Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Comemorari
7 ianuarie

1943: Nikola Tesla, inventator, fizician, inginer mecanic și inginer electrician american de origine sârbă. (n. 1856)

Tesla este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari oameni de știință de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX. Invențiile, precum și lucrarile sale teoretice, au pus bazele cunoștințelor moderne despre curentul alternativ, puterea electrică, sistemele de curent alternativ, incluzând sistemele polifazate, sistemele de distribuție a puterii și motorul de curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revoluție Industrială.

Nikola Tesla, 10 iul. 1856 la Smiljan (Imperiul Austro-Ungar, acum Croația) – 7 ian. 1953 la New York (Statele Unite),  inventator de origine sârbă, cunoscut pentru numeroasele sale invenții legate de energia electrică.

Nikola Tesla avea facultăți intelectuale extraordinare. Dacă a făcut primele sale invenții ca autodidact în domeniul agriculturii, și-a folosit abilitățile pentru a se alătura unei școli de inginerie, Politehnica din Graz, în 1875. Acolo a studiat fizică, mecanică și matematică. O alegere în viață care l-a îndepărtat de familie, părinții dorind să devină preot.

În timpul studiilor sale, Nikola Tesla a descoperit, în 1884, principiul curentului alternativ, pe care a încercat să-l impună lui Thomas Edison, al cărui angajat a devenit în 1882. Cei doi bărbați vor fi în conflict toată viața, acesta fiind alimentat de faptul că Nikola Tesla, extrem de productiv, vedea unele dintre brevetele sale acordate lui Thomas Edison.

Conflictul Edison / Tesla a determinat angajarea lui Tesla de către concurență, la George Westinghouse, ceea ce i-a permis să impună dezvoltarea curentului alternativ pe tot teritoriul Statelor Unite, unde Edison voia să impună curentul continuu.

Dacă Nikola Tesla este cu siguranță cunoscut pentru această invenție majoră, îi datorăm paternitatea multor alte creații. Astfel, Tesla se află la originea radarului, radioului și a multor alte descoperiri importante. Acest om de știință genial nu a obținut, în timpul vieții sale, toată recunoașterea pe care o merita, dar cu toate acestea, și-a lăsat amprenta asupra lumii întregi.

Mai mult… Biografia unui geniu, Nikola Tesla

1655: Papa Inocentiu al X-lea

1830: Charlotte de Spania, soția regelui Ioan al VI-lea al Portugaliei (n. 1775)

1890: Augusta de Saxa-Weimar, soția împăratului Wilhelm I al Germaniei (n. 1811)

1932: André Maginot, om politic francez, ministru de război. Pe 11 decembrie 1929, propune întărirea graniței franco-germane printr-o linie de fortificații, cunoscută sub numele de “Linia Maginot” (n. 1877)

1944: Ion Th. Simionescu, geolog și paleontolog român (n. 1873)

1958: Petru Groza, președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale, fondator și președinte al Frontului Plugarilor (până în 1953), președinte al Consiliului de Miniștri (1945–1952)

1984: Alfred Kastler, fizician francez (n. 1902)

1989: Hirohito, cel de-al 124-lea împarat al Japoniei (62 ani de domnie). A fost primul monarh al tronului crizantemelor, care, în 1946, după înfrîngerea țării sale în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost silit să renunțe la dreptul divin. Sub conducerea sa, Japonia și-a câștigat statutul de mare putere asiatică (n. 1901)

1993: Sile Dinicu, pianist, dirijor, compozitor și orchestrator de muzică ușoară (n. 1919)

1993: Ștefan Baciu, poet, ziarist, eseist, critic de artă din diaspora (n. 1918)

1998: Alexandru Elian , savant și dascăl de Teologie, academician, profesor doctor (n. 1910)

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.