1926: Dario Fo, dramaturg, pictor, actor, scenograf și regizor italian; Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 1997 (d. 2016)
A fondat, impreuna cu sotia sa, Franca Rame, o companie de teatru ce avea in repertoriu piese politice de stanga, interpretate de o trupa finantata de Partidul Comunist Italian. Este faimos atât pentru piesele de teatru de satiră politică și socială, cât și pentru implicarea în viața politică.
Fo, ca actor, regizor, scenograf, damaturg, costumier, impresar al propriei companii teatrale (dar și ca pictor) a fost, cu siguranță, un om de teatru complet. In 1970, a organizat un turneu si piesele sale au fost jucate in fabrici si locuri publice.
Cea mai cunoscuta piesa ca one-man-show al lui Fo, Mistero Buffo, a fost cenzurata de Vatican. Mistero Buffo (Comic Mistery Play) este un monolog plin de fantezie, scris de Dario Fo, recitat într-o limbă inventată, Grammelot.
Grammelot este o combinație de mai multe limbi, derivata din tradiționala Commedia dell’Arte, constituita dintr-o combinație de dialecte nord-italiene și sunete onomatopeice care imită ritmul și intonația unei limbi adevărate.
Aceasta piesa poate fi considerată actul de naștere al teatrului de narațiune, fiind un tip de spectacol în care nu există personaje, ci doar povestiri ce duc cu gândul la menestrelii medievali.
A scris peste 70 de piese de teatru, printre care satira Moartea accidentala a unui anarhist, 1974 si Papa si vrajitoarea, 1989.
Într-un interviu acordat in 1962, declara cu ironie: “Autorii neagă că aș fi autor. Actorii neagă că aș fi actor. Autorii îmi spun: tu ești un actor care face pe autorul. Actorii îmi spun: tu ești un autor care face pe actorul. Nici unii nu mă vor în propria categorie. Doar scenografii mă tolerează.”
1494: Georgius Agricola, om de știință german, părintele mineralogiei (d.1555)
Numele lui adevărat a fost de fapt Georg Pawer (transformat în germană Bauer, “agricultorul”, de unde și pseudonimul în latină). A studiat la universitatea din Leipzig, avându-l ca profesor pe Petrus Mosellanus. I se atribuie descoperirea bismutului.
Georgius Agricola, este considerat “părintele mineralogiei şi siderurgiei” datorita lucrarii sale majore De Re Metallica, ce reprezinta prima lucrare de referinţă despre tehnicile miniere şi de prelucrare a metalelor, insotita de numeroase ilustraţii.
A practicat mai intai medicina, dar a abandonat această profesie şi a ajuns să se stabilească în Chemnitz pentru a se dedica în întregime studiului mineralelor. Deşi foarte învăţat, nu era scutit de superstiţiile timpului: credea în existenta fantomelor şi a Pietrei Filozofale.
1657: Arai Hakuseki, poet,confucianist, academician, administrator, scriitor si politician japonez (d. 1725)
1874: Harry Houdini (Erich Weiss), celebru iluzionist american; a rămas celebru în lumea magicienilor pentru abilitatea cu care reușea să evadeze din spații închise (d. 1926)
1885: Mateiu Caragiale, scriitor român (d. 1936)
1891: Serghei Vavilov, fizician sovietic (d. 1951)
1885: Dimitrie Cuclin, compozitor, filosof, folclorist român (d. 1978)
1909: Richard Wurmbrand, misionar creștin român de etnie evreiască, stabilit în Statele Unite ale Americii (d. 2001)
1922: Constantin Ionete, economist român, membru de onoare (1993) al Academiei Române
1925: Dinu Ianculescu, poet și actor român. Stabilit din 1985 în Germania
1930: Steve McQueen, actor american
1931: Constantin Drăgușin, compozitor, muzicolog, dirijor român
1936: David Suzuki, om de stiinta canadian de origine japoneza
David T. Suzuki şi sora sa geamana, Marcia, s-au născut în Vancouver, în 1936. Cunoscut în întreaga lume ca genetician, profesor şi prezentator, David Suzuki si-a petrecut ultimii 40 de ani pentru sensibilizarea opiniei publice asupra problemelor de mediu, atât în salile de clasă cat şi la radio şi la televiziune.
A scris peste 30 de cărţi şi, de peste două decenii, este gazda emisiunii The Nature of Things (Natura lucrurilor) la televiziunea engleză de la Radio-Canada. Este supranumit “geneticianul combativ” si încearcă să distreze si, în acelasi timp, sa educe publicul. Este un om pasionat, întotdeauna gata să-şi apere ideile, chiar controversate, meritandu-si reputaţia de guru al ecologiei pentru două generaţii de canadieni.
1938: Teodor Moraru, pictor român
1938: István Ágh (cel tânăr), scriitor, poet, estetician și traducător maghiar
1944: Mihai I. Spăriosu, eseist, critic literar, traducător român
1949: Constantin Zărnescu, prozator român
1951: Dougie Thomson, basist britanic (Supertramp)
1960: Cristian Harnău, publicist și poet român
1960: Dan Giosu, poet român