Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Aniversari
17 martie

1686: Jean-Baptiste Oudry, pictor si gravor francez, apartinand stilului Rococo

Oudry a pictat portrete, scene istorice si de vânătoare, peisaje, picturi naturaliste cu animale, naturi moarte cu fructe si flori, imitatii de basoreliefuri, pasteluri, decoratii de tapiserii si gravuri. Este considerat unul dintre cei mai mari pictori de animale din secolul al XVIII-lea.

S-a dedicat mai intai portretisticii: a pictat portretele fiilor săi, portretul lui Argenson,  locotenent de poliţie, portretul ţarului Petru I, etc.

Cu toate acestea, Jean-Baptiste Oudry se simţea atras de genul picturii animalelor şi fructelor si toate studiile sale au fost indreptate în această direcţie. Aşteptand ca această nouă carieră sa-i ofere suficiente mijloace de existenţă, a compus picturi pe teme istorice si religioase: a pictat Naşterea Domnului şi un Saint-Gilles, care au fost plasate în biserica Saint-Leu din Paris şi Adoratia Magilor pentru biserica Saint-Martin des Champs.

1738: Cesare Beccaria Bonesana, jurist, economist, publicist italian (d. 1794)

A devenit celebru la nivel mondial odata cu publicarea lucrarii Despre infractiuni si pedepse, care a influentat considerabil reforma legislatiei penale din Europa Occidentala. Mai tarziu, a tinut prelegeri la Scoala Palatina din Milano si a fost functionar public, ocupandu-se de reforma monetara, relatiile de munca si invatamantul public.

1751: Anders Dahl, botanist suedez (d. 1789)

1819: Alecu Russo, poet, prozator, eseist, critic literar român (d. 1859)

1834: Gottlieb Daimler, inginer, inventator german (d. 1900)

1883: Urmuz (Demetru Dem. Demetrescu-Buzău), scriitor român (d. 1923)

1890: Lionel FitzGerald, pictor canadian

Lionel Lemoine FitzGerald a petrecut cea mai mare a vieţii sale în Winnipeg, pictand, desenand, facand schiţe de scene impregnate cu o seninătate contemplativă. A expus alaturi de Grupul celor şapte în 1930 şi s-a alăturat oficial grupului în 1932.

1919: Nat King Cole, cântăreț american (d. 1965)

În 1937, Nathaniel Adams Coles a format primul său trio de jazz. In aceasta epoca, a fost numit “Nat King Cole”, supranume dat de către un proprietar de club din Los Angeles. În 1940, a înregistrat cu trio-ul său primele discuri pentru Decca Records. Treptat, a realizat ca deşi era un pianist de jazz de mare talent, succesul il obtinea mai ales ca interpret de muzica pop, cu titluri ca Mona Lisa, Ramblin’ Rose sau Unforgettable, reluate peste ani de fiica sa, Natalie Cole.

1938: Rudolf Nureev, balerin și coregraf rus (d. 1993)

A studiat la Leningrad si a devenit solist al trupei de balet Kirov. A dansat, in calitate de invitat, alaturi de numeroase companii de balet, mai ales Royal Ballet. Intre anii 1962-1970, a fost partenerul lui Margot Fonteyn. A cunoscut un succes international imens datorita stilului sau stralucitor, ce imbina o sensibilitate de un romantism profund cu o tehnica surprinzatoare. A realizat coregrafia unor versiuni moderne ale spectacolelor Romeo si Julieta, Manfred si Spargatorul de nuci. Intre 1983 si 1989 a fost directorul artistic al Baletului Operei din Paris.

1943: Tony Newman, baterist englez

1949: Daniel Lavoie, autor, compozitor si interpret canadian, supranumit Doctorul Tandrete (Docteur Tendresse)

A invatat foarte devreme sa cante la pian de la mama sa care era muziciana. În 1980 şi 1985, a triumfat la Gala ADISQ.

Dupa vizite la Paris şi realizarea a şase discuri, albumul “ Tension Attention” (1984) s-a vandut in peste 100 000 de exemplare. A avut succes în Franţa, cu piesa Ils s’aiment, unde a vandut 700 000 discuri de 45 de turatii. Albumul Nirvana bleu (înregistrat în 1979) a fost cel mai mare bestseller al sau. În 1985, a câştigat Midem d’Or la Cannes. Dintre cele mai populare piese ale sale: Ils s’aiment, Je voudrais voir New York, Belle, Vue sur la mer.

Daniel Lavoie a facut parte dintre interpretii piesei muzicale de mare succes, Notre-Dame de Paris, în rolul lui Frollo şi a înregistrat piesa de succes “Belle”, impreuna cu Garou si Patrick Fiori.

Belle

1949: Brândușa Prelipceanu, jurnalistă și traucătoare româncă (d. 2002)

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.