Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Comemorari
27 iunie

2016: Alvin Toffler, scriitor și futurolog american (n. 1928)

Primul său bestseller, Șocul viitorului, publicat în 1970, a marcat o generație.

Sociologul american Alvin Toffler, acest om de o curiozitate nesățioasă, a prezis internetul, delocalizarea sau destandardizarea produselor. De asemenea, societatea bazată pe informație și cunoaștere, viteza fără egal a schimbării. Aceste două informații fundamentale, ce caracterizează lumea la începutul secolului 21, Alvin Toffler le-a identificat și le-a analizat impactul cu aproape o jumătate de secol în urmă.

În 1970, acest cercetător american în științe sociale, autodidact, a publicat o carte, Șocul viitorului. Cartea a devenit rapid un bestseller la nivel mondial. Foarte repede, Toffler, profesor la Institutul Național de Studii Strategice din Washington, a devenit, alături de soția sa Heidi, care și-a desfășurat cercetările eclectice alături de el, o referință internațională în materie de previziune. Șocul viitorului va fi urmat – printre altele – de alte două lucrări de referință, Al treilea val (1980) și Noile puteri (1990).

Îmbrăcămintea de unică folosință

Știința tocmai experimentase o revoluție odată cu anunțul nașterii primului mamifer clonat, oaia Dolly, care s-a născut pe 5 iulie 1996, în Roslin, Scoția și a trăit 7 ani, până pe 14 februarie 2003, fiind  prima clonare reușită a unui mamifer dintr-o celulă somatică adultă, prin procedeul de transfer nuclear.

„Împreună cu soția mea am prezis (în Șocul viitorului) clonarea mamiferelor. Chiar am crezut că se va întâmpla mai devreme. Am prevăzut progresele în reproducerea asistată și în ingineria genetică”, declara Alvin Toffler la acea vreme.

Încă din 1970, soții Toffler au prezis aceste revolutii: internetul, delocalizarea (relocarea), destandardizarea produselor,

Alvin Toffler vorbea deja despre „apariția agenților inteligenți capabili să răspundă nevoilor individuale și să trieze masa de informații disponibile în rețele”.

Lucid, a recunoscut totuși că s-a înșelat în anumite prognoze. Futurologul a anunțat ascensiunea îmbrăcămintei de unică folosință, care nu era de actualitate în 1997, la fel ca și astăzi.

Mai important, Alvin Toffler a mărturisit că a făcut o greșeală în economie. El nu prevăzuse criza de la începutul anilor 2000 legată de izbucnirea primei „explozii a internetului”.

Turbulențe prezise în Europa

La o săptămână după șocul Brexit-ului, cuvintele sale de acum douăzeci de ani despre Europa rămân, în schimb, relevante:

“Cred că Europa va experimenta turbulențe. Într-un moment în care organizațiile flexibile, capabile să se adapteze rapid, sunt mai necesare ca niciodată, Europa adaugă niveluri de ierarhie. În companiile din Al Treilea Val, tendința este contrară „debirocratizării””.

De asemenea, cercetătorul american a prezis consecințe sumbre ale decalajului tot mai mare dintre societățile care navighează pe „Al Treilea Val” (pe care alți autori precum Jeremy Rifkin l-au numit ulterior A Treia Revoluție Industrială) și ale celor care rămân în urmă:„suferințe teribile, frici, xenofobie”.

„Teza centrală a Șocului viitorului este că un individ, o companie, un guvern poate fi foarte dezorientat dacă este supus la prea multe schimbări, într-un ritm prea alert. Această teză era corectă și încă mai este”, a declarat Alvin Toffler. Acest fost jurnalist, care a debutat la Washington în anii 1950, a deplâns incapacitatea politicienilor de a se proiecta în viitor.

Mai mult…

1574: Giorgio Vasari, pictor, architect și istoric de artă italian (n. 1511)

1793: Johann August Ephraim Goeze, zoolog german (n. 1731)

1829: James Smithson, fondatorul „Institutului Smithsonian” (n. 1765)

1831: Sophie Germain, matematiciană franceză (n. 1776)

1844: Joseph Smith, Jr., fondatorul mormonismului (n. 1805)

1881: Jules Armand Dufaure, politician francez, al 33-lea Prim-ministru al Franței (n. 1798)

1953: Ioan Suciu, episcop român unit, deținut politic (n. 1907)

1976: Ion Dumitrescu, istoric literar român (n. 1914)

1992: Corneliu Sturzu, poet și eseist român (n. 1935)

2016: Bud Spencer, actor și fost înotător olimpic italian (n. 1929)

2018: Joe Jackson, manager american (n. 1928)

2020: Dumitru Comănescu, inginer agronom român, cel mai vârstnic bărbat din lume (n. 1908)

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.