Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Alte evenimente
23 mai

1992: Judecătorul italian, Giovanni Falcone, simbolul luptei impotriva mafiei, este asasinat de un membru al organizatiei criminale Cosa Nostra (Mafia siciliană)

Giovanni Falcone a fost un magistrat angajat in lupta anti-mafia din Palermo, Sicilia, specializat în instrumentarea delictelor organizatiei Cosa Nostra. A reuşit să ingenuncheze “caracatita” in cel mai mare proces din toate timpurile, Procesul Maxi.

Din biroul său, aflat in Palatul de Justiţie din Palermo, in care si-a petrecut cea mai mare parte a vieţii profesionale, a încercat să răstoarne puterea Mafiei din Sicilia, avand o carieră lungă şi remarcabila, culminând cu faimosul Maxiprocesso (Procesul Maxi).

Falcone a fost unul din principalii organizatori ai Procesului Maxi, care a început pe 10 februarie 1986 și s-a incheiat pe 16 decembrie 1987. Din 474 mafioți acuzați inițial, 360 au fost condamnați pentru crime grave, inclusiv 119 in lipsa. Unul din cei mai importanți factori în proces a fost mărturia lui Tommaso Buscetta, primul mafiot sicilian care a devenit informator.

Falcone a fost ucis de clanul mafiot Corleonesi, împreună cu soția sa, Francesca Morvillo (ea însăși magistrat), și trei polițiști, în apropierea orasului Capaci, pe autostrada dintre Aeroportul Internațional Palermo și orașul Palermo, pe 23 mai 1992. Mașina în care călătorea a fost aruncată în aer de o bombă care fusese amplasată într-un șanț săpat pe marginea drumului. Când a trecut peste bombă, conducea cu aproximativ 160 km/h.

Viaţa sa a fost asemanatoare ca traiectorie cu cea a prietenului său cel mai apropiat Paolo Borsellino. Ambii si-au petrecut primii ani din viata în acelaşi cartier sarac din Palermo, si, deşi mulţi dintre prietenii lor din copilărie au devenit personaje importante ale mafiei, amandoi au luptat de cealalta parte a baricadei. Au fost asasinaţi prin utilizarea de maşini capcană, la cateva luni distanta unul de celalalt.

Falcone și Borsellino

In semn de recunoaştere a efortului neobosit şi a sacrificiului lor în timpul proceselor anti-mafia, le-a fost acordata medalia italiana “Medaglia d’oro al valore civile” (Medalia de aur pentru eroism cetatenesc), în 1992. De asemenea, au fost numiti “eroii ultimilor 60 de ani”, in numarul din 13 noiembrie 2006, al revistei Time Magazine.

 ***

Procesul Maxi (Maxiprocesso): proces penal care a avut loc în Sicilia, la mijlocul anilor 1980, in care sute de inculpaţi au fost condamnati pentru o multitudine de infracţiuni legate de activităţile mafiote, pe baza mărturiilor oferite ca probe de un fost sef al Mafiei, Tommaso Buscetta, transformat in informator. Succesul procesului a atras alti foşti membri ai mafiei să depună mărturie împotriva foştilor lor asociaţi.

Corleonesi: numele dat unui clan din cadrul mafiei siciliene, Cosa Nostra, care a dominat între anii 1980 şi 1990. Acestia au fost numiti Corleonesi deoarece liderii sai cei mai importanti proveneau din oraşul Corleone, în primul rând Luciano Leggio şi, mai târziu, Totò Riina si altii.

1059: Incoronarea lui Filip I al Frantei, la varsta de 7 ani

Fiul lui Henric I, rege al Frantei si al Anei de Kiev, Filip este, probabil, primul print din  Europa occidentala care a primit acest prenume pe care i-l datoreaza mamei sale si care s-a perpetuat până în prezent

Incoronat la Reims, pe 23 mai 1059, în timpul vieţii tatălui său, care era bolnav, Filip I nu domnit singur decat dupa 1066, pentru că unchiul său, contele de Flandra, Baudouin V, asistat de arhiepiscopul de Reims, Gervais de Belleme şi, iniţial, şi de Ana de Kiev, au fost regenti dupa moartea lui Henric I, între 1060 – 1066. A fost încoronat de mai multe ori în timpul domniei sale, de exemplu pe 25 decembrie 1071, de către episcopul Élinand,  în Catedrala Notre-Dame de Laon, aşa cum era obiceiul timpului său.

