Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Alte evenimente
19 ianuarie

1903: Crearea Academiei Goncourt

Societatea literară Goncourt (“La Société littéraire des Goncourt”), numită și Academia Goncourt (“L’Académie Goncourt”), este o organizație literară franceză, fondată la Paris în 1900 de scriitorul și publicistul Edmond de Goncourt (1822-1896), în memoria fratelui său decedat, Jules de Goncourt (1830-1870), în scopul stimulării literaturii franceze de ficțiune prin acordarea anuală a Premiului Goncourt.

Academia Goncourt a fost recunoscuta in mod oficial printr-un decret al preşedintelui Consiliului, Emile Combes. Numele său complet “Societatea literara Goncourt”, Academia a fost imaginata de Edmond Goncourt care il va insarcina pe Alphonse Daudet sa fondeze un grup literar care să acorde un premiu anual pentru o lucrare scrisă în proză. Prima academie se va întruni pe 21 decembrie şi va acorda Premiul Goncourt lui John-Antoine Nau pentru lucrarea “Forţa inamica”. Nascuta din dorinta lui Edmond de Goncourt, Academia are misiunea de a promova tinerele talente literare.

1419: Războiul de 100 de ani: orașul francez Rouen se predă lui Henric al V-lea al Angliei

1806: Marea Britanie ocupă Capul Bunei Speranțe

1821: Se constituie Comitetul de Oblăduire, menit să asigure conducerea Țării Românești până la stabilirea succesorului fostului domnitor, Alexandru Șuțu, decedat cu o zi înainte

1834: Se deschide, la București, Școala de muzică vocală, declamație și literatură a Societății Filarmonice, nucleul viitorului Conservator. Primul director și profesor de literatură a fost Ion Heliade Rădulescu.

1840: Căpitanul american Charles Wilkes observă în timpul unei expediții de explorare, coasta estică a Antarcticii și cere ca această regiune, cunoscută ulterior drept Wilkes Land, să devină parte a Statelor Unite.

1853: La Roma are loc premiera operei lui Giuseppe Verdi, Trubadurul (Il Trovatore)

1889: Statul român devine proprietarul tuturor căilor ferate de pe teritoriul României, care măsurau 1.377 km.

1911: Isadora Duncan triumfa la Paris

Pe numele adevarat, Dora Angela Duncan, dansatoare americană, creatoare a unui stil expresiv în arta dansului, inspirat din dansul antic grecesc, a influențat coreografia modernă a secolului XX.

Dansatoare irlandezo-americana, Isadora Duncan a dansat in Orfeu a lui Glück la teatrul Châtelet din Paris. Drapata într-o tunică greacă şi cu picioarele goale, dansatoarea dorea să se desprinda de tradiţia academică. Flexibila şi svelta, ea ilustrează concepţia personală despre dans, caracterizată prin destinderea deplină a corpului. Coregrafii ei se inspirau din picturile de pe vasele grecesti. Isadora Duncan imita poziţiile şi atitudinile tinerelor fete, zeiţe şi preotese, reprezentate pe aceste vase.

Stilul de dans al Isadorei Duncan era caracterizat prin mișcări libere, curgătoare, încărcate emoțional, oglindind fascinația idealurilor antice cu privire la corpul omenesc în mijlocul elementelor naturii. În mod obișnuit apărea îmbrăcată intr-o tunică scurtă cu brațele, gambele și picioarele goale, cu părul fluturând în aer, dând impresia unui dans improvizat. Stilul său coreografic a fost preluat și dezvoltat de maeștri ai baletului, precum Mihail Fokin, Ted Shawn și de dansatoarea Ruth Saint Denis.

1915: Georges Claude depune brevetul de inventie pentru tubul cu neon

1915: Primul Război Mondial: Are loc primul atac aerian major asupra unor ținte civile în Marea Britanie când două zepeline germane au bombardat orașele Great Yarmouth și King’s Lynn de pe coasta estică a Angliei.

1946: La Tokio ia ființă Tribunalul Militar Internațional pentru Extremul Orient, în scopul judecării criminalilor de război japonezi

1955: “Scrabble”, in versiune franceza, este pus in vanzare pentru prima data

Jocul Scrabble a fost conceput de americanul Alfred Mosher Butts. Grila actuala a apărut în 1938, iar numele de Scrabble a fost introdus în1948. Succesul sau datează doar din 1952.

1966: Indira Gandhi a devenit prim-ministru al Indiei, prima femeie din India care a ocupat acest post.

1978: La uzina Volkswagen din localitatea Emden a fost produs ultimul exemplar al modelului Volkswagen “Broscuță”, fabricat în Germania

1999: Greva minerilor din Valea Jiului. După forțarea barajului din Defileul Jiului, minerii intră în Târgu Jiu. Armata avertizează ca va interveni “dacă forțele de ordine nu ar reuși să controleze situația”. Președintele Constantinescu anunță că autoritățile sunt hotărâte să împiedice repetarea descinderilor minerilor în Capitală din 1990 și 1991. Minerii refuză să negocieze cu o comisie guvernamentală desemnată în acest sens.

2006: NASA lansează prima sondă spațială către Pluto. Sonda, numită New Horizons va călători inițial cu 57.000 km/h, dar după ce va folosi gravitația lui Jupiter va zbura cu 75.000 km/h și va ajunge la Pluto în iulie 2015

New Horizons este destinata sa survoleze planeta Pluto şi satelitul sau Charon in 2015, apoi sa-si continue zborul în Centura Kuiper si sa studieze, de asemenea,  planeta Jupiter si satelitii sai. Acesta este primul dispozitiv special conceput pentru a transmite date de la obiecte îndepărtate din sistemul solar. New Horizons este cea mai rapida sonda spatiala existenta la ora actuala. Dupa survolarea lui Jupiter pe 28 februarie 2007, a pornit in directia lui Pluto.

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.