Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Comemorari
5 noiembrie

1944: Alexis Carrel, Alexis Marie Joseph Auguste Carrel-Billiard, chirurg si fiziolog francez, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină in 1912 pentru tehnicile de pionierat in sutura vaselor capilare, precum si pentru experimentele sale cu privire la transplantul de tesuturi si organe şi supravieţuirea lor in afara corpului.

Carrel a descoperit o metoda de suturare a vaselor capilare si a pus bazele studiilor ulterioare referitoare la acestea. A inventat prima pompa de perfuzie, impreuna cu Charles A. Lindbergh, deschizand calea pentru transplantul de organe.

De asemenea, a studiat metodele de conservare a tesuturilor in afara corpului si aplicabilitatea procedeului in chirurgie, efectuand cercetari asupra grefelor de tesuturi si a cultivarii lor in vitro. A contribuit la dezvoltarea metodei de spalare a ranilor cu antiseptice

Printre volumele de studii de sinteza publicate: Omul, acest necunoscut, 1935; Cultura organelor, 1938; Meditatii asupra vietii, 1950.

1327: Iacob al II-lea de Aragon (n. 1267)

1370: Regele Cazimir al III-lea al Poloniei (n. 1310)

1714: Bernardino Ramazzini, medic italian (n. 1633)

1828: Maria Feodorovna, a doua soție a Țarului Pavel I al Rusiei (n. 1759)

1879: James Clerk Maxwell, fizician englez (n. 1831)

1930: Christiaan Eijkman, medic danez care a descoperit cauzele îmbolnăvirii de beriberi (n. 1858)

1955: Maurice Utrillo, pictor francez de peisaje animate, peisaje citadine, pictor in guaşă, acuarelist, ilustrator, pictor de decoruri de teatru. (n. 1883)

Incurajat de mama sa, pictorita Suzanne Valadon (1865-1938), va incepe sa picteze, pictura devenind apoi o adevarata obsesie pentru el. Nu avea o pregatire speciala in domeniul artistic si era interesat mai ales sa reproduca cat mai fidel ceea ce vedea.

A evoluat de la o faza de studii naive dupa natura, spre o perioada impresionista, apoi spre una ”alba”, pentru ca in cele din urma, sa se stabileasca la un stil policrom (Peisaj din Montmagny, Fundatura Cottin, Cartierul Saint-Romain de l’Anse, Zapada in Montmartre).

Opera sa, construita pe tema peisajului citadin, infatiseaza mai ales cartierul parizian Montmartre si periferia Parisului, ilustrand case vechi, deteriorate si strazi. Cele mai bune lucrari sunt cele din “perioada alba” (cca.1908-1914), numita astfel datorita utilizarii abundente a albului de zinc in straturi groase pentru a reda peretii vechi, crapati.

Mai mult…

1956: Maria Filotti, actriță și directoare de teatru din România (n. 1883)

1960: Johnny Horton, chitarist si cantaret american de muzica country

Trei dintre melodiile sale s-au clasat pe primele locuri in U. S. Hit Parade: “The Battle of New Orleans”, numărul 1 timp de şase săptămani, in 1959, “Sink Bismark” si ” “North To Alaska”.

1964: Buddy Cole, pianist, organist şi dirijor american

Deşi a debutat ca organist de teatru, s-a alăturat catorva trupe mari inainte de a merge la Hollywood pentru a lucra ca muzician de studio. A acompaniat la pian mai multe vedete ale epocii, precum Tony Martin şi Bing Crosby pentru discuri, radio şi televiziune. A  fost pianistul care l-a acompaniat pe Nat King Cole la primele sale succese discografice si in turneele din 1948-1952. In perioada 1950-1960, a realizat mai multe inregistrari in calitate de organist pentru companiile Columbia si Warner Brothers.

