Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Alte evenimente
27 mai

2004: NASA a anunțat descoperirea unei noi planete, cea mai tânără dintre cele identificate până în prezent, având mai puțin de un milion de ani

Telescopul Spatial Spitzer

NASA a anunţat noi descoperiri pe baza datelor furnizate de Telescopul Spaţial Spitzer, inclusiv descoperirea unor cantităţi semnificative de materiale organice îngheţate presărate prin mai multe “zone de construcţie planetara”, sau discuri de praf in interiorul carora se formeaza planete, in jurul unor stele tinere.

 

Conceptul prezintă o posibila planeta nou descoperita, rotindu-se in vecinatatea unui disc de praf stelar transparent, discul de formare al planetei

 Aceste materiale, formate din particule de gheaţă si praf acoperite cu apă, metanol şi dioxid de carbon, ar putea explica originea planetoizilor de gheata, cum ar fi cometele. Oamenii de stiinta cred ca aceste comete ar putea furniza Pamantului o parte din apă şi multe dintre materialele biogene, pentru menținerea vieții.

Conceptul particulelor de praf si gheaţă. Discul de formare al planetei in jurul unei stele tinere, releva particulele de praf care alcătuiesc discul.

 Formarea planetelor in discurile “protoplanetare”, sunt o etapă naturală în viaţa unei stele. O stea se naste in interiorul unui nor dens de gaz şi de praf. In interiorul acestui nor ce  inconjoara steaua, se afla un disc plat din praf, în care se nasc planetele.

 Aratandu-ne ce se afla in spatele norului de praf, telescopul Spitzer ne-a aratat faptul ca formarea stelelor si planetelor este un proces foarte activ în galaxia noastră. Telescopul Spitzer este deosebit de sensibil in infrarosu si poate observa în detaliu discurile panetelor care se formează.

1328: Filip al VI-lea este încoronat rege al Franței

1600: Mihai Viteazul devine „domn al Țării Românești și al Ardealului și a toată Țara Moldovei”, realizând prima unire politică a celor trei țări române

1703: Țarul Petru cel Mare a fondat orașul Sankt Petersburg

Data fondarii este 27 mai 1703, în calendarul iulian în uz în Rusia, si 16 mai 1703, în calendarul gregorian.

Orașul Sankt Petersburg a fost fondat de Petru cel Mare, ţarul Rusiei, pe amplasamentul oraşului suedez Nyen, şi a cetatii sale Nyenskans, capturate de acesta în 1703, în timpul Marelui Război al Nordului.

Petru cel Mare a fost interesat de afacerile maritime, astfel încât si-a propus ca Rusia să aibă capacitatea de a le realiza, incheind tranzactii cu alte naţiuni maritime. In acest scop, avea nevoie de un port mai bun decât Arhanghelsk, care se afla la Marea Alba, spre nord.

Orasul a fost construit de către ţăranii recrutati din toată Rusia si un număr de prizonieri de război suedezi, care au fost implicati timp de cativa ani, sub supravegherea lui Alexandru Menşikov. Zeci de mii de iobagi au murit la construirea oraşului. Nobilii au fost obligaţi să-si construiască cate o casa pe cheltuiala proprie şi dupa  modelul occidental.

Mai târziu, oraşul a devenit sediul guvernului din Sankt Petersburg. Petru a mutat capitala de la Moscova la Sankt Petersburg în 1712, cu 9 ani înainte de Tratatul de la Nystad, din 1721, prin care s-a încheiat războiul, deşi se referea deja la Sankt-Petersburg ca fiind  capitala (sau sediul guvernului), inainte de 1704. Sankt. Petersburg a fost capitala Imperiului Rus, din timpul domniei lui Petru cel Mare si pana la cea a lui Nicolae al II-lea. Capitala a fost mutata din nou la Moscova, după Revoluţia rusă din 1917.

In timpul primilor ani de existenţă ai oraşului, acesta s-a dezvoltat în mod spontan în jurul Pieţei Sfintei Treimi, pe malul drept al Nevei, în apropierea Fortaretei Petru şi Pavel.

 

Fortareata Petru si Pavel

In curând, orasul Sankt Petersburg a început să se dezvolte în conformitate cu un plan. Prin 1716, Domenico Trezzini a elaborat un proiect prin care centrul oraşului va fi situat pe Insula Vasilivski şi modelat de o retea de canale dreptunghiulare. Proiectul nu a fost finalizat, dar este încă evident în structura străzilor. In 1716 Jean-Baptiste Alexandre Le Blond a fost numit arhitect-şef in Saint Petersburg de către Petru cel Mare.

