Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Alte evenimente
20 ianuarie

1841: Hong Kong intra in posesia Marii Britanii

Hong Kong este o regiune administrativa speciala in sud-estul Chinei, cuprinzand Insula Hong Kong, Peninsula Kowloon, multe alte insule, dintre care cea mai mare este Lantau si Noile Teritorii de pe continent.

Anterior parte a Chinei, după înfrângerea acesteia în primul Razboi al Opiumului în 1841, Insula Hong Kong a fost cedata Regatului Unit prin tratatul de la Nanking (1842). În 1842, Marea Britanie a obținut de la împăratul Chinei controlul Insulei Hong Kong, în scopul de a construi un port pentru navele lor de comerț.

Al doilea Război al Opiumului a insemnat o a doua victorie a englezilor. Peninsula Kowloon a fost obtinuta de Anglia in 1860, prin Conventia de la Beijing (Peking)

Noile Teritorii (zonele din vecinatate) au fost adaugate, in baza unei cesionari pe 99 de ani, incepand din 1898. Colonia, devenita la sfarsitul sec. al XIX-lea si inceputul sec. al XX-lea un important centru comercial sino-britanic, a fost ocupata de Japonia, intre 1941-1945. Odata cu apropierea datei incheierii cesionarii Noilor Teritorii (1997), in 1982 au fost initiate negocieri intre Anglia si China cu privire la viitorul Hong Kongului.

Acestea au culminat cu intelegerea din 1984, conform careia Marea Britanie avea sa transfere Chinei in 1997 suveranitatea deplina a insulelor si a Noilor Teritorii, cu conditia ca aceasta sa pastreze, vreme de cel putin 50 de ani, libertatea economica si sociala, stilul de viata capitalist al Hong Kong-ului.

Astfel, acest contract a luat sfârşit în 1997, când, după lungi negocieri, ansamblul coloniilor britanice a fost retrocedat chinezilor, suveranitatea engleză fiind transferată guvernului de la Beijing.

1265: Primul parlament englez conduce prima ședință la Palatul Westminster

1368: Prima mențiune documentară a orașului Slatina într-un act oficial al lui Vladislav I Vlaicu, care acordă scutire de vamă negustorilor brașoveni la trecerea peste râul Olt.

1390: S-a încheiat tratatul de la Lublin dintre Mircea cel Bătrân, domnul Țării Românești (1386 – 1418), și Wladislaw al II-lea Jagello, regele Poloniei (1386-1434).

1841: Jules Dumont d’Urville, explorator francez, a condus o expedi’ie prin care a descoperit un teritoriu antarctic pe care l-a ‘botezat” Adélie, după numele soției sale. În apropiere, se află Polul Sud Magnetic al Pământului. Din anul 1956, Franța deține acolo o bază permanentă de cercetare care poartă numele exploratorului.

1880: A apărut, la București, revista “Literatorul“, sub conducerea lui Alexandru Macedonski

1884: Ia ființă, din inițiativa lui Spiru Haret, “Casa pentru ajutorul școalelor”.

1884: Construirea primelor montagnes russes (munți rusești)

Conceptul de « montagne russe » vine de la cursele de sănii trase pe dealurile acoperite de zăpadă, special construite pentru ele, mai ales în apropiere de Sf. Petersburg.

Montagne russe: un tip popular de distracție dezvoltată pentru parcuri de distracție și parcuri tematice moderne. LaMarcus Adna Thompson a depus un brevet pentru primul montagne russe pe data de 20 ianuarie 1885.

Constructia primelor montagne russe mecanice, in circuit, a avut loc la Coney Island, lângă New York. Primul circuit complet (in bucla) apare în 1884, în Coney Island, apoi, un an mai târziu, Phillip Hinkle a introdus un lift hill, un sistem de tragere a trenului pe prima parte a circuitului. În 1912, John Miller (adesea numit Thomas Edison al montagne russe-urilor), dezvoltă o roată nouă, underfriction, care permite trenului să se mişte foarte repede în timp ce sta pe şine. Lungimea cursei era de 137 m, iar “caderea” cea mai pronuntata avea o inaltime de cca. 9 m. Curând după aceea, montagne russe-urile au inceput sa apara in parcurile de distracţii din întreaga lume.

De ce se numește montagne russe?
Montagne-russe (care înseamnă „munte rusesc”) a apărut în Rusia ca un divertisment de iarnă pentru aristocrație în timpul secolului al XVII-lea. Numit în rusă katalnaya gorka, ceea ce înseamnă munte „alunecător”, acesta era un deal – de obicei de 70-80 de metri lungime, cu o pantă de 50 de grade – făcut din zăpadă și întărit cu suporturi de lemn.

Munți rusești

1920: Guvernele României, Cehoslovaciei și Regatului sîrbilor, croaților și slovenilor cer Conferinței ambasadorilor să interzică revenirea pe tronul Ungariei a habsburgilor, subliniind că ei nu vor tolera o asemenea tentativă.

1928: Are loc premiera filmului “Năpasta“, după I.L. Caragiale.

1936: Eduard al VIII-lea devine Rege al Angliei

A fost al doilea monarh al Casei de Windsor, după ce tatăl său a schimbat numele casei regale in Saxa-Coburg-Gotha în 1917.

