Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Comemorari
6 noiembrie

1893: Piotr Ilici Ceaikovski, compozitor rus (n. 1840)

A fost profesor la Conservatorul din Moscova. Creatia sa este caracterizata prin bogatie melodica, farmec romantic, si forta dramatica: simfonii, uverturi, concerte instrumentale, opere (Evgheni Oneghin, Mazepa, Dama de pica), balete (Lacul lebedelor, Frumoasa din padurea adormita, Spargatorul de nuci), muzica de camera, instrumentala si vocala, piese pentru pian (Anotimpurile), romante.

Ceaikovski a descoperit pianul la vârsta de 5 ani. Cu toate acestea, în adolescență, s-a angajat în studiul dreptului. Cariera sa juridică va fi scurtă. Obosit de activitatea sa de funcționar la Ministerul Justiției care nu i se potrivea, a decis să-și dedice viața muzicii. A intrat în conservator, a studiat compoziția și a început o carieră de compozitor în 1863. Personalitatea lui Ceaikovski era complexă. Cu un temperament depresiv, își respinge tendințele nenaturale și se angajează în relații cu femei care vor fi toate eșecuri.

Pe 20 februarie 1877, a avut loc premiera baletului Lacul lebedelor. Compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski a prezentat la Teatrul Bolșoi din Moscova baletul pe care l-a pus în scenă cu Julius Reisinger, „Lacul lebedelor”. A fost un adevărat fiasco, iar „Lacul lebedelor” nu a avut succes decât în 1895, când Marius Petipa și Lev Ivanov au readaptat coregrafia.

Ascensiunea sa artistică nu va suferi din cauza angoaselor sale. A făcut turnee triumfale în Europa și Statele Unite, ceea ce a însemnat o glorie neobișnuită pentru un artist din generația sa. Muzica lui Ceaikovski dovedește o deosebită creativitate și diversitate.

A compus 7 simfonii, 11 opere, 3 balete, 5 suite, 3 concerte pentru pian, 1 concert pentru vioara, 3 uverturi, 8 lucrari orchestrale, 4 cantate, 20 de lucrari corale, 3 cvartete de coarde, un sextet pentru coarde si peste 100 de cantece si lucrari pentru pian.

Ceaikovski rămâne astăzi unul dintre cei mai cunoscuți și mai prolifici compozitori din generația sa. Cele mai cunoscute lucrări ale sale, Lacul lebedelor, Spărgătorul de nuci și opera Evgheni Oneghin sunt foarte apreciate și astăzi.

Compozitorul Piotr Ilici Ceaikovski a murit de holera la varsta de 53 de ani.

Muzica sa de balet, “Spargatorul de nuci”, “Lacul lebedelor” si “Frumoasa din padurea adormita” ramane cel mai popular gen.

Baletul Lacul lebedelor

“Cel mai frumos lucru pe care universul l-a dat omului este muzica, omul, acest biet ratacitor prin univers.” (P. I. Ceaikovski)

Mai mult…

1003: Papa Ioan al XVII-lea

1231: Imparatul Tsuchimikado al Japoniei (n. 1196)

1406: Papa Inocențiu al VII-lea

1479: James Hamilton, primul Lord Hamilton, nobil scotian (n. 1415)

1656: Regele Ioan al IV-lea al Portugaliei (n. 1603)

1656: Jean-Baptiste Morin, om de stiinta francez (n. 1583)

1692: Gédéon Tallemant des Réaux, scriitor francez (n. 1619)

1771: John Bevis, fizician si astronom englez (n. 1695)

1796: Imparateasa Ecaterina a II-a a Rusiei. (n. 21 apr. 1729)

Ecaterina a II-a, nascuta Sophie Augusta Fredericka d’Anhalt-Zerbst, in Stettin, Pomerania, Polonia, supranumita Figchen, apoi Ecaterina cea Mare, a fost imparateasa si autocrata a intregii Rusii, incepand din 28 iunie 1762.

In 1744, Elisabeta I (Elisabeta Petrovna, fiica lui Petru cel Mare) a ales-o ca sotie pentru nepotul sau, viitorul Petru al III-lea, pe care intentiona sa-l faca mostenitor al tronului Rusiei. Pe 21 august 1745, are loc căsătoria dintre printesa de Anhalt-Zerbst, de origine poloneza, devenita Marea Ducesă Ecaterina a Rusiei si Marele Duce Petru.

Dupa casatorie, Ecaterina descopera, treptat, adevarata față a Elisabetei (supranumita Elisabeta cea Iertatoare), matusa lui Petru (Elisabeta si Anna Petrovna, mama lui Petru, erau surori), in spatele imaginii idealizate a țarinei cu inima mare, tot așa cum descoperă, zi de zi, adevarata Rusie, barbară, crudă, jalnică, dincolo de aparența de civilizație.

Ecaterina, convertita la ortodoxie, nu a avut o căsnicie fericită, fiind adepta partidului de opoziţie şi citindu-i pe Machiavelli, Tacitus, Voltaire şi Montesquieu. Cu Petru a avut, inca de la inceput, o relație dificila, rece si se vor comporta ca doi straini unul fata de celalalt. Devenit impărat, Petru al III-lea și-a izolat soția intr-un colț al Palatului de Iarnă, instalandu-se cu iubita sa, Elisabeta Voronțova.

Sub amenintarea divortului si a inchisorii, Ecaterina, care castigase simpatia poporului rus, foarte atenta la derularea evenimentelor din noua sa ţară, a reusit sa-si detroneze soţul, in anul 1762, cu complicitatea ofiţerilor din garda imperiala. Astfel, iubitul sau, Grigori Orlov, a organizat o lovitura de stat, in timpul careia impăratul a fost asasinat, probabil, sugrumat de Alexei Orlov, ceea ce a facut-o pe Germaine de Staël sa spuna că in Rusia este un “despotism temperat prin strangulare”.

Ecaterina a fost incoronata la Moscova cu cel mai mare fast. Dragostea vieţii sale a fost Printul Grigori Potemkin, cu care s-a casatorit in secret, in toamna anului 1774. A avut un fiu, Paul, pe care nu il iubea in mod deosebit, preferandu-i pe copiii acestuia. Fiul sau ii va succede la tron sub numele de Paul I al Rusiei.

Moartea ei s-a datorat, probabil, unui atac de cord, dupa care nu si-a mai recapatat cunostinta.

Mai mult… 

1822: Claude Louis Berthollet, chimist francez (n. 1748)

1836: Regele Carol al X-lea al Franței (n. 1757)

1941: Maurice Leblanc, scriitor şi jurnalist francez, autor a numeroase romane şi carti de aventuri

 

Romancier francez şi autor de povestiri scurte, cunoscut mai ales drept creatorul personajului fictiv Arsène Lupin, domnul-delincvent si detectiv, adesea descris ca fiind o replica franceza data lui Sherlock Holmes, personajul creat de Arthur Conan Doyle.

In 1905, ca raspuns la cererea unui jurnal pentru o povestire politista, Leblanc a scris “Arestarea lui Arsène Lupin” care a cunoscut un succes fulgerator. Personajul a fost subiectul unei serii de saizeci de povestiri si romane politiste, scrise de Maurice Leblanc, caruia i s-a acordat Legiunea de Onoare.

1988: Theodor V. Ionescu, fizician și inventator român (n. 1899)

1998: Niklas Luhmann, sociolog german (n. 1927)

2005: Petre Sălcudeanu, scriitor român (n. 1930)

2012: Patriarhul Maxim al Bulgariei (n. 1914)

2013: Dana Comnea, actriță română (n. 1933)

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.