1905: Maria von Trapp, literata si cantareata austriaca a carei lucrare, “Familia cantaretilor Trapp”, a dat nastere filmului “Sunetul muzicii”.(d. 28 martie 1987, în Stowe, Vermont).
Salzburg
Baroana Maria von Trapp, a fost mama vitrega şi conducatoarea grupului Trapp Family Singers. Povestea ei a servit drept sursă de inspiraţie pentru filmul muzical The Sound of Music.
Familia Trapp
Maria Augusta von Trapp a fost o femeie de litere şi o cântăreaţă austriacă, născută pe 26 ianuarie 1905, Viena, Austria. Autobiografia sa, Trapp Family Singers (Familia cantaretilor Trapp), a dat naştere mai multor lucrări artistice, cea mai bine cunoscuta fiind filmul The Sound of Music (Sunetul muzicii).
Maria, născută Kutschera, candidată la Kloster Nonnberg (Manastirea Nonnberg), o manastire benedictina din Salzburg, Austria, nu poate accede la noviciat pentru a deveni calugarita benedictină, pentru ca sufera de dureri de cap din ce in ce mai dese şi nu se poate obisnui cu clima la mare altitudine. Predă la şcoala manastirii, apoi, in scopul vindecarii, stareta manastirii ii propune sa se ocupe de fiica unui văduv, un fost căpitan de marina militara care locuieşte în Salzburg.
Georg von Trapp
De fapt, este o intreaga familie pe care ea trebuie să o domesticească, începând cu baronul Georg von Trapp, un barbat sensibil şi cu principii bine fixate. Maria descoperă că este a 26-a guvernanta care s-a mutat in vila baronului, in decurs de patru ani. Daca la inceput se ocupa numai de fiica cea mare, in timp, ajunge să aibă grijă de toţi copiii. Reuseste sa se faca ascultata de copii prin intermediul muzicii şi cântecului. Baronul Georg von Trapp s-a indragostit de Maria. Cand Hitler a anexat Austria, familia Trapp isi pierde averea. Din intamplare sau din necesitate, familia Trapp este obligata să realizeze turnee corale in Europa. În 1938, excedati de cererile naziştilor, ei pleaca în exil în Statele Unite, unde încep o serie de turnee.
1468: Guillaume Budé (Budaeus, numele latinizat), umanist, diplomat, filolog și elenist francez (d. 1540)
1880: Douglas MacArthur, general american (d.1964)
A jucat un rol important în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi începutul Războiului Rece. In calitate de comandant al fortelor Aliatilor, MacArthur a fost, de fapt, Comandantul Aliat No. 1 in perioada de ocupatie postbelica a Japoniei. A fost de doua ori aproape de nominalizarea la presedintie din partea republicanilor.
1891: Wilder Graves Penfield, celebru neurochirurg american
1904: Ancel Keys, nutritionist american, care a identificat rolul grasimilor saturate în bolile de inima. A propus teoria numita “ipoteza lipidelor”: existenţa unei relaţii directe între cantitatea de grasimi saturate si colesterol din alimentatie si maladiile coronariene.
1911: Polykarp Kusch, fizician american (d. 1993)
1918: Nicolae Ceaușescu, politician român (d. 1989)
1920: Marcel Aderca, traducător român
1921: Emil Lerescu, compozitor român
1921: Eddie Barclay, producator francez de muzica
Pe numele real Edouard Ruault, Eddie Barclay a fost directorul casei de discuri Barclay Records intre anii 1950 şi 1980, cunoscut sub numele de “Împăratul LP-ului”.
Printre artistii din catalogul sau de inregistrari au figurat: Dalida, Mireille Mathieu, Danielle Licari, Charles Aznavour, Jean Ferrat, Noir Désir, Les Chaussettes Noires, Eddy Mitchell, Hugues Aufray, Henri Salvador, Jacques Brel, The Wild Magnolias, Leo Ferre, Fela Kuti, Femi Kuti, Modjo, Rachid Taha, si Jimi Hendrix.
1921: Akio Morita, inventator, antreprenor japonez. Împreună cu Ibuka Masaru fondează concernul Sony. (d. 1999)
Asociat cu Masaru Ibuka, Akio Morita a dobândit un brevet american pentru tranzistori şi amandoi încep să producă radiouri mici. Aceasta afacere se va dovedi un succes şi vrand sa le comercializeze pe piaţa din întreaga lume, trebuiau să găsească un nume de companie usor de pronuntat. Cu ajutor din exterior, ei au preluat cuvântul francez “son” (sunet) şi cuvântul englezesc “sunny” (însorit). Alegerea acestui nume s-a dovedit inspirata si strategica pentru viitor: americanii vor avea impresia ca au cumparat un produs american.
1925: Nicolae Balotă, eseist, critic literar, memorialist și traducător român
1925:Elisabeta Neculce-Carțiș, soprană română (d. 1998)
1925: Paul Newman, actor, scenarist, regizor și producator american de film (d. 2008)
Cariera artistică în lumea filmului i-a adus numeroase premii, printre care se numără: un premiu Oscar, de trei ori Globul de Aur, câteodată BAFTA, Screen Actors Guild, Festivalul de Film de la Cannes și Emmy, precum și numeroase premii onorifice.
Newman fost nominalizat de 9 ori pentru premiul Oscar ca actor și o dată ca producător pentru filmul Rachel, Rachel. În 1986 a fost distins cu acest premiu pentru rolul din pelicula “Culoarea banilor”.
În afara carierei artistice s-a făcut remarcat și ca antreprenor, filantrop și pilot de curse.
1928: Roger Vadim, actor, regizor, scenarist, romancier şi poet francez (d. 2000)
Seducător incorigibil, a scris şi regizat filme pentru sotiile sale, cu intentia de a le face staruri de cinema. A fost casatorit cu actritele: Brigitte Bardot, Stroyberg Annette, Catherine Deneuve, Jane Fonda, Catherine Schneider şi Marie-Christine Barrault.
1935: Corneliu Sturzu, poet, prozator și eseist român (d. 1992)
1941: Adi Cusin, poet român
1942: Ion Cristinoiu, compozitor, orchestrator, dirijor și instrumentist român (d. 2001)
1943: Ștefan Pristavu, pictor român
1944: Constantin Parascan, scriitor și critic literar, muzeograf, profesor universitar român
1946: Gene Siskel (Eugene Kal Siskel), critic american de film (d. 1999)
1947: Mircea Gheordunescu fizician român
1948: Iuliu Merca, muzician român, membru al grupului rock „Semnal M”