Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Aniversari
18 decembrie

1947: Steven Spielberg, regizor american (“Jurasic Park”, “Lista lui Schindler” – Premiul Oscar)

Unul dintre cineaștii cei mai importanți ai secolului al XX-lea. Talentul său de regizor se dezvăluie în 1971, odată cu filmul de televiziune Duel. La acea vreme, a îngrozit lumea cu filmul horror Jaws („Fălci”), bazat pe romanul lui Peter Benchley. Filmul, despre un rechin ucigaș, a câștigat trei premii Oscar (pentru montaj, coloană sonoră și sunet) și a avut încasări în valoare de 470.653.000 de dolari, realizând un record de încasari în Statele Unite ale Americii și a dus la ceea ce presa a numit “Jawsmania”. „Fălci” i-a consacrat numele și l-a făcut unul din cei mai tineri milionari. Filmul a mai fost nominalizat și la categoria „Cel Mai Bun Film” și a marcat prima din cele trei colaborări dintre Spielberg și Richard Dreyfuss. Acest film l-a propulsat ca regizor de talie internațională, la numai 29 de ani.

În 1977, “Întalnire de gradul trei” inițiază legăturile sale strânse cu genul science-fiction, legătură ce va continua în 1982 cu E.T. și “Razboiul lumilor”.

Scenă din filmul E.T.

Gustul lui Spielberg pentru aventură, i-a permis, de asemenea, să dea naştere legendarei saga a personajului fictiv de aventuri, profesor de istorie și arheologie, Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark (În Căutarea Arcei Pierdute), 1981, 1984 şi Indiana Jones and the Last Crusade (Indiana Jones și Ultima Cruciadă) în 1989, asociind astfel pentru totdeauna pe Harrison Ford cu personajul curajosului Indy.

Luând act de cele mai îndraznețe pariuri, va merge până la  a învia mai multe specii de dinozauri pentru Jurassic Park, 1993, și continuarea sa, The Lost World (Lumea pierdută), 1997.

În 1993, Spielberg a regizat Lista lui Schindler, despre Oskar Schindler, un bărbat care și-a riscat viața pentru a salva 1.100 de evrei de la Holocaust. Bazat pe cartea Arca lui Schindler a romancierului australian Thomas Keneally, Spielberg a așteptat zece ani să facă filmul, deoarece nu se simțea suficient de „matur”. Spielberg a vrut să-și îmbrățișeze moștenitorul și după nașterea fiului său, Max, a spus că „m-a afectat foarte mult […] Un spirit a început să se aprindă în mine și am devenit un tată evreu.”

Filmările au început pe 1 martie 1993 în Polonia, în timp ce Spielberg încă edita Jurassic Park seara. Pentru a face filmările „suportabile”, regizorul și-a adus soția și copiii cu el. În timp ce Lista lui Schindler a fost lăudată de majoritatea criticilor, unii recenzenți, inclusiv regizorul Claude Lanzmann, au criticat filmul pentru reprezentarea slabă a Holocaustului.

Imre Kertész, un autor maghiar și supraviețuitor al lagărului de concentrare, a numit Lista lui Schindler kitsch, spunând: „Consider kitsch orice reprezentare a Holocaustului care este incapabilă să înțeleagă sau nu dorește să înțeleagă legătura organică dintre propriul nostru mod de viață deformat și însăși posibilitatea Holocaustului.”

Contrar așteptărilor, filmul a fost un succes comercial, iar Spielberg și-a folosit procentul din profit pentru a înființa Fundația Shoah, o organizație non-profit care arhivează mărturiile supraviețuitorilor Holocaustului.

Lista lui Schindler a câștigat șapte premii Oscar, inclusiv premiul pentru Cel mai bun film și premiul acordat lui Spielberg pentru Cel mai bun regizor.

De asemenea, a câștigat șapte premii BAFTA și trei Globuri de Aur.

Potrivit Institutului American de Film, Lista lui Schindler este unul dintre cele mai bune 100 de filme americane realizate vreodată.

