Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Alte evenimente
22 martie

22 martie – Ziua Mondială a Apei – World Water Day 

2024 – Water for peace – Apă pentru pace

Apa poate crea pace sau poate provoca conflicte. Când apa este limitată sau poluată, sau când oamenii au acces inegal sau nu au acces, tensiunile pot crește între comunități și țări.

2023 – Accelerating change – Accelerarea schimbării

Ziua Mondială a Apei 2023 este despre accelerarea schimbării pentru a rezolva criza apei și criza sanitară

Disfuncția de-a lungul ciclului apei subminează progresul în toate problemele globale majore, de la sănătate la lipsa hranei, de la egalitatea de gen la locurile de muncă, de la educație la industrie și de la dezastre la pace.

2022 – Groundwater, Making the Invisible Visible – Apele subterane care fac invizibilul vizibil

Apa subterană este cea mai mare sursă de apă dulce de pe pământ. Campania este construită în jurul a trei subiecte/probleme principale legate de apele subterane, și anume: (1) ingredientul invizibil din alimente, (2) o resursă fără frontiere și (3) o resursă finită.

2021 – Valuing Water – Valorificarea apei

Tema pentru 2021 este „Valorificarea apei”. Oamenii au fost invitați să participe la o conversație globală pentru a „povesti despre gândurile și sentimentele lor despre apă” pe rețelele de socializare folosind hashtagul # Water2me. Campania a privit dincolo de problema prețurilor, întrebând publicul: „Cum este apa importantă pentru casa ta și viața de familie, mijloacele de trai, practicile tale culturale, bunăstarea ta, mediul tău local?

2020 – Water and Climate Change – Apa și schimbările climatice

Ziua Mondială a Apei 2020, de pe 22 martie, este despre apă și schimbările climatice – și despre modul în care cele două sunt legate în mod inextricabil. United Nations Water (UN-Water) afirmă că „adaptarea la efectele apei la schimbările climatice va proteja sănătatea și va salva vieți”. De asemenea, utilizarea mai eficientă a apei va reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Cu toate acestea, ca răspuns la pandemia COVID-19, tema se concentrează suplimentar pe spălarea mâinilor și pe igienă.

***

Deteriorarea mediului împreună cu schimbările climatice conduc la crizele legate de apă care se vad în întreaga lume. Inundațiile, seceta și poluarea apei sunt agravate de degradarea vegetației, solului, râurilor și lacurilor. Când ecosistemele sunt neglijate, este mai greu să se ofere tuturor acea apa curată de care este nevoie pentru a supraviețui și a prospera.

Soluțiile bazate pe natură au potențialul de a rezolva multe din provocările legate de apă. Trebuie să se faca mult mai mult pentru infrastructura “ecologică” și să se armonizeze cu infrastructura “gri” ori de câte ori este posibil. Plantarea de păduri noi, reconectarea râurilor la zonele inundabile și refacerea zonelor umede vor reechilibra ciclul apei și vor îmbunătăți sănătatea și mijloacele de trai ale omului.

***

Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătorește din 1993.

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducerea în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.

În fiecare an, sărbătorirea acestei zile se face sub un anumit slogan:

2022 – Groundwater, Making the Invisible Visible – Apele subterane care fac invizibilul vizibil

2021 – Valuing Water – Valorificarea apei

2020 – Water and Climate Change – Apa și schimbările climatice

2019 – Leaving No One Behind – Nelăsând pe nimeni în urmă

2018 – Nature for Water – Soluții naturale pentru apă

2017 – Why Waste Water? – De ce apa uzata?

Apele uzate reprezintă apele folosite în procese industriale de producție sau în gospodăriile populației, poluate cu diferite substanțe, evacuate prin intermediul sistemului de canalizare în receptori naturali (râuri, lacuri, mări) sau pe diferite terenuri, cu sau fără epurare prealabilă.

Legea apelor din România definește apele uzate ca fiind ape provenind din activități casnice, sociale sau economice, conținând substanțe poluante sau reziduuri care-i alterează caracteristicile fizice, chimice și bacteriologice inițiale, precum și ape de ploaie ce curg pe terenuri poluate.

Apele uzate pot fi clasificate în mai multe categorii:

Ape uzate menajere – reprezintă apele uzate din gospodăriile populației, provenite de la grupurile sanitare, gătit, spălat și din alte activități menajere. Aceste ape sunt poluate cu substanțe organice (detergenți, produse petroliere, pesticide), substanțe minerale (cloruri, amoniac), germeni patogeni, paraziți.

Ape uzate industriale – reprezintă apele uzate provenite din diferite procese industriale și/sau comerciale, altele decât apele uzate menajere și apele meteorice.

