1783: Washington Irving, scriitor american, autorul povestirilor Legenda călăreţului fără cap (d. 1859)
A publicat sub pseudonimele de Geoffrey Crayon, Dietrich Knickerbocker și Jonathan Oldstyle. Este cunoscut mai ales pentru nuvelele sale, dar a scris și multe eseuri și biografii.
Washington Irving a fost cel mai mic dintre unsprezece copii ai unui comerciant bogat. Prenumele i-a fost dat în onoarea lui George Washington. Foarte devreme, a dezvoltat o pasiune pentru cărți, devorând Robinson Crusoe sau O mie și una de nopți.
A studiat dreptul în privat în birourile lui Henry Masterton (1798), Brockholst Livingston (1801) și John Ogde Hoffman (1802) și a devenit avocat, dar a practicat doar pentru scurt timp.
Din 1804 până în 1806, a călătorit prin Europa, vizitând Marsilia, Genova, Sicilia (unde l-a văzut pe amiralul englez Nelson) și Roma. La întoarcerea în Statele Unite, în 1806, Irving a fost admis în baroul din New York.
A pus bazele unei afaceri cu frații săi, care s-a prăbușit în 1818. În timpul războiului din 1812, Irving l-a asistat militar pe guvernatorul New York-ului, Daniel Tompkins, în armata americană.
Cariera literară a lui Irving a început în presă. A colaborat, între 1802 și 1803, la Cronica de dimineață (The Morning Chronicle), care a fost editat de fratele său Peter, apoi, între 1807 și 1808, la Salmagundi, scriind în colaborare cu fratele său William și James Kirke Paulding. Din 1812 până în 1814, a fost redactor al revistei Analetic, în Philadelphia și New York.
În 1809 a apărut o Istorie a New York-ului spusă de Dietrich Knickerbocker (care se presupune că era un student american excentric de origine olandeză), o evocare capricioasă a primilor ani ai Manhattan-ului pe vremea coloniei olandeze. Numele „Knickerbocker” a fost folosit și pentru a desemna prima școală literară americană, în care Irving era figura principală. Cartea încă aparține folclorului din New York, iar cuvântul „Knickerbocker” este încă folosit pentru a desemna new-yorkezii ale căror familii pot fi descendenți din primii coloniști olandezi.
Având în vedere succesul acestei prime lucrări, Irving a scris în aceeași ordine de idei, în 1819-1820, Cartea de schițe a domnului Geoffrey Crayon (The Sketch Book of Geoffrey Crayon, gentleman, o colecție de povestiri puternic influențate de basmele populare germane, care cuprinde unele dintre cele mai cunoscute povestiri ale sale – Legenda călărețului fără cap / Legenda Văgăunii Somnoroase / (The Legend of Sleepy Hollow) și Rip van Winkle. În 1822, a fost publicată o continuare, Casa din Bracebridge (Bracebridge Hall).
Logodit cu Matilda Hoffmann, aceasta a murit în 1809, la vârsta de șaptesprezece ani. Bântuit de amintirea tinerei, nu trebuia să se căsătorească niciodată. După moartea mamei sale, Irving a decis să se stabilească în Europa, unde a rămas timp de șaptesprezece ani, din 1815 până în 1832.
În 1817 se afla la Paris cu Charles Robert Leslie și i-a fost prezentat tânărul Gilbert Stuart Newton care se întorcea din Florența. Newton îi va face portretul, care va fi trimis la Academia Regală. Acest tablou este păstrat la sediul organizației de promovare a patrimoniului cultural Historic Hudson Valley, iar o gravură de Charles Turner se află la National Portrait Gallery (Statele Unite).
A trăit succesiv la Dresda (1822-1823), Londra (1824) și Paris (1825). În Anglia, a avut o aventură cu romanciera Mary Shelley, autoarea cărții Frankenstein (pe atunci văduva lui Percy Bysshe Shelley). De asemenea, s-a împrietenit cu Walter Scott.
