1775: André-Marie Ampère, fizician și matematician francez. Este considerat unul dintre principalii fondatori ai electromagnetismului. (d. 1836)
Inca din copilărie, André-Marie Ampère s-a dovedit a fi un spirit dornic de cunoastere. Se spune ca ar fi făcut calcule lungi cu pietricele şi firimituri de biscuiti înainte de a cunoaşte cifrele. Tatal sau, Jean-Jacques Ampère, un discipol fervent al lui Rousseau, se va inspira din Émile (Émile sau despre educație, roman pedagogic al lui Jean-Jacques Rousseau) pentru a-si instrui fiul fara constrangeri, astfel ca acesta “nu va merge niciodata la scoala”, preferand sa-i predea el insusi.
Astfel, tatăl său va începe să-i predea istorie naturală, poezie, latină, dar a abandonat cand si-a dat seama de interesul si aptitudinile fiului sau pentru matematica. Tanarul André-Marie, cititor al lui Buffon de la vârsta de 4 ani, nu s-a mai întors la studiul acestora, cu exceptia lectiilor de latina, pentru a putea înţelege lucrarile lui Leonhard Euler şi Daniel Bernoulli. De o intensa curiozitate intelectuala, la 14 ani va citi in intregime cele 20 de volume ale Enciclopediei.
Ampère este inventatorul a numeroase dispozitive experimentale şi aparate de măsurare: busola astatica al cărei principiu sta la baza galvanometrului, solenoidul, primul telegraf electric şi cu François Arago, electromagnetul. In 1827, a enunţat teoria electromagnetismului. Numele lui a fost dat ca unitate internaţională de masura a intensitatii curentului electric: amperul. A incercat spre sfârșitul vieții o lucrare de filosofie a științei care a rămas neterminată.
1716: Carol al III-lea, rege al Spaniei (d. 1788)
1804: Eugène Sue, romancier francez (d. 1857)
1809: Andrei Șaguna, mitropolit al Transilvaniei (d. 1873)
1872: Ștefan Popescu, pictor român (d. 1948)
1873: Johannes Vilhelm Jensen, scriitor danez, laureat al Premiului Nobel (d. 1950)
Motivația Juriului Nobel: “…pentru neobișnuita forță și fecunditate a imaginației sale poetice care este îmbinată cu o curiozitate intelectuală de largă cuprindere și cu un stil curajos și proaspăt”
1918: Ion Frunzetti, poet, istoric, traducător și critic de artă român (d. 1985)
1920: Federico Fellini, reputat regizor și scenarist italian, laureat al mai multor premii internationale, între care si premiul Oscar (pe care l-a câștigat de patru ori, al cincilea primindu-l onorific). Fellini a avut una dintre cele mai mari influențe asupra viziunii cinematografice a secolului trecut. (d. 1993)
1931: Vasile Băran, prozator și publicist român
1931: David Morris Lee, fizician american
1944: Dan Covătaru, sculptor român
1946: David Lynch, regizor american
1949: Constantin Pricop, poet și publicist român
1951: Ian Hill, muzician britanic (Judas Priest)
1952: Petru Cimpoeșu, scriitor român
1952: Paul Stanley, muzician american (Kiss)
1958: Lorenzo Lamas, actor american
1960: Scott Thunes, muzician american (Frank Zappa)