1626: Regina Cristina a Suediei (d. 1689)

1856: Sir Joseph John Thomson, fizician englez, laureat al Premiului Nobel (d. 1940)

1863: Franz Ferdinand, arhiducele Austriei

Franz Ferdinand, arhiducele Austriei, s-a născut în Graz, pe 18 decembrie 1863 şi a murit pe 28 iunie 1914, victima a unui atentat de la Sarajevo (Bosnia şi Herţegovina). Arhiducele şi soţia sa au fost asasinaţi la Sarajevo pe 28 iunie 1914, de către un student naţionalist sârb, Gavrilo Princip. Moartea sa va determina Austro-Ungaria să declare un “război preventiv” împotriva Serbiei. Asasinarea sa a fost elementul declanşator al primului război mondial.

1878: Iosif Visarionovici Stalin

Iosif Stalin s-a născut în Gori, pe 18 decembrie 1878 – oficial 21 decembrie 1879 şi a murit la Moscova pe 5 martie 1953. A fost un politician revoluţionar de origine georgiană, calificat astăzi drept un dictator. A fost secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice 1922 – 1953 şi a condus Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice (URSS), de la sfârşitul anului 1920 până la moartea sa.

1879: Paul Klee, pictor, desenator și teoretician al artei, de origine elvețiană (d. 1940)

Paul Klee se va autodefini ca  “pictor-poet”. Titlurile tablourilor sale reflectă această dimensiune poetica: Clopotel al lunii de argint, Peisaje tropicale dulci, Paiata in felii, Schita in bleu si oranj, Crestera plantelor nocturne. A stiut sa exprime faptul ca un tablou trebuie sa fie ceva organic in sine, cum sunt plantele si animalele, tot ce traieste cu lumea si in lume. A devansat suprarealistii prin viziunile sale, gustul sau pentru visare, abandonare in irational si abstractizare date de “fondurile sale muzicale” care nu sunt altceva decat pete de culoare si sugestie melodica. Figureaza printre cei mai prolifici creatori: catalogul său contine peste nouă mii de titluri. A murit pe 29 iunie 1940.

1913: Willy Brandt, politician, fost cancelar german. Premiul Nobel pentru Pace în 1971.

1925: Vasile Veselovski, compozitor de muzică ușoară (d. 1998)

1943: Keith Richards, chitaristul trupei “The Rolling Stones”

1963: Brad Pitt, actor american, denumit “sfărâmătorul de inimi de la Hollywood” (“Legendele Toamnei”, “Interviu cu un vampir”)

Brad Pitt, al cărui nume real este William Bradley Pitt, este un actor de film american, născut pe 18 decembrie 1963 in Shawnee în statul Oklahoma din Statele Unite. Este primul barbat care a fost ales de două ori “cel mai sexy bărbat în viaţă” de revista People (1995 şi 2000).

1978: Katie Holmes, actriţă americană

Visând la Hollywood, fără a îndrăzni să se gândească ca va face parte din lumea lui intr-o zi, Katie a fost implicată în teatru inca din timpul colegiului. A fost remarcata in mod deosebit (pe caseta video pe care a trimis-o) de Kevin Williamson, creatorul si producatorul executiv al unei noi serii. El a chemat-o la auditie, dar ea a refuzat deoarece pe acea data urma sa joace in prima sa piesa din liceu. Acesta schimba data auditiei pentru a o putea vedea. Astfel, ea va interpreta rolul lui Joey Potter in serialul de televiziune Dawson (Dawson’s Creek) care a facut-o cunoscuta publicului larg.

1980: Christina Aguilera, cantareata americana de origine spaniola

Si-a dorit dintotdeauna sa fie cântăreaţă, astfel ca la varsta de 8 ani debuteaza in lumea muzicii, cantand la un show de televiziune Star Search. Între timp, a început să apara din ce in ce mai mult la spectacolele scolare si comunitare.La vârsta de zece ani, a cântat imnul naţional pentru Steelers şi Pittsburgh Penguins, iar la doisprezece ani, a intrat în New Mickey Mouse Club cu mai multe alte vedete, cum ar fi Britney Spears, Justin Timberlake, JC Chasez si Keri Russell.

În 1999, piesa Genie In A Bottle a facut ravagii şi Christina urcă in varful topurilor.

Au urmat alte succese: What a Girl Wants, I Turn To You, Come On Over (All I Want Is You), Nobody Wants To Be Lonely (un duo cu Ricky Martin) si Lady Marmalade (cu Pink, Mya si Lil’ Kim) luate de pe coloana sonora a filmului Moulin Rouge.

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.