Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Comemorari
6 februarie

1793: Carlo Goldoni, dramaturg italian (n. 1707)

Dramaturg și libretist italian din Veneția. Printre operele lui și cele ale lui Luigi Pirandello se numară unele dintre cele mai cunoscute opere italiene. Supranumit de Voltaire “Molière al Italiei”, Goldoni a scris peste 120 de piese în limba italiană, în dialectul venețian și în franceză.

A studiat dreptul, dar a preferat sa scrie piese de teatru. A adus inovatii in commedia dell’arte, inlocuind personajele mascate cu personaje realiste, actiunea repetitiva cu intrigi bine inchegate, farse lesne de anticipat cu actiuni spontane. “Evantaiul” este piesa cu cel mai mare succes a autorului.

Dintre cele mai cunoscute piese de teatru: Slugă la doi stăpâni, Bădaranii, Gondolierul venețian.

1685: Regele Carol al II-lea al Angliei (n. 1630)

Carol al II-lea al Angliei s-a născut pe 29 mai 1630, la Londra si a devenit rege al Angliei, Scoţiei şi Irlandei pe 29 mai 1660. A fost fiul lui Carol I şi al Henriettei Maria

(fiica lui Henric al IV-lea al Franţei, şi sora lui Ludovic al XIII-lea). La moartea tatălui său, Carol I, executat pe 30 ianuarie 1649 in timpul razboiului civil, monarhia a fost înlocuită cu dictatura militară a lui Oliver Cromwell. L-a sprijinit pe tatal sau in razboaiele civile britanice. Dupa executarea tatalui sau a invadat Anglia, in 1651, dar a fost invins la Worcester. S-a refugiat in Olanda, apoi a petrecut multi ani in exilin mai multe tari europene.

Cromwell a murit pe 3 septembrie 1658, fiul său Richard i-a urmat, dar a trebuit să cedeze puterea în luna mai 1659. Generalul George Monck l-a invitat pe Carol să se întoarcă și să fie încoronat rege, ducând la așa numita restaurație. În februarie 1660, Monck şi armata sa, avand sprijinul popular, forţeaza dizolvarea  parlamentului.

Carol al II-lea a sosit pe teritoriul englez pe 25 mai 1660 și a intrat în Londra în ziua în care a împlinit treizeci de ani, 29 mai 1660, fiind proclamat rege.

Le va acorda amnistie partizanilor lui Cromwell, dar nu si celor condamnaţi pentru implicarea în executarea tatălui său. Unii dintre regicizi au fost executaţi în 1660, alţii au fost condamnati la închisoare pe viaţă, iar Oliver Cromwell a fost executat post-mortem. Carol a fost încoronat Rege al Angliei și Irlandei la Westminster Abbey, pe 23 aprilie 1661.

1804: Joseph Priestley, fizician, teolog si teoretician politic englez

Lucrarea sa stiintifica “Istoria si starea prezenta a electricitatii”, a devenit un text de referinta in domeniu. Studiul “Eseu despre guvernamant” a influentat utilitarismul de mai tarziu. In domeniul chimiei a avut contributii importante. Se crede ca a descoperit azotul, monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, amoniacul si alte cateva gaze. Descoperirea sa majora a fost insa oxigenul, fiind primul cercetator care l-a identificat in 1774.

A descoperit: fenomenul respiratiei plantelor, acidul clorhidric şi protoxidul de azot (gaz ilariant), electrizarea conductorilor pe suprafaţa lor.

1916: Rubén Darío (Felix Ruben Garcia Sarmianto), poet nicaraguan (n. 1867)

1918: Gustav Klimt, pictor simbolist austriac, unul dintre reprezentantii cei mai proeminenti ai miscarii Art Nouveau din Viena (n. 1862)

A fost o perioada pictor muralist in maniera academica, dupa care, in 1897, a abandonat stilul academic in favoarea unui stil decorativ similar miscarii Art Nouveau, fondand la Viena stilul Sezession. Picturile murale in noul stil se vor caracteriza printr-un desen liniar precis si modele plate, decorative de culori. Lucrarea sa de mare succes a fost “Sarutul” (1908). A realizat si o serie de portrete ale doamnelor la moda din Viena.

In portretistica sa, figura umana apare fara umbre, senzualitatea pielii fiind sugerata prin inconjurarea sa cu suprafete plate si cu ornamente foarte decorative.

1929: Maria Cristina de Austria, a doua soție a regelui Alfonso al XII-lea al Spaniei (n. 1858)

1952: Regele George al VI-lea al Regatului Unit (n. 1892)

George al VI-lea a urcat pe tronul Angliei după abdicarea fratelui său mai mare Edward al VIII-lea, pe 10 decembrie 1936. A fost un exemplu pentru poporul englez de depasire cu simplitate şi demnitate a incercarilor celui de-al Doilea Razboi Mondial. Tatal reginei Elisabeta a II-a a Angliei.

1981: Frederica de Hanovra, soția regelui Paul I al Greciei (n. 1917)

1992: Caius Iacob, matematician român, membru al Academiei Române și al Societății Matematice Franceze (n. 1912)

1993: George Ciorănescu, poet, traducător, prozator român (n. 1918)

1993: Dan Constantinescu, compozitor român (n. 1931)

1994: Joseph Cotton, actor american

A fost unul dintre starurile filmului Citizen Kane şi a avut ca parteneri inclusiv pe Ingrid Bergman, Bette Davis si Marilyn Monroe. În 1941, Orson Welles l-a adus la Hollywood, unde a jucat roluri de frunte în primele trei realizări cinematografice ale producătorului: Citizen Kane, The Magnificent Ambersons si Journey Into Fear.

1995: Nicolae Simionescu, biolog român, membru al Academiei Române (n. 1926)

1998: Carl Wilson, chitarist si membru fondator al grupului Beach Boys, fratele lui Brian si Dennis. (“God Only Knows” de pe albumul Pet Sounds)

2000: María de las Mercedes, mama regelui Juan Carlos I al Spaniei (n. 1911)

2005: Lazar Berman, pianist rus (n. 1930)

2009: James Whitmore, actor american (n. 1921)

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.