Ulterior, s-a stabilit în Spania, unde a lucrat pentru Ambasada Statelor Unite la Madrid (1826-1829). Din 1829 până în 1832, sub secretarul de stat al lui Martin Van Buren, Irving a fost secretar al Legației americane. În timpul acestei șederi în Spania, a scris o serie de cărți despre Spania secolului al XV-lea: Istoria vieții și călătoriilor lui Cristofor Columb (A History of the Life and Voyages of Christopher Columbus), 1828; Cronica cuceririi Granadei (A Chronicle of the Conquest of Granada), 1829 și Însoțitorii lui Columb,1831, lucrări bazate pe cercetări istorice atente, dar și Poveștile Alhambrei (1832), referitoare la istoria și legendele Spaniei maure.
Irving își ia libertăți în versiunile ficționale ale Istoriei vieții și călătoriilor lui Cristofor Columb. În 1828, în cartea sa despre Cristofor Columb, „în care afirmă că a consultat arhivele, ceea ce este fals, descrie o dezbatere între Columb și teologi, la Salamanca, în care aceștia din urmă spun că Columb este nebun pentru că Pământul este plat. Ori este vorba de un mit: nu numai că această adunare nu s-a ținut niciodată, dar iarăși, să repetăm, nimeni la acea vreme, și mai ales nici teologii, nu credeau că Pământul este plat.”
În 1832, Irving s-a întors la New York, unde a fost primit cu entuziasm ca primul autor american care a atins faima internațională. A călătorit în sudul și vestul Statelor Unite și a scris Mixtura lui Crayon, Călătorie în preriile din vestul Statelor Unite (Crayon Mixture, Journey to the Prairies in the West of the United States) 1835, relatarea unei călătorii care l-a dus la Fort Gibson, pe atunci un post de frontieră din vestul îndepărtat, acum în Oklahoma, și Aventurile căpitanului Bonneville (The Adventures of Captain Bonneville), 1837.
A fost una dintre primele personalități din secolul al XIX-lea care a vorbit deschis despre deteriorarea relațiilor dintre triburile indienilor americani și europeni în cartea sa Astoria, 1836.
Din 1836 până în 1842, Irving a locuit la conacul Sunnyside din Tarrytown, pe malul râului Hudson, în statul New York, unde Charles Dickens a venit să-l viziteze în timpul călătoriei sale în America.
În 1842, Irving a fost numit de Daniel Webster, secretar de stat, ambasador al Statelor Unite în Spania, funcție pe care a deținut-o până în 1845. Întors în America, și-a petrecut ultimii ani ai vieții în Tarrytown.
În această perioadă, a lucrat la Muhammad și succesorii săi (Muhammad and his successors), 1849, Wolfert’s Perch, 1855 și la cele cinci volume din Viața lui George Washington (The Life of George Washington). A murit în Tarrytown în 1859.
În 1860-1861, principalele lucrări ale lui Irving au fost publicate în 21 de volume. Multe străzi și orașe din Statele Unite au fost numite în onoarea lui, Irvington, în Texas, orașul Irvington, în New Jersey, Washington Street și Irving Street din Birmingham, în Alabama sau orașul Bracebridge, în Ontario (cu referire la romanul său Bracebridge Hall).
Este considerat mentorul unor autori precum Nathaniel Hawthorne, Henry Wadsworth Longfellow și Edgar Allan Poe. Irving a popularizat supranumele „Gotham” pentru New York, folosit mai târziu în cărțile de benzi desenate și filmele Batman. De asemenea, se spune că el a inventat sintagma „dolarul atotputernic”.
1367: Regele Henric al IV-lea al Angliei (d. 1413)
1812: Louise-Marie a Franței soția regelui Leopold I al Belgiei (d. 1850)
1863: Henry Van de Velde, arhitect și designer belgian (d. 1957)
1880: George Valentin Bibescu, pilot român (d. 1941)
1880: Otto Weininger, filosof austriac (d. 1903)
1889: Grigoraș Dinicu, compozitor, violonist român (d. 1949)
1906: Matei Alexandrescu, poet român (d. 1979)
1927: Luigi Ionescu, cântăreț român
1930: Helmut Kohl, politician german
1940: Neagu Udroiu, jurnalist, scriitor, diplomat român
1961: Eddie Murphy, actor american