Palatul Mensikov

Kunstkamera (Cabinetul de artă), astăzi Muzeul de Etnografie și Antropologie Petru cel Mare al Academiei de Științe din Rusia este primul muzeu construit în Rusia

Catedrala Petru si Pavel

Cele Douasprezece Colegii, gravura 1753

Cele Douasprezece Colegii

 Stilul baroc din timpul lui Petru, dezvoltat de Trezzini şi de alţi arhitecţi, şi exemplificat de clădiri precum Palatul Menşikov, Kunstkamera, Catedrala Petru si Pavel, Cele Douasprezece Colegii, a devenit proeminent în arhitectura oraşului de la începutul secolului al XVIII-lea. In anul 1724, Academia de Ştiinţe, Universitatea şi Gimnaziul Academic au fost stabilite în Sankt Petersburg de către Petru cel Mare.

Mai mult… 

1716: Ștefan Cantacuzino, domnul Țării Românești în perioada 1714-1716 și tatăl său, stolnicul Constantin Cantacuzino au fost torturați și uciși din porunca marelui vizir Ali pașa, la Istanbul

1867: Franz Joseph I, împăratul Austriei (1848-1916), s-a încoronat și rege al Ungariei (1867-1916) și a aprobat Legea privind încorporarea Transilvaniei la Ungaria

1879: Membrii Academiei au fost primiți la Palatul Cotroceni de către domnitorul Carol I. Drept recunoștință pentru sprijinirea culturii (din inițiativa și pe cheltuiala sa, Academia Română a început publicarea lucrării lui Hașdeu „Etymologicum Magnum Romaniae”), suveranul a fost ales președinte de onoare al Academiei Române

1890: Brevetarea tonomatului (juke-box)

 

A fost acordat un brevet lui Louis Glass şi partenerului său, William S.Arnold, pentru un fonograf dotat cu un mecanism cu monede. Acestia au instalat primul tonomat inSan Franciscoşi au câştigat aproape 1 000 $, în şase luni.

Jukebox sau tonomatul este un aparat cu discuri muzicale care se schimbă automat prin introducerea unei fise. Acesta este capabil sa redea automat muzica înregistrata în mod tradiţional pe discuri. Melodia ce urmeaza a fi redata este selectata cu un sistem de taste (alfabetice şi numerice), după introducerea unei monede. Tonomatul, care este in prezent un obiect de colecţie, era folosit adesea în baruri, restaurante sau cafenele americane.

1883: Alexandru III este încoronat țar al Rusiei

1895: Oscar Wilde a fost condamnat la doi ani de muncă silnică pentru sodomie

1931: Primul zbor in stratosfera

Auguste Piccard

Auguste Piccard si asistentul sau, inginerul Paul Kipfer, au efectuat primul zbor in stratosfera, decoland in Augsburg, Germania. Balonul a urcat pana la o altitudine de 15,781 de metri, care a fost omologata drept record mondial. Cu acest prilej, Piccard a fost primul care a vazut curbura pamantului.

 

In timpul acestui zbor, Piccard a colectat date importante din partea superioară a atmosferei, realizand şi masuratori de raze cosmice. Aceasta ascensiune a fost urmata de mai multe experimente stiintifice.

1933:  Compania Walt Disney lanseaza filmul de desene animate Three Little Pigs (Cei trei purcelusi), primul film de animatie in culori

Cei trei purcelusi este un basm popular european, datând din secolul al XVIII-lea, deşi originile sale pot fi chiar mai indepartate. Acesta prezinta povestea a trei purcelusi si a unui lup. Povestea a devenit faimoasa in intreaga lume prin adaptarea cinematografica realizata de studiourile Disney în 1933. Melodia din film, Who’s afraid of the Big Bad Wolf … a devenit No. 1 in topurile muzicale.

1933: Expozitia internationala din Chicago cu tema: 1833-1933 “The Century of Progress World’s Fair”

 

Chicago a sărbătorit aniversarea a 100 de ani de la fondarea sa şi cu aceasta ocazie a organizat o expoziţie esalonata pe doi ani: 27 mai-12 noiembrie 1933 şi 1 iunie – 31 octombrie 1934.

1936: Nava de pasageri Queen Mary a plecat în primul ei voiaj, spre Franța

 

RMS Queen Mary (1936)

RMS Queen Mary, supranumita Old Lady, a fost un pachebot transatlantic britanic al companiei Cunard Line. Construit în Scoţia, Queen Mary a fost lansat în septembrie 1934 şi a efectuat călătoria inaugurala pe 27 mai 1936. In prezent este transformat într-un hotel.

