Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Alte evenimente
26 noiembrie

1865: Publicarea cartii “Alice in tara minunilor

Alice Pleasance Liddell s-a născut în Westminster, pe 4 mai 1852, şi a murit pe 16 noiembrie 1934 în Kent. Era una dintre fetitele care erau prietene cu Lewis Carroll (pe numele real Charles Dodgson) si pentru care a scris cartea Alice in Tara Minunilor.

Pe data de 4 iulie 1862, profitand de o plimbare cu o barca cu vasle pe Tamisa (între Oxford şi Godstow), micuta Alice Liddell, pe atunci in varsta de zece ani, il roaga pe Charles Dodgson sa-i spuna o poveste. Charles Dodgson ii indeplineste rugamintea, istorisindu-i fetitei si celor doua surori ale sale, care o insoteau, Edith (opt ani) şi Lorina (treisprezece ani), o poveste fantastica despre o fetiţă, pe nume Alice, care a cazut într-o vizuină de iepure.

Când a terminat, Alice Liddell l-a întrebat dacă poate sa scrie o carte cu aceasta poveste si cum Dodgson nu dorea acest lucru, Alice a insistat atat de mult incat pana la urma l-a convins si a acceptat.

Dodgson a facut el insusi ilustratiile cartii, dar nefiind considerate suficient de reusite, acestea au fost redesenate de John Tenniel, un ilustrator cunoscut în acea vreme. În cele din urmă, editia princeps a manuscrisului a fost publicata, în 1865, sub titlul “Alice in Wonderland” (Alice in Tara Minunilor), intr-un tiraj de 2000 de exemplare.

La numai cateva luni, cartea a fost reeditata (intrucat Tenniel considera ca tirajul initial nu era de buna calitate) intr-un numar mult mai mare de exemplare. Succesul pe care cartea l-a cunoscut de atunci este incontestabil.

1346: Este încoronat la Bonn regele Carol al IV-lea

1778: În Insulele Hawaii, căpitanul James Cook este primul european pe insula Maui

1832: Este pus în funcțiune primul tramvai din lume, în New York City

1909: A avut loc, la Teatrul Național din București, premiera piesei “Viforul” de Barbu Ștefănescu Delavrancea

1917: Primul Război Mondial: s-a încheiat, la Focșani, armistițiul dintre România și Puterile Centrale, ca urmare a condițiilor militare intervenite în urma armistițiului ruso-german de la Brest-Litovsk

1940: În închisoarea Jilava au fost împușcați de legionari 64 de foști demnitari ai regimului carlist și participanți la represiunile antilegionare (printre ei: Gh. Argeșeanu, fost prim-ministru, generalul Gabriel Marinescu, fost ministru de Interne, Victor Iamandi, fost ministru de Justiție)

1941: Ziua Recunostintei (“Thanksgiving Day”)

Preşedintele SUA, Franklin Delano Roosevelt a semnat un decret prin care se stabileste o vacanta de 4 zile, începând cu a patra zi de joi a lunii noiembrie cu ocazia Zilei Recunostintei

1942: Filmul “Casablanca” are premiera la New York

Filmul american al lui Michael Curtiz “Casablanca” ruleaza pentru prima dată la Teatrul Hollywood din New York. El reuneste pe acelaşi afis două mari vedete de cinema: Ingrid Bergman şi Humphrey Bogart.

1949: Adunarea Constituantă a Indiei adoptă o nouă Constituție: India devine republică federală în cadrul Comunității Britanice de Națiuni (Commonwealth)

1957: Adunarea Generala a ONU adoptă în unanimitate rezoluția inițiată de România, intitulată “Bazele cooperarii economice internaționale

1965: A fost lansat primul satelit artificial francez, “Asterix-1“, Franța devenind a patra putere spațială din lume

1968: Este adoptată Convenția ONU asupra imprescriptibilității crimelor de război și a crimelor împotriva umanității

1987: Este semnată Convenția Europeană pentru prevenirea torturii și tratamentelor inumane și degradante, elaborată de Consiliul Europei

1998: Tony Blair este investit în funcția de premier al Marii Britanii

2003: Ultimul zbor al avionului Concorde

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.