21 martie – Ziua Internațională a Poeziei – World Poetry Day
Ziua de 21 martie a fost proclamată Ziua Mondială a Poeziei de către Conferința Generală a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), la cea de-a 30-a sesiune, la Paris, în octombrie și noiembrie 1999, pentru a sprijini diversitatea lingvistică și culturală a societăților noastre prin exprimare poetică și să ofere limbilor care sunt în pericol de a dispărea posibilitatea de a fi auzite în cadrul comunităților lor.
Scopul său este de a promova lectura, scrisul, publicarea și învîțarea poeziei în întreaga lume și, așa cum spune declarația originală a UNESCO, „a da o nouă recunoaștere și un impuls mișcărilor poeziei naționale, regionale și internaționale”.
În general, era sărbătorită în octombrie, dar în ultima parte a secolului al XX-lea comunitatea mondială a sărbătorit-o pe data de 15 octombrie, ziua de naștere a lui Vergiliu, poetul epic roman și poet laureat sub împăratul Augustus.
Tradiția de a păstra o dată în octombrie pentru sărbătorile naționale sau internaționale ale zilei poeziei încă se menține în multe țări. Regatul Unit folosește în general prima zi de joi a lunii octombrie, dar în alte părți se sărbătorește într-o zi diferită din octombrie sau uneori chiar din noiembrie.
Ziua Internațională a Poeziei reprezintă o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.
De asemenea, “Ziua internațională a poeziei” urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.
1413: Henric al V-lea devine rege al Angliei
1556: Thomas Cranmer, arhiepiscop de Canterbury, a fost ars pe rug sub acuzația de erezie
În 1533 Thomas Cranmer devine Arhiepiscop de Canterbury în timpul domniei lui Henric al VIII-lea şi începe reformele care vor conduce la stabilirea Comuniunii Anglicane. În 1547, la moartea lui Henric, Cranmer a devenit consilierul lui Edward, fiul si succesorul său. Sub domnia lui, Cranmer a pus în aplicare reforma Bisericii din Anglia.
La moartea lui Edward al VI-lea, în 1553, a fost urmat la tron de sora sa vitregă, Maria I. În acord cu credințele sale catolice, Maria Tudor a început procesul contrareformei. Pe 14 februarie 1556, Cranmer, ca protestant, a fost înlăturat din funcție, închis, acuzat de trădare şi erezie şi ars pe rug în 1556. A fost unul din primii martiri anglicani, ars pe rug în 1556 pentru erezie. Este comemorat de Biserica Angliei pe 21 martie.
Se pare că lui i se datorează scrierea și compilarea primelor două Cărți de rugăciune comună, care au stabilit structura de bază a liturghiei anglicane pentru secole și au influențat limba engleză prin expresiile și citatele din ele.
1684: Giovanni Domenico Cassini a descoperit doi sateliţi ai lui Saturn
După descoperirea a doi sateliti naturali ai lui Saturn (Iapetus în 1671, Rhea în 1672, Giovanni Domenico Cassini, sau Jean-Dominique Cassini, a descoperit satelitii Tethys şi Dione.
1804: În Franța, intră în vigoare codul civil, Codul lui Napoleon, care, alături de codul comercial (1808) și de cel penal (1810), reprezintă baza juridică a noilor relații burgheze
1857: Cutremur la Tokyo; peste 100.000 de victime
1871: Jurnalistul american Henry Morton Stanley își începe călătoria în Africa în căutarea exploratorului britanic David Livingstone
1935: Persia adoptă noul nume, Iran, care înseamnă “Țara lui Aryans”
Prin decret regal, Persia isi schimbă numele şi devine oficial Iran. Sahul Reza care dorea să modernizeze ţara, profita de această nouă măsură pentru a aboli obligativitatea ca femeile sa poarte “chador” (mantie ce acopera intreg corpul) şi pentru a crea Universitatea din Teheran.
1939: Ultimatum german adresat Poloniei prin care se cerea cedarea Gdanskului (Danzig) și deschiderea unui coridor spre Prusia Orientală
1944: C.I.C.Brătianu și Iuliu Maniu adresează mareșalului Ion Antonescu o scrisoare în care cer ieșirea României din război
1945: A luat ființă Universitatea Muncitorească a PCR, devenită ulterior Academia de învățământ social-politic Ștefan Gheorghiu de pe lângă CC al PCR
1961: Primul spectacol al grupului Beatles la Cavern Club din Liverpool
Pivniţă unde Beatles produs 292 două sute nouăzeci şi două ori la inceputul anilor 60.
1963: Vestita închisoare Alcatraz de lângă Golden Gate din San Francisco și-a închis oficial porțile
Celebra inchisoare federala construita pe insula Alcatraz din golful San Francisco Bay, se închide. Vechea inchisoare militara a fost renovata la începutul anilor 1930 pentru primirea celor mai periculosi criminali; aici a fost internat gangsterul Al Capone. Apele neospitaliere ale golfului San Francisco, populate de rechini, curentii foarte repezi, ca şi dispozitivele deosebit de impunatoare ale închisorii faceau ca evadarile sa fie practic imposibile.
1964: În Copenhaga, Danemarca, Gigliola Cinquetti câștigă a 9-a ediție a Eurovisionului pentru Italia cu cântecul “Non ho l’età”
1965: Marsul Martin Luther King
Reverendul Martin Luther King a initiat un marş de 54 km pentru punerea în aplicare a respectarii drepturilor civile. Plecarea s-a facut din Selma, Alabama, pe 16 martie, iar sosirea în Montgomery pe 21 martie. 3.200 militanţi au participat la acest mars.
1980: Președintele Jimmy Carter anunță că Statele Unite vor boicota Jocurile Olimpice de Vară de la Moscova pentru a protesta față de invazia sovietică în Afghanistan
1986: Un grav accident produs la mina Vulcan, ca urmare a unei explozii de gaze în subteran, a provocat moartea a 17 persoane și rănirea altor două
1990: România a solicitat aderarea la Consiliul Europei, cerere acceptată la 7 octombrie 1993
Proclamarea oficială a independenței în Republica Namibia. Ziua națională.
1999: Balonul Breitling Orbiter 3, la bordul căruia s-au aflat francezul Bertrand Piccard și britanicul Brian Jones, a reușit să aterizeze în Egipt, după ce a făcut înconjurul Terrei, fără escală, în aproape 20 de zile