1937:  Inaugurarea Podului Golden Gate in San Francisco

 

Golden Gate Bridge (Podul Portii de Aur) este un pod suspendat din California, ce traversează Golden Gate, strâmtoarea care face joncţiunea intre Golful San Francisco şi Oceanul Pacific.

Podul face legatura intre oraşul San Francisco, situat la extremitatea nordică a peninsulei San Francisco, si oraşul Sausalito, situat la extremitatea sudica a peninsulei Marin County. Finanţata de WPA (Works Progress Administration, iar din 1939, redenumita Works Project Administration), construcţia, care s-a confruntat cu multe dificultăţi, a început în 1933 şi s-a derulat pe o perioadă de patru ani, fiind finalizata în aprilie 1937.

Golden Gate Bridge are 1970 m lungime, distanţa dintre cele două turnuri principale fiind de 1280 m, iar înălţimea este de 230 m deasupra nivelului apei. A costat 35 de milioane de dolari.

Celebrarea inaugurarii podului a început pe 27 mai 1937 şi a durat timp de o săptămână.

A doua zi, pe 28 mai, preşedintele Roosevelt a apăsat un buton în Washington, DC, ceea ce a insemnat deschiderea oficiala a traficului de vehicule.

Podul Golden Gate a fost, până în 1964, cel mai lung pod suspendat din lume, iar acum este cel mai faimos reper din San Francisco. De asemenea, este uşor de recunoscut prin culoarea sa “Orange International” şi prin arhitectura celor două turnuri ale sale. Potrivit unui clasament al Societatii Americane a Inginerilor Civili, acesta face parte din cele şapte minuni ale lumii moderne.

1938: Conducătorul Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, este condamnat la 10 ani de muncă silnică. El nu va mai părăsi practic niciodată inchisoarea.

1939: Lansarea revistei de benzi desenate, Batman

 

Compania DC Comics a lansat o noua poveste de aventuri, creand supereroul Batman, in revista de banzi desenate Detective Comics.

Batman este un personaj fictiv, un supererou de benzi desenate, creat de artistul Bob Kane şi de scriitorul Bill Finger. Personajul a apărut pentru prima dată în Detective Comics # 27 (mai 1939) şi de atunci a apărut în primul rând în publicaţiile DC Comics.

Iniţial denumit “Bat-Man”, devenit cu timpul “Batman”, este cunoscut si sub numele de “The Caped Crusader” (Cruciatul cu capa), “The Dark Knight” (Cavalerul Intunecat), şi “The World’s Greatest Detective” (Cel mai mare detectiv din lume), printre alte titluri.

1940: Al Doilea Război Mondial: Gruparea de trupe aliate, izolate de ofensiva germană, a desfășurat operații de retragere și evacuare, prin portul Dunkerque

1940: Acord economic româno–german (Olwaffen Pakt, „pactul petrolului”), care adâncește dependența față de Germania hitleristă a economiei naționale. România renunță astfel la declarația de neutralitate din 7 septembrie 1939

1941: Al Doilea Război Mondial: Vasul german Bismarck este scufundat în Atlanticul de Nord cu 2.300 de oameni la bord

 

Cuirasatul Bismarck

Bismarck a fost un cuirasat (nava de razboi) german din Al Doilea Război Mondial, nava amiral a marinei de razboi (Kriegsmarine) a celui de-al Treilea Reich, denumita dupa cancelarul Otto von Bismarck (1815-1898).

Cuirasatul este renumit pentru scufundarea navei de razboi britanice HMS Hood (denumita dupa amiralul Samuel Hood), provocand moartea cvasi-totalitatii echipajului. A fost urmărita de navele britanice ca urmare a naufragiului suferit, până la scufundarea completa în întuneric din 27 mai 1941.

HMS Hood

Avioanele britanice au lansat un prim atac, dar aparent fără rezultat. Al doilea atac a atins partea din spate a cuirasatului, deteriorand cârma şi controlerul de direcţie si facand nava nemanevrabila. De-a lungul noptii urmatoare, o serie de atacuri cu distrugătoare au hărţuit gigantul marin. Nava de mare tonaj HMS Dorsetshire a lansat trei torpile in directia lui Bismarck, iar dimineata, acesta se scufunda, probabil sabotat pentru a nu cadea în mâinile inamicului. Numai 115 persoane au fost salvate.