Ape uzate orășenești/urbane – reprezintă apele uzate menajere sau un amestec de ape uzate menajere cu ape uzate industriale și/sau ape meteorice.

Conform legislației în vigoare, apele uzate trebuie să fie tratate în stații de epurare, pentru ca efluentul rezultat să poată fi redat naturii.

Pe de altă parte, nămolurile, care reprezintă produsul final ireductibil al stațiilor de epurare, au valoare potențială în construcții, în producerea biogazului și ca amendament al solului pentru utilizarea benefică în agricultură.

Sub presiunea scăderii rezervelor mondiale de apă curată și a necesității de a hrăni o populație în creștere, pe plan global se prevede o creștere rapidă a utilizării apei uzate și tratate pentru a iriga terenurile agricole și în alte scopuri.

2016 – Water and Jobs – Apă și locuri de muncă

2015 – Water and Sustainable Development – Apa și dezvoltarea durabilă

2014 – Water and Energy – Apa și energia

2013 – Water Cooperation – Cooperarea în domeniul apei

2012 – Water and Food Security: The World is Thirsty Because We are Hungry – Apa și securitatea alimentară: lumea este însetată pentru că noi suntem flămânzi

2011 – Water for cities: responding to the urban challenge – Apă pentru orașe: răspunzând provocării urbane

2010 – Clean water for a healthy world – Apă curată pentru o lume sănătoasă!

2009 – Transboundary waters: sharing water, sharing opportunities – Ape transfrontaliere: împărțind apa, împărțind oportunitățile

2008 – Sanitation – Sanitație

2007 – Coping with water scarcity – Făcând față penuriei de apă

2005 2015: “Apa, sursă de viață!”, va rămâne aceeași până în 2015.

1312: La cererea regelui Franței, Filip al IV-lea cel Frumos, Papa Clement al V-lea a desființat Ordinul Templierilor, ale căror bunuri au trecut în stăpânirea regelui

1809: Carol al XIII-lea îi succede lui Gustav IV Adolf la tronul Suediei

1857: Primul ascensor a fost instalat intr-un magazin universal

Elisha Graves Otis, inventatorul ascensorului, instaleaza primul ascensor intr-un magazin universal din New York. Acesta s-a inspirat din  lifturile existente în mine, dar a prevazut  invenţia sa cu o oprire automată în caz de rupere a cablului. Primul său ascensor a fost instalat în hotelul Crystal Palace din New York.

1884: Premiera, la Teatrul Național, a piesei lui Vasile Alecsandri, „Fântâna Blanduziei”, având pe afiș nume mari ale scenei românești: Constantin Nottara, Aristizza Romanescu

1895: Auguste și Louis Lumière au făcut, la Paris, prima demonstrație a cinematografului, utilizând un film din celuloid

Auguste și Louis Lumière au fost fiii industriașului francez Antoine Lumière, proprietarul unei uzine de aparate de fotografiat. Cei doi erau fotografi de meserie. Cei doi sunt considerați inventatorii primului aparat de filmat și a primului aparat de proiecție cinematografică.

Louis şi Auguste Lumiere, care urmau să depună o cerere de brevet pentru inventarea cinematografului, isi prezinta inventia in fata unui grup de oameni de ştiinţă. Cei doi organizează o proiecţie “corporativa” în sediul Ccompaniei pentru încurajarea industriei naţionale, aflata pe rue de Rennes, în Paris. Filmul prezentat este realizat în Lyon şi este intitulat La Sortie de l’usine Lumière à Lyon (Ieșirea din Uzinele Lumière din Lyon). Acest film, realizat pe 19 martie, este primul film din istoria cinematografiei.

1912: Au fost aprobate legea și statutele pentru înființarea „Societății Scriitorilor Români”

1926: Începe greva generală a muncitorilor de la Reșița

1943: Premiera filmului „O noapte furtunoasă”, ecranizare a celebrei comedii a lui I. L. Caragiale; din distribuție făceau parte: Radu Beligan, Alexandru Giugaru, iar regia era semnată de Jean Georgescu

1945: S-a format Liga Arabă

1946: Iordania isi obtine independenta fata de Marea Britanie

Iordania este o ţară în Orientul Mijlociu, marginita la vest de palestinienii din Cisiordania şi Israel, la sud de către Arabia Saudită, la est de Irak şi la nord de Siria, avand acces la Marea Moartă şi la Marea Roşie.

1953: Premiera filmului lui Alfred Hitchcock, “I confess!”, avand in distributie pe Montgomery Clift, Anne Baxter, Gilles Pelletier si Ovila Légaré.