1430: Ioana D’Arc este capturată de către burgunzi în timp ce conducea armata spre a elibera orasul Compiègne

 Ioana d’Arc, care a jucat un rol decisiv în eliberarea orasului Orleans cu un an în urmă, este capturata la portile orasului Compiègne, de un mercenar în serviciul ducelui de Burgundia, Jean de Luxemburg. A incercat sa scape de doua ori, dar nu a reusit. S-a ranit foarte grav, sarind de la o fereastra. A fost vânduta britanicilor pentru suma de 10.000 de lire sterline si incredintata lui Pierre Cauchon, episcop de Beauvais si aliat al Angliei.  Adusa în faţa tribunalului Inchiziţiei din Rouen, va fi judecata, fără apărător, pentru erezie şi arsa de vie in anul 1431. Ioana d’Arc a fost reabilitata în 1456.

1498: Girolamo Savonarola este executat din ordinul Papei Alexandru al VI-lea

Mai mult… 

1541: Plecarea lui Jacques Cartier in cea de-a treia expeditie spre Canada

Donnacona care înţelesese ce cautau francezii, aur, pietre, condimente, le-a descris ceea ce doreau să audă despre bogatul regat Saguenay. Regele François I, desi preocupat de ameninţările lui Carol Quintul, s-a lasat convins sa fie organizata o a treia expediţie de explorare, colonizarea nefiind la ordinea zilei. Donnacona a murit în jurul anului 1539, ca şi alte irochezi, alţii s-au casatorit, dar nici unul nu se va intoarce din Franta odata cu expeditia lui Cartier.

In vederea expediţiei, au fost pregătite cinci nave, inclusiv Grande Hermine şi Émérillon, iar echipajul era format din cca. 1500 de oameni. Cartier a inceput calatoria pe 23 mai 1541.

Mai mult…    (1)

Mai mult…    (2)

1555: Paul al IV-lea devine papă

1780: Benjamin Franklin inventeaza lentilele bifocale

Fizicianul şi omul politic american, Benjamin Franklin, avand probleme in ceea ce priveste acuitatea vizuala (miopie şi hipermetropie), tracasat de necesitatea de a-si schimba tot timpul ochelarii in functie de activitatea prestata la un moment dat, a inventat lentilele bifocale. Acesta ar fi taiat în jumătate lentilele celor două perechi de ochelari şi apoi a asamblat jumătatile de lentile. Jumatatea de lentila din partea de jos ii permitea sa vada la distante mici, iar jumatatea de lentila din partea de sus ii permitea sa vada la distante mari.

1915: Primul Război Mondial: Italia a declarat război Austro-Ungariei

1929: Lansarea primului film de animație sonor, cu Mickey Mouse, “Copilul carnavalului

1934: Faimoșii delincvenți americani Bonnie Parker și Clyde Barrow au fost uciși într-un asalt al forțelor de ordine

Acestia au actionat în sud-vestul Statelor Unite, în timpul Marii Depresiuni, fiind  specializati in jaful armat asupra băncilor şi se estimeaza ca ar fi ucis doisprezece oameni.

Cuplul conducea un mic grup de infractori din care faceau parte Buck, fratele lui Clyde, şi soţia lui, Blanche, acestia din urma fiind numiti banda Barrow. In timpul unei razii a poliţiei din Iowa, în 1933, Buck a fost ranit mortal si sotia sa a fost arestata.

Bonnie şi Clyde au ucis doi tineri poliţişti în Grapevine, Texas, pe 1 aprilie 1934, şi un alt reprezentant al fortelor de ordine, cinci zile mai târziu. Au fost împuşcaţi pe data de 23 mai a aceluiasi an, in apropiere de ascunzătoarea lor din Black Lake, Louisiana de către poliţia din Texas şi Louisiana.

1942: După câteva zile de luptă, în războiul împotriva Uniunii Sovietice 1941-1945, armata germană (Wehrmachtul) reușește în cea de-a doua bătălie de la Harkov să încercuiască complet Armata Roșie în Harkov. Capitularea are loc la data de 28 mai.

1945: Guvernul german este destituit din funcție de către aliați, după care este închis

1945: Heinrich Himmler, unul dintre cei mai influenţi lideri al celui de-al treilea Reich nazist, este prins de soldaţii britanici si se sinucide prin otrăvire cu cianura, la 44 de ani.

1948: Publicarea editiei princeps a romanului lui Hervé Bazin: Vipera sugrumata

Roman în mare parte autobiografic, Hervé Bazin prezinta, ca în toate lucrările sale, motivele luptei sale împotriva tuturor opresiunilor familiei şi societăţii.

Mai mult…

1949: Consiliul Parlamentului vest-german (Bundesrat) s-a întrunit și a declarat în mod oficial formarea Republicii Federale Germane  (RFG)

 Dupa cel de-al Doilea razboi Mondial, in perioada 1945-1949, teritoriul Germaniei de azi a fost împărțit în patru „zone de ocupație”, controlate de puterile aliate: Franța, URSS, Regatul Unit și Statele Unite.