Bismarck, impreuna cu nava geamana Tirpitz, a fost bastimentul (navă de război de dimensiuni mari) cel mai puternic al regimului nazist şi mândria ţării sale.

1946: Guvernele SUA și Marii Britanii au adresat o notă guvernului român, semnată de reprezentanții lor la București, Burton Y. Berry, respectiv Adrian Holman, în care se protestează împotriva încălcării democrației. Cele doua guverne atrag atenția asupra abuzurilor, a încălcării libertaților și frecvenței violenței și sunt nemulțumite de nepromulgarea legii electorale și de restrângerea libertății de exprimare

1948: Printr-un decret al guvernului Petru Groza, bunurile fostei case regale treceau în proprietatea statului

1955: Primul zbor al unui avion cu reactie, Air France Caravelle

Proiectul Caravelle a fost lansat în 1953. Pe 21 aprilie 1955, Caravelle 01 a parasit atelierul pentru testele de zbor, iar pe 27 mai 1955 a plecat in prima sa cursa. Pe 1 mai 1959, Air France va inaugura linia Caravelle din Istanbul.

1963: Bob Dylan lansează albumul The Freewheelin’ Bob Dylan

1970: O expediție britanică a excaladat partea sudică a vârfului Annapurna I (8.091 m.), unul dintre vârfurile masivului Annapurna din Himalaya

1984: A fost resfințită Biserica Neagră din Brașov, în urma lucrărilor de restaurare începute în anul 1970

1984: Inaugurarea oficială a Canalului Dunăre–Marea Neagră, considerat al treilea canal de navigație, ca importantă, după Suez și Canalul Panama; lucrările de construcție au început în 1973

1994: Rusia: Revine în țară, după un exil de 20 de ani, Aleksandr Soljenițîn, scriitor, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, pe anul 1970

1995: A fost constituită Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne a Republicii Moldova

1997: Semnarea de către NATO și Rusia a Actului fondator al relațiilor bilaterale, deschizându–se calea extinderii NATO

1998: Pachebotul Marea Printesa a pornit in voiajul inaugural

Cel mai mare pachebot (vas de croaziera) din lume a ridicat ancora la Istanbul, pentru călătoria inaugurala din Marea Mediterană. Marea Printesa, un palat plutitor de 109 000 de tone, construit pentru o companie maritima, a costat 450 de milioane de dolari, putand prelua 2900 de pasageri si 1300 de membri ai echipajului.

1999: Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie de la Haga, Olanda acuză pe Slobodan Milošević de crime de război și crime împotriva umanității comise în Kosovo

2004: Orașele Sibiu și Luxemburg au fost desemnate drept „capitale europene ale culturii” pentru anul 2007, de către miniștrii pentru educație, tineret și cultură din cele 25 de state membre UE întruniți la Bruxelles

2005: Se desfășoară Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie).

2009: Atentat sinucigaş în Lahore, capitala provinciei Punjab dinPakistan

Douăzeci şi patru de persoane au fost ucise şi aproape trei sute rănite într-un atac sinucigaş cu bombe care a devastat o clădire a poliţiei dinLahore, în estul Pakistanului. Atentatul a avut loc in momentul in care ofensiva armatei împotriva talibanilor avand legaturi cu Al-Qaeda era în plină desfăşurare în nord-vest.

Talibanii pakistanezi si-au revendicat operaţiunea, a anuntat într-un comunicat SITE,  centrul american specializat în monitorizarea siturilor islamiste.

Acesta a fost al treilea atentat al islamiştilor, în mai puţin de trei luni, înLahore, un megalopolis de aproape 10 milioane de locuitori.

2010: Maree neagra în Golful Mexic: cea mai mare deversare de petrol din istoria Statelor Unite. Imaginile subacvatice arată cum petrolul se dispersează in mare

Petrolul a incetat sa se mai scurgă în Golful Mexic, ca urmare a unei operaţiuni de obturare a scurgerii care acoperea coastele SUA, dar oficialii au avertizat că este prea devreme pentru a declara victoria asupra mareei negre, operatiunea nefiind incheiata.

Intreruperea fluxului de petrol era chiar mai presantă pentru ca acesta se deversa cu un debit de 2 până la 3 milioane de litri pe zi, de peste cinci săptămâni, în conformitate cu noile estimări furnizate de un grup de experţi mandatat de către administraţia SUA, sau cu un debit de trei până la patru ori mai mare decât cel ce fusese estimat anterior. Catastrofa a constituit cea mai deversare de petrol din istoria Statelor Unite.

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.