Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Aniversari
30 iulie

1818: Emily Brontë, scriitoare britanică (d. 1848)

Emily Brontë, pe numele complet Emily Jane Brontë, pseudonimul Ellis Bell, 30 iul. 1818 – 19 dec. 1848, romancieră și poetă englez care a produs doar un roman, Wuthering Heights ( 1847), o lucrare extrem de imaginativă despre pasiune și a ură, plasată în apropierea mlaștinilor din Comitatul Yorkshire.

Emily a fost probabil cea mai mare dintre cele trei surori Brontë, dar relatarea vieții sale este extrem de succintă, pentru că era tăcută și rezervată și nu a lăsat nicio corespondență de interes în acest sens, iar singurul său roman mai degrabă umbrește decât rezolvă misterul existenței sale spirituale.

Viaţa autoarei

Emily Brontë s-a născut în Thornton, Yorkshire, Anglia. Tatăl ei, Patrick Brontë (1777–1861), irlandez, a deținut o serie de vicariate (vicar: preot sau episcop care suplinește un cleric de rang mai înalt, îndeplinind diferite funcții administrative): Hartshead-cum-Clifton, Yorkshire, care au fost locurile de naștere ale fiicelor sale mai mari, Maria și Elizabeth (care au murit tinere), și în apropiere de Thornton, cel al lui Emily și a fraților ei Charlotte, Patrick Branwell și Anne. În 1820 tatăl lor a devenit rector la Haworth, rămânând acolo pentru tot restul vieții.

După moartea mamei lor, în 1821, copiii au fost lăsați mai mult singuri în sumbra casă parohială a landei. În perioada timpurie a vieții lor, copiii au fost educați acasă, cu excepția unui singur an pe care Charlotte și Emily l-au petrecut la Școala Fiicelor Clerului din Cowan Bridge, în Lancashire. În 1835, când Charlotte și-a asigurat un post de profesor la școala domnișoarei Wooler din Roe Head, Emily a însoțit-o ca elevă, dar fiindu-i dor de casă, a rămas doar trei luni. În 1838, Emily a petrecut șase luni obositoare ca profesor la școala domnișoarei Patchett din Law Hill, lângă Halifax, și apoi a demisionat.

Pentru a ține familia împreună acasă, Charlotte a plănuit să deschidă o școală pentru fete la Haworth. În februarie 1842, ea și Emily au plecat la Bruxelles pentru a învăța limbi străine și cum să conducă școala la Pensiunea Héger. Deși Emily tânjea după viața de acasă și după pajiștile sălbatice, se pare că la Bruxelles a fost mai bine apreciată decât Charlotte. Natura ei pasională a fost mai ușor de înțeles decât temperamentul cuviincios al Charlottei. În octombrie, însă, când a murit mătușa ei, Emily s-a întors definitiv la Haworth.

Emily Brontë, fragment dintr-un tablou de grup familial, realizat de fratele autoarei, Branwell Brontë

În 1845, Charlotte a dat peste niște poezii ale lui Emily, ceea ce a dus la descoperirea faptului că toate cele trei surori – Charlotte, Emily și Anne – scriau versuri. Un an mai târziu au publicat împreună un volum de versuri, Poezii de Currer, Ellis și Acton Bell, inițialele și pseudonime celor trei surori. Volumul conținea 21 dintre poeziile lui Emily și, ulterior, criticii au admis în consens faptul că versurile lui Emily dezvăluie adevăratul geniu poetic al acesteia. Aventura publicării volumului de versuri le-a costat pe cele trei surori aproximativ 50 de lire sterline în total și s-au vândut doar două exemplare.

La mijlocul verii anului 1847, romanul Wuthering Heights (La răscruce de vânturi) al lui Emily și Agnes Gray al lui Anne fuseseră acceptate pentru a fi publicate în comun de J. Cautley Newby din Londra, dar publicarea celor trei volume a fost amânată până la apariția romanului Jane Eyre, al sorei lor Charlotte, care a avut un succes imediat și extrem de mare.

Când a fost publicat în decembrie 1847, Wuthering Heights nu a avut prea mare succes; criticii fiind ostili, numindu-l prea sălbatic, prea animalic și cu o construcție stângace. Abia mai târziu a ajuns să fie considerat unul dintre cele mai bune romane în limba engleză.

La scurt timp după publicarea romanului, sănătatea lui Emily a început să cedeze rapid. Era bolnavă de ceva timp, dar acum respirația devenise dificilă și avea dureri mari. A murit de tuberculoză în decembrie 1848.

