20 decembrie – Ziua Internaţională a Solidarităţii Umane – International Human Solidarity Day
1582: Adoptarea calendarului gregorian in Franta
Romanii, portughezii şi spaniolii, care au mers la culcare in seara zilei de joi, 4 octombrie 1582, au avut privilegiul de a se trezi nu pe 5 octombrie, ci pe…15 octombrie. Motivul pentru această anomalie este faptul că Papa Grigore al XIII-lea a decis să elimine zece zile, incepand cu 4 octombrie 1582, pentru a corecta, o dată pentru totdeauna, greşelile calendarului anterior şi să permită aplicarea propriului sau calendar. Anterior, europenii foloseau calendarul iulian, denumit astfel dupa Iulius Cezar, primul mare organizator al măsurarii timpului. Franţa il va aplica doua luni mai tarziu, în noaptea de 9 decembrie, cand va trece apoi la…20 decembrie 1582.
Calendarul iulian a fost folosit în Europa din timpurile Imperiului Roman până în anul 1582, când Papa Grigore al III-lea a promulgat calendarul gregorian, care a fost în scurtă vreme adoptat de majoritatea țărilor catolice. Țările protestante l-au adoptat ceva mai târziu, iar țările din Europa Răsăriteană l-au adoptat mult mai târziu, unele la începutul secolului al XX-lea. Rusia a folosit calendarul iulian până după Revoluția rusă, de aceea Revoluția din Octombrie a izbucnit în noiembrie, conform calendarului gregorian.
1803: Statele Unite au cumpărat provincia Louisiana de la oficialii francezi, cu 15 milioane de dolari
In 1800, Louisiana era un teritoriu imens care aparţinea spaniolilor şi aceasta inca din 1762. Acest teritoriu acoperă 22% din suprafata actuala a SUA şi o desparte in doua. În timpul războiului dintre Franţa şi Spania, aceasta din urma cedează Louisiana Franţei, iar Napoleon Bonaparte începe deja să negocieze vanzarea acestui teritoriu.
După trei ani de negociere a tratatului (contractul de vanzare-cumparare), acesta a fost în cele din urmă semnat pe 20 decembrie 1803 pentru 15 milioane dolari.
1842: Obșteasca Adunare Extraordinară a Țării Românești a ales ca domn pe Gheorghe Bibescu care a abdicat în iunie 1848
1915: Prima audiție, la Ateneul Român din București, sub bagheta lui Dimitrie Dinicu, a primului poem simfonic românesc “Acteon” de Alfred Alessandrescu
1917: Consiliul Comisarilor Poporului decretează înființarea Comisiei Extraordinare de Combatere a Contrarevoluției (CEKA), prima organizație de poliție secretă din epoca modernă; mai târziu, aceasta va purta o serie de denumiri, ultima fiind KGB
1922: Formarea URSS
URSS devine o federaţie dupa unirea a 15 republici sovietice. Aceasta a existat din 1922 si până la dizolvarea sa în 1991. Ea a fost moştenitoarea de facto a Rusiei imperiale, preluand aproape tot teritoriul fostului Imperiu Rus, cu excepţia notabilă a Poloniei şi Finlandei, care au devenit independente în timpul războiului civil din Rusia din 1918-1921. Se intindea de la Marea Baltică pana la Marea Neagră şi Oceanul Pacific, adica toata partea de nord a Eurasiei.
1924: Hitler iese din inchisoare dupa lovitura de stat esuata din 1923
Eliberarea anticipata a lui Adolf Hitler din închisoarea din Landsberg (dupa 8 luni în loc de 5 ani prevazuti), unde fost închis ca urmare a tentativei esuate de lovitura de stat din 1923.
1937: Alegeri pentru Parlament. Partidul Totul pentru Țară câstigă poziția a treia, cu 66 de locuri în legislativ. Alarmat, regele Carol al II-lea demite guvernul liberal și numește premier pe Octavian Goga. Va fi ultimul guvern dinainte de dictatura regală
1938: Vladimir Zworykin obtine doua brevete de inventie
Parinte al televiziunii, Vladimir Zworykin obţine brevetele pentru două invenţii care vor conduce la dezvoltarea televiziunii moderne: cinescopul sau tubul cu raze catodice încă folosit astăzi şi ionoscopul, un emiţător de raze catodice care va fi montat în camerele de televiziune timp o jumătate de secol.
1940: A fost deschisă prima autostradă din California
1946: Este “etatizată” Banca Națională a României, primul pas în preluarea controlului comunist asupra pârghiilor economice
1957: Primul zbor comercial al avionului Boeing 707
Acesta aparţinea companiei Pan American World Airways.Transporta 179 de pasageri, cu viteza de croazieră de 912 km / h.
1961: Rezoluţia ONU: Stelele nu apartin nimanui
Rezoluţia ONU privind statutul corpurilor cereşti: ele pot fi explorate de către toate statele şi nu fac obiectul apartenentei naţionale.
1971: Fimul “Portocala mecanica” dezlantuie controverse
Adaptat după romanul lui Anthony Burgess, al noualea film al lui Stanley Kubrick este proiectat pentru prima dată în New York. Criticii de film au opinii divergente. Unii il vad mai mult ca pe o apologie a violenţei decat o denunţare a acesteia, pentru mulţi “Clockwork Orange” nu este decât o incitare la delincvenţa juvenilă, iar alţii cred că filmul lui Kubrick este o adevarata capodopera. Marea dezbatere din mass-media si polemica al carei subiect a fost, vor face din “Clockwork Orange”un film de mare succes.
1973: A fost inaugurată noua clădire a Teatrului Național “I.L.Caragiale” din București
1989: Revoluția română din 1989: Într–o intervenție televizată și radiodifuzată, Nicolae Ceaușescu se adresează populației declarând că evenimentele de la Timișoara sunt opera unor “huligani”, “grupuri fasciste și antinaționale”
1997: A avut loc premiera filmului “La vita é bella” (regia Roberto Begnini) distins, la Cannes, cu Marele Premiu al Juriului și cu trei Premii Oscar
1999: Începând cu această dată, Macao, care a fost timp de 442 de ani colonie portugheză, revine sub suveranitatea Republicii Populare Chineze, având statutul de Regiune Administrativă Specială
2007: Regina Elisabeta a II-a devine cel mai in varsta monarh al Angliei
Regina Elisabeta a II-a devine, la 81 de ani, cel mai in varsta monarh care a domnit asupra Marii Britanii, detronand-o pe stră-stră-bunica Victoria care a murit în anul 1901, la vârsta de 81 ani 7 luni şi 1 zi. Elisabeta a II-a va trebui sa rămâne pe tron până pe 9 septembrie 2015 pentru a depasi recordul pentru cea mai lunga domnie din istorie, de 64 de ani, detinut de stră-stră-bunica Victoria. Elisabeta a II-a a fost incoronata în 1953. De la inceputul domniei sale si pana in prezent, s-au succedat 11 prim-ministri.