1945: Deschiderea Conferinţei de la Ialta
În perioada finală a celui de-al Doilea Război Mondial, Conferința de la Ialta a început cu întâlnirea dintre Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill și Iosif Stalin pentru a planifica înfrângerea finală și ocuparea Germaniei naziste.
Deși războiul nu se terminase încă, Winston Churchill, Iosif Stalin şi Franklin Delano Roosevelt s-au întâlnit pe malul Mării Negre, în Crimeea, pentru a decide soarta Germaniei şi a Japoniei după război. Statelor Unite ale Americii li se ofera sprijin din partea URSS-ului pentru a învinge definitiv pe japonezi pe frontul asiatic. S-a convenit că Germania va fi demilitarizata şi divizată în trei zone de ocupaţie (mai târziu Franţa, va obține, de asemenea, o zonă). În cele din urmă, cele trei puteri au fost de acord sa permita ţărilor europene eliberate alegerea propriului lor destin. În practică însă, Stalin va impune comunismul tuturor țărilor (cu excepţia Austriei) care vor fi eliberate de Armata Roşie.
1769: În Marea Britanie se introducere pedepsa cu moartea pentru distrugerea instalațiilor industriale
1783: Sfârşitul războiului între SUA şi Anglia si crearea natiunii americane
În 1776, cele 13 colonii si-au declarat independența față de Marea Britanie și au format Statele Unite. A urmat Războiul American pentru Revoluție (1775 – 1783). În timpul acestuia, a fost adoptată la 4 iulie 1776 „Declarația de independență”, care a proclamat constituirea SUA. Pe 4 februarie 1783, Imperiul britanic declară încetarea tuturor ostilităţilor împotriva Statelor Unite. Tratatul de la Versailles, semnat pe 3 septembrie anul urmator, va consfinti pacea.
1789: George Washington este ales de Colegiul Electoral primul președinte al SUA
1826: Publicarea romanului “Ultimul mohican” (The Last of the Mohicans) de James Fenimore Cooper.
Roman istoric de aventuri, cartea este o fresca impresionanta a colonizarii continentului american, in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, de catre europeni, când Franța și Regatul Unit luptau pentru supremație în America de Nord.
Intamplarile relatate se petrec in 1757, in urma colonizarii de catre europeni a unor tinuturi cuprinse intre izvoarele fluviului Hudson si lacurile din vecinatate, acolo unde “panza prelunga a lacului Champlain se intinde de la frontierele Canadei, patrunzand adanc in hotarele provinciei vecine a New-York-ului, formand o trecatoare naturala pana la mijlocul distantei pe care francezii trebuiau s-o aiba in stapanire pentru a-si putea lovi mai bine inamicul”. In aceasta regiune, se ducea intre Franta si Anglia un razboi aflat in cel de-al treilea an, razboi care angajase si triburile de indieni bastinase, atrase cand de unii, cand de altii dintre cuceritori.
James Fenimore Cooper incheaga pe aceasta tema o fascinanta carte de aventuri, strabatuta de respectul fata de puritatea vechilor locuitori de pe aceste meleaguri, necorupti de civilizatie.
1861: Carolina de Sud, Mississippi, Florida, Alabama, Louisiana, Georgia și Texas proclamă secesiunea și creează, la Montgomery (Alabama), Confederația Statelor din Sud (căreia în aprilie și mai i se mai alătură Virginia, Carolina de Nord, Arkansas, Tennessee)
1909: Are loc, pe scena Teatrului Național din București, premiera piesei “Apus de soare” de Barbu Ștefănescu Delavrancea
1922: Tratatul chino-japonez, prin care Chinei îi este retrocedat Shandun-ul
1927 – În SUA se lansează filmul The jazz singer (Cântărețul de jazz), de Warner Brothers, prima peliculă sonoră din istoria filmului.
1933: Legea pentru starea de asediu autoriza declararea stării de asediu. Guvernul putea declara stare de asediu globală sau parțială, pe termen de cel mult 6 luni.
1938: Hitler se proclama ministru de razboi si numeste ministru al afacerilor externe pe Joachim von Ribbentrop.
1941: Brevetarea teflonului descoperit de Roy J. Plunkett
Roy J. Plunkett (26 iun.1910 -12 mai 1994), este chimistul care a descoperit teflonul, din intamplare, în 1938. Născut în New Carlisle (Ohio), Plunkett a urmat cursurile de la Manchester College (1932) şi Universitatea de Stat din Ohio (1936).
În 1936, a fost angajat chimist pentru cercetare la Societatea Pont de Nemours & Company, în laboratorul Jackson Laboratory din Deepwater (New Jersey). Pe data de 6 aprilie 1938, Plunkett verifică un container congelat cu tetrafluoretilena in stare gazoasa (CF2CF2), utilizata în producţia de refrigerare, pe baza de clorofluorocarburi.
La deschiderea containerului, in scopul de a preleva o parte pentru o clorinare (cu acid clorhidric), Plunkett observa ca nu putea recolta nici o proba.Verificand cauza, el a observat ca se formase o pudra alba care nu adera la container. Tetrafluoroetilena din container s-a polimerizat in politetrafluoretilenă (PTFE, Teflon), o pulbere solidificată cu proprietăţi uimitoare, cum ar fi rezistenta la coroziune, frecare redusa a suprafetei şi rezistenţă la temperaturi ridicate.
Intre 1939-1952, a fost chimist şef, implicat în producţia tetraetilului de plumb la DuPont Chambers Works. Apoi, a coordonat producţia de freon la DuPont inainte de retragerea sa în 1975.
1948: Insula Ceylon îşi declară independenţa. Ea accede la statutul de dominion în cadrul Commonwealth-ului britanic. Aceasta va deveni Sri Lanka
Insula Ceylon, din sud-estul Indiei îşi declară independenţa. Aceasta insula a fost o colonie britanică, incepand din 1814. Populaţia sa este predominant budista si musulmana. Resursele economice principale sunt ceaiul, cafeaua, nucile şi cauciucul.
1961: Începutul luptei armate de eliberare a Angolei de sub dominația colonială portugheză, condusă de Mișcarea Populară pentru Eliberarea Angolei – MPLA
1967: A început construcția primei autostrăzi din țară București-Pitești
1970: A fost publicat romanul “Love Story” de Erich Segal, un adevărat succes
1976: Olimpiada de iarnă se deschide la Innsbruck, Austria
1976: Puternic cutremur de pământ în Guatemala – 7,5 grade pe scara Richter soldat cu 22 778 de victime.
1998: Un cutremur de 6,1 grade pe scara Richter în nord-estul Afganistanului omoară mai mult de 5.000 de oameni
2003: Parlamentul Iugoslav a proclamat oficial nașterea noului stat Serbia-Munte Negru. Concomitent a fost votată și noua Constituție.