La răscruce de vânturi

Lucrarea lui Emily Brontë, Wuthering Heights, nu poate fi datată și s-ar putea să fi petrecut mult timp în redactarea acestui roman intens, solid imaginat. Romanul Roman gotic, La răscruce de vânturi se deosebește de alte romane ale perioadei prin prezentarea dramatică și poetică a acțiunii, absența oricărui comentariu al autoarei și structura sa neobișnuită. Cartea relatează sub forma narațiunii retrospective a unui comentator, care, la rândul său, cuprinde povestiri scurte, impactul pe care copilul abandonat, Heathcliff, l-a avut asupra celor două familii Earnshaw și Linton, într-un district îndepartat din Comitatul Yorkshire, la sfârșitul secolului al 18-lea.

Înveninat de abuzurile la care era supus și de căsătoria lui Cathy Earnshaw – care îi împărtășea natura furtunoasă și pe care o iubea – cu blândul și prosperul Edgar Linton, Heathcliff plănuiește să se răzbune pe ambele familii, răzbunare care se va extinde până la a doua generație. Moartea lui Cathy, la nastere, nu l-a eliberat din relația sa de dragoste-ură cu ea, și bântuirea obsesivă persistă până la moartea lui; căsătoria supraviețuitorilor moștenitori ai lui Earnshaw și Linton restabilește pacea.

Împărtășind umorul sec al surorilor sale și imaginația intensă a Charlottei, Emily se îndepărtează de ele în nu face uz de evenimentele propriei sale vieți și a nu arăta nicio preocupare față de starea unei celibatare sau poziția unei guvernante.

Lucrând, ca și ei, într-o scenă restrânsă și cu un grup restrâns de personaje, ea construiește o acțiune, bazată pe energii profunde și primitive de iubire și ură, care se desfășoară în mod logic și economic, fără a face uz de astfel de coincidențe pe care se bazează Charlotte, fără similitudini romantice bogate sau modele retorice și limitând dialogul superb la ceea ce este imediat relevant pentru subiect.

Forța sumbră a cărții și elementele brutalității personajelor au ofensat unele opinii din secolul al XIX-lea. Presupusa calitate masculină a autorului a fost invocată pentru a susține afirmația, bazată pe amintirile prietenilor fratelui ei Branwell, mult timp după moartea sa, că el a fost autorul sau autorul parțial al acesteia. Deși nu este posibil să se clarifice toate puzzle-urile minore, nici dovezile externe, nici cele interne oferite nu sunt suficient de substanțiale pentru a contrazice declarația clară a Charlottei că Emily a fost autorul cărții.

Mai mult…

1511: Giorgio Vasari, pictor și arhitect italian (d. 1574)

1549: Ferdinando I de’ Medici, Mare Duce de Toscana (d. 1609)

1641: Reinier de Graaf, biolog olandez (d. 1673)

1683: Sofia Albertine de Erbach-Erbach, Ducesă de Saxa-Hildburghausen (d. 1742)

1769: Frederic al VI-lea, Landgraf de Hesse-Homburg (d. 1829)

1817: Alexandru Orăscu, arhitect, inginer, matematician (d. 1894)

1855: Georg Wilhelm von Siemens, industriaș german, fiul lui Werner von Siemens (d. 1919)

1857: Thorstein Veblen, economist și sociolog american (d. 1929)

1862: Nikolai Iudenici, general rus (d. 1933)

1863: Henry Ford, industriaș american (d. 1947)

1872: Prințesa Clémentine a Belgiei (d. 1955)

1888: Werner Jaeger, profesor german (d. 1961)

1889: Vladimir Kuzmici Zworikin, inginer american de origine rusă (d. 1982)

1898: Henry Moore, sculptor și pictor britanic (d. 1986)

1894: Păstorel Teodoreanu (n. Alexandru Osvald Teodoreanu), scriitor, poet, avocat și publicist român (d. 1964)

1897: Constantin Atanasiu, inginer electromecanic român (d. 1963)

1904: Salvador Novo, scriitor mexican (d. 1974)

1922: Miron Białoszewski, poet polonez (d. 1983)

1923: Dipa Nusantara Aidit, politician indonezian (d. 1965)

1939: Peter Bogdanovich, regizor, scenarist, actor, producător, critic și istoric de film american

1945: Patrick Modiano, scriitor francez

1947: Françoise Barré-Sinoussi, viroloagă și medic francez, a descoperit HIV, laureată a Premiului Nobel (2008)

1947: Arnold Schwarzenegger, actor american de origine austriacă

1948: Jean Reno, actor francez

1952: Ilie Ilașcu, politician român de origine basarabeană

1958: Kate Bush, cântăreață britanică

1961: Laurence Fishburne, actor, scenarist, regizor și producător american de film

1963: Lisa Kudrow, actriță, producătoare, comediană, cântăreață și scriitoare americană

1964: Vivica A. Fox, actriță americană

1969: Simon Baker, actor australian

1970: Dean Edwards, comedian american

1970: Christopher Nolan, regizor american

1974: Hilary Swank, actriță americană

1982: Yvonne Strahovski, actriță australiană

1985: Elena Gheorghe, cântăreață română

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.