11. Chanel se întoarce!
Înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, în 1939, era deja celebră, și avea 4000 de angajaţi care lucrau pentru Casa Chanel. Lansase „mica rochie neagră” în anii `20 şi o linie de bijuterii de lux, care promova şiragul lung de perle.
Dar, deja afectată de criza economică, izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial a forțat-o pe Chanel să-și concedieze angajaţii și să-și închidă magazinele, oprind activitatea de croitorie de lux. Producerea parfumului Chanel nr. 5 îi aducea însă venituri considerabile. Pe toată durata celui de-al Doilea Razboi Mondial, Chanel a locuit la hotelul Ritz din Paris, păstrându-și averea în Elveţia. Era bogată, influentă şi avea relaţii în cele mai înalte cercuri.
Când războiul s-a încheiat, Chanel a fost interogată cu privire la activitățile sale din perioada nazistă, iar reputația ei a avut de suferit. În loc să rămână la Paris pentru a fi judecată de un tribunal, Chanel a plecat în Elveția pentru mai mulți ani. La 70 de ani, s-a întors la Paris, spunându-i prietenei sale, Marlene Dietrich, că s-a întors pentru că „moare de plictiseală”.
10. Rivalii modei: Chanel vs. Dior
Gabrielle „Coco” Chanel și Christian Dior au fost, probabil, cei mai influenți designeri de modă de la începutul secolului XX. Desigur, nu ar fi putut fi mai diferiți, atât în ceea ce privește estetica, cât și în filozofiile lor despre femei și modă.
Revenind din exilul elvețian, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Coco Chanel se confruntă cu concurența New Look-ului lui Dior.
În anii ’50, când popularitatea lui Dior atinsese apogeul, Chanel s-a întors la Paris pentru a-și revendica tronul, încercând să revină în lumea modei. În 1953, cînd avea 70 de ani, Chanel s-a trezit că se afla în competiție cu designerul Christian Dior. Chanel era îngrozită de taliile strânse de centuri, de fustele grele, de umerii și de brasierele căptușite și de rigiditatea sacourilor. După cum se spune, Chanel ar fi spus despre designer, „Dior nu îmbracă femeile, ci le capitonează.”
Modelele lui Dior erau celebre pentru feminitatea lor, în timp ce ale lui Chanel se refereau la confort și eleganță. Femeile la modă erau împărțite între New Look-ul lui Dior, revigorant, dar și nostalgic, și simplitatea practică a lui Chanel.
Chanel nu credea în creații artistice extravagante, susținând faptul că vrea să creeze în stilul clasic, iar Dior a fost un creator care a introdus fantezia și feminitatea în modă.
La început, criticii i-au făcut comentarii dure, creaţiile sale pline de rafinament şi eleganţă fiind sancţionate fără milă de presa franceză şi engleză. Scena haute-couture nu ducea lipsă de noi competitori, iar casa Chanel intră în cădere liberă şi ajunge aproape de faliment prin embargoul impus de resentimentele francezilor.
În scurt timp însă, Chanel a reușit să recâștige portofelele, dacă nu și inimile cumpărătorilor. Luptătoare înnăscută, ea a lansat poșeta matlasată Chanel și celebrii balerini cu vârfuri negre.
În 1961, peste Ocean, tânăra Jackie Kennedy intra oficial în rolul de Primă Doamnă a Americii și dorea să-şi joace rolul într-un mod la fel de original ca şi celebrul său soţ. Jackie optează de la bun început pentru croieli aparent simple, dar pline de rigoare şi rafinament, intens stilizate de creatori europeni. Casa Chanel devine peste noapte preferata Primei Doamne, care e cucerită de eleganţa şi stilul taioarelor Chanel şi de accesoriile aferente.
Poşetele Chanel devin celebre după ce au fost purtate de Jackie Kennedy. Coco Chanel îşi recapătă faima.
Costumul taior purtat de Jackie Kennedy în noiembrie 1963, în momentul asasinării la Dallas a preşedintelui John Kennedy a devenit celebru şi a rămas printre cele mai cunoscute creaţii de modă ale secolului XX. Purta semnatura Coco Chanel.
Succesul era din nou de partea ei și va continua până la moartea celei supranumite Mademoiselle, în 1971.
9. Și brandul continuă să trăiască
După câțiva ani de penumbră, sosirea lui Karl Lagerfeld, în 1983, a reașezat pe calea celebrității legendara Casă Chanel.
Deși Chanel a murit de aproape o jumătate de secol, numele și moștenirea ei continuă. Astăzi există 100 de buticuri Chanel în întreaga lume, iar începând cu luna mai a anului 2018, a fost numărul 87 pe lista Forbes a celor mai valoroase branduri din lume, fiind evaluată la 8 miliarde de dolari. În 1983, designerul Karl Lagerfeld a preluat funcția de director de creație, conducând cu succes marca Chanel spre o generație mai tânără de femei, păstrând totuși atemporalitatea stilului și calității originale proprie brandului Chanel.
