Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Comemorari
4 decembrie

1131: Omar Khayyam, poet, matematician și astronom persan (n. 1048)

Viata lui Khayyam este invaluita in mister, existand putine surse disponibile pentru a permite reconstituirea ei cu precizie. Nascut in Nishapur, de la o varsta frageda s-a mutat la Samarkand unde a studiat stiinta si filozofia, apoi s-a mutat la Bukhara şi a devenit celebru in tara sa pentru realizarile stiintifice, fiind unul dintre matematicienii şi astronomii majori ai perioadei medievale.

Khayyam este autorul unuia dintre cele mai importante tratate de algebra, scrise inainte de timpurile moderne, “Tratat privind demonstrarea problemelor de algebra”. Acesta include o metodă geometrică pentru rezolvarea ecuaţiilor de gradul trei, prin intersectia unei hiperbole cu un cerc, si chiar a ecuatiilor de grad superior.

A scris, de asemenea, tratate de mecanica, geografie, mineralogie, muzică, climatologie si teologie. Astronom reputat, a fost, alaturi de alti invatati, unul dintre reformatorii calendarului persan (a stabilit, la 15 martie 1079, inceputul noii ere) si autorul unor importante tabele astronomice.

Importanta sa ca filozof şi profesor şi puţinele sale lucrări filozofice rămase, nu au beneficiat de aceeaşi atenţie ca scrierile sale ştiinţifice şi poetice. Zamakhshari, savant medieval musulman de origine iraniana, il considera “filozoful lumii”. Conform mai multor surse, Khayyam a predat timp de decenii filosofia lui Ibn Sina (savant persan al carui nume latinizat este Avicenna) in Nishapur. De altfel, in scrierile sale stiintifice si filozofice s-a dovedit un remarcabil discipol al lui Avicenna.

In afara ţărilor vorbitoare de limba persana, Khayyam a avut impact semnificativ si asupra literaturii universale, prin traducerea si popularizarea operelor sale. Cel mai mare impact l-a avut în ţările vorbitoare de limba engleză, datorita savantului englez Thomas Hyde (1636-1703), primul care i-a studiat opera. Cu toate acestea, versurile sale au atras atentia abia dupa ce rubaiatele (catrenele) au fost traduse in engleza de Edward Fitzgerald (1809-1883), in 1859. Acesta a făcut din Khayyam cel mai renumit poet din Orientul Mijlociu, desi a tradus şi a adaptat un număr destul de mic de catrene, in lucrarea intitulata “Rubaiatele lui Omar Khayyam”.

Catrenele (rubaiatele) se remarca printr-o mare simplitate a expresiei, alternand motive elegiace si epicureice, fiecare catren in parte putand fi considerat o poezie separata. Multe din poemele sale pesimiste, sceptice si blasfematorii nu au fost cunoscute pentru a se evita represiunile autoritatilor. Se pare ca multe dintre catrenele care i-au fost atribuite nu erau scrise de el. Majoritatea oamenilor de litere considera ca numai 50 dintre acestea ii apartin lui Khayyam.

Mai mult…

1334: Papa Ioan al XXII-lea

1642: Armand-Jean du Plessis de Richelieu, cardinal, om politic (n. 1585)

Nascut cu numele de Armand Jean du Plessis, cleric şi om de stat francez, lider al Consiliului regal, Cardinalul Richelieu a început reforma în domeniul finanţelor, armatei şi legislatiei. El a creat Academia Franceza în 1634, a dezvoltat flota comerciala şi a instituit companii de monopol care au pus bazele imperiului colonial francez, mai ales în Noua Franţa.

Mai mult…

1679: Thomas Hobbes, filosof și matematician englez

1732: John Gay, poet și dramaturg englez

1769: Constantin Mavrocordat, în mai multe rânduri domn al Țării Românești și al Moldovei; în timpul domniei sale s–au realizat o serie de reforme ce au dus la modernizarea statului, dar și la un avânt deosebit al culturii: cea mai veche colecție de documente românești, datând din anul 1741, a fost tipărită la îndemnul și cu sprijinul domnitorului

1798: Luigi Galvani, medic și fizician, unul dintre întemeietorii electricității ca știință (n. 1737)

1893: John Tyndall, fizicianul englez, care a explicat de ce cerul are culoare albastră

1902: Charles Henry Dow

Charles Henry Dow, născut pe 6 noiembrie 1851, a fost un jurnalist american, fondator al companiei de informaţii bursiere Dow Jones & Company. Compania a fost înființată în anul 1882, de către Charles Henry Dow, Edward Davis Jones și Charles Milford Bergstresser, într-un mic birou de la un subsol de pe strada Wall Street nr 15, New York City. Compania a început prin livrarea de buletine zilnice de știri către abonați.

Născut în Sterling, Connecticut, Charles Dow nu si-a terminat niciodată studiile superioare şi a devenit jurnalist. El a cautat o modalitate de a prezice activitatea de la New York Stock Exchange. În acest scop, a publicat intr-o serie de 255 de editoriale, ideile sale cu privire la miscarile din piata financiara.

1918: Woodrow Wilson este primul presedinte american care a facut o vizita oficiala in strainatate, asistand la Conferinta de Pace de la Versailles.

1932: Gustav Meyrink, scriitorul austriac

1933: Stefan George, poet german

1945: Thomas Hunt Morgan, biolog american, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină 1933 (n. 1866)

1975: Hannah Arendt, teoretician politic german (n. 1906)

1987: Constantin Noica, filozof și eseist, mentor spiritual al unor intelectuali români, membru post–mortem al Academiei Române (“Sentimentul românesc al ființei”, “Eminescu sau gânduri despre omul deplin în cultura română” (n. 25 iulie 1909)

1976: Benjamin Britten, la 63 de ani

Benjamin Britten este considerat cel mai mare compozitor britanic al secolului XX. Copil-minune, el a început să compună la vârsta de 5 ani. I se datoreaza numeroase opere: Peter Grimes, Rape of Lucretia, Death in Venice, concerte, muzica de camera si muzica de film. A compus muzica pentru filmul “Moarte la Veneţia”.

1987: Rouben Mamoulian, regizorul american de origine armeană

2000: Horia Bernea, pictor, director (1990-2000) și întemeietorul Muzeului Țăranului Român, care a primit, în anul 1996, premiul pentru „Muzeul european al anului” (n. 14 septembrie 1938)

2008: Forrest J. Ackerman, editor american (n. 1916)

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.