Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Comemorari
22 ianuarie

1901: Regina Victoria a Marii Britanii și Irlandei (1837–1901) și Împărăteasă a Indiilor (1876–1901) (n. 1819)

Victoria Alexandrina (n. 24 mai 1819, Londra – d.22 ianuarie 1901, Isle of Wight), a fost regina Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei din 1837 până în 1901, împărăteasă a Indiilor, din 1877 până în 1901 și stăpână a celor 28 de colonii britanice. A domnit mai mult de 63 de ani, cea mai lungă domnie a unui monarh britanic și a fost ultimul monarh al Casei de Hanovra.

Foarte pioasa şi având un temperament sever, a adoptat rapid la curtea regala un stil nou, plin de limitări. În timpul domniei ei, a încearcat să restabilească prestigiul monarhiei britanice şi sa câştige inima supuşilor săi.

Domnia sa a fost marcată de o expansiune impresionanta a Imperiului Britanic, devenit prima putere mondială şi, prin Revoluţia industrială, a fost o perioadă de mari schimbari sociale, economice şi tehnologice.

“Era victoriană” rămâne înscrisă cu majuscule în istoria Marii Britanii, epocă înfloritoare atât din punct de vedere economic, cât și cultural. Din epoca victoriană, au rămas clădirile istorice construite în stil victorian.

Mai mult… 

1592: Elisabeta de Austria, soția regelui Carol al IX-lea al Franței (n. 1554)

1831: John Blenkinsop, primul constructor de locomotive in serie. Scopul său era să găsească o modalitate de transport a cărbunelui extras din mine.

1840: Johann Friedrich Blumenbach, biolog şi antropolog german.

Unul dintre primii specialisti care a studiat specia umană prin prisma științelor naturale. Aplicând anatomia comparativă, a reușit să clasifice rasele umane, identificând cinci astfel de tipuri rasiale.

A studiat medicina la Jena, obținând doctoratul în 1775 cu lucrarea De generis humani varietate nativa (“Asupra deosebirilor naturale ale oamenilor”). Această lucrare, publicată în 1776, a devenit cea mai influentă scriere privind evoluția ulterioară a conceptului de “rasă umană”.

Contributia sa cea mai cunoscuta in materie de antropologie este definiţia conceptului de rasă în cazul speciei umane. Această definiţie a fost victima unei interpretări semnificativ eronate a comentatorilor, ajungand să considere că acesta a fost primul susţinător al conceptului unei rase umane ca un grup închis cu trăsături ereditare durabile. Toată această varietate rasială a determinat pe mulți să susțină faptul că aceste tipuri umane au apărut separat și independent.

În realitate, Blumenbach a fost, inainte de toate, cel mai important susţinător al teoriei asa-numite degenerationiste, conform careia toţi indivizii umani provin dintr-o singura tulpina (specie) şi sunt diferiti doar in virtutea schimbărilor climatice progresive şi reversibile, adica varietățile apar și evolueaza datorită diferitelor condiții de viață din diferitele regiuni ale Terrei.

Interpretarea lui Blumenbach este cu atât mai meritorie, mai ales prin faptul că această teorie a unității originii umane a fost emisă cu multe decenii înainte ca Charles Darwin să elaboreze teoria evoluției.

1922: Papa Benedict al XV-lea (Giacomo della Chiesa), recunoscut ca un papă al dreptății, prin eforturile susținute pentru menținerea păcii (n. 1854)

1922: Frederick Bajer, om politic și publicist danez, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (n. 1852)

1922: Alexandru Ciurcu, inventator și publicist român (1854)

1973: Lyndon B. Johnson, al 36-lea președinte al SUA (1963-1969) (n. 1908)

1993: Kobo Abe, scriitor, fotograf și inventator japonez (n. 1924)

1994: Telly Savalas, actor american (n. 1924)

Actor celebru al popularului serial Kojak, Telly Savalas, s-a stins a doua zi dupa cea de-a 69-a aniversare. Avea peste 35 de ani cand s-a lansat in cariera cinematografica.

A fost nominalizat la Oscar la sectiunea cel mai bun actor intr-un rol secundar, în 1962,  in filmul Birdman of Alcatraz. În 1973, a avut loc lansarea seriei Kojak, care a devenit rapid unul dintre cele mai renumite seriale de televiziune.

1995: Rose Fitzgerald Kennedy

Rose Fitzgerald Kennedy, care a domnit asupra clanului Kennedy, moare la vârsta de 104 ani pe proprietatea familiei din Hyannis Port, Massachusetts. Mama a lui John F. Kennedy, presedintele asasinat, şi a doi senatori americani, dintre care unul a fost, de asemenea, o victimă a unui criminal, ea va ramane in amintire ca o femeie excepţională, care a condus cu o vointa apriga una dintre cele mai puternice familii politice ale Statelor Unite ale Americii.

2001: Constantin Tacou, editor, nume cunoscut al diasporei culturale românești din Franța

2004: Erwin M. Friedländer, fizician american de origine română (n. 1925)

2005: Consuelo Velázquez, compozitoare mexicana

Cântecul ei ,“Besame Mucho”, tradus în 20 de limbi, a călătorit prin lumea intreaga şi a fost preluat de către un număr mare de interpreţi, inclusiv Placido Domingo, The Beatles, Connie Francis, Diana Krall, Robi Alys, Andrea Bocelli, Tino Rosi, Cesaria Evora si multi altii. Cand, la 25 de ani, a compus “Besame Mucho”, Consuelo Velazquez a declarat că nu fusese sărutata inca de nimeni pana atunci. La peste 60 de ani de la aparitia lui, cântecul său continuă sa fie apreciat de indragostitii din întreaga lume.

“Bésame Mucho”, titlul textului in limba spaniola, este tradus in diverse limbi: “Kiss Me Much”, “Kiss Me a Lot”, “Kiss Me Again and Again”, “Embrasse-Moi”, “Stale Ma Bozkavaj”, “Suutele minua” si “Szeretlek én”.

Emilio Tuero Cubillas, cantaret mexican de origine spaniola, a fost primul care a inregistrat piesa, dar versiunea lui Lucho Gatica a facut-o celebra. Josephine Baker a cantat-o, de asemenea, dar pe o versiune de text diferita.

Melodia a fost inserata in coloana sonora a numeroase filme: Great Expectations (Marile sperante), A toda máquina, Moon Over Parador, Arizona Dream, Moscow Does Not Believe In Tears (Moscova nu crede in lacrimi), The Naked Gun 2 1⁄2: The Smell of Fear, In Good Company, Paid, Juno, Mona Lisa Smile, Mivtza Savta, Ljubav i drugi zlocˇini, Santa Sangre si Niravana de Gabriel Salvatores.

2007: Abbé Pierre: preot catolic francez, om al rezistenței contra nazismului, deputat, fondatorul Societății Emaus.

2008: Heath Ledger, actor australian (n. 1979)

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.