1901: Giuseppe Verdi, compozitor italian (n. 1813)
Vestit mai ales pentru creațiile sale în muzica de operă. Cu simţul său pentru dramaturgie şi efecte orchestrale, a condus opera italiană spre noi culmi.
Dupa ce a avut de depăşit incercari dure in viata personala, a cunoscut un succes internaţional cu Nabucco în 1842. În 1848, se mută la Paris. Forța lui creativă este tot mai fecundă, în așa măsură încât, din 1851 până în 1853, compune una după alta trei capodopere, cunoscute sub numele de “Trilogia populară” și anume: Rigoletto, Il Trovatore și La Traviata, la care se mai adaugă și I vespri siciliani (Vecerniile siciliene).
Succesul acestor opere a fost de nedescris. Împodobit cu faima dobândită, Verdi se stabilește împreună cu Giuseppina Strepponi la proprietatea “Sant’Agata” din Busseto, unde va locui cea mai mare parte a timpului. În 1857, se pune în scenă opera Simon Boccanegra, iar în 1859, se reprezintă Un ballo in maschera („Bal mascat”). În același an, se căsătorește cu Giuseppina Strepponi.
Din 1861, Verdi ia parte și la activitatea politică în Italia, numele lui devenise simbolul mișcării de eliberare a nordului Italiei de sub dominația austriacă, sub conducerea dinastiei de Savoia (V.E.R.D.I. = Vittorio Emanuele Re D ‘ Italia = Vittorio Emanuele, regele Italiei). În 1874, este numit senator în parlamentul italian. Nu-și întrerupe activitatea muzicală și dă la iveală opera La forza del destino („Forța destinului”) și Messa di Requiem, celebrată în 1873 la moartea scriitorului Alessandro Manzoni.
Pentru festivitățile prilejuite de deschiderea Canalului de Suez, în 1869, compune opera Aida. În 1887, este reprezentată capodopera sa Otello, iar în 1893, la vârsta de 80 de ani, se inspiră din nou din Shakespeare pentru a compune opera buffă Falstaff, după care se retrage la “Sant’Agata” și își incheie activitatea componistică.
98: Nerva, Marcus Cocceius Nerva, împărat roman (n. 30)
Născut într-o ilustră familie din Narni (Umbria), Nerva a fost unul dintre beneficiarii regimului lui Nero (pretor în 66) și al dinastiei Flaviilor (consul în 71 și 90). În anul 93, este exilat de Domițian câteva luni la Tarent, după care revine în capitală. Membru de vază al senatului, este proclamat împărat la asasinarea lui Domițian (18 septembrie 96) de către prefectul pretorilor.
În scurta sa domnie, Nerva, spirit ponderat, jurist și om de litere apreciat, încearcă să restabilească prestigiul senatului și să reabiliteze victimele persecuțiilor predecesorului său. Pe 27 octombrie 97, îl adoptă și-l desemnează coregent și succesor la tron pe Ulpius Traianus, guvernatorul provinciei Germania Superior, unul dintre cei mai talentați generali ai Imperiului.
1814: Johann Gottlieb Fichte, filosof german, cunoscut ca părinte al idealismului german și ca urmaș al lui Kant. (n. 1761)
1851: John James Audubon, ornitolog, naturalist şi pictor american (naturalizat in 1812), supranumit “primul ornitolog al Lumii Noi”.
Pasionat ornitolog, originar din Haiti, a început să deseneze şi sa picteze păsări. Stimulat de un interes deosebit, a urmărit si privilegiat cu mai multă fermitate studiul naturii şi practicarea picturii.
In elanul sau, a mers de-a lungul fluviului Mississippi, impreuna cu asistentul sau, luandu-si o arma si trusa de pictura, cu intenţia de a găsi şi a picta toate păsările din America de Nord. Incepand cu 1810, a dus o viaţă de vânător rătăcitor, observand natura cu dragoste şi prezentand-o în desenele şi descrierile sale cu un talent deosebit.
1860: János Bolyai, matematician, violonist maghiar (n. 1802)
1919: Endre Ady, poet revoluționar maghiar (n. 1877)
1930: Charles Huot, pictor canadian
1967: Ion Buzdugan, poet, folclorist, publicist român (n. 1887)
1972: Mahalia Jackson, cântăreață de jazz, regina muzicii Gospel (n. 1911)
A crescut în New Orleans unde a început să cânte într-o biserică baptistă. Marea cântăreaţă americană de culoare, Mahalia Jackson a murit în Chicago, la vârsta de 60 de ani.
Născuta în 1912 la New Orleans şi crescuta în tradiţia baptista, Mahalia Jackson a debutat de copil în corul bisericii unde oficia tatăl său. În anii ‘40, l-a întâlnit pe Thomas A. Dorsey şi, pe temele acestuia, se va dezvalui imensul sau talent. În 1928, se mută în Chicago, unde va face parte din grupul Johnson Brothers, unul din primele grupuri profesioniste de muzică Gospel.
Trebuie spus că Mahalia Jackson a avut o voce unica: puternica, expresiva, cu un timbru cald şi o articulare perfecta. În plus, ea a avut o carisma neobişnuită. Din 1946, va cunoaste un succes considerabil, devenind Regină a muzicii Gospel. Gospelul este muzica bisericească a comunităților creștine afro-americane, în principal corală, caracterizată prin influențe de jazz și blues.
1982: Alexander Abusch, scriitor și funcționar comunist german (n. 1902)
1983: Louis de Funès, actor comic francez de teatru și film (n. 1914)
Majoritatea filmelor sale de succes, ca de exemplu cele din seria Jandarmul din Saint-Tropez (Le gendarme de Saint-Tropez), sunt bazate pe gaguri vizuale (slapstick); deși de Funès putea interpreta și roluri serioase cu destula subtilitate, a fost renumit mai ales pentru grimasele și expresiile faciale exagerate.
1985: Ioan Massoff, teatrolog, prozator român (n. 1904)
2000: Aurel Grigoraș, dirijor român (n. 1932)
2001: Marie-José a Belgiei, soția regelui Umberto al II-lea al Italiei (n. 1906)
2009: John Updike, prozator și poet american (n. 1932)
2010: Jerome David Salinger, scriitor american (n. 1919)