8. Pălăriile, o simplă diversiune
Deși învățase croitorie și broderie de la călugărițele orfelinatului, lui Chanel îi plăcea să cânte și să danseze, astfel că s-a orientat spre aceste domenii pentru a se întreține, alegând să profeseze în music-hall. Cum succesul nu a fost cel scontat, o carieră de cântăreață nefiind înscrisă în destinul lui Chanel, această ocupație provizorie i-a permis să întâlnească un ofițer de cavalerie pe nume Etienne Balsan, care a renunțat la cariera militară, dedicându-se creșterii și curselor de cai. Jucător de polo, acesta deținea domeniul Royallieu, fiind fiul unui bogat manufacturier din industria textilă.
Chanel devine protejata acestui nobil, care moștenise proprietăți în industria textilă de la tatăl său, bucurându-se de un stil de viață destul de confortabil, cu excepția unui singur lucru – exista prea mult timp de inactivitate -, iar Chanel se plictisea în castelul bogatului ei protector. Pentru a se menține ocupată, a început să facă genul de pălării pe care dorea să le poarte, dar nu le putea găsi în magazine, purtându-și propriile creații la reuniunile mondene.
Cu sprijinul protectorului său, la 25 ani, începe să creeze, cu talent şi pasiune, pălării de damă care ajung rapid în atenţia clientelor bogate şi dornice de noutăţi din cercul social al lui Balsan. La începutul secolului XX, modelele simple, rafinate și elegante propuse de Coco Chanel erau considerate de-a dreptul revoluţionare într-o perioadă când pălăriile erau un accesoriu indispensabil şi excelau prin forma amplă, excesiv încărcată cu flori, pene și panglici. Aventura a durat trei ani, până când Chanel l-a cunoscut pe prietenul lui Balsan, Arthur “Boy” Capel, iar cei doi au rămas prieteni pe viață.
Pălării stil Chanel
7. Katherine Hepburn în rolul lui Coco
În 1969, a avut premiera pe Broadway un musical inspirat din viața lui Coco Chanel, cu Katherine Hepburn în rolul lui Coco. Spectacolul nu a fost singurul muzical în care a apărut Hepburn pe scenă, dar a obținut șapte nominalizări la Premiile Tony, câștigând Premiul pentru Cel mai bun actor într-un muzical și Premiul pentru Cel mai bun costum. Având-o pe Chanel drept sursă de inspirație, cum s-ar fi putut altfel?
6. Un eveniment trist, ticsit de lume
Funeraliile lui Chanel au fost un eveniment trist în lumea modei. Sicriul a fost acoperit cu gardenii albe, iar manechinele ei stăteau pe scaunele din față la ceremonie. 1.500 de persoane îndoliate s-au înghesuit în biserica Madeleine din Paris, de la clienții bogați care îi cumpărau hainele, până la croitorese, manechine și oameni obișnuiți.
După funeralii, sicriul ei a fost transportat la locul de înmormântare din Lausanne, Elveția. Nu este surprinzător faptul că Chanel și-a desenat propria piatră funerară pe care sunt prezenți leii ei caracteristici și fraza „Fără piatră deasupra mea, aș fi vrut să plec dacă aș fi dorit să merg în Rai și să îmbrac îngerii”.
5. O iubire adevărată
Când iubitul lui Chanel, Balsan, a prezentat-o lui Arthur „Boy” Capel, în 1908, probabil că nu și-a imaginat niciodată ce rol important va juca în viața ei. La fel ca Balsan, acesta era extrem de bogat. Fiul unui comerciant în transport maritim, a finanțat primele magazine ale lui Chanel. Stilul său se spune că a inspirat noul aspect al creațiilor aflate acum sub semnătura Chanel.
În ciuda stilului său de viață de playboy și a infidelității sale, perechea a rămas împreună timp de un deceniu, chiar și după ce acesta s-a căsătorit. Povestea lor s-a încheiat tragic atunci când, în 1919, a murit într-un accident de mașină, când se spune că era în drum spre a o vedea și a o întâlni de Crăciun. După moartea sa, Chanel s-a îmbrăcat în negru cât timp a fost în doliu, iar mica rochie neagră a evoluat de la această alegere.
4. Rescrierea poveștii vieții sale
Din motive pe marginea cărora biografii pot face doar speculații, Chanel s-a străduit foarte mult să rescrie detaliile vieții sale, susținând chiar că, atunci când mama ei a murit, tatăl ei naviga spre America pentru a-și căuta norocul.
Coco Chanel nu a încetat să mintă, să fabuleze, să păstreze misterul despre originile sale. Despre acea copilărie despre care spunea că-și „amintește din inimă”. „Romanul său de familie era pudoarea ei” scrie Claude Delay (Chanel solitara, ed. Gallimard). Era prea multă durere, o rană intimă atât de intensă, încât trebuia să fie închisă adânc în interior, pentru a putea să respire și să-și îndeplinească curajos rolul.