Edward al VIII-lea al Angliei ii succede tatălui său, George al V-lea. Născut în 1894, fiul lui George al V-lea, Printul Edward de Wales a luat parte la primul război mondial ca ofiţer, apoi si-a preluat rolul de print mostenitor, facand turnee oficiale în coloniile britanice şi sprijinind diverse proiecte sociale. A devenit foarte popular din cauza atitudinii sale “sociale”. Pe 20 ianuarie 1936, sub numele de Edward al VIII-lea, a devenit rege al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi împărat al Indiei. Dar Edward al VIII-lea nu a domnit decat de pe 20 ianuarie pana pe 11 decembrie 1936, cand a trebuit sa abdice.

1941: S-a hotărât militarizarea instituțiilor, întreprinderilor de stat și particulare, fiind puse sub controlul Marelui Stat Major sau al organelor armatei.

1942: Conferința de la Wansee; este adoptat planul de exterminare a evreilor din Europa

1946: Demisia generalului de Gaulle

După 18 luni ca şef al guvernului provizoriu, generalul de Gaulle a anuntat brusc demisia. Motivul: un dezacord cu Partidul Comunist asupra elaborarii noii constituţii. El a declarat în fata Consiliului de Miniştri ca l-a convocat pentru a anunta decizia sa: “Sistemul  partidului unic a reaparut. Nu sunt de acord.” A doua zi, va trimite demisia lui Felix Gouin, preşedinte al Adunării Naţionale. Absenţa sa de pe scena politică va dura 12 ani.

1947: SUA semnează Tratatul de pace cu România

1950: Capitala statului Israel este transferată de la Tel Aviv la Ierusalimul de Vest, împreună cu instituțiile centrale și ale administrației de stat. Statele lumii nu recunosc acest act și își mențin misiunile diplomatice la Tel Aviv

1953: Republicanul Dwight Eisenhower devine cel de-al 34-lea președinte al SUA

1961: Democratul John F. Kennedy devine cel de-al 35-lea președinte al SUA

John F. Kennedy a fost numit in mod oficial al treizeci şi cincilea preşedinte al Statelor Unite. A fost primul catolic ce a ocupat acest post. In timpul juramantului în calitate de preşedinte, John F. Kennedy lansează faimoasa fraza care va ramane memorabila în istorie: “Nu intrebati ce poate face tara voastra pentru voi, ci mai degraba ce puteti face voi pentru tara voastra.”

1964: Membrii trupei britanice The Beatles au lansat primul lor album în SUA, Meet the Beatles

Casa de discuri americana, Capitol, lanseaza pe piaţă “Meet the Beatles!” primul disc oficial al grupului The Beatles pe pamant american.

1965: Democratul Lyndon B. Johnson devine cel de-al 36-lea președinte al SUA

1969: Republicanul Richard Nixon devine cel de-al 37-lea președinte al SUA

1969: Primul pulsar (pulsari = stele care se rotesc, formate din neutroni și observabile ca surse de radiație electromagnetică) este descoperit în Crab Nebula

1977: Democratul Jimmy Carter devine cel de-al 39-lea președinte al SUA

Jimmy Carter este ales pentru un mandat de patru ani:1977-1981. Mandatul său a fost marcat de realizări semnificative în politica externă, inclusiv tratatele privitoare la Canalul Panama şi Acordurile de la Camp David.

1981: Republicanul Ronald Reagan devine cel de-al 40-lea președinte al SUA

1989: Republicanul George H. W. Bush devine cel de-al 41-lea președinte al SUA

Operaţiunea Desert Storm: atunci când în august 1990, Irakul, pe atunci condus de Saddam Hussein a invadat Kuweitul, George Bush, cu aprobarea Congresului şi a Natiunilor Unite, trimite trupe in  Golf.

1990: A apărut, la București, primul număr al revistei „22”, editată de Grupul pentru Dialog Social.

1992: Biblioteca Americană din București devine Centrul Cultural American

1993: Democratul Bill Clinton devine cel de-al 42-lea președinte al SUA

1996: Primele alegeri generale libere organizate vreodată în teritoriile palestiniene autonome, Cisiordania, Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est. Yasser Arafat a fost ales în funcția de președinte al Autorității Naționale Palestiniene (m. 2004)

1999: A cincea mineriadă: Minerii părăsesc Târgu Jiu, în direcția București. Președintele convoacă parlamentul în sesiune extraordinară. Guvernul este gata să negocieze, cu condiția ca minerii să se oprească. Aceștia sunt gata să discute, dar numai cu primul ministru. În jurul orei 18.00, cei aproximativ 10 000 de mineri ajung la Horezu, unde înnoptează

2001: Republicanul George W. Bush Jr. devine cel de-al 43-lea președinte al SUA

2003: Irakul refuză survolarea teritoriului de către avioane americane de spionaj U2.

2004: Președintele Ion Iliescu i-a decernat Regelui Mihai I Marele Premiu al Institutului Cultural Român

2009: Democratul Barack Obama devine cel de-al 44-lea președinte al SUA

Barack Obama a invins ultima bariera rasiala si a devenit primul presedinte de culoare al unei ţări ce se confruntă cu o gravă criză economică şi două războaie în ţări îndepărtate.

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.