Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Comemorari
25 decembrie

1977: Charlie Chaplin, actor, regizor și producător britanic (n. 1889)

Genialul creator al lui Charlot, care a incantat generaţiile din epoca filmului mut, moare la vârsta de 88 de ani, în noaptea de Crăciun. Acesta va marca istoria celei de-a saptea arte, ca regizor, prin filmele: Luminile orasului (City Lights), Timpuri noi (Modern Times), Un rege la New York (A King In New York), Dictatorul (The Great Dictator), Contesa din Hong Kong (The Countess From Hong Kong).

Va rămâne, de asemenea, compozitorul căruia îi datorăm melodii nepieritoare ca Smile şi tema din filmul Luminile rampei (Limelight). O alta piesa celebra a lui Chaplin este si This is my song (Acesta este cantecul meu), compusa pentru filmul The Countess From Hong Kong, pentru care a realizat atat scenariul, cat si regia.

Charlot a interpretat diverse roluri în aproape 80 de filme, de la Charlot chelnerul, în 1914, pana la rolul din Contesa din Hong Kong, în 1965.

Mai mult…

795: Papa Adrian I

1868: Linus Yale, inventatorul unui nou mecanism de încuietoare care îi poartă numele (n. 1821)

1905: Fiodor Șvedov, fizician rus (n. 1840)

1926: Împăratul Taishō, al 123-lea împărat al Japoniei (n. 1879)

1935: Paul Bourget, scriitor francez (n. 1852)

1942: Aurel Stodola, inginer, fizician și inventator slovac (n. 1859)

1957: Charles Pathé, primul fabricant de filme cinematografice

1963: Tristan Tzara (Samuel Rosenstock), poet și eseist român de etnie evreiască (n.1896)

Pseudonimul lui Samuel Rosenstock, artist, poet și eseist evreu român, născut în Moinești, România și stabilit mai târziu în Franța, o figură de frunte în mișcarea Dada, cofondator al mișcării culturale dadaiste care a condus la o revoluție majoră în artele plastice și literatură, apoi membru al mișcării suprarealiste.

Samuel Rosenstock s-a născut în pe 16 aprilie 1896, într-o familie bogată. Din adolescență, vorbea fluent franceza, și a manifestat interes pentru cultura și literatura franceză, foarte prezentă în România la acea vreme. Tzara a scris primele sale poezii.

La 19 ani, a părăsit România și s-a stabilit în Elveția și apoi în Germania. În 1916, sub pseudonimul „Tristan Tzara”, a fondat împreună cu Hugo Ball revista „Dada”, care marchează începutul dadaismului. Tinerii au deschis și Cabaretul Voltaire, unde prietenii lor artiști se întâlneau în fiecare seară și făceau mare gălăgie. Aici puneau în scenă schițe neobișnuite și burlesce care șocau publicul burghez.

8 februarie 1916: Nașterea mișcării Dada

Mai mulți artiști europeni s-au întâlnit la Zurich, la inițiativa regizorului Hugo Ball, pentru inaugurarea Cabaretului Voltaire. Printre ei, Tristan Tzara, poet român, Richard Huelsenbeck, poet german, Jean Arp, sculptor alsacian și Hans Richter, pictor german. Folosind un coupe-papier (deschizător de scrisori), au deschis un dicționar la întâmplare și au dat peste cuvântul „dada”.

Ca reacție la absurdul și tragedia Primului Război Mondial, au botezat cu acest nume mișcarea pe care tocmai au creat-o. „Dadaismul” intenționa să distrugă arta și literatura convențională. Cuvântul în sine nu înseamnă nimic, ci desemnează, după întemeietorii mișcării, neantul absolut.

În 1918, dadaismul a atins apogeul când Marcel Duchamp s-a alăturat grupului de la Zurich. Abia în 1919 „Dada” a ajuns în Germania, cu Max Ernst, și în Franța, odată cu instalarea lui Tzara la Paris.

În acest moment, Tristan Tzara a publicat „Manifestele Dada”, precum și texte referitoare la această mișcare („Prima aventură cerească a domnului Antipyrine” în 1916, și „Douăzeci și cinci de poezii” în 1918).

În 1920, s-a mutat la Paris. Acolo i-a întâlnit pe André Breton, Paul Éluard și Picabia. S-a alăturat apoi curentului suprarealist și s-a interesat de activitatea grupului privind deconstrucția limbajului.

În 1925, s-a căsătorit cu poeta suedeză Greta Knutson, cu care a avut un fiu. A publicat numeroase colecții de poezii, precum și eseuri despre poezia și arta contemporană.

A experimentat diverse forme literare, și chiar a imaginat un poem perpetuu, intitulat „Trandafirul și câinele”, ilustrat de Picasso. Cuvintele poeziei sunt scrise pe discuri glisante, astfel încât poezia se schimbă în funcție de combinațiile alese, și nu are început sau sfârșit.

În 1936, Tristan Tzara s-a alăturat Partidului Comunist. A părăsit partidul douăzeci de ani mai târziu, când sovieticii au invadat Ungaria. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, s-a alăturat Rezistenței și a fondat Comitetul Național al Scriitorilor din Zona Liberă.

Mai mult…

1981: Gheorghe Mihoc, matematician român (n. 1906)

1983: Joan Miró, grafician și pictor spaniol (n. 1893)

1989: Nicolae Ceaușescu, politician român (n.1918)

1989: Elena Ceaușescu, politician român (n.1919)

1995: Dean Martin, actor si cantaret

Dean Martin a devenit celebru în 1946, când a facut echipa cu Jerry Lewis. Un conflict de personalitate a pus capat acestui duo în 1957, după o serie de 16 filme. Martin a urmat o cariera de mare succes în film, în special în rolurile din filmele:“The Young Lions”, cu Marlon Brando şi Montgomery Clift, “Some Came Running”, “Bells Are Ringing”, “Robin and the Seven Hoods”, “Airport” si “Cannonball Run”. A jucat in 51 de filme. In paralel, a avut si o cariera de cantaret, cu succese cum ar fi: “Memories Are Made Of This”, “Volare”, “Return To Me” si “Everybody Loves Somebody.

2000: W.V. Quine, filosof și logician american (n. 1908)

Willard Van Orman Quine (25 iunie 1908 – 25 decembrie 2000), frecvent întâlnit sub forma W.V. Quine sau W.V.O. Quine (dar cunoscut de prietenii apropiați drept „Van”) a fost unul din cei mai influenți filozofi și logicieni americani ai secolului XX. Quine este este cel mai important continuator al ideilor lui Rudolf Carnap, precum și cel mai mare empirist american.

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.