Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Alte evenimente
2 martie

1855: Alexandru al II-lea devine țar al Rusiei

Dupa moartea subită a ţarului Nicolae I, fiul său, Alexandru al II-lea i-a succedat, fiind tar al Rusiei intre 2 martie 1855 si 13 martie 1881. A ramas in istorie ca un mare  reformator şi un mare conducator. Inca din copilărie, avea credinţa şi spiritul reacţionar care predomina in Europa epocii sale. Sub supravegherea poetului liberal Vasily Zhukovsky, a primit o educaţie pe care toţi tinerii rusi de familie bună o primeau, bazata pe notiuni în domenii foarte diverse şi în special pe stapanirea principalelor limbi europene. Desi era un prinţ atletic şi cultivat, cu idei liberale şi germanofile, nu simtea nici un interes pentru problemele militare, spre disperarea tatălui său.

986 : Ludovic al V-lea devine regele francilor

1716: Apare lucrarea lui Dimitrie Cantemir, Descriptio Moldaviae, prima monografie geografică la români, scrisă în limba latină, la cererea Academiei din Berlin. Lucrarea este alcătuită din trei părți și este însoțită de prima hartă a Moldovei

1820: Sclavia este permisa în toate noile state ale Statelor Unite.

1870: A apărut, la București, revista Columna lui Traian, condusă de Bogdan Petriceicu Hașdeu

1917: Nicolae al II-lea al Rusiei abdică în favoarea fratelui său Mihail

1919: A avut loc, la Moscova, Conferința internațională a partidelor și organizațiilor comuniste. S-a creat Internaționala a III-a Comunistă

1933: Lansarea filmului King-Kong la Radio City Music Hall din New York, cu o capacitate de 6 200 de locuri

King Kong este un film fantastic despre aventurile unui monstru, film co-regizat de Merian C. Cooper şi Ernest Schoedsack B., şi scris de Ruth Rose şi James Creelman Ashmore după o poveste de Cooper şi Edgar Wallace. Kong este o creatură gigantica ce seamana cu o gorilă, descoperita pe o insula neexplorata de nimeni, capturata si adusa la New York si care moare în încercarea de a avea o femeie tânără si frumoasă. Ramane memorabila scena in care King Kong escaladeaza cladirea Empire State Building.

1939: Cardinalul Eugenio Pacelli este ales papă sub numele Pius al XII-lea

Imediat dupa ce este ales Papa, Pius al XII-lea se vede cufundat în Al Doilea Război Mondial. După invadarea Cehoslovaciei, diplomaţia Vaticanului a intervenit pentru a impiedica războiul, dar fără succes. După pactul Ribbentrop-Molotov, Vaticanul a incercat să mentina Italia si Biserica in afara conflictului si a beligerantilor. Incercand sa duca o politică de compromis, Pius al XII-lea, deschide instituţiile Vaticanului victimelor nazismului în Roma ocupata, dar nu intervine in mod public pentru a lua pozitie impotriva persecutiilor.

Atitudinea Papei Pius al XII-lea în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a facut obiectul unor controverse aprige. Criticii papei i-au reprosat faptul ca nu s-a implicat suficient împotriva nazismului şi a anti-semitismului si ca prin “tacerea”sa a aprobat acţiunile nazistilor. Sustinatorii sai au subliniat insa faptul ca prin actiunile sale directe sau indirecte a dus la salvarea a 700.000-860 000 de evrei, ca a fost considerat ca adversarul cel mai feroce al nazismului şi ca institutiile evreiesti i-au mulţumit in repetate randuri pentru actiunile sale.

1941: În urma rebeliunii legionare din 21-23 ianuarie 1941, conducătorul statului, generalul Ion Antonescu, organizează un plebiscit cu privire la politica internă. 90% dintre votanți s-au pronunțat pentru politica guvernului Antonescu și împotriva legionarilor (2 martie-5 martie 1941)

1946: Ho Chi Minh este ales președinte al Vietnamului de Nord

Statele Unite ale Americii profita de un incident naval în Golful Tonkin, pe 2 august 1964, pentru a bombarda Vietnamul de Nord pe 7 februarie 1965. Vietnamul a opus rezistenta, dar cu pretul a 2 313 000 de victime între 1961 şi 1975. Ho Chi Minh intruchipa pentru tineretul din 1968 un erou al rezistenţei fata de Unchiul Sam. Bolnav, Ho Chi Minh, isi vede armata invinsa in timpul ofensivei din ianuarie-martie 1968.

1949: România comunistă: A fost adoptată legea de expropriere a moșiilor mai mari de 50 de ha

1956: Marocul își declară independența față de Franța

1969: Primul zbor al supersonicului franco-britanic de călători, Concorde 001, care va depăși viteza sunetului la 1 octombrie 1969

1972: S-a constituit Asociația Scriitorilor din București

1973: Începutul retragerii trupelor americane din Vietnam (proces ce va dura până în 29 martie 1973), ca urmare a tratatului încheiat la Paris, ce încheia războiul din Vietnam (1957-1973)

1974: “Seasons in the sun” in fruntea clasamentului

Piesa “Seasons In The Sun”, pe un text scris de Rod McKuen si pe muzica preluata din piesa Le Moribond a lui Jacques Brel, s-a mentinut in fruntea clasamentului Hot 100, timp de trei săptămâni. The Kingston Trio a făcut înregistrarea în anul 1964, cand în urma decesului unui prieten, canadianul Terry Jacks a decis să facă o versiune a piesei lui Brel.

1986: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a semnat “Australia Bill“, ce reglementează relațiile politice și juridice ale Marii Britanii cu Australia

1996: S-a deschis, în orașul olandez Nederweert, Galeria Christiana pentru artă plastică românească

2003: Irakul afirmă că va renunța la distrugerea rachetelor Al Samoud 2 interzise în cazul în care Statele Unite lansează o ofensivă unilaterală.

2005: Bill Gates a fost înnobilat de regina Elisabeta a II-a

Co-fondatorul companiei Microsoft, Bill Gates, a fost înnobilat de către Regina Elisabeta a II-a pentru activităţile sale caritabile din întreaga lume şi pentru contribuţia acestuia la aparitia înaltei tehnologii în Marea Britanie. Este un titlu pur onorific ce a fost acordat americanului de 49 de ani care figureaza printre cei mai bogati oameni de pe planeta.

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.