La finele lunii aprilie 1945, Hitler și-a recunoscut eșecul total și s-a sinucis, iar pe 8 mai 1945 Germania a capitulat necondiționat. Devastată de război (chiar dacă potenţialul industrial al ţării era în continuare imens datorită lui Albert Speer, care a refuzat să pună în aplicare politica pârjolirii pământului dorita de Adolf Hitler), Germania şi Berlin au fost divizate în patru sectoare, trei fiind controlate de către una dintre naţiunile victorioase (SUA, Marea Britanie şi Uniunea Sovietică) şi una de o naţiune eliberata (Franţa).

După mai multe propuneri pentru o nouă Germanie (cum ar fi Planul Morgenthau), in cele din urma a fost împărţita în două părţi pe toata perioada Războiului Rece: RFG (Germania de Vest), creata pe 23 mai 1949, în vest, cu capitala la Bonn ca sediu administrativ, şi RDG (Republica Democrată Germană), creata pe 7 octombrie 1949, în Berlinul de Est drept capitală.

Teritoriile la est de râul Oder şi afluentul său Neisse au fost încorporate în Polonia şi URSS.

Berlinul a fost, de asemenea, divizat în patru sectoare controlate de aceste puteri. Scindarea a culminat prin constituirea în 1949 pe teritoriul Germaniei de azi a două state germane: partea de apus s-a numit Republica Federală Germania, RFG sau Germania de Vest (germană: Bundesrepublik Deutschland), iar partea de răsărit, orientată spre URSS, s-a numit Republica Democrată Germană, RDG, Germania de Est sau de Răsărit (germană: Deutsche Demokratische Republik sau DDR).

Dupa ce elaborarea Constituţiei şi a textelor fundamentale s-au incheiat pe 8 mai 1948, a fost proclamată Republica Federală Germania (RFG) pe 23 mai 1949. Astfel au luat sfarsit cei patru ani de ocupaţie de către Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Franţa. Nedispunand de armată, dar fiind inclusa în Planul Marshall, RFG va avea, alături de Franţa, un rol fundamental în reconstrucţia Europei şi va deveni unul dintre motoarele economice ale acesteia. Germania de Vest și-a recuperat rapid nivelul de dinaintea războiului, devenind o putere economică importantă a Europei.

Astfel, s-a realizat dezideratul de a pune capat secolelor de conflicte dintre Germania şi vecinii săi. La rândul său, URSS se va retrage din zona sa de ocupaţie, în octombrie 1949, prin crearea RDG. Cu toate acestea, gradul de independenţă al RDG va fi mai mic decat al RFG.

1951: Guvernul chinez anexeaza, in mod formal, Tibetul

 Palatul Potala

 Palatul Potala, vedere dinspre sud-vest

După invazia Chinei in Tibet, apelul lui Dalai-Lama catre Naţiunile Unite a ramas fara nici un ecou, în timp ce India şi Marea Britanie au refuzat să-l ajute. O delegaţie tibetana a fost solicitata să semneze in China un tratat dictat de aceasta. Pactul prevedea garantarea autonomiei Tibetului şi a libertăţii religioase, dar impunea, de asemenea, stabilirea sediului central civil şi militar in Lhasa.

 

 Palatul Potala pe dealul Marpo Ri, din orasul Lhasa, Tibet

Prin acordul format din 17 puncte, privind eliberarea paşnică a Tibetului, semnat la Pekin (Beijing), pe 23 mai 1951, de către delegaţia tibetana, fără permisiunea oficială din partea guvernului său, Tibetul a devenit o provincie a Chinei, guvernata oficial de Dalai-Lama si de Panchen-Lama.

Podișul Tibetan,  supranumit  «Acoperișul lumii» este cel mai mare podiș din lume, mărginit de trei lanțuri de munți gigantice: Kunlun Shan (Kunlun), lanțul Himalaya și Karakoram sau Karakorum, ce constituie frontierele sale naturale. In campiile de sud-est se află  principalele orașe: Lhasa, Gyantse și Shigatse.

1960: Capturarea lui Adolf Eichmann în Argentina

Adolf Eichmann, nazist german, avand gradul de Obersturmbannführer-SS, a organizat și a condus Soluția finală – exterminarea a 6 milioane de evrei între anii 1940-1945. In Procesele de la Nürnberg a fost condamnat la moarte în contumacie ca mare criminal de război. A fost capturat de un comando al Mosadului israelian şi rejudecat de un tribunal din Ierusalim, condamnat la moarte prin spânzurare și executat la închisoarea din Ramla, în 1962.

