Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Aniversari
29 iunie

1900: Antoine de Saint-Exupéry, scriitor și aviator francez (d. 1944)

Antoine de Saint-Exupéry, pe numele complet Antoine-Marie-Roger de Saint-Exupéry, 29 iun. 1900 – 31 iulie 1944, aviator și scriitor francez ale cărui opere sunt mărturia unică a unui pilot și a unui războinic care privea aventura și pericolul cu ochii unui poet. Fabula sa Le Petit Prince (Micul Prinț) a devenit un clasic modern.

Saint-Exupéry s-a născut la Lyon, Franța, provenind dintr-o familie aristocrată pauperizată. Elev cu mijloace modeste, a eșuat la examenul de admitere la Școala Navală (École Navale) și apoi a studiat arhitectura timp de câteva luni la Școala de Arte Frumoase (École des Beaux-Arts).

În 1921, a fost înrolat în cadrul forțelor aeriene franceze și s-a calificat drept pilot militar un an mai târziu. În 1926 s-a alăturat Companiei Latécoère din Toulouse și a ajutat la stabilirea rutelor de poștă aeriană peste nord-vestul Africii, Atlanticul de Sud și America de Sud.

În anii 1930 a lucrat ca pilot de încercare, atașat publicitar pentru Air France și reporter pentru Paris-Soir.

În 1939, în ciuda dizabilităților permanente ca urmare a accidentelor de zbor grave, a devenit pilot militar de recunoaștere.

După căderea Franței (1940), a plecat în Statele Unite și a rămas acolo până în 1943, când a reluat zborul cu fosta sa escadrilă (mică unitate de avioane militare) în teatrul mediteranean.

În 1944 a decolat de pe un aerodrom din Corsica pentru a efectua o misiune de recunoaștere peste Franța și nu s-a mai întors niciodată. Șaizeci de ani mai târziu, epava ridicată de pe fundul mării, lângă Marsilia, a fost identificată ca aparținând avionului său. Probabil că fusese doborât de un luptător inamic, deși adevărata cauză a prăbușirii este posibil să nu fie cunoscută niciodată.

Saint-Exupéry a găsit în aviație atât o sursă de acțiune eroică, cât și o nouă temă literară. Lucrările sale exaltă aventurile periculoase cu prețul vieții drept cea mai înaltă realizare a vocației omului.

În prima sa carte, Curierul de sud, Courrier sud (1929), noul său om al cerului, pilotul de poștă aeriană Jacques Bernis, moare în deșertul din Rio de Oro.

Cel de-al doilea roman al său, Zbor de noapte, Vol de nuit (1931), a fost dedicat gloriei primilor piloți de linie aeriană și exaltării lor mistice în timp ce se confruntau cu moartea în îndeplinirea riguroasă a datoriei..

Propriile sale aventuri de zbor sunt înregistrate în Pământul oamenilor, Terre des hommes (1939). Și-a folosit avionul ca un instrument pentru a explora lumea și pentru a descoperi solidaritatea umană în eforturile fraterne ale oamenilor de a-și îndeplini sarcinile. Limbajul său este liric și emoționant, de o noblețe simplă.

Pilot de război, Pilote de guerre (1942) sau Zbor către Arras, este o reminiscență personală a unei misiuni de recunoaștere din mai 1940 realizată într-un spirit de sacrificiu împotriva cotelor disperate.

Această relatare a unei misiuni efectuate de Saint-Exupéry în nordul Franței, publicat pentru prima dată în Statele Unite, în franceză, și în engleză, sub titlul Zborul către Arras la 20 februarie 1942, le permitea americanilor să înțeleagă faptul că Franța a luptat cu curaj, în special forțele sale aeriene. În Franța, guvernul de la Vichy a fost de acord să publice cartea doar în 2.100 de exemplare. A fost atacată de petainiști, iar cenzura germană a decis să o retragă de la vânzare în februarie 19432. În ciuda acestei interdicții, au circulat ediții clandestine: Pilot de război putea fi citit pe sub manta.

Această lucrare, mai mult decât un apel către americani, este o poveste și o reflecție asupra înfrângerii din 1940. În decembrie 1943, de Gaulle a interzis publicarea cărții în Algeria. Pilot de război a fost interzis atât de naziști, cât și de gaulliști, ceea ce nu a făcut decât să întărească disprețul lui Saint-Exupéry pentru cei pe care îi numea „super-patrioți”.

În timp ce se afla în America, a scris Scrisoare către un ostatic, Lettre à un otage (1943), o chemare la unitate între francezi și Le Petit Prince (1943; Micul prinț), fabula unui copil pentru adulți, cu o reamintire blândă și gravă a faptului că cele mai bune lucruri din viață sunt întotdeauna cele mai simple și că bogăția reală constă în a dărui altora.

Tristețea și pesimismul în creștere în viziunea omului Saint-Exupéry apare în Citadela, Citadelle (1948), un volum postum de reflecții care arată credința persistentă a lui Saint-Exupéry că singurul motiv al omului de a trăi este acela de a fi depozitarul valorilor civilizației.

Mai mult…

1136: Petronilla I a Aragonului, regină a Aragonului (d. 1173)

1482: Maria de Aragon, regină a Portugaliei (d. 1517)

1716: Joseph Stepling, savant germano-ceh (d. 1778)

1793: Josef Ressel, silvicultor și inventator al elicei austriac (d. 1857)

1798: Giacomo Leopardi, poet italian (d. 1837)

Giacomo Leopardi, 29 iun. 1798 -14 iun. 1837, poet, cărturar și filozof italian ale cărui opere științifice și filozofice remarcabile și o poezie lirică superbă îl plasează printre marii scriitori din secolul al XIX-lea. A trăit 39 de ani.

