1942: Stefan Zweig, poet, prozator, dramaturg, jurnalist și biograf austriac (n. 1881)
Stefan Zweig a dovedit de la o vârstă fragedă o curiozitate puternică care l-a condus rapid spre literatură. A înmulțit genurile literare abordate, trecând de la narațiune la dramă și de la dramă la eseuri. Prieten al lui Sigmund Freud, Arthur Schnitzler, Romain Rolland, Richard Strauss și Émile Verhaeren, Stefan Zweig a făcut parte din intelectualitatea evreiască vieneză. Influențat considerabil de Freud, a conturat întotdeauna psihologia personajelor pe care le portretiza. A publicat „Amok” în 1922 și „Confuzia sentimentelor” în 1926. În același timp, a început să traducă, în special din Verlaine, pe care îl admira cu pasiune.
Afectat în special de evenimentele premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial odată cu ascensiunea nazismului, a părăsit Germania pentru Anglia. Refugiat la Londra, a scris o serie de biografii (Joseph Fouché, Marie-Antoinette, Marie Stuart). Apoi a plecat în exil în Brazilia, unde a găsit un ținut de odihnă departe de Europa sa distrusă.
În cartea sa testamentară, “Lumea de ieri. Amintirile unui european”, Zweig vorbește despre epoca de aur a Europei și analizează în profunzime ceea ce el considera a fi eșecul unei civilizații. Își va încheia viața, însoțit de soția sa, în 1942.
Freud primește Premiul Goethe pe 28 august 1930
Mult timp izolat, Freud a obținut recunoaștere oficială și prestigiu la începutul anilor 1930. Pentru întreaga operă, a primit Premiul Goethe, o distincție acordată în fiecare an unei persoane pentru contribuția sa culturală. Freud a câștigat stima Germaniei. Dar venirea la putere a naziștilor va risipi în curând acest succes: cărțile lui Freud se vor alătura celor ale lui Marx, Zweig sau Brecht în autodafé-uri.
Autodafé-uri în Germania pe 10 mai 1933
Urmând programul său de standardizare intelectuală a țării, puterea național-socialistă au atacat reprezentanții vieții culturale și științifice. Studenții naziști au ars cărțile considerate „deviante” de la ideologia ariană și tradiția germană. Heinrich Mann, Sigmund Freud, Albert Einstein, Kurt Tucholsky, Bertolt Brecht, Stefan Zweig, Paul Klee și mulți alții vor pleca în exil. Un monument ridicat în mijlocul Bebelplatz din Berlin amintește autodafé-ul și consecințele sale.
1512: Amerigo Vespucci, explorator italian al Lumii Noi intrevazute de Cristofor Columb (n. 1454)
1636: Santorio Santorio, de asemenea, numit Santorio Santorii, Sanctorius din Padova, a fost un medic italian, celebru pentru experimentele sale asupra metabolismului (n. 1561)
Intre 1611 si 1624, a fost profesor de medicină la Padova, unde a condus experimente asupra temperaturii, respiraţiei şi greutatii. I se atribuie conceptia termometrului clinic în 1612, numit de el “termoscop” ca si primul aparat medical: pulsilogium. Acesta avea ca scop numararea batailor inimii si va fi folosit inca un secol mai tarziu.
1827: Charles Willson Peale, pictor american
Acesta este, adesea, considerat fondatorul primului mare muzeu din Statele Unite, Muzeul Peale din Philadelphia care s-a deschis oficial pe 18 iulie 1786.
Membru al unei familii de artisti (fratele său, James Peale, era, de asemenea, pictor), Peale-tatal si-a botezat fiii, care erau in aceeasi masura si pictori, dar si atrasi de stiinte, in onoarea pictorilor flamanzi. Fiul său Rembrandt Peale (1778-1860) a fost un pictor renumit si l-a ajutat la construirea muzeului. Celalalt fiu, Rubens Peale (1784-1864), care desi avea o afectiune oculara, a fost totuşi un artist recunoscut şi director al muzeului tatălui său.
1875: Jean-Baptiste Camille Corot, pictor peisagist francez (n. 1796)
Camille Corot, Autoportret
Cel mai mare pictor peisagist francez al secolului al XIX–lea, Camille Corot eliberează peisagistica de restricțiile impuse de neoclasicism. A fost un maestru al gradatiei tonurilor si al contururilor difuze, al picturii in plein-air. Este adesea asociat cu Scoala de la Barbizon.
Camille Corot, Podul din Narni
A influențat impresionismul, curent la a cărui naștere a asistat, fără a-l fi înțeles pe deplin, Corot putand fi socotit precursorul impresionismului. A pregatit calea impresionistilor si a pictorilor de peisaje, avand o mare influenta asupra creatiilor lui Claude Monet, Camille Pissaro si Berthe Morisot.
Camille Corot, Orfeu conducând-o pe Euridice prin Infern
Schitele sale naturaliste in ulei sunt acum mult mai apreciate decat picturile sale marcate de un intens lirism.
1956: Paul Léautaud, scriitor și critic dramatic francez pentru revista Mercure de France (n. 1872)
1980: Oskar Kokoschka, pictor și poet englez de origine austriacă (n. 1886)
1987: Andy Warhol, grafician și pictor american (n. 1928)
2002: Chuck Jones, creator de desene animate american, parintele lui Bugs Bunny (n. 1912)
Creatorul de desene animate, Chuck Jones, i-a dat viaţă iepurelui răutăcios Bugs Bunny, ratoiului morocănos Daffy Duck, precum şi vânătorului Elmer Hunter, purcelusului Porky Pig şi cuplului exploziv pe care l-au format Road Runner şi Coyote. Chuck Jones a lucrat la peste 300 de desene animate, intr-o cariera de peste 60 de ani, care i-a adus trei premii Oscar ca regizor şi un Oscar onorific pentru intreaga activitate, in 1996.