1964: Eugène Ionesco, dramaturg francez de origine română, este ales membru al Academiei Franceze
Scriitor roman stabilit in Franta. Nascut la Slatina, dintr-o familie romano-franceza. A trait de la 4 la 14 ani la Paris. Va reveni in Romania si va urma cursurile liceale la Craiova si Facultatea de Litere din Bucuresti, dupa care va fi bursier si doctorand la Paris.
Eugen Ionescu, cunoscut în afara României sub numele de Eugène Ionesco, conform ortografiei franceze, a fost intemeietor al teatrului absurdului și membru al Academiei Franceze (fotoliul nr. 6). Obișnuia să declare că s-a născut în anul 1912, ori din pură cochetărie, ori din dorința de a crea o legătură între nașterea lui și moartea marelui său precursor Ion Luca Caragiale.
Dintre piesele sale: Cantareata cheala, Lectia, Scaunele, Regele moare, Rinocerii.
1077: Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, se prezintă ca penitent la Canossa (localitate din Italia de nord), pentru a obține iertarea papei; după o așteptare de 3 zile, este primit de către papă care îi ridică excomunicarea.
1189: Inceputul celei de-a treia cruciade (incheiata in 1192)
Cunoscută și sub numele Cruciada regilor, a fost o încercare a liderilor europeni de a recuceri Țara Sfântă aflată sub ocupația lui Saladin (Salāh al-Dīn Yūsuf ibn Ayyūb), general musulman kurd din Tikrit devenit apoi sultan al Egiptului, întemeietor al dinastiei Ayyubide, care a stăpânit și Siria, Yemenul, Irakul, Mecca, Hejaz, precum și Diyarbakır.
Prin intermediul pelerinilor şi al altor călători, dar şi al arhiepiscopului de Tyr, vestea căderii cetăţii sfinte ajunge în Europa. Papa Grigore al VIII-lea a dorit să recucerească teritoriile pierdute şi se fac planuri pentru o nouă cruciadă. Pentru a face acest lucru, pe 29 octombrie, a emis bula pontificală Audita tremendi care facea apel la a treia cruciada, solicitand ajutorul regilor Angliei şi Franţei.
Henric al II-lea al Angliei şi Filip Augustus al Frantei au încetat războiul unul împotriva celuilalt, au adunat trupe şi au impus “impozitul lui Saladin” pentru finantarea noii cruciade. Această acţiune militară va fi pusa în practică de trei contingente separate, conduse de cei trei mari suverani ai lumii occidentale: Henric al II-lea (Anglia), Richard Inimă de Leu (Anglia), Filip al II-lea August (Franţa) şi Frederic Barbarossa al Sfântului Imperiu (Germania).
1276: Inocențiu al V-lea devine papă
1648: La Alba Iulia apare prima traducere integrală în limba română a Noului Testament, sub îngrijirea mitropolitului Andrei Șaguna
1793: Regele Ludovic al XVI-lea al Franței a fost ghilotinat, sub acuzația de trădare
Rusia și Prusia împart Polonia
1870: Decret privind înființarea Societății generale de asigurare reciprocă “Transilvania“, cu sediul la Sibiu.
1899: Se produce primul automobil Opel.
1911: Prima ediție a Raliului Monte Carlo.
1920: S-au încheiat lucrările Conferinței de Pace de la Paris
1921: Este creat Partidul Comunist Italian
1941: Generalul Antonescu, șeful statului, dă o lovitură de stat pentru a îndepărta de la putere Mișcarea Legionară cu care intrase în conflict
1952: Sidney Bechet inregistreaza “Petite Fleur”
Clarinetist, saxofonist şi compozitor de jazz american. Piesa “Petite Fleur”, compusă de Sidney Bechet, a fost înregistrata la Paris cu formatia sa “Sidney Bechet All Stars”. Bechet s-a instalat în Franţa, în 1949, unde s-a bucurat de un succes enorm, iar odata cu “Petit Fleur” succesul sau a devenit de nivel mondial.
1954: Primul submarin bazat pe energie nucleară – “USS Nautilus” este lansat la apă de Statele Unite la Groton, Conneticut
1970: Primul zbor comercial al unui avion Boeing 747
1972: La București s-a deschis reprezentanța Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
1976: Primul zbor al aeronavei comerciale Concorde
Supersonicul Concorde a fost dezvoltat datorită unei colaborări între francezi și englezi. Generând o explozie sonică, în timp ce traversa atmosfera cu viteză supersonică, Concorde, aeronava comercială construită cu finanțare din partea guvernelor britanice și franceze, a început serviciul regulat în această zi în 1976.
1991: S-a deschis, la București, Oficiul Fondului pentru Copii al Organizației Națiunilor Unite (UNICEF)
1998: Papa Ioan Paul al II-lea vizitează Cuba.