1930: Sir Arthur Conan Doyle, scriitor şi medic britanic, creatorul personajului Sherlock Holmes (n. 1859)
Arthur Conan Doyle s-a născut în Edinburgh (Scoția). Este renumit în întreaga lume pentru că a creat personajul lui Sherlock Holmes, care a devenit arhetipul investigatorului privat pentru mulți autori contemporani. A scris multe alte lucrări, inclusiv romane istorice, poezii și cărți de science fiction. Regele Edward al VII-lea l-a învestit cu rangul de cavaler pe 24 octombrie 1902.
Acest scriitor a scris cărți în diferite stiluri (poezie, teatru), dar s-a ilustrat în special în romanele polițiste cu detectivul Sherlock Holmes, care a revoluționat cu adevărat genul. Acest personaj, inspirat de un profesor universitar al lui Conan Doyle, a încântat publicul și a devenit o adevărată legendă. Cea mai cunoscută lucrare care îl prezintă este Câinele din Baskervilles.
Arthur Conan Doyle s-a născut în Scoția în 1859. În 1876, a început să studieze medicina și a început să scrie nuvele în timpul liber. De asemenea, practica boxul.
Începând din 1880, a dus o viață oarecum aventuroasă. S-a îmbarcat pe o balenieră (ambarcațiune echipată pentru vânătoarea de balene) ca medic generalist. A călătorit în Groenlanda, Norvegia și Danemarca. A făcut o a doua călătorie pe mare de-a lungul coastelor africane, în timpul căreia a scăpat de un atac de rechin, de un incendiu la bord și de o epidemie de febră tropicală.
Revenit în Anglia, s-a căsătorit cu Louisa Hawkins, care a murit de tuberculoză unsprezece ani mai târziu, după ce i-a născut doi copii. S-a recăsătorit în anul următor cu Jean Elizabeth Leckie, cu care a avut trei copii.
Conan Doyle a început să lucreze pe cont propriu, dar cabinetul său avea puțini pacienți și de aceea își petrecea timpul scriind ficțiuni. Prima sa lucrare, o nuvelă lungă intitulată „Un studiu în roșu”, a fost publicată într-un ziar în 1887. Era prima apariție a celebrului Sherlock Holmes, un detectiv care își baza deducțiile pe observație atentă, raționament logic și cunoștințe științifice.
Personajul a cunoscut imediat un mare succes în rândul publicului, spre regretul lui Conan Doyle, care considera aceste romane ca fiind comerciale (roman alimentar; producții alimentare sau potboiler: carte, pictură sau înregistrare produsă doar pentru a-și câștiga existența scriitorul sau artistul, satisfăcând gustul popular).
Visa să scrie eseuri politice și romane istorice și chiar a decis să-și omoare personajul din „Ultima problemă”, în 1893. Dar entuziasmul cititorilor a fost de așa natură încât a acceptat să reînvie detectivul câțiva ani mai târziu, cu două romane („Câinele din Baskerville” și „Valea fricii”), precum și multe alte nuvele.
A abandonat medicina și s-a dedicat în totalitate scrisului. Și-a imaginat alte personaje, precum profesorul Challenger în celebrul roman „Lumea pierdută”. La începutul secolului al XX-lea, Conan Doyle și-a pierdut soția și apoi unul dintre fiii săi. Suferind de depresie, a apelat la spiritism. A murit în 1930 în urma unui infarct.
1304: Papa Benedict al XI-lea (n. 1240)
1307: Regele Eduard I al Angliei (n. 1239)
1537: Magdalena de Valois, prințesă a Franței și regină a Scoției (n. 1520)
1572: Sigismund al II-lea Augustus al Poloniei (n. 1520)
1816: Richard Brinsley Butler Sheridan, politician irlandez (n. 1751)
1951: Dimitrie Voinov, biolog, zoolog, histolog și citolog român (n. 1867)
1973: Veronica Lake, actriță americană (n. 1919)
2004: Mihail Șerban, biochimist român, membru (2001) al Academiei Române (n. 1930)
2006: Syd Barrett, cântăreț, compozitor englez (Pink Floyd) (n. 1946)
2014: Eduard Șevardnadze, general și politician georgian, al 2-lea președinte al Georgiei (n. 1928)
2015: Angela Ciochină, interpretă de muzică ușoară (n. 1955)