Drept urmare, ceea ce se știe despre ea este greu de confirmat, iar ceea ce nu se știe este aproape imposibil de aflat. În ciuda acestor cosmetizări, în anii de după moartea ei, ea a continuat să se bucure de un statut de legendă.
3. Susținere din partea celebrităților
Chanel nr. 5 a fost lansat în 1921, dar a beneficiat de o reclamă uriașă de la o anumită blondă în mare vogă, când aceasta a făcut o mărturisire într-un interviu din 1952 pentru revista Life. Întrebată ce poartă la culcare, Marilyn Monroe a răspuns: „Doar câteva picături de Chanel nr. 5.” În 2013, Chanel a scos la iveală anterioara înregistrare inedită a interviului lui Monroe și a făcut-o subiectul campaniilor ei publicitare și de televiziune din acel decembrie.
2. Ultimele sale cuvinte
Chanel a murit pe 10 ianuarie 1971, la scurt timp după ce s-a întors de la o plimbare cu prietenul ei Claude Baillen. A murit întinsă pe patul de la Hotelul Ritz, iar ultimele cuvinte către servitoarea ei au fost: „Vezi, așa este când mori.”
1. Spion secret?
În 2011, istoricul american Hal Vaughan a lansat o carte în care susținea că Chanel a fost spion pentru Al Treilea Reich. Chanel a avut o aventură cu un ofițer nazist de rang înalt, Hans Gunther von Dincklage, unul dintre personajele care erau mâna dreaptă a lui Hitler, în 1933, iar hotelul Ritz, unde locuia, era, de asemenea, cazarea preferată a ofițerilor superiori din armata germană. Această poveste de dragoste cu Hans Gunther von Dincklage, implicat şi în activităţi de contraspionaj, a reprezentat însă o pată neagră în biografia lui Chanel, având un potenţial devastator asupra carierei şi afacerilor sale.
Dupa încheierea războiului, Coco Chanel a fost reţinută şi anchetată în legatură cu relaţia sa notorie cu ofiţerul nazist, dar a scăpat uşor de acuzaţia de colaboraţionism. Însă francezii nu au uitat, mai cu seamă că o bănuiau – normal – că a avut parte de o protecţie specială în cei mai răi ani ai lor. Există speculaţii că însuşi premierul britanic Winston Churchill ar fi intervenit pentru scoaterea de sub acuzaţiile grave de trădare de ţară.
Toate acestea au determinat-o să trăiască 7 ani în exil, în Elveţia, sperând că se va așterne mai repede uitarea și se va putea întoarce, în liniște, la Paris.
Documentele franceze recente au sugerat, de asemenea, că aproape un deceniu mai târziu, în 1941, a fost înscrisă ca spioană pentru agenția nazistă de informații Abwehr, unde ar fi putut avea numele de cod Westminster. După război, ea nu a fost urmărită niciodată, dar dovezile legăturilor ei naziste par destul de convingătoare.
***
Atemporală și niciodată demodată, Coco Chanel continuă să inspire în continuare moda, deceniu după deceniu de la moartea ei, în 1971. Așa cum a spus ea însăși, „Moda se demodează, doar stilul rămâne același.” Stilul lui Chanel poate fi cel mai bine descris ca fiind infinit, icon-ul stilului atemporal, fără vârstă. Cu toate acestea, ea nu a întruchipat doar stilul, ci a creat moda clasică, fiind primul designer care a revoluționat moda:
1. A schimbat statu-quo-ul modei, eliberând femeile de constrângerile corsetului care restricționa mișcările libere ale corpului și a reinventat modul de a se îmbrăca al femeilor, oferindu-le rochii și costume asociate unui stil avangardist, menținând conceptul de eleganță în simplitate, ca linie de conduită, în creațiile sale, de-a lungul întregii sale vieți. Creațiile sale permiteau, în sfârșit, femeilor o mişcare naturală şi foarte multă feminitate şi confort.
2. Designerul genial nu s-a limitat doar la pălării și îmbrăcăminte, insuflând un aer de modernitate prin lansarea modei părului scurt.
3. Cu toate prejudecățile vremii și cu riscul declanșării unor aprinse controverse, a lansat moda pantalonilor în vestimentația uzuală a femeilor.
4. A creat și a perfecționat arta de a fi chic fără efort.
5. A făcut minuni cu tweed-ul și a inventat taiorul Chanel, un clasic al tuturor timpurilor.
6. A inventat poșeta matlasată, cu lanț, pentru purtat pe umăr, eliberând mâinile femeilor de poșeta de mână (poșeta plic).
7. În pofida dificultăților legate de prejudecățile vremii, a creat mica rochie neagră, simbolul clasei și eleganței feminine.
Video: Chanel
© CCC