduiesc mii de specii de plante, fiecare incinta simuland un biom natural. Cupolele constau din sute de alveole hexagonale şi pentagonale, din plastic expandat, susţinute de cadre de oţel. Acest material, membrana ETFE (etilena tetrafluoroetilena), reprezinta un material revolutionar pentru constructii curbate. Este un material plastic transparent, similar teflonului, foarte rezistent la diferenţele de presiune şi temperatură. ETFE reprezinta un material de constructie al viitorului, inlocuind cu succes sticla.
In interior există un drum şerpuitor, cu vedere spre cele două biomuri, peisaje amenajate, inclusiv grădini de legume, şi sculpturi, care includ o albina gigant şi un robot impozant creat din aparate electrice vechi.
Fiecare sera adaposteste un biom (macroecosistem; comunitate ecologică formată din mai multe ecosisteme similare), unul reproducand climatele tropicale umede si celalalt climatele calde, uscate, de tip mediteraneean. In interiorul biomurilor artificiale se afla plante colectate din întreaga lume.
Biomul tropical, acoperă 1.56 hectare si masoara 55 de metri inaltime, 100 de metri lăţime şi 200 de metri lungime. Acesta este folosit pentru plante tropicale, bananieri, arbori de cafea, cauciuc şi bambus gigant, mentinandu-se o temperatură şi un nivel de umiditate specifice climatului tropical.
Biomul mediteraneean cuprinde 0.654 hectare si masoara 35 de metri inaltime, 65 de metri lăţime şi 135 de metri lungime. Acesta găzduieşte plante familiare climatului temperat, cald şi arid, precum măsline şi viţă de vie.
Biomul in aer liber (care nu este acoperit) reprezintă regiunile temperate ale lumii, cu plante precum ceai, lavanda, hamei, cânepă şi floarea soarelui.
Eden Project
Proiectul acestui complex este susţinut de o fundaţie non-profit. Desi are atributele caracteristice unui parc tematic – parcurs predeterminat, sala de distractii, expoziţii, sali de proiectie, restaurant şi inevitabilul magazin, care încheie traseul vizitatorilor – acest calificativ este respins de fondatorii lui. Parcul a fost iniţial creat pentru a demonstra capacitatea de a utiliza natura pentru regenerarea unei zone afectate de activitatea umană.
Obiectivul acestui proiect este acela de conştientizare a efectelor mediului asupra societăţii. In cadrul proiectului Eden, s-a estimat peste un milion de vizitatori pe an.
45 î.Hr.: În ultima sa victorie, Iulius Caesar învinge forțele lui Pompei, conduse de Titus Labienus și Pompei cel Tânăr, în bătălia de la Munda
1431: Alegerea Papei Eugen al IV-lea
1577: Martin Frobisher, navigator englez, pleacă în căutare de aur în regiunea arctică
Martin Frobisher a făcut trei călătorii in Lumea Noua pentru a căuta Pasajul de Nord-Vest. In acest an, a primit permisiunea de la Companiile Indiilor, pentru a merge sa caute aur în regiunea arctică. La întoarcerea din călătoria sa, a adus cu el tone de pirite, crezand că este aur. Aceste pietre au fost folosite pentru a pava străzile din Londra, de unde a ramas zicala conform careia străzile Londrei sunt pavate cu aur.
1756: La New York este celebrată pentru prima dată Ziua Sfântului Patriciu (St. Patrick’s Day)
1768: Brevetarea portelanului englezesc
Porţelanul este o ceramică fina şi translucida produsa din caolin. După descoperirea zăcămintelor de caolin în Anglia (Cornwall -1755), celebrul olar Josiah Wedgwood a introdus o anumită cantitate de caolin şi feldspat în compoziţia faianţei, marindu-i astfel duritatea si rezistenta termica. A primit brevetul de invenţie pe 17 martie 1868. Noul produs, finalizat in 1769, a cucerit repede piaţa mondială, din cauza superiorităţii sale
şi va sta la baza tuturor ceramicilor economice din secolul al XIX-lea.
1845: Brevetarea elasticului inventat de Stephen Perry
Elasticul a fost inventat de Stephen Perry şi în această zi, a primit brevetul la Londra. Lucrand pentru o companie de cauciuc, a folosit benzi de cauciuc pentru stocarea foilor şi plicurilor.
1861: Italia: Statele peninsulei și Cele două Sicilii au fost unite de regele Victor Emmanuel II
1866: A început să funcționeze Banca României, creată prin transformarea Băncii Imperiului Otoman sub numele de “Bank of Roumania”. Primul președinte al Consiliului de administrație a fost Ion Ghica
1898: Inventarea submarinului de catre John Holland
John Holland a facut demonstratia functionarii noii sale inventii: submarinul. Nu a fost primul inventator al submarinului, dar a inventat primul submarin cu adevarat functional.
1901: Cele 71 de tablouri ale pictorului olandez Vincent van Gogh expuse la galeria Bernheim-Jeune din Paris la 11 ani de la moartea sa, au creat senzație
1910: Baroana Raymonde de Laroche a obţinut primul brevet de pilot de avion acordat unei femei
Tanara actriţa franceză Elise Deroche si-a schimbat numele în Raymonde de Laroche, in ideea ca era mai potrivit pentru cariera ei de actrita de teatru. A renuntat totusi la aceasta cariera, va lua lectii de pilotaj, va obtine brevetul de pilot si va participa la concursuri aviatice.
1948: A fost semnat, la Bruxelles, actul de naștere al Uniunea Europei Occidentale – de către Belgia, Franța, Luxemburg, Olanda și Marea Britanie. UEO, singura organizație europeană cu componență de apărare înființată în perioada războiului rece, și care în prezent este formată din 28 de țări
1959: Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, fuge din țară, autoexilându-se în India, după o răscoală armată nereușită a populației tibetane
Dalai Lama a plecat din Lhasa după o revoltă anti-chineza, înainte de a se refugia, mai târziu, în India. În ziua următoare, armata chineză a început să investigheze unele zone din Lhasa şi a înconjurat Palatul de Vara, in care s-a aflat Dalai Lama cu 24 ore mai devreme.
1990: A fost inaugurată noua operă pariziană, Opéra Bastille
2003: Președintele american George W. Bush i-a dat un ultimatum lui Saddam Hussein de a părăsi țara în 48 de ore, pentru a evita atacurile militare preconizate de SUA