1519: Leonardo da Vinci, pictor, desenator, sculptor, inginer și arhitect renascentist italian (n. 1452)
Artist, om de stiinta, inventator. Prin multitudinea preocuparilor sale, Leonardo da Vinci intruchipeaza, poate mai mult ca oricine, spiritul universalist si idealurile umaniste ale Renasterii. Celebrele sale lucrari Cina cea de taina, 1495-1498, si Mona Lisa, 1503-1506, raman lucrari de referinta in istoria artei universale.
Artist innascut, si-a folosit puterea creatoare in toate domeniile ce foloseau reprezentarea grafica: pictura, sculptura, arhitectura si inginerie. Ajutat de o inteligenta sclipitoare si o putere de observatie neobisnuita, si-a folosit talentul de desenator pentru a realiza studii asupra naturii, ceea ce i-a permis sa exceleze atat in arta, cat si in stiinta.
A fost interesat de toate aspectele artei şi ştiinţei, după cum reiese din scrierile sale şi din uimitoarele caiete de schite si insemnari, care dezvaluie spiritul stiintific, iscoditor si ingeniozitatea lui in problemele de mecanica, situandu-se cu mult inaintea timpului sau.
A fost preocupat de biologie, anatomie, astronomie, geometrie și, mai ales, de mecanică. A proiectat si perfectionat diverse dispozitive complicate pentru construcții tehnice, precum si vehicule şi echipamente militare pentru deplasarea sau ridicarea sarcinilor, a imaginat posibilitatea unor masini de zbor in urma studiilor sale asupra zborului păsărilor.
Pe plan artistic, fiecare tablou era precedat de studii grafice detaliate, insotite de diverse adnotari in caietele sale, demonstrand o deosebita meticulozitate in realizarea lucrarilor. Nu intamplator, Gioconda ramane, probabil, cel mai faimos tablou din lume.
Pe deplin constient de valoarea sa, Leonardo a scris în însemnările sale, cu un an înainte de a muri: “Io continuerò” (“Voi dăinui”).
1857: Alfred de Musset, poet, dramaturg și prozator francez, membru al Academiei franceze din 1852 (n. 1810)
Musset a fost influențat încă din adolescență de romantism și la 20 de ani a scris prima sa lucrare Povestiri din Spania și Italia, 1830, devenind cunoscut ca autor.
După o primă piesă de teatru nereușită, a publicat tragedii și comedii istorice, dar a refuzat să mai fie jucate. A avut apoi o perioadă turbulentă, marcată de nereușitele sale în teatru şi o legatură furtunoasă cu George Sand care l-a inspirat pentru cele mai deosebite poezii romantice.
Dintre lucrările sale: Capriciile Mariannei, Cu dragostea nu-i de glumit, Sa nu spui vorbe mari și celebrele “Nopți” de mai, august, octombrie si decembrie – Les Nuits (Nuits de mai, d’août, d’octobre, de décembre) – publicate între 1835 – 1837.
A rămas cunoscut pentru poezie, versuri ușoare și satirice, poeme de o extraordinară virtuozitate tehnică și poezii pline de pasiune precum Noapte de octombrie, 1837.
Confesiunea unui copil al secolului, roman autobiografic, publicat în 1836, înfăţişează, într-o manieră impresionantă, tinerețea poetului născut într-o familie nobilă, într-o perioadă în care toate valorile tradiţionale erau contestate. Romanticul Musset denunță materialismul burghez ce crea o stare de disconfort profund oamenilor deveniți victime ale unei lumi economice în care le era imposibil să trăiască cu demnitate. “Le mal du siècle”, “maladia secolului”, desemna starea de plictiseală, deziluzie şi melancolie care îi cuprinsese pe tinerii din Europa începutului de secol XIX, maladie pe care Musset o atribuia în special pierderii lui Napoleon I, părintele modern al națiunii franceze.
Această maladie a secolului a devenit un punct de reper al esteticii romantice a lui Musset în lucrarea Confesiunea unui copil al secolului.
Alexandru Macedonski, care se va naște la trei ani dupa dispariția lui Musset, va scrie propriul ciclu al Nopților, inspirat din volumul Nopțile al poetului romantic francez Alfred de Musset.
1864: Giacomo Meyerbeer, compozitor, pianist și dirijor german (n. 1791)
1928: George Ranetti, poet și publicist român (n. 1875)
1972: J. Edgar Hoover, director al FBI (Federal Bureau of Investigation)
În decursul indelungatei sale cariere de 48 de ani ca şef al celei mai puternice organizaţii de poliţie americana (din 1924 până la moartea sa), a fost obiectul multor critici şi mulţi oameni au cerut demisia lui. A fost temut in lumea filmului intrucat colecta informaţii dintre cele mai intime despre vedetele de la Hollywood.
1979: Letiția Papu, prozatoare, poetă și traducatoare româncă (n. 1912)
1987: Elvira Bogdan, scriitoare româncă (n. 1904)
1991: Virgiliu Monda, (Zeilic Moscovici) prozator român de etnie evreiască (n. 1898)
1999: Oliver Reed, actor britanic (n. 1938)
2003: George Țărnea, poet român (n. 1945)
2011: Osama bin Laden,liderul și capul al-Qaidei (n. 1957)