1960: Charles Townes et Arthur Schawlow primesc brevetul pentru inventarea laserului

1963: The Beatles lansează primul lor album Please, Please Me în Marea Britanie

Au fost necesare doar trei saptamani pana cand albumul a ajuns pe locul 1 in clasamentul din Marea Britanie si va ramane un hit timp de 70 de saptamani.

1965: Plenara C.C. al P.C.R. alege în funcția de prim-secretar al C.C. al P.C.R. pe

Nicolae Ceaușescu, la propunerea lui Ion Gh. Maurer

1965: Bob Dylan lansează albumul Bringing It All Back Home

1982: Diana Ross lanseaza piesa Why Do Fools Fall In Love

Primul album solo inregistrat pentru RCA de Diana Ross, “Why Do Fools Fall In Love” a fost recompensat cu discul de platină la mai putin de 3 luni de la data vânzării sale.

1985: Convenţia de la Viena din 22 martie 1985 pentru protecţia stratului de ozon

Convenţia de la Viena privind protecţia stratului de ozon, adoptata pe 22 martie 1985, recunoaşte necesitatea intensificarii unei cooperări internaţionale pentru a limita riscurile pe care activităţile umane le-ar putea reprezenta pentru stratul de ozon. Acest acord nu conţine nici o dispozitie obligatorie, dar prevede faptul ca ii pot fi anexate protocoale specifice.

1993: Aparitia Pentium-ului pe piata

Compania Intel a lansat microprocesorul Pentium, mai rapid şi mai ieftin decât 486 lansat in anul 1989.

1993: Ziua mondiala a apei se sarbatoreste pentru prima data

Ziua Mondială a Apei a fost instituita de către Organizaţia Naţiunilor Unite după summitul de la Rio din 1992, fiind sărbătorită pe 22 martie a fiecărui an si avand diferite teme.

1995: Cosmonautul rus Valeri Poliakov revine pe Pământ, după ce a stabilit un record de 438 de zile în spațiu la bordul staţiei spaţiale Mir (incepand din 01.08.1994).

Recordul lui Serghei Avdeiev era de 748 zile la bordul staţiei, dar pe parcursul a trei misiuni.

1997: Cometa Hale-Bopp a trecut foarte aproape de Terra

Cometa Hale-Bopp a trecut in apropierea Pamantului, fiind vizibila cu ochiul liber timp de câteva săptămâni. Intre 22 si 23 martie s-a aflat la distanta minima de Pamant. Nucleul sau, un amestec de gheaţă şi praf, era de aproximativ 40 km în diametru. Atunci cand cometa s-a apropiat de Soare, s-a evaporat parţial, rezultand “cozi” de  praf si de gaze.

Pe data de 23 iulie 1995, la câteva minute unul de celălalt, doi astronomi americani amatori, Alan Hale în New Mexico şi Thomas Bopp în Arizona, au descoperit, în mod independent, o cometa noua. Aceasta a fost cea mai îndepărtata cometa descoperita vreodata de amatori; parea de 1 000 de ori mai stralucitoare decat cometa Halley la aceeaşi distanţă. Viteza cometei era de 44 km / s, aşa că parcurgea aproape 4 milioane de kilometri în fiecare zi! Pentru comparaţie, un glonţ are viteza de aproximativ 800 m / s, adica de 55 ori mai mica decat cometa Hale-Bopp.

2001: Descoperirea “kenyanului cu faţa plata

“Kenyanul cu faţă plată” adaugă inca o ramură arborelui nostru genealogic.

Un craniu de hominid de un tip nou, vechi de 3-3 500 000 de ani, a fost descoperit în Kenya. Acest hominid cu faţă plată este dificil de plasat în arborele genealogic deja complex al umanitatii. Descoperirea confirmă ipoteza că au putut coexista mai multe specii de hominizi şi că evoluţia omului este mult mai complexa decât se credea anterior.

2001: Aparitia Wikipediei in limba franceza

Wikipedia este un proiect de enciclopedie liberă, gratuită, universală, multilingvă şi scrisă în colaborare pe Internet. Această activitate de colaborare se face de către voluntari pe un site web, folosind tehnologia wiki, în sensul că pot fi adăugate, modificate sau completate articole de aproape oricine.

2002: Margaret Thatcher isi anunta retragerea

În urma sfaturilor primite de la medicii sai, după uşorul accident vascular cerebral de care suferise, Margaret Thatcher a anunţat că isi incheie viata publica. Prima femeie care a deţinut funcţia de prim-ministru al Marii Britanii, care a fost supranumita “Doamna de Fier”, lider al Partidului Conservator, a demisionat din ambele funcţii în 1990, după ce a condus destinele Marii Britanii timp de 11 ani, intre 1979-1990.

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.