Născut în Recanati, Statele Papale, un copil precoce, cu deformații congenitale, având părinți nobili, dar aparent insensibili, Giacomo a epuizat rapid resursele tutorilor săi. La vârsta de 16 ani stăpânea în mod independent greaca, latina și mai multe limbi moderne, tradusese multe opere clasice și scrisese două tragedii, multe poezii italiene și mai multe comentarii științifice.

Studiul excesiv i-a afectat permanent sănătatea: după crize de vedere slabă, în cele din urmă a devenit orb la un ochi și a dezvoltat o afecțiune cefalorahidiană care l-a afectat toată viața. Silit să-și suspende studiile pentru perioade îndelungate, rănit de nepăsarea părinților săi și susținut doar de relații fericite cu fratele și sora lui, și-a vărsat speranțele și amărăciunea în poezii precum Appressamento della morte (scris în 1816, publicat în 1835; „Apropierea morții”), o lucrare vizionară în terza rima, imitație din Petrarca și Dante, dar scrisă cu o abilitate poetică considerabilă și inspirată de un sentiment autentic de disperare.

Două experiențe din 1817 și 1818 i-au răpit lui Leopardi orice optimism îi mai rămăsese: dragostea frustrantă pentru verișoara sa căsătorită, Gertrude Cassi (subiectul jurnalului său Diario d’amore (Jurnalul dragostei) și elegia „Il primo amore” (Prima iubire)) și moartea Teresei Fattorini, tânăra fiică a vizitiului tatălui său, subiect al uneia dintre cele mai mari versuri ale sale, „A Silvia” (Silviei). Ultimele rânduri ale acestui poem exprimă angoasa pe care a simțit-o toată viața:

Oh Nature, Nature

why do you not give now

what you promised then? Why

do you so deceive your children?

Oh Natură, Natură

de ce nu dai acum

ce ai promis atunci? De ce

îți amăgești atât de mult copiii?

Suferința interioară a lui Leopardi a fost luminată în 1818 de vizita savantului și patriotului Pietro Giordani, care l-a îndemnat să scape de situația sa dureroasă de acasă. În cele din urmă a plecat la Roma câteva luni nefericite (1822–23), apoi s-a întors acasă pentru o altă perioadă dureroasă, luminată doar de publicarea în 1824 a colecției sale de versuri Canzoni.

În 1825 a acceptat o ofertă de editare a lucrărilor lui Cicero la Milano. În următorii câțiva ani a călătorit între Bologna, Recanati, Pisa și Florența și a publicat Versi (1826), o colecție extinsă de poezii; și Operette morali (1827; „Mici opere morale”), o expunere filosofică influentă, în principal sub formă de dialog, a doctrinei sale despre disperare.

Lipsa banilor l-a obligat să locuiască la Recanati (1828–30), dar a plecat din nou la Florența prin ajutorul financiar al prietenilor și a publicat o altă colecție de poezii, I canti (1831). Dragostea frustrantă pentru o frumusețe florentină, Fanny Targioni-Tozzetti, i-a inspirat unele dintre cele mai triste versuri ale sale. Un tânăr exilat napolitan, Antonio Ranieri (1806 – 1888, scriitor, patriot și politician italian), i-a devenit prieten și singura consolare.

Leopardi s-a mutat la Roma, apoi la Florența și, în cele din urmă, s-a stabilit la Napoli în 1833, unde, printre alte lucrări, a scris Ginestra (1836), un lung poem inclus de Ranieri în colecția postumă a lucrărilor sale (1845). Moartea pe care o considerase de multă vreme ca singura eliberare i-a venit brusc într-o epidemie de holeră din Napoli.

Geniul lui Leopardi, speranțele sale frustrate și durerea sa și-au găsit cea mai bună exprimare în poezia sa, care este admirată pentru strălucirea, intensitatea și muzicalitatea sa firească. Cele mai frumoase poezii ale sale sunt probabil versurile numite „Idillii” în edițiile timpurii ale poeziei sale, printre care se numără „A Silvia” (Silviei).

1798: Willibald Alexis, scriitor german (d. 1871)

1818: Angelo Secchi, astronom italian (d. 1878)

1819: Nicolae Bălcescu, istoric, scriitor și revoluționar român (d. 1852)

1837: Petre P. Carp, politician român (d. 1919)

1873: Leo Frobenius, etnolog german (d. 1938)

1886: Robert Schuman, politician, avocat, om de stat și diplomat francez (d. 1963)

1891: Petre Andrei, sociolog și politician român (d. 1940)

1893: Demostene Botez, poet român (d. 1973)

1911: Bernard Herrmann, dirijor și compozitor american (d. 1975)

1921: Harry Schell, pilot american de Formula 1 (d. 1960)

1929: Oriana Fallaci, jurnalistă și scriitoare italiană (d. 2006)

1944: Gary Busey, actor, producător, muzician și compozitor american

1948: Ian Paice, muzician, textier și baterist britanic (Deep Purple)

1954: Pavel Todoran, politician român

1957: Gurbangulî Berdîmuhamedov, politician turkmen

1958: Oana Lungescu, purtător de cuvânt al NATO

1969: Costin Mărculescu, actor și cântăreț român (d. 2020)

1975: Șerban Pavlu, actor român

1978: Nicole Scherzinger, cântăreață, dansatoare, autoare, actriță, compozitoare și muziciană americană

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.