1949: Filmul „Hamlet“, regizat de Lawrence Olivier, a fost prima peliculă britanică ce a câstigat un premiu Oscar.
1267: Ultima cruciadă (a 7-a) in timpul lui Ludovic al IX-lea
Ludovic al IX-lea (Sfantul Ludovic) si-a chemat cavalerii la Paris pentru a se pregăti pentru cea de-a doua cruciada a sa în Ţara Sfântă.
Pe 24 martie 1267, si-a adunat cavalerii la Paris şi le-a spus de obiectivul său: Tunisia, pe care dorea să o facă o bază de operaţiuni pentru o campania viitoare. Plecati de la Aigues-Mortes pe 1 iulie 1270, cruciaţii au ajuns pe 17 iulie în Tunis. Din cauza epidemiei de ciuma, regele însuşi a fost atins. Acceptandu-si cu evlavie moartea, regele a murit pe 25 august. Fiul său, Filip al III-lea, care l-a însoţit, a semnat un armistiţiu pentru zece ani cu musulmanii şi armata a fost reimbarcata. Era cruciadelor se incheiase.
Ludovic al IX-lea, cunoscut, în general, ca Sfântul Ludovic, a fost Rege al Franței incepand din 1226, Conte de Artois (ca Ludovic al II-lea) din 1226 până în 1237. A fost membru al Casei de Capet, fiul regelui Ludovic al VIII-lea și al Blancăi de Castilia. Este singurul rege al Franței care a fost canonizat, și, prin urmare, există mai multe localități numite în onoarea sa, printre care St. Louis, Missouri, în Statele Unite. A înființat Parlamentul de la Paris.
1562: Diaconul Coresi a început, la Brașov, tipărirea unui Tetraevanghel slavon. Lucrarea facea parte dintr-o serie mai amplă, de peste 15 volume.
1603: Inceputul domniei lui Iacob (James) I al Angliei
Incepand din 1567, a fost, mai intai, rege al Scoţiei sub numele de Iacob VI, apoi a devenit si rege al Angliei şi al Irlandei sub numele de Iacob I, incepand din 1603, succedandu-i reginei Elisabeta I. Iacob a vrut să-si consolideze puterea in Londra, cu sprijinul religiei anglicane, astfel incat regele sa fie seful bisericii naţionale. Cand a inceput sa-i persecute pe catolici şi pe puritani, acestia au începul să migreze în masă în Lumea Nouă.
1714: În urma conflictului dintre Constantin Brâncoveanu și boierii Cantacuzini, domnul, reclamat la Poartă, este mazilit. Fiul stolnicului Constantin Cantacuzino, Ștefan, capătă domnia.
1818: Gheorghe Lazăr a fost numit „dascăl” de aritmetică, geometrie și geografie la Școala de la „Sfântul Sava”, unde a inaugurat cursurile în limba română.
1874: Înființarea Agenției diplomatice române la Petersburg.
1882: Robert Koch, medic și microbiolog german, a anunțat descoperirea bacilului tuberculozei.
Robert Koch a anunţat Societatea de fiziologie din Berlin despre descoperirea bacilului tuberculozei. Koch a demonstrat natura contagioasa a acesteia, considerata pe atunci “maladia secolului”. In urma acestei descoperiri, s-au luat masuri de combatere a tuberculozei, dar abia în 1921 aceasta va putea fi combatuta cu adevarat datorita vaccinului impotriva bacilului realizat de Calmette-Guérin (BCG).
1924: Formarea primului guvern republican grec, în frunte cu Alexandros Papanastasiu.
1944: Ziua tentativei unei mari evadari: 24 martie 1944. Filmul The Great Escape (Marea evadare) a fost realizat dupa o poveste adevărată.
Stalag Luft III a fost un lagăr de prizonieri de război (Stalag) pentru piloţi, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Acesta era situat în apropiere de Sagan (acum în Polonia) şi era rezervat exclusiv pentru Armata aeriană (Luftwaffe). Se estimează că la începutul anului 1944, existau peste 10.500 de prizonieri.
Tentativele de evadare au fost numeroase, dar cea mai faimoasa a avut loc în noaptea de 24 martie 1944. Aceasta evadare a fost organizata de Comitetul “X”, creat în primăvara lui 1943 şi a fost condus de comandantul Roger Bushell. Printr-un tunel, care avea 111 m lungime şi 10 m adâncime, 76 piloţi au reuşit să iasă din lagar. Germanii i-au urmarit pe soldaţi în întreaga ţară. Rezultatul: trei piloti au scăpat din mâinile naziştilor, altii au fost prinsi şi apoi, din ordinul lui Hitler, 50 dintre ei au fost împuşcaţi.
1965: Funcția de președinte al Consiliului de Stat al României a revenit lui Chivu Stoica, în urma decesului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.
1973: Trupa rock Pink Floyd lansează albumul Dark Side of the Moon.
1976: Lovitură de stat militară în Argentina
Preşedinta Republicii Argentina, Isabel Peron, este destituita printr-o lovitură de stat militară condusă de generalul Jorge Rafael Videla. Văduva fostului preşedinte Juan Peron este arestată şi ţinută prizonieră de armată. Videla a constituit o juntă militară pentru a “combate subversiunea” în ţară. Lovitura de stat va arunca Argentina într-un marasm economic şi politic fără precedent. Cei sase ani de dictatură militară vor duce la dispariţia a 30.000 de oameni.
1990: A luat ființă Serviciul Român de Informații.
1990: Poezia „Un răsunet”, de Andrei Mureșanu devine imnul național al României.
1999: Începe Operațiunea Forțele Aliate a NATO împotriva Iugoslaviei.
2001: A avut loc redeschiderea oficială a Galeriei de Artă Românească Modernă din cadrul Muzeului Național de Artă al României.