1972: Reginald Owen, actor britanic (n. 1887)

1977: René Goscinny, scriitor, umorist şi scenarist de benzi desenate francez

Este cunoscut pentru cartea de benzi desenate Asterix, pe care a creat-o impreuna cu ilustratorul Albert Uderzo, si pentru seriile de benzi desenate Lucky Luke, realizate impreuna cu desenatorul belgian Morris (Maurice De Bevere) si Iznogoud cu Jean Tabary.

In colaborare cu desenatorul Uderzo, a creat o mare varietate de personaje, spre deliciul tuturor francofonilor din lume, tineri şi varstnici. Este cunoscut drept creatorul personajelor Asterix, Iznogoud şi Petit Nicolas, precum si ca scenarist principal al seriei de benzi desenate franco-belgiene Lucky Luke.

Este unul dintre autorii francezi cei mai cititi din lume, opera sa reprezentand cca. 500 de milioane de carti vandute. Datorita lui a fost recunoscuta profesia de scenarist de benzi desenate care nu exista anterior.

1979: Lucia Bălăcescu Demetriade, pictor, grafician și cronicar plastic român (n. 1895)

1982: Jacques Tati, regizor, actor, scenarist și producător francez de film (n. 1907)

1984: Ștefan Bârsănescu, pedagog și eseist român, membru corespondent al Academiei Române (n. 1895)

1989: Vladimir Horowitz, pianist rus (n. 1903)

1991: Robert Maxwell, 68 de ani, om de afaceri, magnat al presei britanice.

Moartea milionarului a provocat foarte multa valva, corpul sau fiind gasit in largul coastelor Tenerife. Robert Maxwell a disparut pe cand se afla intr-o croaziera la bordul luxosului sau iaht, Ghislaine. S-a spus ca omul de afaceri a cazut in apa in cursul diminetii de 5 noiembrie, dar disparitia sa a fost sesizata abia dupa cateva ore, cand nu a mai raspuns la telefon. Doua elicoptere si mai multe ambarcatiuni au pornit in cautarea sa, corpul sau fiind gasit in jurul orei 18.00. Moartea magnatului este si acum invaluita in mister, neputandu-se stabili circumstantele in care acesta a ajuns sa se inece. Au existat teorii care indicau faptul ca Maxwell s-ar fi sinucis, altele, dimpotriva, lasand sa se inteleaga faptul ca publicistul ar fi fost asasinat, pe seama lui circuland informatii referitoare la o posibila legatura a sa cu serviciul secret israelian Mosad.

Maxwell a avut o viata extrem de agitata. S-a nascut intr-un satuc din Ucraina, regiunea Solotvino, aflata la granita cu Maramuresul, intr-o familie de evrei, numele sau adevarat fiind Ian Ludvik Hoch. Saracia si razboiul i-au marcat copilaria. La 17 ani, a ajuns in Anglia si s-a inrolat in armata, fiind decorat pentru meritele sale. Inainte sa isi deschida afacerea, a lucrat pentru Ministerul de Externe. In 1951, a inceput sa isi construiasca imperiul financiar, cumparand o editura. Ambitios din fire, in 1984, Maxwell a cumparat Daily Mirror, ziar national britanic. A fost acuzat insa si pentru metodele mai putin ortodoxe utilizate in afaceri. De altfel, inainte de a muri, milionarul a avut mari probleme cu legea, lucru care a alimentat zvonurile privitoare la sinuciderea sa.

1999: Radu G. Țeposu, critic literar, eseist și cronicar literar român (n. 1954)

2005: Link Wray, muzician american

2005: John Fowles, scriitor englez (n. 1926)

2006: Bülent Ecevit, om politic turc

2007: Ion Pavalache, dirijor român (n. 1927)

2010: Adrian Păunescu, poet, prozator, jurnalist, politician român, membru de onoare (2010) al Academiei de Științe a Republicii Moldova (n. 1943)

2010: Jill Clayburgh, actriță americană (n. 1944)

2018: Alexandru Vișinescu, torționar comunist român (n. 1925)

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.