1979: De la această dată la fiecare al cincilea an, este ales Președintele Germaniei:

1979, al 5-lea Președinte Federal, Karl Carstens (CDU)

1984, al 6-lea Președinte Federal, Richard von Weizsäcker (CDU)

1989, din nou Președintele Federal, Richard von Weizsäcker (CDU)

1994, al 7-lea Președinte Federal, Roman Herzog (CDU)

1995: A fost prezentat publicului limbajul de programare Java

Java este un limbaj de programare orientat-obiect, puternic tipizat, conceput de către James Gosling la Sun Microsystems (acum filială Oracle) la începutul anilor ‘90, fiind lansat în 1995. Cele mai multe aplicatii distribuite sunt scrise in Java, iar noile evolutii tehnologice permit utilizarea sa si pe dispozitive mobile gen telefon, agenda electronica, palmtop etc. In felul acesta se creeaza o platforma unica, la nivelul programatorului, deasupra unui mediu eterogen extrem de diversificat. Acesta este utilizat in prezent cu succes si pentru programarea aplicatiilor destinate intranet-urilor.

Limbajul împrumută o mare parte din sintaxă de la C și C++, dar are un model al obiectelor mai simplu și prezintă mai puține facilități de nviel jos. Un program Java compilat, corect scris, poate fi rulat fără modificări pe orice platformă care e instalată o mașină virtuală Java (engleză Java Virtual Machine, prescurtat JVM). Acest nivel de portabilitate (inexistent pentru limbaje mai vechi cum ar fi C) este posibil deoarece sursele Java sunt compilate într-un format standard numit cod de octeți (engleză byte-code) care este intermediar între codul mașină (dependent de tipul calculatorului) și codul sursă.

1999, al 8-lea Președinte Federal, Johannes Rau (SPD)

2004, al 9-lea Președinte Federal, Horst Köhler (CDU)

2009, al 9-lea Președinte Federal Horst Köhler este reales

1984: Lansarea in SUA a filmului “Indiana Jones si templul blestemat“de Steven Spielberg, cu Harrison Ford.

1997: Lansarea filmului The Lost World: Jurassic Park de Steven Spielberg

Filmul science-fiction, Jurassic Park, regizat de Steven Spielberg în 1993, adaptat dupa romanul omonim, scris de Michael Crichton, în 1990, s-a bucurat de un mare success.

Actiunea filmului se petrece pe o insulă fictivă, din Costa Rica, Isla Nublar (Insula Cețoasă), unde filantropul miliardar, John Hammond, și o echipă de oameni de știință ai companiei sale, creează un parc tematic futurist, populat cu dinozauri clonați prin utilizarea ADN-ului preluat de la tantari conservati in chihlimbar.

Pasionat de dinozauri, directorul executiv si designerul parcului, John Hammond (Richard Attenborough), invită un grup de oameni de ştiinţă şi un avocat sa viziteze parcul in vederea obtinerii certificarii ştiinţifice si juridice in ceea ce priveste siguranta acestuia pentru public.

Cu toate acestea, sabotajul inginerului informatician al parcului, angajat si al unei companii rivale, platit sa fure embrioni pentru revânzarea lor pe piaţa neagră, a dus la dezactivarea involuntara a sistemului de securitate, permitand dinozaurilor sa treaca dincolo de incinta electrificată. Avocatul, cei trei oameni de ştiinţă şi cei cativa tehnicieni prezenţi vor fi nevoiti să încerce să le supravieţuiască. Situatia se complica prin prezenţa a doi copii mici, nepoţii imprudentului John Hammond, care a vrut să-i aducă în vacanţă în parcul său, cu toate ca siguranţa acestuia nu fusese inca certificata.

Elaborarea filmului a început înainte de publicarea cartii. Michael Crichton a fost angajat pentru a contribui la script-ul ce conţinea o mare parte din povestea sa. Steven Spielberg a ales Stan Winston Studios, pentru a confectiona animatronicele şi a lucrat cu Industrial Light & Magic pentru realizarea imaginilor de sinteza (CGI, Computer-Generated Imagery) ale dinozaurilor.

2010: Premiul Palme d’Or, din cadrul celui de-al 63-lea Festival al Filmului de la Cannes, a fost acordat regizorului thailandez Apichatpong Weerasethakul pentru filmul Uncle Boonmee

2011: Inundaţii in SUA: fluviul Mississippi, care trece prin centrul Statelor Unite de la nord la sud, s-a revarsat, unele cartiere din Memphis fiind acoperite de apă.

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.