Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Alte evenimente
5 octombrie

5 octombrie – Ziua Mondială a Educatorilor (Profesorilor) – World Teacher’s Day

Ziua Mondială a Profesorilor este o zi internațională sărbătorită pe 5 octombrie, cu scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța și rolul profesorilor în sistemul educațional, examinând în același timp calitatea muncii formatorilor din întreaga lume.

Ziua Mondială a Profesorului își propune să se concentreze pe „aprecierea, evaluarea și îmbunătățirea educatorilor din lume” și să ofere o oportunitate de a lua în considerare problemele legate de profesori și de activitatea de predare.

Înființată în 1994, această zi sărbătorește semnarea Recomandării UNESCO/OIM din 1966 privind statutul profesorilor, care este un instrument de stabilire a standardelor ce abordează statutul și situațiile profesorilor din întreaga lume. Această recomandare evidențiază standardele referitoare la politica de personal din educație, recrutarea și formarea inițială, precum și formarea continuă a profesorilor, angajarea acestora și condițiile de muncă.

Organizată în fiecare an de UNESCO și Internaționala Educației începând din 1994, celebrează semnarea recomandării privind statutul profesorilor, pe 5 octombrie 1966 de către această organizație și OIM (Organizația Internațională a Muncii), precum și, de câțiva ani, semnarea recomandării privind statutul personalului didactic din învățământul superior, pe 11 noiembrie 1997.

610: Heraclius a fost încoronat în Constantinopol ca Împărat bizantin, după ce l-a detronat pe predecesorul său Focas.

1143: Regele Alfonso al VII-lea al Leónului recunoaște Portugalia ca regat.

1455: Petru Aron, domn al Moldovei, primește un ultimatum de la sultanul Mehmed al II-lea, prin care i se cere sa plătească un tribut de 2.000 de galbeni în termen de trei luni de zile

1793: În Franța este instituită era republicană. Aceasta începea pe 22 septembrie 1792; anul era format din 12 luni a câte 30 de zile, împărțite și ele în decade.

1795: Insurecție regalistă la Paris: generalii Napoleon Bonaparte și Joachim Murat deschid focul asupra insurgenților. Napoleon devine general de divizie

1864: Orașul indian Calcutta este distrus aproape în întregime de un ciclon; 60 000 de morți.

1895: Lângă Londra are loc prima cursă ciclistă contra cronometru pe șosea. Evenimentul a fost organizat de North Road Cycling Club, pe un traseu de 50 de km.

1905: Wilbur Wright realizează cu avionul Wright Flyer III un zbor de peste 38,6 km în 39,5 minute, până acum cel mai lung zbor cu un avion alimentat.

1910: Datorită abdicării regelui Manuel al II-lea, monarhia este abolită în Portugalia și este proclamată Prima Republica Portugheză; Teófilo Braga este primul președinte al guvernului provizoriu al țării.

1957: În urma unei lovituri de stat, Portugalia s-a proclamat republică.

1962: Membrii trupei The Beatles au lansat primul lor hit în Anglia, Love Me Do

1962 Dr. No, primul film din seria James Bond, are premiera în Marea Britanie. În distribuție Sean Connery și „Bond-Girl“ Ursula Andress.

1969: BBC One emite primul episod din Monty Python’s Flying Circus a trupei de comedie Monty Python.

1988: În Brazilia este promulgată Constituția Federală.

1992: Lennart Meri devine președinte al Estoniei.

2000: Regimul autoritar al lui Slobodan Milošević în Republica Federală Iugoslavia a luat sfârșit prin demisia acestuia în urma demonstrațiilor de pe străzile Belgradului.

2011: Versiunea în limba italiană a Wikipedia se autocenzurează împotriva proiectului de lege pentru ascultarea convorbirilor telefonice; este prima dată când Wikipedia folosește autocenzura.

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.